Wat is het contentkanon?

Wat is een contentkanonFoto: © Glenn Carstens Peters

Wat is het contentkanon?

Iedere persoon die een website heeft wil eigenlijk wel veel verkeer naar zijn of haar website hebben. Maar vaak valt dit in het begin al gelijk tegen waardoor de aandacht stopt voor de website. Zonde, want je kan zoveel bereiken wanneer jouw website goed opmaakt en instelt. Zo bestaat een groot deel van mijn bezoekers uit gratis bezoekers. Hoe ik dat doe? Ik maak gebruik van het contentkanon!

Wat is het contentkanon?

Iedere website heeft een URL-structuur. De ene website zet dit op een goede manier in en de andere website zet dit op een iets minder goede manier in. Dankzij deze URL-structuur kan je een bepaalde hiërarchie inbouwen in jouw website. Denk bijvoorbeeld maar eens aan mijn blog die je nu aan het lezen bent. Dit artikel is geplaatst in de blogcategorie Website omdat dit artikel gerelateerd is aan WordPress. Google zal daarom dit artikel sneller met WordPress linken dan bijvoorbeeld met webdevelopment, waar het wel enigszins mee te maken heeft.

Maar terug te komen op het contentkanon. Het contentkanon is een Wikipedia omgeving binnen jouw eigen website. Je vindt mijn contentkanon onderaan in de footer. Daar heb ik enkele links gemaakt naar informatieve artikelen die een bepaalde waarde scoren in Google. Deze informatie hoef ik niet in mijn blog te delen, maar wordt wel geïndexeerd in Google waarmee ik potentiële klanten kan krijgen doordat ik mijn kennis (en de kennis van anderen) met de mensen deel.

Waarom een contentkanon?

Het contentkanon kan, zoals hierboven gezegd, voor nieuwe en gratis bezoekers zorgen. Hierdoor vervuil je niet jouw blog met artikelen die niet relevant zijn voor jouw blog bezoekers, maar die wel andere potentiële bezoekers kunnen aantrekken.

Naast het binnen halen van nieuwe en gratis bezoekers zorgt de kennisbank er ook ervoor dat je autoriteit krijgt. Men gaat aan jouw bedrijf, merk of organisatie koppelen omdat je vakkennis deelt op jouw website. Dit zorgt er weer voor dat je nieuwe mogelijkheden krijgt en nieuwe opdrachten, klanten en inkomsten. Op deze manier gaat de virtuele cirkel rond waardoor je meer uit jouw onderneming haalt.

Als derde voordeel kan jouw website uitgelicht worden binnen Google Featured Snippet. Je heeft waarschijnlijk wel eens op een woord of woorden gezocht waarbij Google bovenaan een suggestie gaf van een mogelijke betekenis. Omdat de meeste mensen niet veel willen scrollen of zoeken klikken veel mensen op deze bovenstaande link. OP deze manier komt jouw website steeds meer bovendrijven op de betreffende plek, waardoor jouw website steeds vaker als suggestie wordt aangeboden.

Als laatste voordeelpunt heeft het ook voor jezelf een enorm voordeel. Doordat je kennis deelt over een bepaald onderwerp of doordat je vakjargon deelt blijft je de kennis opnieuw opdoen. Hierdoor weet je wat de woorden betekend waardoor je kennis up-to-date blijft houden. Een bijkomstigheid is dan ook dat je een woordenboek niet persé meer hoeft te raadplegen, maar dat je gewoon direct naar jouw contentkanon kunt gaan. Op deze manier kan je de al gepubliceerde pagina’s bijwerken wanneer er fouten erin staan of kan je eventuele aanvullingen toepassen.

 

Hoe maak ik een contentkanon?

In de meeste online systemen kan een contentkanon makkelijk geïntegreerd worden. De meest gebruikte variant is door gebruik te maken van WordPress (de versie die je op jouw webserver installeert). Het grootste werk gaat zitten in het schrijven van de teksten en het toepassen van een URL-structuur. Aan de hand van de volgende stappen hoef je alleen maar de teksten te schrijven. Laten we daarom snel beginnen met de beste URL-structuur voor jouw contentkanon!

Stap 1: Onderzoek

Allereerst is het belangrijk om onderzoek te doen waarnaar jouw bezoekers (doelgroep) eigenlijk opzoek is. Het kan hierbij gaan om basiskennis over een bepaald vakgebied, maar het zou ook kunnen gaan om handleidingen die missen of doordat boeken die daarover gaan veel te moeilijk zijn.

Om een goed onderzoek te doen raad ik je aan om gebruik te maken van verschillende tools. Een tool die je daarvoor kunt gebruiken is de automatische aanvullingenmogelijkheid in de zoekmachine Google. Daarnaast zou je gebruik kunnen maken van Google Trends. Hierin kan je per land, per regio en per zoekwoord bekijken hoe vaak het woord in de afgelopen dagen, weken, maanden en jaren is gebruikt. Hierdoor kan je makkelijk onderzoeken of het relevant is om over een bepaald woord te schrijven of niet.

Stap 2: Fundering voor jouw contentkanon (kennisbank)

Na het onderzoek is het belangrijk om aan de slag te gaan met het contentkanon (kennisbank). Dit kan je het beste doen door één pagina aan te maken met een woord en dat in combonatie met kennisbank. Op deze website vindt je bijvoorbeeld de kennisbank fotografie. De URL van deze pagina is dan ook https://www.mjbeventspr.com/kennisbank/fotografie/. Op deze manier weten de bezoekers dat het gaat om een kennisbank over fotografie.

Op deze pagina plaats ik dan een link naar een artikel zoals Wat is fotografie? Dit artikel plaats ik als een hiërarchie aan de betreffende pagina over de fotografie kennisbank waardoor alles met elkaar gelinkt kan worden. Zo weten de bezoekers dat het gaat over een fotografie kennisbank artikel en kan Google de structuur makkelijk analyseren zodat deze geïndexeerd kan worden.

Het is daarom aan te raden om de kennisbank in de footer van jouw website (onderaan in jouw website) te gaan plaatsen. Hierdoor val je huidige blog- en websitebezoekers niet lastig met irrelevante informatie, maar voorziet je de mensen die onderzoek willen doen wel van (basis)informatie.

Stap 3: Vul rustig aan

Het opzetten van een kennisbank kost tijd. Misschien wel heel veel tijd. Vandaag de dag heb ik verschillende kennisbanken die goed zijn voor tientallen artikelen. Ondanks dat er op dit moment nog weinig verschillende vakjargon erin te vinden is, worden deze artikelen al goed bezocht en staan meestal al in de top 10 posities in Google.

Het is daarom niet erg wanneer je in het begin maar enkele kennisbank artikelen heeft in jouw contentkanon. Zolang je maar met regelmaat content toevoegt aan jouw kennisbank dan is er weinig aan de hand. Het gaat uiteindelijk om de waardevolle informatie die je schrijft voor jouw (potentiële) bezoekers. Deze wil je graag voorzien van waardevolle informatie en mogelijk omzetten tot abonnee van jouw nieuwsbrief of klant laten worden van jouw producten of diensten.

Waardevolle blogs

Daarnaast zou ik nog één waardevolle tip willen meegeven aan je. Naast het werken aan jouw kennisbank raad ik aan om waardevolle blogberichten te schrijven. Dit zijn grote blogberichten van vaak tussen de 2.000 en 2.500 woorden. Uit onderzoek van verschillende SEO-experts en universiteiten worden deze artikelen veelal goed geïndexeerd in Google waardoor deze in de top 5 van de gratis zoekresultaten belanden.

Conclusie

Wil je anno 2019 meespelen tussen de grote bedrijven binnen jouw vakgebied? Dan raad ik je van harte aan om gebruik te maken van een contentkanon dat je kan inzetten om gratis bezoekers via de achterdeur naar jouw website te laten krijgen. Kort gezegd het laaghangend fruit plukken wat voor handen is. Mocht je naast het plukken van dit laaghangend fruit ook nog waardevolle blogartikelen schrijven, dan weet ik eigenlijk zeker dat je goed zal gaan scoren in de zoekmachine en jouw concurrent makkelijk kan verslaan!

Tags: