WordPress 5.0 komt eraan en wat voor voordeel heeft het voor jou?

WordPress Content Management System updateFoto: © WordPress

WordPress 5.0 komt eraan en wat voor voordeel heeft het voor jou?

Sinds 2007 is WordPress bezig met het maken van een CMS-systeem (Content Management Systeem). Binnen enkele dagen of weken zal WordPress 5.0 uitgebracht gaan worden die flinke nieuwe functies meebrengt naar jouw website. In dit artikel laat ik mijn bevindingen zien en waarom je van WordPress 4.9.8 over zou moeten stappen naar WordPress 5.0 als het moment daar is!

Wat is WordPress eigenlijk?

In 2003 lanceerde Matthew Mullenweg het open source software WordPress (wordpress.org) welke in 2007 in Nederland naam kreeg. Het doel was om een weblog-software te maken wat voor iedereen te gebruiken was. Dit werd gedaan aan de hand van PHP (Hypertext Preprocessor) en MySQL-database, waar alle content op in geslagen wordt.

In de afgelopen paar jaar is WordPress steeds populairder geworden onder bloggers. Bijvoorbeeld Teske de Schepper, Jiami Jongejans en Beatygloss werken met WordPress op hun domeinnaam.

Doordat er zoveel aandacht aan het open source software is besteed is vandaag de dag (27 november 2018) maar liefst 32,4 % WordPress wereldwijd. Nagaan dat er alleen al in Nederland ruim 9.000.000 .nl domeinnamen beschikbaar zijn. Het is dan niet verwonderlijk dat Facebook, Etsy, TED en Reuteurs gebruik maken van WordPress systeem.

Hierdoor is WordPress steeds meer van een blogplatform naar een algemeen platform gekomen waar de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. Zo kan je schoolsystemen, learning management systemen, klantenaccounts, webshops en gewone websites ermee te maken.

Gutenberg komt eraan

De nieuwe versie van WordPress 5.0 heet Gutenberg, vernoemd naar Johannes Gutenberg wie uitvinder was van het drukken van boeken. In deze nieuwe versie zullen een aantal oude elementen veranderen en plaatsmaken voor moderne technieken.

Zo zal de editor, die je nu in WordPress 4.9.8 en daarvoor kon gebruiken, worden vervangen door een drag en drop systeem. Hierdoor kan je de pagina meer naar jouweigen smaak indelen en is daarmee één van de gevraagde functies van de WordPress gebruikers. Vandaag de dag kon dit bijvoorbeeld alleen eigenlijk mogelijk worden gemaakt wanneer een WordPress gebruiker die een betaalde WordPress theme had met één van de Page Builders plug-ins, zoals WP Bakery, Beaver Builder of Elementor.

Dit betekend niet dat deze plug-ins niet meer te gebruiken zijn of dat je ze kan de-installeren. De nieuwe editor zal de basisfuncties hebben van de eerdergenoemde Page Builders plug-ins. Deze Page Builders plug-ins zullen nog steeds nodig zijn indien je gepersonaliseerde of geavanceerde pagina’s wilt hebben op jouw website.

 

Voordelen van WordPress 5.0

Het grootste voordeel van WordPress 5.0 is dat je nu de pagina in kunt delen zoals je het wil hebben. In de huidige versie (4.9.8 of eerder) zijn te herkennen als een soort van Word-document waarbij je in de teksteditor of in de codering kunt zitten om de tekst aan te passen. Doordat dit wordt vervangen door elementen bepaal je per element hoe het element eruit komt te zien.

Daarnaast is de nieuwe editor overzichtelijker doordat ieder element aangepast kan worden. Bijvoorbeeld door de positie te kiezen, door elementen snelle te wijzigen of door de stijl van ieder element aan te passen.

Ook kan je met de nieuwe editor kijken hoe je de pagina ingedeeld wil hebben. Bijvoorbeeld het combineren van een call to action button met een titel of afbeelding. Hierdoor kan jouw website er beter uit gaan zien of kan je zelf een sales pagina maken als je gebruik maakt van een gratis WordPress thema.

De gebruikers die een gratis thema hebben zijn niet meer zo heel erg afhankelijk van plug-ins die worden aangeboden door derden waarmee pagina‚Äôs gestijld kunnen worden. Hierdoor gaat de WordPress community in stappen voorwaarts en niet de commerci√ęle partijen.

