Wat zijn de verschillen en wat doet een UX Designer en UI Designer?

Wireframe met UX Design MJB Events PRFoto: © MJB Events PR

Wat zijn de verschillen en wat doet een UX Designer en UI Designer?

We zien het vandaag de dag steeds vaker terugkomen in de vacatures en op verschillende online platformen. Een UX Designer en een UI Designer. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee functies? Ik zocht het voor u uit en laat in dit artikel aan u weten wat het verschil is tussen een UX Designer en een UI Designer.

Wat is een UX Designer?

Design wordt vaak gezien met vormgeving en dat is ook deels waar inderdaad. UX Design is daar een onderdeel van, maar dan gebaseerd op websites. Eigenlijk het vormgeven van websites zou u kunnen zeggen maar dan in een nieuw jasje gestopt. Maar dit is ook weer niet waar.

Een UX Designer gaat inderdaad over de vormgeving van een website, maar test dit continue of de vormgeving voor de juiste bezoekerservaring zorgt. Dus stel u gaat naar een website, dan wil u dat de ervaring zo hoog mogelijk is of zo effectief mogelijk is voor u als bezoeker. Wanneer dit inderdaad klopt en uw gebruiker ervaring goed is, dan kunt u concluderen dat er op de betreffende website een UX Designer actief is. Hierbij wordt u, de bezoeker, als eerste uitgangspunt gehouden zodat u hopelijk terugkomt binnen korte tijd of dat u de website aanbeveelt aan derden.

Maar waar is een UX Designer dan mee bezig?

Het klinkt misschien erg leuk om een UX Designer te zijn, maar het vak kent helaas ook lastige en moeilijke punten zoals vele beroepen dit kennen. Hieronder heb ik de meest voorkomende verantwoordelijkheden op een rij gezet.

Onderzoeken
Als eerste is het belangrijk dat je als UX Designer goed onderzoek doet. Wat drijft de klant eigenlijk om naar een website te gaan, wat zijn de kernwaardes voor een klant over een product en hoe is de customer journey van een klant eigenlijk is het algemeen?

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken welke doelen, motivaties en behoeftes de klant en uw organisatie hebben zodat dit op elkaar afgestemd kan gaan worden. Een organisatie waarbij producten worden geleverd die niet aansluiten op de behoefte van de klant zullen niet snel succesvol worden. Daarom is onderzoek als UX Designer van belang.

Hierbij kan gebruik worden gemaakt van diverse software om dit te meten bij uw klanten. Denk daarbij aan online enquêtes, aan interviewen met de klant of aan de statistieken die u binnenhaalt vanuit Google Analytics of vergelijkbaar product. Aan de hand van deze informatie kunt u het product of dienst aanpassen aan de behoefte van de klant.

Persona en mogelijke scenario
Om een goed beeld te krijgen van de doelgroep kan er een persona worden gemaakt. Deze persona is de ideale persoon uit de doelgroep waarbij u als bedrijf of als merk op zal gaan richten. U kunt dit bijvoorbeeld invullen als een soort curriculum vitae. Hoe ziet zijn of haar persoonlijke leven eruit. Wat is het inkomen, hoe opgeleid is de doelgroep en welke behoeftes wil u gaan invullen die u zal vervullen met uw product of dienst.

Naast deze persona kunt u dan ook gebruik maken van een scenario. In dit scenario laat u de dag van de doelgroep in kaart brengen. Bijvoorbeeld van 09:00 uur – 17:00 uur werken of naar school, in de avond sporten en social media gebruik in combinatie met uw product of dienst.

Hierdoor weet u wanneer de producten of diensten van u gebruikt worden zodat u daar op in kunt spelen. Bijvoorbeeld met aanbiedingen, met webinars of eventuele advertenties die naar de door u (of door een UX Designer) gemaakte landing page of opt-in pagina.

Informatiestructuur
Niet alleen binnen de UX Design wereld maar ook daarbuiten is het van belang dat de structuur van uw website goed is ingericht. Hierdoor zorgt u er niet alleen ervoor dat de bezoeker weet hoe uw website is opgebouwd maar ook dat Google (en andere zoekmachines) weten hoe uw website werkt en welke hiërarchie daarbij hoort.

Zo kunnen pagina’s over uw werknemers onder de over ons pagina vallen en alle artikelen die u heeft geschreven bijvoorbeeld onder de categorie blog. Op deze manier is het voor zowel uw bezoeker, voor de zoekmachine en voor uzelf overzichtelijk waar u wat kunt vinden zodat alles binnen handbereik te vinden is.

Wireframes
Wanneer u weet hoe de structuur verloopt, wie de potentiële doelgroep (persona) is en welke producten en diensten u wil aanbieden is het tijd voor de wireframes. De UX Designer maakt dan enkele voorbeelden van een mogelijke lay-out. Aan de hand van dit lay-out zal er worden gekeken hoe het beste de website vormgeven kan gaan worden. Deze wireframes zijn dan ook globaal gemaakt en bevatten weinig details. De detaillering komt pas aanbod bij de prototypen.

Prototypen
Een prototype is eigenlijk de voor ontwikkeling van de website met de details. Dit wordt vaak gedaan in special software, waaronder Adobe XD. In deze software wordt de website eigenlijk opgebouwd hoe de daadwerkelijke website er eigenlijk eruit moet komen te zien. Hierdoor krijgt de klant een goed beeld van wat er verwacht kan worden en kan deze als in de meeste UX Design software uittesten.

Testen en online
Wanneer het prototypen klaar is zal de UX Designer dit doorgeven aan de webdeveloper die aan de hand van het prototypen de website kan gaan ontwikkelen. Tijdens het ontwikkelingsproces zal de ontwikkeling snel gaan waardoor er flink kan worden bespaard op eventuele ontwikkelingskosten wanneer de webdeveloper nog aanpassingen moet verrichten.

Nadat de website is aangepast kan de website online worden gezet waardoor deze getest kan worden of alles inderdaad naar behoren functioneert. Eventueel kan tijdens dit proces een geselecteerd groepje (uit de doelgroep) worden gevraagd om de website te testen of deze overeenkomt met de behoeftes en gebruikservaring.

Uiteindelijk zal de website worden opgeleverd worden aan de klant waarbij de UX Designer dit proces vanaf vooraf aan zal toepassen. Hierdoor blijft de website in ontwikkeling en zal de effectiviteit en de gebruikersvriendelijkheid van de website worden verbeterd.

UX Design wireframe MJB Events PR

Wat doet een UI Designer?

De UI Designer zorgt voor de goede interface tussen de gebruiker en het platform van de een bedrijf. Denk daarbij maar aan een website, een app of een online klantensysteem. Deze platformen moeten gebruiksvriendelijk zijn waardoor de beste gebruikerservaring naar boven komen.

Het klopt inderdaad dat UI Design veel lijkt op UX Design, maar toch zijn er zeker grote verschillen tussen beide functies. Maar voordat we daar naar toe gaan wil ik eerst even uitleggen wat de functies eigenlijk zijn van een UI Designer op het gebied van websites, apps of systemen.

Maar waar is een UI Designer dan mee bezig?

Net zoals bij UX Design zijn er ook bij een UI Designer verschillende functies die net iets anders zijn of op elkaar aansluiten. De meest voorkomende verantwoordingen heb ik hieronder op een rij gezet.

Eisen en wensen van de klant
Belangrijk is dat de eisen van de klant voorop staan. Bijvoorbeeld specifieke onderdelen waaraan voldoen moet worden of bepaalde verwachtingen die behaald moeten worden zodat dit aansluit aan het beeld van de klant heeft over het project, product of dienst waarvoor de UI Designer is ingeroepen.

