Wat is er nieuw in WordPress 5.6 (release in december 2020)?

WordPress is inmiddels één van de bekendste Content Management Systems (CMS) op dit moment. Uit de statistieken van het W3C heeft WordPress een wereldwijd aandeel van 39,7 % (16 januari 2021). Daarom word er met regelmaat een nieuwe update gelanceerd om de beveiliging zo goed mogelijk te krijgen en nieuwe functies te introduceren. In dit artikel laat ik u zien welke nieuwe functies erbij gekomen zijn in WordPress 5.6.

Wat is WordPress?

WordPress is gelanceerd in 2007. Toen was het de bedoeling dat WordPress en blogplatform zou gaan worden. Gebruikers van het platform zouden dan blogartikelen kunnen maken en deze via het systeem op hun eigen website kunnen lanceren. Hierdoor hadden Nederlandse YouTubers, zoals Teske de Schepper, Jiami Jongejans en Beautyblog een groot voordeel mee, waardoor ze snel en eenvoudig content konden delen met de rest van Nederland.

Welke nieuwe functies heeft WordPress 5.6 gekregen?

Door de jaren heen is WordPress steeds verder gaan ontwikkelen. Grotere websites zoals Facebook, Sony en Microsoft News hebben WordPress geïntegreerd in hun eigen systemen. Daarom word WordPress met regelmaat voorzien van modernere technieken, bug fixes en beveiligingsupdates. Zo is er begin december 2020 de nieuwste WordPress versie 5.6 gelanceerd. Laten we kijken welke nieuwe veranderingen er toegevoegd zijn aan WordPress.

Verandering 1: Meer flexibiliteit

WordPress heeft meer flexibiliteit gekregen op het gebied van lay-out. Sinds WordPress versie 5.0 (december 2018) is Gutenberg ingezet. Dit is de visuele weergave van WordPress zelf om zo blogberichten en pagina’s aan te pakken zoals u dat zelf zou willen. Omdat deze functies niet alles omvat, worden er met regelmaat nieuwe elementen toegevoegd. Nu is het bijvoorbeeld mogelijk om verschillende breedtes, kolommen en headers toe te passen aan deze pagina’s en artikelen. Zo hoeft u minder vaak iemand anders te vragen en kunt u de aanpassingen zelf doen. (Let op: De Gutenberg functionaliteit is nog maar basis en zal nog niet alle functionaliteiten bevatten die andere page builders wel aanbieden. Ga daarom niet meteen alles is eigen beheer doen en laat grotere wijzigingen over aan mensen die er verstand van hebben.

Verandering 2: Blokpatronen

In verschillende WordPress thema’s is het nu mogelijk geworden om blokpatronen te gebruiken. Hiermee kunnen voor-geconfigureerde blokpatronen opgezet worden die weer toegepast kunnen worden op bijvoorbeeld pagina’s. Zo hoeft u hoeft u niet alles zelf meer te doen en kunt u met een paar klikken mooie resultaten boeken.

Verandering 3: Videobeschrijving bij de blokeditor

Het is mogelijk om ondertiteling en bijschriften toe te voegen aan uw website. Dit kunt u dan doen door middel van de blokeditor die goed samenwerkt met de video upload mogelijkheid binnen WordPress 5.6. Op deze manier kunnen gebruikers zelf ervoor kiezen of ze de ondertiteling nodig vinden of daar een sterke voorkeur voor hebben.

Verandering 4: Thema Twenty Twenty-One beschikbaar

Ieder jaar brengt het team achter WordPress een gratis versie van een WordPress thema uit, dat genoemd is naar het jaar. Ook dit jaar is het nieuwe thema voor 2021 gelanceerd, genaamd: Twenty Twenty-One.

In deze nieuwe standaard thema Twenty Twenty-One is er een betere blok-editor integratie dan ooit. Hierdoor kunt u gebruik maken van gloednieuwe blokpatronen, sjablonen en andere lay-outs die niet meegeleverd worden met andere WordPress thema’s. Op deze manier kunt u zonder al te veel moeite en tijd een mooi ontwerp maken binnen WordPress.

Verandering 4: Regenboog van zachte pastelkleuren

Twenty Twenty-One heeft daarnaast nog een handige functie meegekregen. Dit WordPress thema is voorzien van kleurenpaletten en pastelkleuren die automatisch gekozen worden aan de hand van de normen voor het contrast. Op deze manier kiest u een achtergrondkleur, terwijl dat het WordPress thema bijpassende kleuren voor bijvoorbeeld de tekst selecteert. Uiteraard is het ook mogelijk om zelf alle kleuren te kiezen, mocht dat uw voorkeur hebben.

 

Verandering 5: Auto-updates uitgebreider gelanceerd

In eerdere versies van WordPress was het al mogelijk om auto-updates uit te voeren. Met de komst van de nieuwste WordPress versie is het nog makkelijker geworden om auto-updates uit te voeren. Via de plug-in overzicht, die u kunt aanroepen via het linker menu in uw dashboard, kunt u nu zien welke plug-ins de auto-update heeft aanstaan en welke plug-ins dat niet hebben. Op deze manier hoeft u zich niet meer druk te maken over het updaten van plug-ins.

Verandering 6: Template voor toegankelijkheidsverklaring

In deze versie is het nu mogelijk geworden om de toegankelijkheid van de website meer naar voren te laten komen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het installeren van een eenvoudige WordPress plug-in. Eenmaal geïnstalleerd kunt u de template aanpassen waar dat nodig is en vervolgens publiceren. Hierdoor worden verschillende contexten en rechtsgebieden ondersteund die handig zijn voor uw gebruikers.

Verandering 7:Ingebouwde patronen

Ook worden er met deze update nieuwe ingebouwde patronen gerealiseerd. In de standaardthema’s van WordPress worden nu de blokpatronen ondersteund. Hierdoor heeft u toegang tot complexe lay-outs die bij kunnen dragen aan het uiterlijk van uw website. Op deze manier hoeft u alleen een paar klikken te geven om een mooie website te kunnen realiseren. Uiteraard moet u de kleuren, tekst en afbeeldingen nog wel zelf toevoegen aan de website.

Verandering 8: REST API authenticatie (met wachtwoordenapplicatie

Ook op het gebied van veiligheid is het een en ander verbeterd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk geworden om apps via de REST API te verbinden. Dit kunnen bijvoorbeeld apps zijn die bepaalde functies van WordPress moeten gebruiken. Zo kunt u gebruik maken van de nieuwe autorisatiefunctie voor Application Passwords en beslissen welke en hoe apps verbinding maken met uw website.

Verandering 9: Meer ondersteuning voor PHP 8

Inmiddels is PHP 8 al een maand gereleased, maar dat betekend nog niet dat u deze versie ook al gelijk kunt gebruiken. Veel WordPress thema’s en plug-ins moeten nog bijgewerkt worden voordat u PHP 8 kunt draaien op uw webserver.

Met de komst van deze WordPress versie zijn we enkele stappen dichterbij aan de ondersteuning van PHP 8. De eerste websites die op PHP 8 kunnen draaien zal waarschijnlijk ergens in het eerste kwartaal zijn van 2021. Zorg er voor die tijd ervoor dat uw thema’s en plug-ins deze PHP-versie ondersteunen. Via de website van WordPress kunt u dit proces volgen wanneer de core-bestanden ondersteuning bieden aan PHP 8.

WordPress 5.0 komt eraan en wat brengt het voor u

Verandering 10: jQuery update

Verandering in de technologie gaat niet altijd even soepel. Daarom is er door WordPress besloten om een overgangsperiode in te schakelen. Van drie verschillende versies. WordPress 5.5, WordPress 5.6 en WordPress 5.7 zullen alle drie een nieuwe update krijgen van jQuery. Hierdoor word er gebruik gemaakt van modernere technieken die het internet een (nieuwe) boost moeten geven.

Eén nadeel: Het kan voorkomen dat WordPress thema’s en WordPress plug-ins nog niet goed werken met deze nieuwe jQuery bibliotheek. Hierdoor kunnen buttons of formulieren mogelijk niet goed werken. Daarom is er een jQuery testplug-in geïntroduceerd waarmee u eenvoudig kunt kijken of uw website de nieuwe jQuery bibliotheken kunnen ondersteunen. De test plug-in kunt u hier vinden. Mocht uw website en plug-ins (nog) niet ondersteund worden door deze nieuwe jQuery bibliotheek, dan kunt u de gratis jQuery Migrate plug-in installeren zodat alles (hopelijk) weer naar behoren werkt voordat u de website update naar WordPress 5.7. Mocht uw website beheerd worden door een websitebeheerder of door uw webhosting, vraag dan na of de website inderdaad compatible is voor de nieuwe jQuery update die gepland staat voor maart 2021 met WordPress versie 5.7.

Verandering 11: Een nieuwe update overzicht

Naast alle technische updates heeft het updateoverzicht van WordPress ook een update gekregen. Zo ziet u nog beter welke plug-ins, thema’s, vertalingen of andere updates er nodig zijn om uw website up-to-date te houden. U kunt deze nieuwste overzicht terugvinden in uw WordPress dashboard, onder het kopje updates dat onder home staat in het linker menu.

Conclusie

We kunnen concluderen dat WordPress een groter speler aan het worden is. 40 % Van alle websites wereldwijd maakt nu gebruik van WordPress. Ondanks dat er nog verschillende (grote) updates op de planning staan voor 2021, worden er nu al grote stappen gezet die het internet (en daarmee het World Wide Web (WWW) moeten verbeteren. Heeft u nu een vraag over WordPress (versie 5.6) of heeft u hulp nodig met uw WordPress website? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier. Ik help u graag verder!

Tags: