Wat is een contentkanon?

Typen van de content op een websiteFoto: © Glenn Carstens-Peters

Wat is een contentkanon?

Iedere persoon die een website heeft wil eigenlijk wel veel verkeer naar zijn of haar website hebben. Maar vaak valt dit in het begin al gelijk tegen waardoor de aandacht stopt voor de website. Zonde, want u kunt zoveel bereiken wanneer u uw website goed opmaakt en instelt. Zo bestaat een groot deel van mijn bezoekers uit gratis bezoekers. Hoe ik dat doe? Ik maak gebruik van het contentkanon!

Wat is het contentkanon?

Iedere website heeft een URL-structuur. De ene website zet dit op een goede manier in en de andere website zet dit op een iets minder goede manier in. Dankzij deze URL-structuur kunt u een bepaalde hiërarchie inbouwen in uw website. Denkt u bijvoorbeeld maar eens aan mijn blog die u nu aan het lezen bent. Dit artikel is geplaatst in de blogcategorie WordPress omdat dit artikel gerelateerd is aan WordPress. Google zal daarom dit artikel sneller met WordPress linken dan bijvoorbeeld met webdevelopment, waar het wel enigszins mee te maken heeft.

Maar terug te komen op het contentkanon. Het contentkanon is een Wikipedia omgeving binnen uw eigen website. U vindt mijn contentkanon rechts onderaan in de footer. Daar heb ik enkele links gemaakt naar informatieve artikelen die een bepaalde waarde scoren in Google. Deze informatie hoef ik niet in mijn blog te delen, maar wordt wel geïndexeerd in Google waarmee ik potentiële klanten kan krijgen doordat ik mijn kennis (en de kennis van anderen) met de mensen deel.

Waarom een contentkanon?

Het contentkanon kan, zoals hierboven gezegd, voor nieuwe en gratis bezoekers zorgen. Hierdoor vervuilt u niet uw blog met artikelen die niet relevant zijn voor uw blog bezoekers, maar die wel andere potentiële bezoekers kunnen aantrekken.

Naast het binnen halen van nieuwe en gratis bezoekers zorgt de kennisbank er ook ervoor dat u autoriteit krijgt. Men gaat aan uw bedrijf, merk of organisatie koppelen omdat u uw vakkennis deelt op uw website. Dit zorgt er weer ervoor dat u nieuwe mogelijkheden krijgt en nieuwe opdrachten, klanten en inkomsten. Op deze manier gaat de virtuele cirkel rond waardoor u meer uit uw onderneming haalt.

Als derde voordeel kan uw website uitgelicht worden binnen Google Featured Snippet. U heeft waarschijnlijk wel eens op een woord of woorden gezocht waarbij Google bovenaan een suggestie gaf van een mogelijke betekenis. Omdat de meeste mensen niet veel willen scrollen of zoeken klikken veel mensen op deze bovenstaande link. OP deze manier komt uw website steeds meer bovendrijven op de betreffende plek waardoor uw website steeds vaker als suggestie wordt aangeboden.

Als laatste voordeelpunt heeft het ook voor uzelf een enorm voordeel. Doordat u uw kennis deelt over een bepaald onderwerp of doordat u uw vakjargon deelt blijft u de kennis opnieuw opdoen. Hierdoor weet u wat de woorden betekend waardoor u uw kennis up-to-date blijft houden. Een bijkomstigheid is dan ook dat u een woordenboek niet persé meer hoeft te raadplegen, maar dat u gewoon direct naar uw contentkanon kunt gaan. Op deze manier kunt u de al gepubliceerde pagina’s bijwerken wanneer er fouten erin staan of kunt u eventuele aanvullingen toepassen.

 

 

Hoe maak ik een contentkanon?

In de meeste online systemen kan een contentkanon makkelijk geïntegreerd worden. De meest gebruikte variant is door gebruik te maken van WordPress (de versie die u op uw webserver installeert). Het grootste werk gaat zitten in het schrijven van de teksten en het toepassen van een URL-structuur. Aan de hand van de volgende stappen hoeft u alleen maar de teksten te schrijven. Laten we daarom snel beginnen met de beste URL-structuur voor uw contentkanon!

