Wat voor soort website is geschikt voor jou?

What for website platform should you chooseFoto: © MJB Events PR

Wat voor soort website is geschikt voor jou?

Vandaag de dag zien we er dagelijks vele van voorbij komen. We hebben het dan over websites. Iedereen kan binnen een paar klikken en een betaling zijn of haar website binnen enkele minuten online hebben. Daarmee zijn gelijk ook vele tools ontstaan, die je kunnen helpen bij het realiseren van een website. Maar wat voor soort systeem is voor jou nu het meest geschikt? In dit artikel leg ik het uit.

Wat is een website eigenlijk?

Een website bestaan allereerst uit een domeinnaam. Deze domeinnaam typ je in bij jouw browser van jouw smartphone of computer. De domeinnaam is gekoppeld aan een websiteserver door middel van DNS en IP-adressen. Hierdoor weet de domeinnaam bij welke webserver je moet zijn, zonder dat je per ongelijk bij een hele andere website te recht komt dan dat je van oorsprong eigenlijk bedoeld had.

Op de webserver plaats je jouw website. Dit bestaat over het algemeen uit verschillende bestanden. Denk bijvoorbeeld aan PHP-bestanden, Javascript en aan afbeeldingen. Door de code in de PHP-bestanden of HTML-bestanden (afhankelijk van het soort website dat je hebt) wordt daar een bepaalde code ingesteld. Deze code zorgt er eigenlijk ervoor dat tekst en afbeeldingen worden weergegeven zoals je dat bedoeld heeft.

Wat voor soort website is voor mij geschikt?

Er zijn verschillende soorten website vandaag de dag beschikbaar. Dit kan variëren van een gratis website tot op maat gemaakte websites die paar duizenden Euro’s hebben gekost. In dit onderdeel gaan we kijken naar de verschillende keuzes die je hebt met de voor- en nadelen die daarmee mogelijk op jouw pad komen.

WordPress Content Management System update

Foto: © WordPress

Keuze 1: WordPress (van wordpress.org)

WordPress wordt steeds meer gebruikt op websites wereldwijd. Wat ooit begon als een klein idee is vandaag uit gegroeid tot één van de meest gebruikte systemen op het internet. Met WordPress heb je eigenlijk een compleet Content Management System (CMS) waarmee je een volledige website mee kan beheren. Denk bijvoorbeeld aan het publiceren, bewerken of verwijderen van foto’s, video’s, afbeeldingen, pagina’s of berichten.

Voordelen
Het grootste voordeel van WordPress is dat WordPress gebruikt kan worden als een gewone website of als een multi-website waarbij je vanuit één dashboard de controle weet te behouden over de verschillende websites. Hierdoor hoef je niet apart in te loggen op verschillende systemen.

WordPress werd vroeger ingezet als een blogwebsite. Tegenwoordig, met de komst van betaalde plug-ins en WordPress thema’s, heeft men de beschikking gekregen om complete website mee te bouwen. Denk bijvoorbeeld maar aan Facebook. Dit platform is gebouwd aan de hand van WordPress.

Naast het succesvol inzetten van WordPress kan je dit systeem ook gebruiken voor bijvoorbeeld een webshop, voor een Learning Management System (LMS) of kan je complete systemen ermee laten draaien. Denk bijvoorbeeld aan het beheer van projecten of aan het klantenbeheer door middel van Customer Relationship Management (CRM).

Een WordPress website is vooral geschikt voor jou als je niet wil omkijken naar de codering van de website. Het installatieproces kan het lastigste punt zijn, maar tegenwoordig zijn er vele handleidingen online te vinden die je daarbij kunnen helpen. Eenmaal goed en juist geïnstalleerd heb je vanuit één inlog url het beheer over jouw hele website. Hierdoor kan je ten alle tijden aanpassingen verrichten op jouw eigen website. Het is daardoor erg gebruikersvriendelijk, want de meeste dingen spreken voorzich wanneer je ingelogd bent op jouw dashboard.

Nadelen van WordPress
Aan de andere kant heeft WordPress, naast de vele voordelen, ook enkele nadelen. WordPress werkt door middel van verschillende PHP-bestanden die gelinkt zijn met een MySQL-database. Deze database zorgt voor de koppeling tussen de bestanden en de data dat wordt opgeslagen in de database. Wanneer er een fout in de configuratie zit, dan kan de verbinding niet gemaakt worden tussen de bestanden en de database. Het nadeel hiervan is dat jouw website daardoor buiten werking is en niet meer goed functioneert.

Via het dashboard krijg je ook een overzicht te zien waar je alle updates voor jouw website kunt terugvinden. Hiermee kan je binnen enkele klikken jouw website up-to-date maken met de juiste werking. In de meeste gevallen gaat het updating proces goed. In andere gevallen is het mogelijk dat de update niet goed gaat waardoor jouw website niet goed meer functioneert. Als gevolg hierop moet je wellicht een back-up terug zetten die dit probleem weer verhelpt.

