Wat voor soort website is voor u geschikt

Wat voor soort website is voor u geschiktFoto: © MJB Events PR

Wat voor soort website is voor u geschikt

Vandaag de dag zien we er dagelijks vele van voorbij komen. We hebben het dan over websites. Iedereen kan binnen een paar klikken en een betaling zijn of haar website binnen enkele minuten online hebben. Daarmee zijn gelijk ook vele tools ontstaan die u kunnen helpen bij het realiseren van een website. Maar wat voor soort systeem is voor u nu het meest geschikt? In dit artikel leg ik het uit.

Wat is een website eigenlijk?

Een website bestaan allereerst uit een domeinnaam. Deze domeinnaam typt u in bij uw browser van uw smartphone of computer. De domeinnaam is gekoppeld aan een websiteserver door middel van DNS en IP-adressen. Hierdoor weet de domeinnaam bij welke webserver u moet zijn, zonder dat u per ongelijk bij een hele andere website te recht komt dan dat u van oorsprong eigenlijk bedoeld had.

Op de webserver plaatst u uw website. Dit bestaat over het algemeen uit verschillende bestanden. Denkt u bijvoorbeeld aan PHP-bestanden, Javascript en aan afbeeldingen. Door de code in de PHP-bestanden of HTML-bestanden (afhankelijk van het soort website dat u heeft) wordt daar een bepaalde code ingesteld. Deze code zorgt er eigenlijk ervoor dat tekst en afbeeldingen worden weergegeven zoals u dat bedoeld heeft.

Wat voor soort website is voor mij geschikt?

Er zijn verschillende soorten website vandaag de dag beschikbaar. Dit kan variëren van een gratis website tot op maat gemaakte websites die paar duizenden Euro’s hebben gekost. In dit onderdeel gaan we kijken naar de verschillende keuzes die u heeft met de voor- en nadelen die daarmee mogelijk op uw pad komen.

Keuze 1: WordPress (van wordpress.org)

WordPress wordt steeds meer gebruikt op websites wereldwijd. Wat ooit begon als een klein idee is vandaag uit gegroeid tot één van de meest gebruikte systemen op het internet. Met WordPress heeft u eigenlijk een compleet Content Management System (CMS) waarmee u een volledige website mee kunt beheren. Denkt u bijvoorbeeld het publiceren, bewerken of verwijderen van foto’s, video’s, afbeeldingen, pagina’s of berichten.

Voordelen
Het grootste voordeel van WordPress is dat WordPress gebruikt kan worden als een gewone website of als een multi-website waarbij u vanuit één dashboard de controle weet te behouden over de verschillende websites. Hierdoor hoef tu niet apart in te loggen op verschillende systemen.

WordPress werd vroeger ingezet als een blogwebsite. Tegenwoordig, met de komst van betaalde plug-ins en WordPress thema’s, heeft men de beschikking gekregen om complete website mee te bouwen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan Facebook. Dit platform is gebouwd aan de hand van WordPress.

Naast het succesvol inzetten van WordPress kunt u dit systeem ook gebruiken voor bijvoorbeeld een webshop, voor een Learning Management System (LMS) of kunt u completen systemen ermee laten draaien. Denkt u bijvoorbeeld aan het beheer van projecten of aan het klantenbeheer door middel van Customer Relationship Management (CRM).

Een WordPress website is vooral geschikt voor u als u niet wil omkijken naar de codering van de website. Het installatieproces kan het lastigste punt zijn, maar tegenwoordig zijn er vele handleidingen online te vinden die u daarbij kunnen helpen. Eenmaal goed en juist geïnstalleerd heeft u vanuit één inlog url het beheer over uw hele website. Hierdoor kunt u ten alle tijden aanpassingen verrichten op uw eigen website. Het is daardoor erg gebruikersvriendelijk want de meeste dingen spreken voorzich wanneer u ingelogd bent op uw dashboard.

Nadelen van WordPress
Aan de andere kant heeft WordPress, naast de vele voordelen, ook enkele nadelen. WordPress werkt door middel van verschillende PHP-bestanden die gelinkt zijn met een MySQL-database. Deze database zorgt voor de koppeling tussen de bestanden en de data dat wordt opgeslagen in de database. Wanneer er een fout in de configuratie zit, dan kan de verbinding niet gemaakt worden tussen de bestanden en de database. Het nadeel hiervan is dat uw website daardoor buiten werking is en niet meer goed functioneert.

Via het dashboard krijgt u ook een overzicht te zien waar u alle updates voor uw website kunt terugvinden. Hiermee kunt u binnen enkele klikken uw website up-to-date maken met de juiste werking. In de meeste gevallen gaat het updating proces goed. In andere gevallen is het mogelijk dat de update niet goed gaat waardoor uw website niet goed meer functioneert. Als gevolg hierop moet u wellicht een back-up terug zetten die dit probleem weer verhelpt.

Als laatste kan voor net nieuwe gebruikers het dashboard onoverzichtelijk zijn. Het is in de meeste gevallen even wennen hoe de website in elkaar steekt en wat u waar kunt gaan vinden. Wanneer u enkele weken met het systeem werkt, dan weet u meestal hoe u daarmee om weet te gaan en wat u waar allemaal kunt gaan vinden.

Als laatste, wat vaak voor veel zorgen geeft, is WordPress in bepaalde situaties hackgevoelig. Dit komt vooral wanneer gebruikers de website niet up-to-date hebben, de standaard gebruikersnaam admin niet hebben gewijzigd of wanneer men een back-up plug-in heeft geïnstalleerd die toegang vraagt tot de webserver. Dit zijn in de meeste gevallen de risico’s om gehackt te worden. Voor het beveiligen van een WordPress website moet u kennis hebben van het systeem. Daarbij heeft u vaak hulp nodig van een professional die kennis heeft van websitebeveiliging wat voor hoge kosten kan gaan zorgen.

Wat is nieuw in Adobe Dimension 2020

Keuze 2: HTML5 en CSS3

Vroeger werd dit nog veel gebruikt, maar tegenwoordig komt u het nog minder vaak tegen. Het maken van een website aan de hand van HTML5 en CSS3 bestanden. Deze websites zorgen voor een snelle laadtijd omdat de website niet opgehaald hoef te worden uit de database. Alle gegevens staan al in de HTML5 en in de CSS3 bestanden.

Voordelen
Een HTML5 en CSS3 website heeft weinig specifieke technieken nodig waardoor iedere webserver van een webhosting bedrijf een website kan laten draaien die hiermee gemaakt is. Dit is dan ook een groot voordeel, omdat u daarbij niet hoeft te kijken naar de specificaties van een systeem.

Daarbij heeft een HTML5 en CSS3 in de meeste gevallen weinig onderhoud nodig. Natuurlijk heeft iedere website onderhoud nodig, maar HTML5 en CSS3 bestanden worden daarbij vaak maar één of enkele keren aangepast. Tenzij u een blogomgeving wil creëren. Maar dan raad ik u in de meeste gevallen aan om over te stappen op een WordPress website.

Nadelen
Wanneer er toch onderhoud verricht moet worden aan de website, dan gaat hier vaak extra geld in zitten. Dit komt omdat het schrijven in HTML5 en CSS3 voor de meeste mensen een lastige klus is, tenzij u kennis heeft van beide schrijftalen. Anders zou u een websiteontwikkelaar moeten inhuren die de website voor u gaat onderhouden.

Een verandering in de website is erg leuk om te doen. Soms kan het ook handig zijn voor uw zoekmachine optimalisatie of voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Het is in de meeste gevallen erg lastig om een wijziging door te voeren, omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende HTML5 bestanden (bij uitgebreidere websites). Hierdoor moet u ieder HTML5 bestand apart aanpassen wat voor veel codebewerkingen en tijd zorgt.

Gelukkig zijn de meeste templates al responsive gemaakt, waarbij de website automatisch schaalbaar is wanneer u een website bezoekt via uw laptop of tablet. Het probleem is helaas nog wel dat verschillende websites, die niet met een modern template zijn gemaakt, nog niet responsive zijn. Dit is in de meeste gevallen een lastige klus om een website ook daadwerkelijk responsive te maken wat veel tijd, geld en energie gaat kosten. U bent dan meestal beter af wanneer u een compleet nieuwe website gaat realiseren. Het probleem daarbij is dat uw kosten vaak hoog kunnen oplopen.

Keuze 3: Wix, Jimdo, Squarespace

In de derde keuze maak ik een combinatie van drie verschillende platformen genaamd Wix, Jimdo en Squarespace. Niet omdat ik deze keuzes niet apart wil bespreken, maar omdat deze keuzes zo goed als gelijk aan elkaar zijn.

Wix, Jimdo en Squarespace zijn what you see is what you get system. Daar neemt u een abonnement af waarbij u de website zelf kunt inrichten zoals u dat wil hebben. Dit allemaal zonder technische zorgen of kennis dat u nodig bent.

Voordelen
Deze drie platformen zijn platformen die goed geschikt is voor beginnende website eigenaren of voor mensen die minder verstand hebben van de technische kant bij websites. Door het aanschaffen van het systeem en een domeinnaam kunt u eenvoudig beginnen met het indelen van de website zoals u dat graag zou willen.

Daarbij komt ook dat u aanpassingen tussentijds kunt opslaan zonder dat dit effect heeft op de pagina die op dat moment live staat. Hierdoor kunt u op uw eigen gemak de website zelf aanpassen wanneer u dat graag zou willen.

Ook draait het systeem automatisch voor u als bezoeker en eigenaar. De allereerste 48 uur na het koppelen kan de website niet goed of onvoldoende werken. Dit komt doordat de DNS-instellingen, die belangrijk zijn voor de koppeling tussen uw domeinnaam en website, overal ter wereld bekend moet worden. Wanneer dit proces is afgerond, dan kan de website bezocht worden en is het mogelijk om alles zelf te bepalen wat u op de website doet.

