Zo kiest u de perfecte blognaam voor uw als persoon of als bedrijf

Zo kiest u de perfecte blognaam voor uw als persoon of als bedrijfFoto: Ā© MJB Events PR

Zo kiest u de perfecte blognaam voor uw als persoon of als bedrijf

Moet ik nu bloggen via een persoonlijke website of kan ik ook een blog beginnen op onze bedrijfswebsite. Dit is een vraag die vaak wordt gesteld door veel mensen. Het kiezen van een blognaam is daarom erg belangrijk, omdat u daarmee een organisatie of u als persoon neer gaat zetten binnen een bepaalde markt. In dit artikel geef ik verschillende tips, adviezen en voorbeelden om een perfecte blognaam te kiezen voor uw organisatie of voor u als persoon.

Wat is een blog eigenlijk?

Een blog is een omgeving op een website waar u allerlei blogberichten (artikelen) kunt publiceren. Op mijn website is dit via www.mjbeventspr.com/blog/. Dit is een pagina waar alle blogartikelen worden verzameld die in verschillende categorieƫn zijn gepubliceerd. Aan de hand hiervan kunt u een system ontwikkelen met een contentstrategie daarachter. Hoe vaak gaat u berichten plaatsen, in welke taal wil u dat doen en hoe lang worden de artikelen. Dan hebben we het nog niet eens gesproken over de onderwerpen die u wil vertegenwoordigen.

Binnen de website kunt u ervoor kiezen om een persoonlijke website in te zetten. Dit kan onderdeel zijn van uw personal branding. Natuurlijk afhankelijk hoe u uw zelf wil inzetten in de markt. Op mijn website heb ik er specifiek voor gekozen om een zakelijk blog te beginnen. Via dit blog deel ik verschillende informatie over de verschillende services en producten dat ik aanbied. Denkt u bijvoorbeeld maar aan fotografie, UX Design, Vormgeving of Evenementen.

Zo bedenkt u een blognaam

Vandaag de dag staan er vele websites online die goed zijn voor vele paginaā€™s die in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans of welke andere taal dan ook geschreven zijn. Om hier binnen te komen kan het wel eens lijken of we het ons allemaal moeilijk hebben gemaakt. En dan moet u naast het kiezen van een blognaam ook nog eens kijken of u een persoonlijke of zakelijke website wil hebben. Om u het eenvoudige te maken in dit proces heb ik hieronder een aantal handige tips verzameld die u zullen helpen bij het maken van uw keuze. Laten we snel beginnen!

Advies 1: De blognaam

Soms is het makkelijk en soms is het toch een lastige klus. Het bedenken van een nieuwe blognaam kan daarom veel tijd in beslag nemen, mede doordat u in uw achterhoofd houdt dat u de komende jaren waarschijnlijk aan deze naam verbonden zou gaan zijn. Daarom raad ik aan om het zo leuk en simpel mogelijk te houden. Dit is makkelijk gezegd, maar het is echt waar. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de websites zoals Facebook, Instagram, Hyves of Google. Deze namen onthoudt u snel waardoor u sneller geneigd bent om deze websites te bezoeken.

Een tip die ik daarbij kan geven is maak het niet te lang. Is het makkelijk te onthouden. Ligt de naam goed in de mond en zorg ervoor dat mensen niet na hoeven te denken over hoe men iets schrijft. Bijvoorbeeld een woord wat met d of met dt kan worden geschreven.

Wanneer u een blognaam heeft gevonden, dan is het tijd om onderzoek te gaan doen. Is er al een concurrent aanwezig met dezelfde naam en in dezelfde markt? Dan doet u er misschien goed aan om een andere blognaam te kiezen. Hierdoor voorkomt u de verwarring dat kan ontstaan tussen uw website en met de website van uw concurrent.

Advies 2: Ideeƫn voor een blognaam

Een sterke blognaam is belangrijk. De naam moet datgene overkoepelen waarover u graag wil gaan schrijven. Een beauty blognaam en schrijven over de natuur komt niet goed overeen. Zorg daarom ervoor dat uw blognaam een sterke verbinding heeft met de onderwerpen waar u over schrijft. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de verbinding tussen de blognaam en uw eigen naam, aan de blogniche waar u in gaat zitten, aan de boodschap dat u naar buiten wil brengen of aan de missie en visie die u heeft en wat u daarmee wil veranderen in uw (directe) omgeving.

Natuurlijk is het daarbij ook zo dat u niet alles kunt overkoepelen met uw blognaam. Hierdoor zo u zelf moeten improviseren en tot compromis moeten komen met uzelf. Op deze manier kunt u vaak al een iets globalere blognaam kiezen zonder daardoor al daadwerkelijk vast te zitten aan een bepaalde blogniche. Hierdoor heeft u iets meer speelruimte met de categorieƫn waarover u zou willen schrijven.

Om tot een blognaam te kunnen komen kunt u misschien gebruik maken van de volgende tips die ik voor u heb. Wanneer u vanuit u als persoon wil bloggen, dan kunt u gebruik maken van uw voornaam, achternaam of een combinatie met uw voornaam en achternaam. Dit is vaak afhankelijk van de populariteit van uw naam. Het grootste voordeel hiervan is dat u aan de hand van uw naam een autoriteit kunt maken met vakkennis waar u zich in begeeft.

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om een zakelijke blog te beginnen. Wanneer u een website heeft voor uw bedrijf, dan kunt u daarbij gebruik maken van een blog. Dit is wel afhankelijk hoe uw website is ingedeeld. Met een website dat is gemaakt in HTML en CSS kost dit iets wat meer tijd en moeite om dit te realiseren. Een website dat draait op WordPress (via wordpress.org) kan dit binnen enkele muisklikken gerealiseerd worden.

 

Advies 3: Kiezen, waar en hoe

Nu u uw blognaam weet is het belangrijk om te gaan kijken wat u eigenlijk met uw blog wil uitstralen. Wil u reviews schrijven, wil u informatie delen of wil u uitblinken als specialist op een bepaald gebied binnen uw niche waar u actief in bent. Dit is bepalend voor het gevoel dat u bij uw doelgroep oproept, welke sfeer u wil creƫren en wat voor imago u wil uitstralen. Let hierbij wel op dat uw blog jaren mee moet gaan.

Kies daarom niet een te kleine blogniche om over te schrijven, maar een te grote blogniche is weer te algemeen. Doe daarom goed research naar de hoeveel content (artikelen) dat u over het onderwerp kunt gaan schrijven. U heeft daardoor altijd nog de mogelijkheid om uw keuze te specificeren mocht dit nodig zijn.

Wat mij bijvoorbeeld veel heeft geholpen is door het kijken naar de problemen die de klant (of doelgroep) heeft. Zo kunt u aan de hand van uw blog kijken of u op dit probleem inspeelt of dat u schrijft om innovatief te zijn binnen uw niche waarin u actief bent.

Een handige tip die ik daarbij wil meegeven is om een tagline of slogan toe te voegen. Deze tagline of slogan zorgt al voor een bepaalde emotie bij de doelgroep en verduidelijkt ook het doel wat ik wil gaan uitstralen naar de doelgroep.

Mocht u de ambitie hebben om naast het Nederlands ook in een andere taal te schrijven (bijvoorbeeld Frans, Spaans, Duits of Engels), dan is het raadzaam om nog beter na te denken over de tagline en de blognaam dat u heeft. Woorden dat gebruikt wordt in de Nederlandse of Engels taal kunnen in andere landen bijvoorbeeld weer anders overkomen. Ditzelfde geld over de kleurkeuze dat u gebruikt op uw website. In Nederland wordt zwart vaak als zakelijk gezien, terwijl dat deze kleur in andere landen bijvoorbeeld weer dood betekend.

Doe daarom goed onderzoek naar de doelgroep van uw website en wat u daarmee wil gaan uitstralen. Het is daarom ook goed om te weten dat u niet alle doelgroepen naar tevredenheid kunt brengen. U zal daarin compromis moeten maken wie uw waardevolste doelgroep gaat worden.

Advies 4: Vraag hulp

Het klinkt misschien raar, maar vraag hulp. Ook wanneer u zo goed als zeker bent van de naam dat u graag wil gebruiken. Andere mensen zijn bijvoorbeeld niet bezig met de plannen wat u al in uw hoofd heeft. Om een goed beeld of indruk te krijgen kunt u bijvoorbeeld vrienden of familie vragen om te kijken naar de emoties dat bij hen oproept. Is het duidelijk, dan kunt u zeker doorgaan met de plannen die u heeft. Roept het toch nog vragen op of komt het raar op hen over, dan is het goed om nog even stil te staan bij deze vragen die uw doelgroep heeft. Op deze manier kunt u altijd uw blognaam en idee daarachter aanpassen zodat alles kloppend is.

Advies 5: Kies de juiste domeinextensie

Het kiezen van een domeinextensie is een lastige karwei. Moeten we daarom kiezen voor een .nl, .com., beide of voor een .org domeinnaam. Het is daarbij goed om te weten dat er twee soorten domeinnamen zijn.

De eerste soort domeinnaam is de Generic Top Level Domain (gTLD). Dit zijn domeinnamen die wereldwijd geaccepteerd zijn. U kunt daarbij denken aaneen .com, .org, .info of een .co domeinnaam. Deze domeinnamen zullen niet verbonden zijn aan een specifiek land waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor meertalige websites.

Daarentegen hebben we ook de Top Level Domain (TLD), soms ook wel de ccTLD (country code Top Level Domain) genoemd. Dit zijn domeinnamen die gekoppeld zijn aan een specifiek land, bijvoorbeeld de .nl aan Nederland, de .be aan Belgiƫ, de .fr aan Frankrijk en de .es aan Spanje. Deze domeinnamen zijn goed geschikt voor websites die gericht zijn op ƩƩn specifieke taal.

 

Om een goede keuze te maken met uw domeinextensie is het aan te raden om goed na te denken wat u graag zou willen doen op lange termijn. Wil u specifiek blijven op Ć©Ć©n en dezelfde taal, dan raad ik u aan om een domeinextensie te kiezen dat verbonden is met de taal waarover uw blog zou gaan. In dat geval kunt u bijvoorbeeld kiezen om een .nl domeinnaam te kiezen als u in het Nederlands wil gaan schrijven.

Wil u in de komende jaren naast de Nederlandse taal ook in een andere taal schrijven, dan raad ik u aan om al te kiezen voor een internationale domeinnaam, zoals een .com domeinnaam. Hierdoor heeft u tegen die tijd geen extra kosten en kunt u gerust uw website in meerdere talen beschikbaar maken, zonder daar straf van de zoekmachines voor te krijgen.

Als u een lokaal bedrijf bent of als u wil specificeren op een bepaald gebied, dan kunt u ook nog kiezen voor andere specifieke domeinnamen. Zo heeft Friesland bijvoorbeeld haar specifieke domeinnaam .frl in het leven geroepen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u als bedrijf of als persoon zich wil richten op Friesland. Een .amsterdam domeinnaam is geschikt wanneer u alleen in Amsterdam wil zitten en een .design wanneer u wil kiezen om alleen binnen de design industrie actief te zijn.

Conclusie

Het is vandaag de dag goed om na te denken wat u met een website wil doen. Iedereen kan binnen enkele minuten zijn of haar eigen website online hebben staan. Met deze adviezen die ik in dit artikel heb gegeven zal u ongetwijfeld succes kunnen behalen met uw blog. Ik ben heel erg benieuwd hoe u dit proces ervaart en wat voor mooie dingen op uw pad terecht zullen komen. Ik wens u in ieder geval veel succes met uw blog in de komende jaren!