Wat is er nieuw in WordPress 5.7 (release in maart 2021)?

WordPress Content Management System updateFoto: © WordPress

Wat is er nieuw in WordPress 5.7 (release in maart 2021)?

Vorige week woensdag 10 maart 2021 was de nieuwste versie WordPress 5.7 uitgebracht. Met deze update worden er verschillende verbeteringen doorgevoerd, waaronder een moderne jQuery scripts. Maar dat is niet het enige wat nieuw is in WordPress 5.7. Alle nieuwe functies in deze versie leg ik verder uit in dit artikel.

Wat is er nieuw in WordPress 5.7?

WordPress is steeds in ontwikkeling, waardoor er (in de meeste gevallen) ieder kwartaal een nieuwe versie met nieuwe functies word gelanceerd. In de tussenliggende tijd worden er vaak kleine verbeteringen doorgevoerd, zoals beveiligingslekken, bug fixes of andere problemen die opgelost worden. Maar welke functies zijn er nieuw? Hieronder vertel ik daar mee over.

Een gebruiksvriendelijker editor (Gutenberg lay-out)

De editor, de omgeving waar alle wijzigingen worden gedaan, heeft ook een update gekregen. Zo heb je de mogelijkheid om op meerdere plekken de lettertypegrootte aan te passen. Dit heeft als voordeel dat je niet naar een specifieke locatie ervoor hoeft te gaan, maar dat deze ook op andere handige plekken te vinden is. Bijvoorbeeld wanneer je gebruik maakt van lijstblokken of codeblokken.

Ook is er binnen de editor het mogelijk om bepaalde blokken te hergebruiken, waardoor het nu makkelijker is om bepaalde functies te gebruiken. Dit doe je vanaf nu met een paar klikken op de knop. Staan ze nog niet goed, dan zou je dit kunnen verslepen met de inserter binnen je Gutenberg lay-out functie van WordPress 5.7.

Daarnaast zijn er verschillende blokken voorzien van een nieuwe update. Zo zijn knoppen in de Gutenberg lay-out aan te passen door middel van de transform to variation functie. De horizontale en verticale opmaak is nu een stukje makkelijker geworden.

Als laatste zijn de social media icons voor de WordPress Gutenberg update ook aangepast en verbeterd. Zo kunnen formaten en kleuren sneller worden aangepast door middel van het keuzemenu in de werkbalk. Op deze manier heb je de gewenste uitstraling binnen paar kleuren voor elkaar.

 

Minder aangepaste codes maken

Met de komst van de nieuwe WordPress versie is het nu ook mogelijk om een uitlijning te maken voor een volledige hoogte van een bepaald element. Dit kan je doen door de Gutenberg cover-blok te gebruiken. Zo hoef je minder codes te schrijven. Ditzelfde geld voor de knoppen die ook een update hebben gehad, zoals je zojuist heb gelezen. Door deze nieuwe update van deze elementen hoef je minder CSS-code te schrijven waardoor je een snellere website heb en ook sneller een website kunt realiseren.

Verder zijn er nog andere elementen toegevoegd die het makkelijker moeten maken om een WordPress website te kunnen realiseren. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van percentages voor bepaalde knoppen, elementen of afbeeldingen.

Standaard kleurenpalet

Ook heeft het dashboard van WordPress een update gekregen. Het kleurenpalet is meer gestroomlijnder waardoor de core kleuren van 56 tinten voldoen aan de WCAG 2.0 AA aanbevolen contrastverhouding.

Deze wijziging is bedoeld om meer uniform te krijgen tussen plug-ins, thema’s en het WordPress dashboard. Wanneer het dashboard is aangepast, dan zou dat kunnen betekenen dat dit een probleem zou kunnen veroorzaken. Voor het merendeel van de WordPress websites zou dit verder geen probleem moeten veroorzaken.

Van HTTP naar HTTPS binnen de WordPress dashboard

Ik raadde in 2016 al aan om gebruik te maken van een beveiligde verbinding door middel van HTTPS en een redirect van HTTP naar HTTPS (lees ook het artikel: Website stappenplan van http naar https).

In WordPress 5.7 is het vanaf nu mogelijk om de volledige website te emigreren van HTTP naar HTTPS. Dit gebeurd door één klik te doen via het onderdeel site diagnose (site health-tool) onder het menu tools.

Hierdoor zal WordPress de database URL’s en de website automatisch emigreren naar een beveiligde verbinding. Mocht je website geen HTTPS ondersteunen, dan zal WordPress hier een melding van maken. Het is namelijk belangrijk dat er een actief en geldig SSL Certificaat is ingesteld op de website.

Door het gebruik van deze manier is het mogelijk dat je zogeheten mixed-content gaat krijgen, waardoor je minder hoog in de zoekmachine komt te staan. De oorzaak hiervan is dat je zowel beveiligde als niet beveiligde URL’s heb op je website. Dit kan komen doordat je in een artikel verwijst naar de onveilige URL binnen je website, een thema bepaalde bestanden onveilig laad of dat je plug-in niet optimaal beveiligd is.

Robots API update

Met de komst van de nieuwe Robots API update kunnen website ontwikkelaars nu een robots metatag meegeven, bijvoorbeeld de tag max-image-preview: large. Hierdoor hebben zoekmachines toestemming om grotere afbeelding weer te geven, wat weer kan zorgen voor een grotere bezoekersstroom (mits de website natuurlijk wel door een zoekmachine geïndexeerd kan worden).

Via de instellingen binnen je WordPress website komt er een SEO-optie (Search Engine Optimization) waarmee je kunt aangeven of foto’s in een hogere resolutie geïndexeerd mogen worden of niet in de zoekresultaten.

jQuery update 3.5.1

Sinds WordPress 5.5 heeft jQuery steeds een update gekregen. Dit werd vooral gebruikt als aanvulling op de basistools om bepaalde animaties of effecten te kunnen bereiken binnen de website.

In WordPress 5.7 heeft jQuery zijn laatste update gekregen van een langdurig proces. Hierdoor is deze code minder opdringerig en meer gefocust bezig. Dit voorkomt grote rapportages in de console van WordPress.

Deze update zou voor sommige websites problemen kunnen veroorzaken, omdat bepaalde thema’s of plug-ins nog gebruik kunnen maken van de oudere variant van jQuery. Dit kan beteken dat sommige functies niet meer werken, of dat de volledige website platgelegd kan worden door een fatale foutmelding.

Om uit te zoeken of jouw website gebruik maakt van de oudere versie van jQuery, dan zou je de plug-in Enable jQuery Migrate Helper kunnen installeren. Deze plug-in zal een tijdelijke oplossing zijn om oudere jQuery bestanden nog steeds te kunnen gebruiken. Het gaat hier wel om een tijdelijke oplossing, omdat de oudere versies van jQuery niet meer voorzien worden van beveiligingsupdates.

Lazy-load voor iframes

Vanaf WordPress 5.7 is het eenvoudig om iframes ook te voorzien van een lazy-load functie. Dit doet WordPress door standaard loading=”lazy” toe te voegen aan attributen, wanneer de hoogte en breedte van deze attributen zijn opgegeven.

Met lazy loading kan de website geoptimaliseerd worden. Dit word gedaan doordat elementen, die voorzien zijn van de lazy tag, pas laden wanneer deze in beeld komt van het scherm van de bezoeker. Op deze manier laad de website sneller en hoeft daardoor ook minder rekenkracht te hebben bij het ophalen van een website. Voorheen was deze functie alleen mogelijk wanneer er gebruik werd gemaakt van een Lazy loading plug-in.

Momenteel word deze nieuwe functie, die ingebakken zit in WordPress 5.7, alleen toegepast wanneer het betreffende attribuut een hoogte en lengte waarde heeft. Hierdoor worden eventuele problemen voorkomen met de WordPress website.

Nieuwe manier om wachtwoorden aan te passen

Als een medebeheerder zijn of haar wachtwoord kwijt is, dan kan dit makkelijker worden ingesteld. Naast het aanpassen van een WordPress gebruikerswachtwoord via de database (phpMyAdmin) of via het gebruikersoverzicht, word het nu ook mogelijk om als beheerder een nieuwe link toe te sturen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer een eerder gestuurde link niet optimaal werkt. Door deze functie kan een medebeheerder weer toegang krijgen tot WordPress.

Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kan er altijd via de database met een MD5 wachtwoord het wachtwoord weer opnieuw ingesteld worden. Zo weet je altijd dat je er opnieuw in kan mocht dat nodig zijn.

WP_memory_limit

Via de site diagnose (onder het menu item gereedschap) is het nu mogelijk om inzicht te krijgen in de WP_memory_limit waarde. Deze waarde verteld hoeveel geheugen PHP kan gebruiken. Deze optie is in de meeste gevallen in te stellen via je webserver zoals DirectAdmin, cPanel of Plesk.

Conclusie

We kunnen concluderen dat we met deze update van WordPress 5.6.x naar WordPress 5.7 veel voordelen hebben ontvangen. Zo kunnen we gebruik maken van nieuwe functies, zijn bestaande functies verbeterd (voor zowel de gebruiker als de ontwikkelaar), en hebben we een snellere website tot onze beschikking. Met de implementatie van PHP 8.x.x, die in december 2020 is geïntroduceerd en binnenkort voor de meeste webhostingpartijen beschikbaar komt, word het World Wide Web (WWW) een stuk sneller en veiliger om ons in te begeven!