WordPress 5.0 komt net zoals voorgaande versies met veel verbeteringen achter de schermen. Zo zal de codering verbeterd worden, zullen oude technieken worden veranderd door nieuwe technieken en zal de beveiliging in de codering verbeterd worden.

WordPress 5.0 is compatible met PHP 7.3, welke in december 2018 gelanceerd zal worden. Door deze PHP upgrade en de daarbij horende MySQL databases zal de website nog sneller worden en zullen de functies nog beter op elkaar afgestemd zijn. De huidige ondersteunde PHP-versie is minimaal PHP 5.4.x en maximaal PHP 7.2.x

Nadelen van WordPress 5.0

Daarnaast zijn er ook nadelen aan WordPress 5.0. Fans van de oude editor zullen aan het nieuwe systeem moeten wennen wat in sommige gevallen voor veel problemen of complexe situaties kan leiden.

Het gebruik van WordPress zal anders zijn. Dus voor iedereen zal de eerste paar keer iets wennen worden met het gebruik van het systeem op jouw eigen website of op de website van iemand anders.

Niet alle WordPress thema’s en WordPress plug-ins zullen compatible zijn met WordPress 5.0. Hierdoor moet je het updaten van de website soms even met paar weken uitstellen zodat de ontwikkelaars van de thema’s en plug-ins tijd hebben om alles te updaten zodat deze wel compatible zijn met de nieuwe versie. Andere mogelijkheid is daarbij ook dat je afscheid moet nemen van bepaalde plug-ins of een andere thema moet kiezen omdat de ontwikkelaar heeft besloten om te stoppen met het betreffende item.

Overstappen naar WordPress 5.0 en de update daarvan

Ik raad altijd aan om beschikbare updates te installeren omdat deze vaak verbeteringen hebben, bug fixes of beveiligingsupdates zodat jouw systeem niet kwetsbaar is voor kwaadwillende.

Echter raad ik de overstap naar WordPress 5.0 af om deze direct te installeren. Je moet eerst goed weten of jouw plug-ins en thema compatible is met de nieuwe versie. Dit kan je bijvoorbeeld controleren door een WordPress 5.0 test plug-in te installeren om te kijken of jouw website compatible is met de nieuwe versie.

Gelukkig heeft WordPress (of jouw webserver) de mogelijk ingebouwd om automatische updates uit te schakelen. Dit raad ik aan om te doen zodat je niet onverwachts te maken krijgt met WordPress 5.0. Mocht jouw website toch naar de nieuwste versie zijn gegaan, dan zal WordPress zelf kijken of jouw thema compatible is met de nieuwe editor, anders zou de oude editor tot die tijd gebruikt worden. Ik zou zelf (persoonlijk) dit risico niet willen lopen en de automatische update uitschakelen.

Wanneer WordPress 5.0 stabiel genoeg is dan kan je gerust, via jouw dashboard of via jouw webserver, de update doorzetten. Maak van ten voren wel eerst even een back-up van jouw website en database. Op deze manier voorkom je dat je tegen problemen aanloopt en kan je de website snel terugzetten naar de vorige versie.

Mocht je tot die tijd willen experimenteren en de Gutenberg update willen ervaren, dan kan je ook gebruik maken van de Gutenberg plug-in. Deze is gratis te downloaden via jouw dashboard zodat je de pagina’s al kunt omzetten naar de nieuwe editor. Dit wordt gedaan door het toevoegen van shortcodes waar je eigenlijk geen omkijken naar hoeft te hebben.

 

Conclusie

Concluderend kunnen we dus zeggen dat WordPress 5.0 voor- en nadelen heeft voor jou als gebruiker. Als je WordPress 5.0 wil gebruiken, dan raad ik aan om dit in het begin op ene aparte testwebsite te installeren en niet op een live website. Zo kan je rustig wennen aan het nieuwe systeem en kan je, wanneer WordPress 5.0 stabiel is, de overstap maken met de website de live staat. Zo voorkom je dat je problemen krijgt, dat je een back-up moet terugzetten of dat jouw website helemaal uit de lucht is.

Als je vragen of advies nodig bent over WordPress, dan kan je altijd contact met mij opnemen! Ik wens je alvast veel succes en vooral veel plezier toe met WordPress 5.0!