Als laatste kan voor net nieuwe gebruikers het dashboard onoverzichtelijk zijn. Het is in de meeste gevallen even wennen hoe de website in elkaar steekt en wat je waar kan gaan vinden. Wanneer je enkele weken met het systeem werkt, dan weet je meestal hoe je daarmee om weet te gaan en wat je waar allemaal kan gaan vinden.

Als laatste, wat vaak voor veel zorgen geeft, is WordPress in bepaalde situaties hackgevoelig. Dit komt vooral wanneer gebruikers de website niet up-to-date hebben, de standaard gebruikersnaam admin niet hebben gewijzigd of wanneer men een back-up plug-in heeft geïnstalleerd die toegang vraagt tot de webserver. Dit zijn in de meeste gevallen de risico’s om gehackt te worden. Voor het beveiligen van een WordPress website moet je kennis hebben van het systeem. Daarbij heeft je vaak hulp nodig van een professional die kennis heeft van websitebeveiliging wat voor hoge kosten kan gaan zorgen.

Keuze 2: HTML5 en CSS3

Vroeger werd dit nog veel gebruikt, maar tegenwoordig kom je het nog minder vaak tegen. Het maken van een website aan de hand van HTML5 en CSS3 bestanden. Deze websites zorgen voor een snelle laadtijd omdat de website niet opgehaald hoef te worden uit de database. Alle gegevens staan al in de HTML5 en in de CSS3 bestanden.

Voordelen
Een HTML5 en CSS3 website heeft weinig specifieke technieken nodig waardoor iedere webserver van een webhosting bedrijf een website kan laten draaien die hiermee gemaakt is. Dit is dan ook een groot voordeel, omdat je daarbij niet hoeft te kijken naar de specificaties van een systeem.

Daarbij heeft een HTML5 en CSS3 in de meeste gevallen weinig onderhoud nodig. Natuurlijk heeft iedere website onderhoud nodig, maar HTML5 en CSS3 bestanden worden daarbij vaak maar één of enkele keren aangepast. Tenzij je een blogomgeving wil creëren. Maar dan raad ik je in de meeste gevallen aan om over te stappen op een WordPress website.

Nadelen
Wanneer er toch onderhoud verricht moet worden aan de website, dan gaat hier vaak extra geld in zitten. Dit komt omdat het schrijven in HTML5 en CSS3 voor de meeste mensen een lastige klus is, tenzij je kennis hebt van beide schrijftalen. Anders zal je een websiteontwikkelaar moeten inhuren die de website voor je gaat onderhouden.

Een verandering in de website is erg leuk om te doen. Soms kan het ook handig zijn voor jouw zoekmachine optimalisatie of voor de gebruiksvriendelijkheid van de website. Het is in de meeste gevallen erg lastig om een wijziging door te voeren, omdat er gebruik wordt gemaakt van verschillende HTML5 bestanden (bij uitgebreidere websites). Hierdoor moet je ieder HTML5 bestand apart aanpassen wat voor veel codebewerkingen en tijd zorgt.

Gelukkig zijn de meeste templates al responsive gemaakt, waarbij de website automatisch schaalbaar is wanneer je een website bezoekt via jouw laptop of tablet. Het probleem is helaas nog wel dat verschillende websites, die niet met een modern template zijn gemaakt, nog niet responsive zijn. Dit is in de meeste gevallen een lastige klus om een website ook daadwerkelijk responsive te maken wat veel tijd, geld en energie gaat kosten. Je bent dan meestal beter af wanneer je een compleet nieuwe website gaat realiseren. Het probleem daarbij is dat jouw kosten vaak hoog kunnen oplopen.

Keuze 3: Wix, Jimdo, Squarespace

In de derde keuze maak ik een combinatie van drie verschillende platformen genaamd Wix, Jimdo en Squarespace. Niet omdat ik deze keuzes niet apart wil bespreken, maar omdat deze keuzes zo goed als gelijk aan elkaar zijn.

Wix, Jimdo en Squarespace zijn what you see is what you get system. Daar neem je een abonnement af waarbij je de website zelf kunt inrichten zoals jij dat wil hebben. Dit allemaal zonder technische zorgen of kennis dat je nodig bent.

Voordelen
Deze drie platformen zijn platformen die goed geschikt is voor beginnende website eigenaren of voor mensen die minder verstand hebben van de technische kant bij websites. Door het aanschaffen van het systeem en een domeinnaam kan je eenvoudig beginnen met het indelen van de website zoals je dat graag zou willen.

Daarbij komt ook dat je aanpassingen tussentijds kunt opslaan zonder dat dit effect heeft op de pagina die op dat moment live staat. Hierdoor kan je op jouw eigen gemak de website zelf aanpassen wanneer je dat graag zou willen.

Ook draait het systeem automatisch voor je als bezoeker en eigenaar. De allereerste 48 uur na het koppelen kan de website niet goed of onvoldoende werken. Dit komt doordat de DNS-instellingen, die belangrijk zijn voor de koppeling tussen jouw domeinnaam en website, overal ter wereld bekend moet worden. Wanneer dit proces is afgerond, dan kan de website bezocht worden en is het mogelijk om alles zelf te bepalen wat je op de website doet.