Deze eisen zullen tijdens het project en na afloop erg belangrijk zijn omdat hieraan afgemeten kan worden of er aan deze wensen en eisen voldaan zijn of dat er nog aanpassingen verricht moeten worden om aan deze eisen en wensen te voldoen.

Kaart brengen van de doelgroep
Net zoals bij het UX Design is het belangrijk dat de UI Designer goed weet wie de doelgroep is en hoe deze persona eruit ziet. Daarbij kan weer gedacht worden aan bijvoorbeeld een curriculum vitae over hoe hoog opgeleid de doelgroep is, wat het inkomen zijn, welke interesses zij hebben, welke motivaties en doelen deze doelgroep heeft.

Hierbij kan gebruik worden gemaakt van persona zoals hierboven en eerder ook al geschreven bij UX Design. Maar er kan ook gebruik worden gemaakt van een user story. Hierbij wordt er een overzicht gemaakt van hoe de verhaallijn eruit ziet van de doelgroep. Bijvoorbeeld wanneer ze welk medium gebruiken en wat hun verhaal is om een betreffende product of dienst af te nemen.

Workflows opstellen
Om goed de effectiviteit van de aanpassingen te meten kan gebruik worden gemaakt van zogeheten workflows en stroomschema’s. Dit komt deels overeen met de structuur die eerder als is geschreven, maar kan ook gebruikt worden om de beheerderskant te omschrijven van een systeem zodat deze aansluit op de eisen die de doelgroep stelt aan een bepaald product of dienst.

Prototypen
Net zoals bij UX Design gaat het hier om een testontwerp van een systeem voordat deze daadwerkelijk ontwikkeld wordt. Hierdoor weet de klant wat hij of zij kan verwachten zodat in deze fase van de productie nog aanpassingen kunnen worden gedaan zonder veel geld kwijt te zijn aan de ontwikkeling daarvan.

Testen
Testen is dan ook tijdens het prototypen erg belangrijk zodat iedereen weet hoe het product werkt en kan worden getoetst of dit overeenkomt met de wensen en eisen van de klant. Wanneer dit goed is dan kan de UI Designer dit prototypen doorgeven aan de webdeveloper of webapplicatiebouwer zodat het product gemaakt kan worden.

Meedenken en meedoen
Als UI Designer is het na de oplevering belangrijk dat deze designer meedenkt in het proces. Bijvoorbeeld aan het eventueel uitbreiden van het systeem, aan het implementeren of koppelen van systemen aan elkaar en visuele onderdelen eraan toevoegt zodat dit aansluit aan de wensen en eisen van de klant en dit een toevoegde waarde heeft voor de gebruiker van het betreffende systeem.

 

Wat is het verschil tussen een UX Designer en een UI Designer?

Nu we dus weten wat een UX Designer en een UI Designer precies doen kunnen we deze twee functies met elkaar vergelijken.

Daaruit kunnen we concluderen dat de UX Designer vooral bezig is met het ontwikkelen van de gebruikerservaring binnen een website, app of systeem. Hierbij is dan het hoofddoel dat de website, app of systeem zo goed mogelijk aansluit op de behoeftes van de klant waardoor deze hopelijk terugkomt of het platform aanbeveelt aan derden.

Een UI Designer is vooral bezig met de wensen en eisen van de klant binnen het systeem. Hierbij wordt dan ook gebruik gemaakt van verschillende onderdelen zoals prototypen, workflows en testen maar zal verder niet dieper ingaan op de gebruikerservaring van de klant.

Conclusie

Concluderend kunnen we dus zeggen dat er tussen een UX Designer en een UI Designer verschillende overlappingen en verschillen zitten. Het is daarom belangrijk dat hier ook goed naar wordt gekeken wanneer u kiest voor het inhuren van een UX Designer of een UI Designer. Zo voorkomt u onnodige kosten en komt u ook niet voor verassingen te staan mocht u per ongelijk de verkeerde persoon hebben ingeschakeld.