Wat is er nieuw in WordPress 5.6 (release in december 2020)?

WordPress Content Management System updateFoto: © WordPress

Wat is er nieuw in WordPress 5.6 (release in december 2020)?

WordPress is inmiddels één van de bekendste Content Management Systems (CMS) op dit moment. Uit de statistieken van het W3C heeft WordPress een wereldwijd aandeel van 39,7 % (16 januari 2021). Daarom word er met regelmaat een nieuwe update gelanceerd om de beveiliging zo goed mogelijk te krijgen en nieuwe functies te introduceren. In dit artikel laat ik je zien welke nieuwe functies erbij gekomen zijn in WordPress 5.6.

Wat is WordPress?

WordPress is gelanceerd in 2007. Toen was het de bedoeling dat WordPress en blogplatform zou gaan worden. Gebruikers van het platform zouden dan blogartikelen kunnen maken en deze via het systeem op hun eigen website kunnen lanceren. Hierdoor hadden Nederlandse YouTubers, zoals Teske de Schepper, Jiami Jongejans en Beautyblog een groot voordeel mee, waardoor ze snel en eenvoudig content konden delen met de rest van Nederland.

Welke nieuwe functies heeft WordPress 5.6 gekregen?

Door de jaren heen is WordPress steeds verder gaan ontwikkelen. Grotere websites zoals Facebook, Sony en Microsoft News hebben WordPress ge√Įntegreerd in hun eigen systemen. Daarom word WordPress met regelmaat voorzien van modernere technieken, bug fixes en beveiligingsupdates. Zo is er begin december 2020 de nieuwste WordPress versie 5.6 gelanceerd. Laten we kijken welke nieuwe veranderingen er toegevoegd zijn aan WordPress.

Verandering 1: Meer flexibiliteit

WordPress heeft meer flexibiliteit gekregen op het gebied van lay-out. Sinds WordPress versie 5.0 (december 2018) is Gutenberg ingezet. Dit is de visuele weergave van WordPress zelf om zo blogberichten en pagina’s aan te pakken zoals je dat zelf zou willen. Omdat deze functies niet alles omvat, worden er met regelmaat nieuwe elementen toegevoegd. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk om verschillende breedtes, kolommen en headers toe te passen aan deze pagina’s en artikelen. Zo hoef je minder vaak iemand anders te vragen en kan je de aanpassingen zelf doen. (Let op: De Gutenberg functionaliteit is nog maar basis en zal nog niet alle functionaliteiten bevatten die andere page builders wel aanbieden. Ga daarom niet meteen alles is eigen beheer doen en laat grotere wijzigingen over aan mensen die er verstand van hebben.

Verandering 2: Blokpatronen

In verschillende WordPress thema’s is het nu mogelijk geworden om blokpatronen te gebruiken. Hiermee kunnen voor-geconfigureerde blokpatronen opgezet worden die weer toegepast kunnen worden op bijvoorbeeld pagina’s. Zo hoef je niet alles zelf meer te doen en kan je met een paar klikken mooie resultaten boeken.

Verandering 3: Videobeschrijving bij de blokeditor

Het is mogelijk om ondertiteling en bijschriften toe te voegen aan jouw website. Dit kan je dan doen door middel van de blokeditor die goed samenwerkt met de video upload mogelijkheid binnen WordPress 5.6. Op deze manier kunnen gebruikers zelf ervoor kiezen of ze de ondertiteling nodig vinden of daar een sterke voorkeur voor hebben.

Verandering 4: Thema Twenty Twenty-One beschikbaar

Ieder jaar brengt het team achter WordPress een gratis versie van een WordPress thema uit, dat genoemd is naar het jaar. Ook dit jaar is het nieuwe thema voor 2021 gelanceerd, genaamd: Twenty Twenty-One.

In deze nieuwe standaard thema Twenty Twenty-One is er een betere blok-editor integratie dan ooit. Hierdoor kan je gebruik maken van gloednieuwe blokpatronen, sjablonen en andere lay-outs die niet meegeleverd worden met andere WordPress thema’s. Op deze manier kan je zonder al te veel moeite en tijd een mooi ontwerp maken binnen WordPress.

Verandering 4: Regenboog van zachte pastelkleuren

Twenty Twenty-One heeft daarnaast nog een handige functie meegekregen. Dit WordPress thema is voorzien van kleurenpaletten en pastelkleuren die automatisch gekozen worden aan de hand van de normen voor het contrast. Op deze manier kies je een achtergrondkleur, terwijl dat het WordPress thema bijpassende kleuren voor bijvoorbeeld de tekst selecteert. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf alle kleuren te kiezen, mocht dat jouw voorkeur hebben.

 

Verandering 5: Auto-updates uitgebreider gelanceerd

In eerdere versies van WordPress was het al mogelijk om auto-updates uit te voeren. Met de komst van de nieuwste WordPress versie is het nog makkelijker geworden om auto-updates uit te voeren. Via de plug-in overzicht, die je kan aanroepen via het linker menu in jouw dashboard, kan je nu zien welke plug-ins de auto-update heeft aanstaan en welke plug-ins dat niet hebben. Op deze manier hoef je niet meer druk te maken over het updaten van plug-ins.

Verandering 6: Template voor toegankelijkheidsverklaring

In deze versie is het nu mogelijk geworden om de toegankelijkheid van de website meer naar voren te laten komen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het installeren van een eenvoudige WordPress plug-in. Eenmaal ge√Įnstalleerd kan je de template aanpassen waar dat nodig is en vervolgens publiceren. Hierdoor worden verschillende contexten en rechtsgebieden ondersteund die handig zijn voor jouw gebruikers.

Verandering 7:Ingebouwde patronen

Ook worden er met deze update nieuwe ingebouwde patronen gerealiseerd. In de standaardthema’s van WordPress worden nu de blokpatronen ondersteund. Hierdoor heb je toegang tot complexe lay-outs die bij kunnen dragen aan het uiterlijk van jouw website. Op deze manier hoef je alleen een paar klikken te geven om een mooie website te kunnen realiseren. Uiteraard moet je de kleuren, tekst en afbeeldingen nog wel zelf toevoegen aan de website.

Verandering 8: REST API authenticatie (met wachtwoordenapplicatie

Ook op het gebied van veiligheid is het een en ander verbeterd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk geworden om apps via de REST API te verbinden. Dit kunnen bijvoorbeeld apps zijn die bepaalde functies van WordPress moeten gebruiken. Zo kan je gebruik maken van de nieuwe autorisatiefunctie voor Application Passwords en beslissen welke en hoe apps verbinding maken met jouw website.

Verandering 9: Meer ondersteuning voor PHP 8

Inmiddels is PHP 8 al een maand gereleased, maar dat betekend nog niet dat je deze versie ook al gelijk kunt gebruiken. Veel WordPress thema’s en plug-ins moeten nog bijgewerkt worden voordat jePHP 8 kunt draaien op jouw webserver.

Met de komst van deze WordPress versie zijn we enkele stappen dichterbij aan de ondersteuning van PHP 8. De eerste websites die op PHP 8 kunnen draaien zal waarschijnlijk ergens in het eerste kwartaal zijn van 2021. Zorg er voor die tijd ervoor dat jouw thema’s en plug-ins deze PHP-versie ondersteunen. Via de website van WordPress kan je dit proces volgen wanneer de core-bestanden ondersteuning bieden aan PHP 8.

Verandering 10: jQuery update

Verandering in de technologie gaat niet altijd even soepel. Daarom is er door WordPress besloten om een overgangsperiode in te schakelen. Van drie verschillende versies. WordPress 5.5, WordPress 5.6 en WordPress 5.7 zullen alle drie een nieuwe update krijgen van jQuery. Hierdoor word er gebruik gemaakt van modernere technieken die het internet een (nieuwe) boost moeten geven.

E√©n nadeel: Het kan voorkomen dat WordPress thema‚Äôs en WordPress plug-ins nog niet goed werken met deze nieuwe jQuery bibliotheek. Hierdoor kunnen buttons of formulieren mogelijk niet goed werken. Daarom is er een jQuery testplug-in ge√Įntroduceerd waarmee je eenvoudig kunt kijken of jouw website de nieuwe jQuery bibliotheken kunnen ondersteunen. De test plug-in kan je hier vinden. Mocht jouw website en plug-ins (nog) niet ondersteund worden door deze nieuwe jQuery bibliotheek, dan kan je de gratis jQuery Migrate plug-in installeren zodat alles (hopelijk) weer naar behoren werkt voordat je de website update naar WordPress 5.7. Mocht jouw website beheerd worden door een websitebeheerder of door jouw webhosting, vraag dan na of de website inderdaad compatible is voor de nieuwe jQuery update die gepland staat voor maart 2021 met WordPress versie 5.7.

Verandering 11: Een nieuwe update overzicht

Naast alle technische updates heeft het updateoverzicht van WordPress ook een update gekregen. Zo zie je nog beter welke plug-ins, thema’s, vertalingen of andere updates er nodig zijn om jouw website up-to-date te houden. Je kunt deze nieuwste overzicht terugvinden in jouw WordPress dashboard, onder het kopje updates dat onder home staat in het linker menu.

Conclusie

We kunnen concluderen dat WordPress een groter speler aan het worden is. 40 % Van alle websites wereldwijd maakt nu gebruik van WordPress. Ondanks dat er nog verschillende (grote) updates op de planning staan voor 2021, worden er nu al grote stappen gezet die het internet (en daarmee het World Wide Web (WWW) moeten verbeteren. Heb je nu een vraag over WordPress (versie 5.6) of heb je hulp nodig met jouw WordPress website? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier. Ik help je graag verder!