Nadelen
Er zijn ook nadelen aan deze drie platformen. Het eerste nadeel zijn de prijzige kosten. Voor een abonnement bij Wix betaal je naast de aanschaf van een domeinnaam (en eventuele andere kosten) ook voor het systeem wat je gaat gebruiken. Enkele jaren geleden was dit over de € 200,00 op jaarbasis wat voor veel website eigenaren of voor zelfstandige ondernemers een behoorlijke kostenpost is. Misschien dat daarbij ook nog de kosten voor het ontwerp erbij komen kijken, wanneer je hiervoor iemand inschakelt die je daarbij kan helpen.

Als tweede nadeel zit je vast aan dit systeem voor een x periode, in de meeste gevallen één jaar. Mocht je in de tussentijd willen veranderen naar bijvoorbeeld WordPress, dan heb je naast de kosten van de domeinnaam, van één van drie platformen ook de kosten die komen kijken bij de nieuwe website.

Het exporteren van de website gaat ook lastiger. Via de drie systemen is er eigenlijk geen goede export mogelijkheid om jouw website te exporteren en te importeren in een nieuwe website, bijvoorbeeld in HTML5 of in WordPress. Dit betekent, mocht je van website willen veranderen, dat je veel handmatig moet gaan doen. Dit heeft als gevolg dat je veel tijd en energie kwijt bent aan de verhuizing ervan.

Met één van de drie platformen heb je ook geen volledige controle over het systeem. Met een HTML5 of WordPress website ben je in de gelegenheid om de website zo aan te passen zoals je dat graag zou willen, los van het feit of je wel of niet beschikt over de technische kennis om dit uit te kunnen voeren. Met één van de drie platformen (Wix, Jimdo, Squarespace) ben je afhankelijk van hun systemen. Wanneer zij een update doorvoeren in hun systeem, dan heb jij dat maar te accepteren en moet je het doen met wat de maker van het platform je oplegt qua aangeboden opties.

Als laatste is het erg moeilijk om een under construction pagina online te zetten. Waar WordPress deze mogelijkheid aanbiedt in een WordPress thema of in een WordPress plug-in, word het voor de gebruikers van Wix, Jimdo en Squarespace lastiger om dit ook daadwerkelijk te implementeren in het systeem. Dit heeft als gevolg dat je op een andere manier om moet gaan met het under construction zetten van de website.

 

Keuze 4: Doorlinken naar social media

Wat er in sommige gevallen ook wordt gedaan is het aanmaken van een website waarbij de website doorgelinkt wordt naar een Facebook of Instagram pagina. Hiermee wil men de bezoeker op één plek houden zonder verschillende kanalen te hoeven updaten.

Voordelen
Het grootste voordeel hiervan is dat de website eigenlijk een communicatiemiddel is om de bezoekers door te verwijzen naar het social media platform, bijvoorbeeld Facebook of Instagram. In dit geval is het dan alleen maar noodzaak om deze platformen te updaten zonder ook te hoeven denken aan de website zelf.

Nadelen
Een nadeel hiervan is dat je afhankelijk bent van het gekozen platform. Om een voorbeeld te hierover te geven is Hyves. Toen Hyves er mee stopte, toen stopte ook veel (beginnende) artiesten omdat zij alleen een Hyves pagina hadden. Hierdoor waren ze dus afhankelijk geworden van het gekozen social media platform. Ondanks dat het misschien voordelig lijkt om het social media platform te gebruiken als communicatiemiddel, word het toch lastiger om, wanneer het platform op houdt te bestaan, om verder te gaan met de website. Er zal in dat geval veel werk op je zitten te wachten.

Keuze 5: Ander Content Management System (CMS)

Naast de bovenstaande vijf keuzes zijn er ook andere soorten CMS-systemen waar je uit kunt gaan kiezen. Eigenlijk te vele om allemaal op te noemen. Denk bijvoorbeeld maar aan Drupal of aan Textpattern. Dit zijn naast WordPress één van de meest gebruikte CMS-systemen van dit moment.

Deze systemen kunnen in veel gevallen goed en snel werken. Het advies wat ik je daarbij graag zou willen meegeven is om goed te kijken wat voor toegevoegde waarde het systeem voor je hebt ten opzichte van WordPress. Bij WordPress wordt er internationaal veel ondersteuning aangeboden, zowel betaald als gratis. Het is daarom dan ook goed voor om voor deze CMS-systemen te kijken of je voldoende assistentie kunt krijgen indien je tegen (technische) problemen aanloopt.

Conclusie

Het is dus een lastige keuze om te bepalen wat voor soort website je zou moeten hebben voor jouw bedrijf, organisatie of stichting. Ik raad daarom vaak aan om bij een webhosting te gaan kijken voor een domeinnaam en webserver. Zo kan je ten alle tijden (snel) overstappen tussen bijvoorbeeld HTML5/CSS3 en WordPress. Want systemen als Wix, Jimdo of Squarespace zit je aan dat systeem vast voor een bepaalde periode. Heb je zelf hulp nodig bij het kiezen van een systeem? Ik kijk graag met je mee om deze keuze te kunnen maken!

Tags: