Web Stories voor meer gratis verkeer naar je website (en voor de SEO)

Web Stories Sainte Chapelle Paris (France)Foto: © MJB Events PR

Web Stories voor meer gratis verkeer naar je website (en voor de SEO)

Via een Spaanse website kwam ik een tijdje geleden een artikel tegen dat ging over Web Stories. Een interessante technologie, omdat deze functie niet 24 uur maar beschikbaar blijft of toegevoegd moet worden aan een highlight op Instagram om openbaar te blijven. Daarom deel ik mijn informatie over deze technologie in dit artikel. Laten we snel Web Stories gaan maken!

Wat zijn Web Stories eigenlijk?

De meeste onder ons kennen waarschijnlijk wel de stories van social media kanalen. Zoals van Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter of LinkedIn (ook al zijn de stories van Twitter en LinkedIn alweer verwijderd). Ditzelfde principe geld voor Web Stories, maar dan komen ze in de zoekmachine voor.

De geschiedenis gaat terug naar 2015. Toen besloot Google om mobiele pagina’s voorrang te geven voor mobiele zoekresultaten. Maar doordat deze pagina’s vaak enkele MB’s groot waren, werd dit een flinke hap van de databundel van de bezoeker. Daardoor werd het Accelerated Mobile Pages project, ook wel het AMP Project genoemd, opgericht door Google. Eigenlijk is dat een uitgeklede versie van een bestaande webpagina die razendsnel zijn voor mobiele gebruikers.

Met het principe van Accelerated Mobile Pages (AMP) worden ook deze Web Stories gemaakt. Daardoor zijn je Web Stories niet alleen snel voor je (mobiele) bezoekers, maar kan het ook een flinke boost geven aan je organisch zoekverkeer. En dat in principe helemaal gratis. Het enige wat je daarvoor zou moeten doen is het maken van de web stories en die vervolgens te publiceren.

Met deze Web Stories heb je de mogelijkheid om maximaal 30 pagina’s toe te voegen aan één verhaal. Maar dit is niet altijd even wenselijk. Daarom zou je kunnen kijken naar Web Stories van 10 tot en met 20 pagina’s. Hierdoor kan je wel een goed verhaal overbrengen op je doelgroep, maar is het niet altijd even langdradig of ingewikkeld. Het is wel belangrijk dat de Web Story alleen maar verticaal getoond zal worden aan je bezoekers.

Web Stories Assassin's Creed Mirage 2023

Foto: © MJB Events PR

Wat zijn de voordelen van Web Stories?

In tegenstelling tot de Web Stories van social media kanalen zijn de Web Stories op je website blijvend. Dit betekend dus dat deze Web Stories niet vervallen na 24 uur, maar dat deze, net zoals gewoon organische resultaten, op de eerste plek zouden kunnen blijven staan voor een aantal maanden of zelfs jaren.

Tegelijkertijd zorgt deze Web Stories er ook voor dat je (nieuwe) bezoekers naar je website kunt trekken. Dit kan je doen door verschillende soorten content toe te voegen aan de Web Stories. Bijvoorbeeld quotes, video’s, teksten, afbeeldingen en verwijzingen naar pagina’s of artikelen. Daarnaast is het niet alleen een voordeel voor smartphone gebruikers. Ook zijn deze Web Stories toegankelijk voor bezoekers van tablets en computers, ondanks dat deze Web Stories niet in de zoekresultaten komen te staan voor computer (desktop) gebruikers.

SEO kan volop toegevoegd worden aan je web story. Dit kan gedaan worden door de eerder genoemde content toe te voegen, maar ook door gestructureerde data (zoals van schema.org) toe te voegen aan je web story. Hierdoor kan je volop profiteren van de SEO die deze web story met zich mee kan brengen. Daardoor zal je web story alleen maar beter bekeken worden door je (nieuwe) bezoekers.

Een web story heeft daarnaast ook een ander voordeel. Je kan dezelfde boodschap als een volledige blog artikel omzetten in creatieve content. Wie vind het eigenlijk niet leuk om een interessante story te kijken in plaats van een lap tekst te zien. Door op deze manier om te gaan met de mogelijkheden kan je op een (erg) creatieve en eenvoudige manier nieuwe content maken.

Tot slot heeft het ook nog een andere voordeel. Iedere web story heeft haar eigen URL die weer gebruikt kunnen worden in andere apps, op pagina’s of doorgestuurd worden via bijvoorbeeld WhatsApp. Op die manier zal niet alleen je web story gedeeld worden, maar trek je ook nog eens (hopelijk) nieuwe bezoekers naar je eigen website. Allemaal pluspunten wanneer je Web Stories goed zal gaan inzetten in je digitale (marketing) strategie.

 

Hoe kan ik nu mijn eigen Web Stories publiceren?

Er zijn een aantal opties als het gaat om het publiceren van Web Stories. Dit is mede afhankelijk van je website en je technische kennis. Zo kan je Web Stories maken in je WordPress dashboard, via coderingen met HTML en CSS, of via een dienst van derden. Hieronder vertel ik iedere optie in het kort.

Web Stories in WordPress

Heb je bijvoorbeeld een WordPress website, dan zou je de gratis Google Web Stories plug-in kunnen installeren in je WordPress dashboard. Deze is in de zomer van 2021 gelanceerd door Google en zal (mogelijk) in de toekomst veel gebruikt gaan worden.

Eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd werkt de plug-in eigenlijk op dezelfde manier als wanneer je content naar je website gaat zetten in WordPress. Je upload afbeeldingen naar je dashboard (of kiest de afbeeldingen uit je media galerij), je voegt teksten en linken toe, en eventueel hier en daar nog een video toevoegen. Op die manier kan je heel eenvoudig je eigen Web Stories maken.

Heb je even geen inspiratie? Dan kan je uit één van de templates kiezen die je vervolgens zelf kunt aanpassen aan de versie die je wil hebben. Zo kan je altijd je eigen verhaal vertellen. Gebaseerd op je eigen creatie of gebaseerd op een template van het Google webdevelopment team die deze plug-in hebben ontwikkeld.

Web Stories met HTML en CSS

Heb je technische kennis van HTML en CSS, dan zou je eenvoudig je eigen stories kunnen ontwikkelen. Dit kan je doen door een template van de Google Web Stories website te downloaden. Of door gewoon zelf een template te ontwikkelen als je die mogelijkheid hebt.

Zoals altijd heeft Google ook weer een developers en hulpgids gepubliceerd op haar website. Hiermee kunnen gebruikers hun eigen Web Stories maken en eventuele tips kunnen terugvinden die Google voor hun hebben. Let er wel op dat deze developers en hulpgids op dit momenteel alleen in het Engels en in enkele andere talen beschikbaar is (geen Nederlands).

Web Stories via derden

Er zijn ook betaalde diensten van externe partijen. Dit is vooral handig wanneer je geen website hebt die de mogelijkheid heeft voor Web Stories, zoals een Wix website. Via deze diensten kan je vaak je domeinnaam koppelen waarop je Web Stories gepubliceerd worden.

Let er wel op dat deze Web Stories dan niet jouw eigendom zijn, maar op de webservers van het betreffende bedrijf zijn. De prijzen voor deze abonnementen verschillen daarbij ook nog erg. Daarom raad ik je deze optie alleen aan als je geen andere mogelijkheid hebt. Ik zou daarom zelf kiezen voor de Web Stories in WordPress of door zelf (of door iemand anders) de Web Stories in HTML en in CSS te laten schrijven.

Tips and Tricks voor Web Stories

In dit artikel heb ik je al verschillende tips and tricks gegeven die je kunt toepassen bij je (toekomstige) Web Stories. Maar er is nog meer wat ik je mee wil gaan geven bij het publiceren van je verhalen.

Ondanks dat de Web Stories nog niet actief zijn in Nederland, zou ik je wel willen aanraden om nu al bezig te gaan met je Web Stories. Zo maak je al kennis met de materie waardoor je straks, wanneer het gelanceerd zal worden, volop kan profiteren van de voordelen die Web Stories je te bieden heeft. Want vandaag de dag, juni 2022, zijn deze Web Stories nog in de bèta versie. Maar in het buitenland worden Web Stories al volop ingezet en worden deze onder meer getoond in Google zoekresultaten op de smartphone en in de Google Discovery tab van de Google app.

Heb je net een Web Story of -Stories gepubliceerd? Check ze dan gelijk via de AMP-tester zodat je zeker weet dat deze goed zijn om geïndexeerd te worden. Dit doe je door gebruik te maken van de Google AMP Tester die gratis beschikbaar is. Je kan daar een URL toevoegen of je kan de HTML code van je Web Story (of Stories) toevoegen. Google geeft dan gelijk aan of je story wel of niet geaccepteerd zal gaan worden. Als deze geaccepteerd zal worden, dan betekend dat nog niet dat deze ook al gelijk geïndexeerd zijn. Het betekend alleen dat deze voldoen aan de vereisten om geïndexeerd te kunnen worden. Mocht je story niet geaccepteerd worden, dan zal er ook bijstaan waarom deze niet geaccepteerd kan worden. Bijvoorbeeld doordat er een AMP error in de pagina zit.

Conclusie

Web Stories zijn op dit moment nog niet zo goed te vinden in Google zoekresultaten, maar zullen in de (nabije) toekomst wel toegevoegd gaan worden. Zoals we in het buitenland kunnen zijn worden de Web Stories flink gebruikt. Zeker als Google de Web Stories in zowel de zoekresultaten als in de Google Discovery tab in de Google app gaan toevoegen. Het is dan niet de vraag of Web Stories straks toegepast gaan worden. Maar op welke manier en hoe creatief mensen zullen zijn met het maken van aantrekkelijke Web Stories. Niet alleen smartphone gebruikers profiteren van deze functie. Maar de stories zijn ook via de computer handmatig bereikbaar via de URL. Mocht je de Web Stories van MJB Events PR willen zien, dan kan je terecht via de Web Stories overzicht.