Waarom UX Design steeds belangrijker wordt voor organisaties

A B testen met UX DesignFoto: © MJB Events PR

Waarom UX Design steeds belangrijker wordt voor organisaties

We zien het steeds vaker voorbij komen, UX Design. Maar waarom is het nu zo belangrijk om UX Design toe te passen binnen uw organisatie? Ik zocht het voor u uit en deel vandaag de belangrijkste redenen waarom u vandaag nog UX Design moet toepassen in uw organisatie.

Wat is UX Design?

UX Design staat voor User Experience Design en Is bedoeld om de gebruikerservaring zo hoog mogelijk te krijgen. Daarbij wordt gekeken naar de bruikbaarheid van het product of dienst, naar de toegankelijkheid en naar de wenselijkheid die geboden wordt tussen het product of dienst (bedrijf) en de klant (gebruiker).

Om te komen bij een goed product moet er onderzoek worden gedaan. Dit doet de UX Designer. Bijvoorbeeld door gebruikersonderzoeken te doen (enquêtes), door statistieken te gebruiken in het platform (bijvoorbeeld Google Analytics) of door een A/B test uit te voeren (een test waarbij enkele dingen anders zijn in de twee versies). Op deze manier kan er dus de betekenis, het plezier, gebruiksvriendelijkheid, bruikbaarheid, betrouwbaarheid en functionaliteit worden gemeten.

Waarom is UX Design belangrijk?

In de afgelopen jaren is UX Design steeds meer naar voren gekomen. In de jaren ’90 liggen de grondslagen van het UX Design. In de jaren die volgden werd het steeds belangrijker en zeker in deze huidige tijd. Denkt u bijvoorbeeld maar aan de laadsnelheid voor de mobiele telefoon, voor de gebruiksvriendelijk voor alle apparaten of het lay-out wel overeenkomt met de verwachtingen van de bezoeker en de doelen van de organisatie achter de website.

Om het belang van UX Design te vinden heb ik hieronder zeven belangrijke punten op een rij gezet die u hopelijk een goed beeld geven over waarom UX Design nu zo belangrijk is voor uw website, app, systeem of product.

UX-Design met Adobe XD met uitwerking

Reden 1: Kostenbesparing

Onlangs had ik een artikel geschreven over 5 redenen waarom u Adobe XD moet gebruiken voor UX-Design. Hierin had ik verteld dat er veel bespaard wordt op de kosten van de ontwikkeling van uw website, app of systeem. Dit is vaak nog in tegenstrijd wat mensen denken. Het inhuren van een UX Designer kost alleen maar geld en dat klopt deels. Natuurlijk moet de UX Designer ook zijn of haar brood verdienen met de kennis die deze persoon heeft.

Maar uiteindelijk zal het UX Design kostenbesparend zijn. Dit komt doordat er vooraf een ontwerp wordt gemaakt. Dit ontwerp wordt zo nagebouwd zoals de klant eigenlijk zou willen hebben. Naderhand wordt dit ontwerp getest door de klant en kunnen eventuele aanpassingen snel worden doorgevoerd. Wanneer dit proces voltooid is kan het ontwerp, wat de UX Designer heeft gemaakt, doorgestuurd worden naar de websiteontwikkelaar. Deze websiteontwikkelaar heeft hierdoor een goed beeld wat er moet worden gecodeerd en kan dus doelgericht werken aan het product (website, app of systeem bijvoorbeeld).

Door dit proces worden de kosten zo laag mogelijk gehouden en word er gewerkt aan het uiteindelijke product wat men wil hebben. Hierdoor heeft u niet alleen uw product in handen, maar kunt u de overige kosten (die u anders kwijt was geweest) besteden aan andere projecten of aan de marketing van het product.

Reden 2: Ondersteunen met SEO

UX Design biedt verschillende ondersteuningen op het gebied van SEO. Niet alleen aan de voorkant kan het een uitkomst zijn, maar ook achter de schermen kan het veel voordeel opleveren.

Denkt u in de eerste plaats maar aan de gebruikersvriendelijkheid van bijvoorbeeld een website. Wanneer een website mooi weergegeven wordt dan blijft u er meestal toch nog even op dwalen, toch? Dit is precies waar het voordeelpunt ligt voor SEO. Door de statistieken goed te analyseren kan de gebruikerservaring gemaximaliseerd worden.

Daarnaast kan UX Design ook helpen met het opschonen van de codering aan de achterkant. Natuurlijk niet direct, maar als blijkt dat bepaalde elementen niet handig zijn of overbodig zijn, dan is het verstandiger om deze uit de website te halen. Hierdoor wordt de codering aan de achterkant een stukje schoner waardoor de website sneller laad. Deze laadtijd heeft dan weer een positief effect op de algemene SEO van de website.

UX Design wireframe MJB Events PR

Reden 3: Problemen oplossen

Met UX Design is het niet altijd zo dat er live getest wordt. Ook offline wordt er veel getest. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuw lay-out naar voren moet komen voor een product (website, app of systeem). Hierdoor kan doelgericht worden gewerkt met probleem oplossen.

Dit gebeurt door eerst een persona te maken. Wie is eigenlijk de gebruiker van het betreffende product. Wanneer dit duidelijk is kan er worden gekeken naar het probleem. Wat is eigenlijk het probleem? Hieruit kan een strategie worden ontwikkeld, de juiste mediaobjecten en eventuele extra opties eraan toegevoegd worden.

