We doen bijna alles online, maar ook criminelen gaan met ons mee

Online veiligheid tegen criminelen (cyber security)Foto: © Pete Linforth (public domain)

We doen bijna alles online, maar ook criminelen gaan met ons mee

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat men meer online is gaan doen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan social media, bankieren, het uitoefenen van diensten maar ook onze communicatie. Dit heeft natuurlijk voordelen, omdat we binnen enkele secondes contact kunnen krijgen met iemand aan de andere kant van de wereld. Maar het heeft ook nadelen. Zo gaan criminelen ook met ons mee naar onze digitale wereld. Laten we kijken wat daarvan de gevolgen van zijn.

Waarom we onze dingen online doen

Met de komst van internet is er veel veranderd. Steeds meer informatie is beschikbaar gekomen. Vandaag de dag is het zelfs zo dat de volledige bibliotheek van Alexandrië iedere dag wordt gepubliceerd. In de komende jaren zal dit nog steeds verder gaan toenemen met grote consequenties als gevolg.

Terug naar het begin. In de jaren 80 en 90 van de 20ste eeuw slaagden onder meer Tim Berners Lee erin samen met zijn team om het internet op te zetten. Het doel was daarbij om informatie voor iedereen beschikbaar te stellen. Dit heeft in de afgelopen 20 jaar een groot verschil gemaakt op de huidige kennis van de mensheid en onze mogelijkheden op dagelijks gebied.

Met de komst van de apps in 2009 met een forse groei in 2012 is de smartphone een bijkomend apparaat geworden waarmee we steeds meer mee zijn gaan doen. Denkt u bijvoorbeeld aan online bankieren, aan communicatiestromingen via social media op de smartphone en aan andere activiteiten zoals fotografie.

Door social media wordt ons brein eigenlijk gesaboteerd. Social media gebruikt een soort gamificatie waarbij gebruik wordt gemaakt van notiemeldingen in de notificatiebar en met ronde notificatiebolletjes. Deze bolletjes zorgen voor het zogeheten Fear of missing out (FOMO). Hierover heb ik een artikel geschreven: Wat is Fear of missing out (FOMO)?

Daarmee zijn wij als mensen steeds meer gaan werken aan notificaties. Deze notificaties zorgen er bewust als onbewust voor dat we online zijn gaan leven. Bijvoorbeeld door online te communiceren (via WhatsApp, Facebook, Snapchat) en dat we onze dagelijkse fysieke communicatie minder zijn gaan toepassen. Het is daarom erg makkelijk om iemand via Instagram of Facebook naar beneden te halen, omdat de menselijke interactie ontbreekt. Hier begint dan ook een groot deel waar we onze toekomst eigenlijk mee weg gooien.

Online veiligheid tegen criminelen (cyber security)

Criminelen lezen met ons mee

Door de komst van social media is het steeds aantrekkelijker om onze dagelijkse leven te delen met onze vriendengroep of met de rest van de wereld. Denkt u bijvoorbeeld maar aan een openbaar Instagram account.

Ik ga niet zeggen dat u niet een openbaar Instagram account zou moeten hebben. Als u daar tevreden mee bent, dan is dat natuurlijk helemaal goed. Waar echter het probleem ligt is dat deze informatie gewoon op straat ligt voor iedereen die daar bij wil komen.

Onlangs werd een bericht geplaatst door een hoog aangeschreven bedrijf die zich bezig houd met online privacy. Via de computer was het mogelijk om foto’s, die geplaatst zijn op een afgesloten Instagram profiel, via de broncode alsnog achterhaald kon worden. Deze foto’s waren vervolgens voor iedereen inzichtelijk als de URL van de afbeelding toegankelijk zou zijn.

Hierdoor kunnen ook kwaadwillende in actie komen. Allereerst gebeurt het in vakantietijd maar al te vaak dat mensen aangeven op social media dat zij weg gaan voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld via een Instagram post, een Instagram story, een Snap bericht of een post op Facebook. Dit is misschien erg leuk om met uw vrienden, familie of kennis te delen. Aan de andere kant weten uw vrienden, familie en kennissen ook wanneer u huis dus niet bewaakt wordt. Dit kan doorgegeven worden aan anderen die alleen maar hoeven te weten waar u woont en ze kunnen bij uw thuis gaan kijken of er iets te halen valt. Dit gebeurt maar al te vaak, ondanks dat de Nederlandse Politie daar al verschillende keren voor gewaarschuwd hebben.

Ook andere criminelen kijken mee

Naast het plaatsen van berichten komt er ook een andere soort criminaliteit naar boven. Denkt u bijvoorbeeld aan de criminelen die geld willen krijgen door mensen onder druk te zetten. Vele social media gebruikers plaatsen online foto’s van hun zelf. Bijvoorbeeld op Instagram. Door iedere post op Instagram geeft u een bepaald deel van uzelf vrij wat tegen u gebruikt kan worden.

Een Instagram post dat openbaar staat kan bijvoorbeeld worden gedownload. Met de tool om de foto te zoeken op Google kan bijvoorbeeld een Facebook account worden opgespoord. Dit kan vooral voorkomen wanneer u deze foto openbaar heeft staan op bijvoorbeeld uw Facebook account. Doordat de zoekmachine deze foto indexeert ontstaat tijdens deze zoekactie een match. Deze match zorgt ervoor dat uw Instagram account en Facebook account bijvoorbeeld aan elkaar gelinkt kunnen worden, ondanks dat u uw Facebook account niet genoemd heeft op uw Instagram account.

Op uw Facebook account heeft u waarschijnlijk allemaal berichten openbaar of voor vrienden voor vrienden staan wat weer nieuwe inzichten geeft. Dit in combinatie met verschillende informatie over waar u woont, wat uw privégegevens zijn en waar u werkt wordt er al snel een profiel over u geschetst. Door middel van Adobe Photoshop of andere manipulerende software kunnen nieuwe beelden worden gerecreëerd aan de hand van de selfies die u online heeft gezet. Op deze manier kunt u onder druk gezet worde om geld over te maken naar hun bankrekening, om publicatie van een door hun gemanipuleerde foto te voorkomen.

Dit gebeurt echter niet alleen via social media. Ook via e-mail komen nogal te vaak voor dat mensen op phishing e-mails klikken. In sommige gevallen lijken de e-mails ook echt wanneer u deze vergelijkt met een officiële e-mail van de betreffende organisatie. Lees meer hierover in het artikel: Zo voorkomt u misbruik van uw e-mailadres.

 

Zo beschermt u uw privacy in de digitale wereld

Er zijn vele tools en manieren om u online te beschermen. Om u in de goede richting te helpen heb ik hieronder tien waardevolle tips gegeven die u kunnen helpen bij het beschermen van uw online privacy in de digitale wereld.

Tip 1: Wachtwoorden gebruiken en opschrijven

Gebruik voor ieder belangrijk document een wachtwoord. Denkt u daarbij maar aan documenten die gevoelige informatie bevatten. Om de veiligheid te kunnen garanderen kunt u bijvoorbeeld in Microsoft Word, Microsoft Excel of in Microsoft Outlook gebruik maken van wachtwoord beveiliging. Zo kunnen alleen maar personen ermee werken die ook daadwerkelijk het wachtwoord weten van het betreffende document.

Wat tegenwoordig ook mogelijk is, is een USB-stick aanschaffen. Er zijn bepaalde USB-sticks, bijvoorbeeld die van SanDisk, die beveiligd kunnen worden met een wachtwoord. Deze beveiliging zorgt ervoor dat alleen de personen die het wachtwoord weten de USB-stick kunnen openen.

Daarnaast raad ik u aan om wachtwoorden niet op te slaan in een wachtwoord manager (bijvoorbeeld een extensie in de browser) of te bewaren in een Word-document op de computer. Het hacken van zulke bestanden is voor een ervaren hacker of iemand met technische kennis eenvoudig. Een goede manier om wachtwoorden op te slaan is of in uw eigen hooft of dat u ze noteert in een boekje.

Tip 2: Gebruik een antivirus

Het is vandaag de dag erg belangrijk dat u goed beveiligd bent op ieder apparaat. Denkt u daarbij aan uw computer, tablet of een smartphone. Deze apparaten bevatten vaak apps die leiden naar onze WhatsApp gesprekken, toegang geven tot onze Facebook account of toegang geven tot andere accounts zoals Gmail.

Door het gebruik te maken van een antivirus zorgt u ervoor dat u minder kwetsbaar bent voor virussen of aanvallen van buitenaf. Een goed antivirus is bijvoorbeeld Eset die door vele instanties hoog wordt aangeschreven om als antivirus te gebruiken op uw computer, tablet of smartphone.

Tip 3: Bescherm uw browser

Het is belangrijk dat u uw browser goed beschermt. Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om uw browser aan te passen en zo in te richten met extensies van derden die bepaalde opties beschikbaar maken. Denkt u bijvoorbeeld maar aan een Adblocker of aan andere handige extensies.

Omdat uw browser de toegang eigenlijk geeft tot uw digitale wereld wordt het steeds belangrijk dat u goed uw browser weet te beveiligen. Dit kunt u deels doen door een goed antivirus aan te schaffen. Deze beschermt u dan tegen virussen en tegen andere kwaadwillende websites.

Een andere mogelijkheid waar u goed aan moet denken is uw online veiligheid. Zorg ervoor dat trackingcookies worden geblokkeerd. Door deze blokkade kunnen grote bedrijven, bijvoorbeeld Facebook, niet zien wat u verder nog allemaal doet op het internet en deze informatie gebruikt voor relevante advertenties.

Een andere tip die ik u graag wil geven is om goed te kijken naar het webadres waar u op bent. Ik zie nog veel dat gebruikers van het internet zomaar ergens op klikken zonder echt goed te kijken naar het webadres van een bepaalde website. Zorg er daar altijd ervoor dat de https:// zichtbaar is in het websiteadres en dat het groene slotje ervoor staat. Zo weet u zeker dat u de beveiligde website bezoekt.

Mocht u toch uw sporen willen verwijderen in de browser, dan raad ik u aan om uw cache en geschiedenisbrowser te verwijderen na iedere bezoek. Anders kunt u altijd nog gebruik maken van een incognito venster.

Tip 4: Kies een betrouwbare zoekmachine

Ga op zoek naar een betrouwbare zoekmachines. Naast de grote zoekmachines zoals Google, Bing en DuckDuckGo. Ga daarbij goed kijken naar welke zoekmachine u vertrouwt en ga deze zoekmachine ook gebruiken. Google is bijvoorbeeld deels beĂŻnvloedbaar door de advertenties die gemaakt kunnen worden. Deze advertenties worden bijvoorbeeld getoond op basis van uw interesse via de zoekmachines en door de cache dat achterblijft wanneer u een bepaalde website heeft bezocht in het verleden.

Tip 5: Wees bedachtzaam met de dingen die u deelt op social media

Zoals eerder gezegd is het raadzaam om goed na te denken over de informatie dat u deelt op social media. Dit bedoel ik twee kanten uit. Denkt u in eerste instantie aan alle informatie dat u online publiceert, zoals teksten, status updates, selfies en andere informatie die u toevoegt aan uw over mij pagina op Facebook bijvoorbeeld. Al deze informatie zorgt ervoor dat er een profiel van u gemaakt kan worden wat in sommige gevallen tegen u gebruikt kan worden.

Aan de andere kant is het ook raadzaam om goed te kijken naar de dingen die u op internet doet. Alles wat wij in de digitale wereld doen heeft een gebruikersspoor, ook wel een kruimelspoor genoemd. De dingen die niet zichtbaar zijn kunnen daarmee wel een verleden hebben. Een goede onderzoeker kan binnen enkele klikken oude data weer tot leven roepen. Dit kan tot vervelende situaties leiden, bijvoorbeeld wanneer u een bepaalde baan wil krijgen maar waar een digitaal verleden u in de weg kan zitten.

Online veiligheid tegen criminelen (cyber security)

Tip 6: Waarom moet iemand iets weten

Een ander belangrijk onderdeel is de informatie dat u moet afstaan. Is het voor een contactformulier belangrijk om uw adres te weten. Geef daarbij alleen de informatie af die u wil of zou moeten afgeven.

Uit diverse onderzoeken door universiteiten is gebleken dat een mens meer informatie prijsgeeft dan dat we eigenlijk zouden willen. Denkt u daarbij aan verbale communicatie (hoe iemand kijkt of de houding van iemand) tot aan het gene wat iemand verteld tijdens een gesprek.