Stap 1: Onderzoek

Allereerst is het belangrijk om onderzoek te doen waarnaar uw bezoekers (doelgroep) eigenlijk opzoek is. Het kan hierbij gaan om basiskennis over een bepaald vakgebied, maar het zou ook kunnen gaan om handleidingen die missen of doordat boeken die daarover gaan veel te moeilijk zijn.

Om een goed onderzoek te doen raad ik u aan om gebruik te maken van verschillende tools. Een tool die u daarvoor kunt gebruiken is de automatische aanvullingenmogelijkheid in de zoekmachine Google. Daarnaast zou u gebruik kunnen maken van Google Trends. Hierin kunt u per land, per regio en per zoekwoord bekijken hoe vaak het woord in de afgelopen dagen, weken, maanden en jaren is gebruikt. Hierdoor kunt u makkelijk onderzoeken of het relevant is om over een bepaald woord te schrijven of niet.

Stap 2: Fundering voor uw contentkanon (kennisbank)

Na het onderzoek is het belangrijk om aan de slag te gaan met het contentkanon (kennisbank). Dit kunt u het beste doen door één pagina aan te maken met een woord en dat in combonatie met kennisbank. Op deze website vindt u bijvoorbeeld de kennisbank fotografie. De URL van deze pagina is dan ook https://www.mjbeventspr.com/kennisbank/fotografie/. Op deze manier weten de bezoekers dat het gaat om een kennisbank over fotografie.

Op deze pagina plaats ik dan een link naar een artikel zoals Wat is fotografie? Dit artikel plaats ik als een hiërarchie aan de betreffende pagina over de fotografie kennisbank waardoor alles met elkaar gelinkt kan worden. Zo weten de bezoekers dat het gaat over een fotografie kennisbank artikel en kan Google de structuur makkelijk analyseren zodat deze geïndexeerd kan worden.

Het is daarom aan te raden om de kennisbank in de footer van uw website (onderaan in uw website) te gaan plaatsen. Hierdoor valt u uw huidige blog en websitebezoekers niet lastig met irrelevante informatie maar voorziet u de mensen die onderzoek willen doen wel van (basis)informatie.

Stap 3: Vul rustig aan

Het opzetten van een kennisbank kost tijd. Misschien wel heel veel tijd. Vandaag de dag heb ik verschillende kennisbanken die goed zijn voor tientallen artikelen. Ondanks dat er op dit moment nog weinig verschillende vakjargon erin te vinden is, worden deze artikelen al goed bezocht en staan meestal al in de top 10 posities in Google.

Het is daarom niet erg wanneer u in het begin maar enkele kennisbank artikelen heeft in uw contentkanon. Zolang u maar met regelmaat content toevoegt aan uw kennisbank dan is er weinig aan de hand. Het gaat uiteindelijk om de waardevolle informatie die u schrijft voor uw (potentiële) bezoekers. Deze wil u graag voorzien van waardevolle informatie en mogelijk omzetten tot abonnee van uw nieuwsbrief of klant laten worden van uw producten of diensten.

Waardevolle blogs

Daarnaast zou ik nog één waardevolle tip willen meegeven aan u. Naast het werken aan uw kennisbank raad ik aan om waardevolle blogberichten te schrijven. Dit zijn grote blogberichten van vaak tussen de 2.000 en 2.500 woorden. Uit onderzoek van verschillende SEO-experts en universiteiten worden deze artikelen veelal goed geïndexeerd in Google waardoor deze in de top 5 van de gratis zoekresultaten belanden.

Conclusie

Wil u anno 2019 meespelen tussen de grote bedrijven binnen uw vakgebied? Dan raad ik u van harte aan om gebruik te maken van een contentkanon dat u kan inzetten om gratis bezoekers via de achterdeur naar uw website te laten krijgen. Kort gezegd het laaghangend fruit plukken wat voor handen is. Mocht u naast het plukken van dit laaghangend fruit ook nog waardevolle blogartikelen schrijven, dan weet ik eigenlijk zeker dat u goed zal gaan scoren in de zoekmachine en uw concurrent makkelijk kan verslaan!