Op deze manier wordt het probleem anders benaderd en zal dit leiden in een (hopelijk) effectief design wat goed getest kan worden. Wanneer het getest is en de resultaten positief zijn, dan kan het worden uitgerold naar de producten waarover het gaat. Dit kan variëren van kleine problemen (bijvoorbeeld het kleurgebruik) tot aan ingewikkelde lay-outs dat drastische ingrepen nodig heeft.

Reden 4: Verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid

UX Design geeft een goed beeld over de gebruikersvriendelijkheid van een product. Heeft mijn persona de juiste informatie binnen handbereik of moet daarvoor veel acties verricht worden. Want iedere klik op een link of button is een handeling waar de gebruiker (de bezoeker) af kan haken.

Dit wil u zo veel mogelijk voorkomen waardoor het inrichten van een website erg belangrijk zal worden. Vooral wanneer u een website heeft met meerdere apparaten zoals een website, tablet of mobiele telefoon. Want het zou zonde zijn als u door een slechte gebruikerservaring (potentiële) klanten moet mislopen.

Reden 5: Meten

Wanneer een nieuw ontwerp grondig is getest en positieve resultaten heeft dan moet deze live gezet worden. Dit is altijd een spannend moment, want slaat het daadwerkelijk wel toe aan de gebruikers van het platform?

Daarom is het erg belangrijk om een periode voor de lancering als achteraf de lancering te gaan meten. Er zal altijd wel een klein lading in de statistieken te vinden zijn, maar hopelijk zal dit snel omslaan in positieve resultaten. Mocht de statistieken juist naar beneden gaan, dan kan binnen korte tijd het oude lay-out bijvoorbeeld live worden gezet. Hierdoor kan er achter de schermen nog gesleuteld worden om de neerwaartse statistieken te analyseren en het probleem de achterhalen.

Toen ik in december 2017 en januari 2018 een nieuw lay-out voor mijn website koos was het een spannend moment. Ik had zonder A/B testen of grondige analyses het lay-out live gezet. De reden hiervoor was omdat het in de ontwerpfase al grote positieve verandering had. Daardoor heb ik ervoor gekozen om de website niet eerst uit te testen bij het publiek.

Later uit de statistieken bleek dat sinds de lancering van de nieuwe website er drie keer zoveel bezoekers naar de website kwamen. Dit aantal bezoekers stijgt sinds februari 2018 tot vandaag de dag nog steeds. Een goed voorbeeld waarom het analyseren van de statistieken zo belangrijk zijn.

UX-Design met Adobe XD

Reden 6: Samenkomst van bedrijf en klant

UX Design is eigenlijk de tussenkomst tussen de wensen van het bedrijf en van de klant. Het bedrijf wil bijvoorbeeld zoveel mogelijk doelen behalen of de website en geld verdienen. De klant wil bijvoorbeeld weer informatie hebben en een goed product of dienst bestellen.

Om aan beide eisen te voldoen is het belangrijk om een goede middenweg te kiezen waarbij beide partijen een voordeel eruit kunnen halen. Dit wordt dan gedaan door UX Design. Door goed te achterhalen wat de uiteindelijke doelen zijn dan kan er daaraan gewerkt worden. Dit wordt dan gedaan door een soort van map te maken waarbij het eind inzicht wordt gemaakt. Zowel voor het bedrijf als voor de klant.

Op deze manier is alles goed in kaart te brengen en kan er doelgericht gewerkt worden door de UX Designer. Aan de hand van deze informatie kan er uiteindelijk een prototype worden ontwikkeld die ook getest kan gaan worden.

Reden 7: Verbeteren mondt op mond reclame

Doordat u met UX Design werkt dan wordt er onder meer gewerkt aan de verbetering van de gebruikerservaring. Hierdoor wordt veel geoptimaliseerd wat weer kan leiden tot mond-op-mond reclame.

Denkt u maar even na aan de website die u vandaag heeft bezocht. Welke is voor u het meest bijgebleven? Komt dit door het onderwerp waarover de website ging? Komt dit doordat het informatief was wat u aan het lezen of bekijken was? Of komt dit doordat de website goed navigeerbar was voor u als bezoeker van de website.

Waarschijnlijk zal het een combinatie geweest zijn van deze drie onderdelen. Een goede website kan al voor veel bezoekers zorgen, maar het is niet goed wanneer de teksten of mediagebruik niet aan uw verwachtingen voldoet.

Daarom raad ik u aan om goed te testen met UX Design over de gebruikerservaring van uw website. Daarnaast moet u er natuurlijk ook ervoor zorgen dat alle informatie en mediagebruik juist worden gekozen. Hierdoor zal uw website steeds beter mond-op-mond reclame zijn waardoor uw bezoekers hopelijk snel toe zullen nemen.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat UX Design een belangrijke rol heeft voor veel organisaties. Het is daarom zaak om goed te kijken of UX Design ook echt voordelen voor u heeft. Heeft u een kleine website die weinig onderhoud nodig heeft, dan raad ik u vaak aan om zelf onderzoek te gaan doen. Maar mocht u een grote organisatie zijn, met veel bezoekers en een grote website, dan zal het zeker interessant zijn om gebruik te maken van UX Design binnen uw website.