Al deze onderdelen kunnen ook weer een profiel over iemand schetsen. Daarom raad ik u aan om goed te controleren of de website die u bijvoorbeeld bezoekt echt te vertrouwen is en ook of de informatie dat u moet afstaan relevant is voor de actie waarvoor u de informatie aan de betreffende organisatie moet geven.

Tip 7: Trap niet in scams en phishing

Ze worden steeds realistischer. Scams via websites of phishing e-mails via de e-mail. Weet goed met wie u zaken doet en zorg ervoor dat u ook een goed beleid heeft om hiermee om te gaan.

Onlangs maakte ik het nog mee dat er een phishing e-mail is gestuurd naar een organisatie. Hierbij is een groot bedrag over gemaakt wat voor veel financiële schade heeft gezorgd. Uiteindelijk was het een combinatie van verschillende factoren die meespeelden in dit verhaal. Waaronder het gebruik maken van privé e-mailadressen in combinatie met het niet hanteren van een protocol.

Daarom raad ik aan om goed te kijken of u de afzender kent, of de afzender te vertrouwen is en ook of het verhaal logisch overkomt. Laat desnoods een collega of familielid naar de website of e-mail kijken. Bij twijfel raad ik u altijd om geen actie te onderzoeken en de e-mail eventueel door te sturen naar de fraudehelpdesk.

Tip 8: Gebruik betrouwbare software

Gebruik betrouwbare software. Voor veel duurdere software wordt er op illegale wijze software aangeboden. Het gebeurt al te vaak dat deze illegale kopieën virussen bevatten waardoor uw computer niet meer veilig is. Zeker niet als uw antivirus niet op orde is.

Daarom raad ik u van harte aan om betrouwbare software te installeren wat u ook daadwerkelijk kent. Het gebruik van schadelijk software is niet alleen schadelijk voor uw organisatie, maar kan ook gevolgen hebben voor de klanten (en hun data) dat op uw computer staat.

Tip 9: Wi-Fi netwerken

In deze digitale wereld is het erg verleidelijk om gebruik te maken van openbare Wi-Fi netwerken. In sommige gevallen is het betrouwbaar om gebruik te maken van deze kanalen. Mede doordat het een goede manier is om in contact te blijven met uw vrienden, familie en kennissen via social media.

Tijdens verschillende programma’s dat op de NPO is verschenen werden van zulke vergelijkbare tests gedaan. Daaruit is gebleken dat mensen niet lezen wat voor voorwaarden er gesteld zijn bij het gebruik van betrouwbare gasten netwerken.

Een ander nadeel van openbare netwerken is bijvoorbeeld ook dat u niet precies kunt zien wie de daadwerkelijke gebruiker is die het netwerk heeft opgezet. Ik kan bijvoorbeeld een openbaar netwerk aanmaken onder een betrouwbare naam. Maar dat betekent niet of ik kwaadwillend ben of dat ik de goede bedoelingen heb met een openbaar Wi-Fi netwerk.

Daarom raad ik u van harte aan om alleen Wi-Fi netwerken te gebruiken die beveiligd zijn met een wachtwoord. Op deze manier voorkomt u dat uw smartphone onderschept kan worden met grote gevolgen.

Tip 10: Doe aangifte

Is uw data openbaar geworden of is uw data misbruikt door derden om uw te chanteren of voor welke andere reden dan ook. Doe daarover aangifte bij te Politie. U kunt beter uw verhaal heden en dat de Politie zegt dat u daarover geen aangifte kan doen dan dat u een (online) crimineel gewoon zijn gang laat gaan zonder bestraft te worden. Hoe meer aangiftes er zijn tegen een persoon of tegen een organisatie, hoe groter de kans is dat de Politie daar ook actie op kan zetten om de criminele actie tegen te gaan. Alleen op een samenwerking tussen consumenten, bedrijven en de Politie kunnen online criminelen worden gestopt.

Conclusie

Doordat we steeds meer online zijn gaan leven is dit voor criminelen ook een grote kans geweest om data te verkrijgen wat erg moeilijk te verkrijgen was. Denkt u daarom goed om de informatie dat u deelt via de digitale wereld. Het beste is dat u gebruik maakt van betrouwbare systemen, netwerken en software. Alleen op deze manier kunt u er zeker van zijn dat uw privacy en de privacy van de andere personen gewaarborgd blijven. Laten we met ons alleen een veilige digitale wereld ervan maken.