Nadelen
Er zijn ook nadelen aan deze drie platformen. Het eerste nadeel zijn de prijzige kosten. Voor een abonnement bij Wix betaalt u naast de aanschaf van een domeinnaam (en eventuele andere kosten) ook voor het systeem wat u gaat gebruiken. Enkele jaren geleden was dit over de € 200,00 op jaarbasis wat voor veel website eigenaren of voor zelfstandige ondernemers een behoorlijke kostenpost is. Misschien dat daarbij ook nog de kosten voor het ontwerp erbij komen kijken, wanneer u hiervoor iemand inschakelt die u daarbij kan helpen.

Als tweede nadeel zit u vast aan dit systeem voor een x periode, in de meeste gevallen één jaar. Mocht u in de tussentijd willen veranderen naar bijvoorbeeld WordPress, dan heeft u naast de kosten van de domeinnaam, van één van drie platformen ook de kosten die komen kijken bij de nieuwe website.

Het exporteren van de website gaat ook lastiger. Via de drie systemen is er eigenlijk geen goede export mogelijkheid om uw website te exporteren en te importeren in een nieuwe website, bijvoorbeeld in HTML5 of in WordPress. Dit betekent, mocht u van website willen veranderen, dat u veel handmatig moet gaan doen. Dit heeft als gevolg dat u veel tijd en energie kwijt bent aan de verhuizing ervan.

Met één van de drie platformen heeft u ook geen volledige controle over het systeem. Met een HTML5 of WordPress website bent u in de gelegenheid om de website zo aan te passen zoals u dat graag zou willen, los van het feit of u wel of niet beschikt over de technische kennis om dit uit te kunnen voeren. Met één van de drie platformen (Wix, Jimdo, Squarespace) bent u afhankelijk van hun systemen. Wanneer zij een update doorvoeren in hun systeem, dan heeft u dat maar te accepteren en moet u het doen met wat de maker van het platform u oplegt qua aangeboden opties.

Als laatste is het erg moeilijk om een under construction pagina online te zetten. Waar WordPress deze mogelijkheid aanbiedt in een WordPress thema of in een WordPress plug-in, word het voor de gebruikers van Wix, Jimdo en Squarespace lastiger om dit ook daadwerkelijk te implementeren in het systeem. Dit heeft als gevolg dat u op een andere manier om moet gaan met het under construction zetten van de website.

 

Keuze 4: Doorlinken naar social media

Wat er in sommige gevallen ook wordt gedaan is het aanmaken van een website waarbij de website doorgelinkt wordt naar een Facebook of Instagram pagina. Hiermee wil men de bezoeker op één plek houden zonder verschillende kanalen te hoeven updaten.

Voordelen
Het grootste voordeel hiervan is dat de website eigenlijk een communicatiemiddel is om de bezoekers door te verwijzen naar het social media platform, bijvoorbeeld Facebook of Instagram. In dit geval is het dan alleen maar noodzaak om deze platformen te updaten zonder ook te hoeven denken aan de website zelf.

Nadelen
Een nadeel hiervan is dat u afhankelijk bent van het gekozen platform. Om een voorbeeld te hierover te geven is Hyves. Toen Hyves er mee stopte, toen stopte ook veel (beginnende) artiesten omdat zij alleen een Hyves pagina hadden. Hierdoor waren ze dus afhankelijk geworden van het gekozen social media platform. Ondanks dat het misschien voordelig lijkt om het social media platform te gebruiken als communicatiemiddel, word het toch lastiger om, wanneer het platform op houdt te bestaan, om verder te gaan met de website. Er zal in data geval veel werk op u zitten te wachten.

Keuze 5: Ander Content Management System (CMS)

Naast de bovenstaande vijf keuzes zijn er ook andere soorten CMS-systemen waar u uit kunt gaan kiezen. Eigenlijk te vele om allemaal op te noemen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan Drupal of aan Textpattern. Dit is naast WordPress één van de meest gebruikte CMS-systemen van dit moment.

Deze systemen kunnen in veel gevallen goed en snel werken. Het advies wat ik u daarbij graag zou willen meegeven is om goed te kijken wat voor toegevoegde waarde het systeem voor u heeft ten opzichte van WordPress. Bij WordPress wordt er internationaal veel ondersteuning aangeboden, zowel betaald als gratis. Het is daarom dan ook goed voor om voor deze CMS-systemen te kijken of u voldoende assistentie kunt krijgen indien u tegen (technische) problemen aanloopt.

404 error bij een website wat schadelijk is voor uw website (en bezoeker)

Conclusie

Het is dus een lastige keuze om te bepalen wat voor soort website u zou moeten hebben voor uw bedrijf, organisatie of stichting. Ik raad daarom vaak aan om bij een webhosting te gaan kijken voor een domeinnaam en webserver. Zo kunt u ten alle tijden (snel) overstappen tussen bijvoorbeeld HTML5/CSS3 en WordPress. Want systemen als Wix, Jimdo of Squarespace zit u aan dat systeem vast voor een bepaalde periode. Heeft u zelf hulp nodig bij het kiezen van een systeem? Ik kijk graag met u mee om deze keuze te kunnen maken!