Waarom een back-up maken belangrijk is

Waarom een back-up maken belangrijk isFoto: © Auteursrechthebbende onbekend (public domain)

Waarom een back-up maken belangrijk is

We leven in een digitaal tijdperk waarbij er veel digitaal wordt gedaan. Daardoor wordt ook de kans groter dat systemen vastlopen, documenten niet goed opslaan of kwetsbaar zijn voor fouten op welke manier dan ook. Om dit te voorkomen kunt u een back-up maken. Daarmee voorkomt u dat u data verliest wat eigenlijk niet nodig zou zijn. Maar wat is een back-up nu eigenlijk en hoe kunt u ervoor zorgen dat u een goede back-up heeft? In dit artikel leg ik het uit!

Wat is een back-up?

Een back-up is kort gezegd een (reserve)kopie van uw werk. Stel u voor dat u bezig bent aan uw website. U bent verschillende updates aan het doorvoeren in de huidige website. Als u geen back-up heeft gemaakt van uw werk, dan loopt u het risico dat u data verliest, wanneer u geen back-up heeft gemaakt.

Wanneer u een back-up heeft gemaakt van uw werk, dan kunt u heel eenvoudig deze kopie terugzetten en veder werken vanaf dit herstelpunt. Op deze manier kunt u eigenlijk verder gaan vanaf het punt waar u was gebleven.

Hoe maakt u een goede back-up?

Nu u weet wat een back-up precies is wil u waarschijnlijk weten hoe u het beste een back-up kunt maken. Daarom heb ik hieronder vijftien tips uitgewerkt die u zullen helpen bij het maken van een goede back-up. Laten we snel beginnen!

Tip 1: Maak een back-up van de huidige situatie

Het klinkt misschien logisch en u zult misschien denken, waarom zou ik een back-up moeten maken van de huidige situatie? Helaas zie ik het vaak genoeg verkeerd gaan wanneer gebruikers een nieuw systeem implementeren. Het was achteraf veel werk waarbij ze de implementatie niet binnen een aanzienlijke tijd voltooid kunnen krijgen.

Om de oude situatie terug te halen kunt u heel eenvoudig een back-up terugzetten. Denkt u bijvoorbeeld maar aan een back-up van uw website of aan een back-up van uw documenten die u vanaf uw computer nu online gaat uitwerken.

Tip 2: Experimenteer

Deze tip is vooral bedoeld voor websites waar een back-up over gemaakt moet worden, maar kan soms ook toegepast worden op andere (vak)gebieden. Wanneer u gaat experimenteren met een (live) product zoals een website, dan raad ik u aan om een back-up op voorhand op te slaan. Hiermee voorkomt u dat u op een later moment in de problemen komt waardoor de volledige website (en eventueel de e-mail) niet meer werkt.

Door het maken van een back-up kunt u dus altijd terugvallen op deze back-up waarbij de oude situatie terug kan komen. Denkt u er bij het maken van deze back-up wel erom dat u daadwerkelijk alles wat u graag wil terugzetten mocht het verkeerd gaan ook daadwerkelijk terugzet.

 

Tip 3: Updates

Of het nu gaat om het updaten van uw website, van uw smartphone of van uw laptop. Maak voorafgaand een back-up van al uw (belangrijke) documenten. Op deze manier voorkomt u dat u bestanden verliest. Dit geld ook wanneer de voorgaande updates zonder problemen goed waren verlopen.

U kunt bijvoorbeeld denken aan de 1903 update van Windows 10. De voorgaande updates gingen allemaal vlekkeloos tot aan deze update. Deze 1903 update zorgde voor veel gebruikers ervoor dat ze bestanden kwijt raakten. Omdat zij geen back-up hadden gemaakt ging Microsoft kijken of er nog een mogelijkheid was om deze bestanden terug te halen.

Wanneer deze gebruikers een back-up hadden van hun bestanden konden ze deze back-up terugzetten en hadden ze en een geüpdate versie van Windows 10 en ze verloren geen documenten die zij hadden gemaakt.

Tip 4: Het verschil van gebruikers

Vooral voor bedrijven is het belangrijk om een goede back-up te hebben. Zonder een goede back-up lopen zij het risico dat er bestanden verloren gaan waardoor het bedrijf in grote problemen kan komen.

De ene gebruiker is de andere gebruiker niet. Er zit een verschil tussen verschillende gebruikers en werknemers in een bedrijf. Ik ga niet zeggen dat alle werknemers ook slecht zijn in het opslaan van bestanden. Maar door technische fouten of door een andere kijk op bestanden kunnen deze (per ongelijk) verwijderd worden.

Wanneer deze bestanden in de cloud zijn opgeslagen (zoals Google Drive of OneDrive) bestaat er vaak de mogelijkheid om deze documenten terug te halen binnen 30 dagen. Maar wanneer deze documenten op de harde schijf zijn opgeslagen wordt het een stukje moeilijker om ook daadwerkelijk deze bestanden weer terug te halen.

Daarom raad ik u ook aan om van uw hele systeem met regelmaat een back-up te maken. Op deze manier voorkomt u dat u belangrijke bestanden verliest en u vanaf het nulpunt weer moet beginnen.

Tip 5: Benoem de back-ups

Ik maak met regelmaat back-ups van websites die ik beheer. Deze back-ups komen standaard al met een naam naar voren. Omdat dit onoverzichtelijk is raad ik u aan om bijvoorbeeld de datum ervoor of erachter te zetten. Hiermee laat u niet alleen zien wanneer de back-up is gemaakt, maar kunt u ook verouderde back-ups verwijderen die eigenlijk overbodig zijn.

Stel u voor u heeft een website waar met regelmaat nieuwe content ongeplaatst wordt. Hierdoor zal u met regelmaat een back-up moeten maken, omdat de kans groot kan zijn dat er iets verkeerd gaat.

Door het toevoegen van een datum aan de back-upnaam weet u welke back-ups er op uw back-up locatie staan. Van een website die met regelmaat bijgewerkt wordt is het niet echt relevant en noodzakelijk om een back-up te bewaren van de website die drie maanden geleden is gemaakt.

Tip 6: Vertrouw niet op automatische back-ups

Het is heel erg verleidelijk om te vertrouwen op back-ups die automatisch zijn gemaakt. Dit gebeurt vaak bij cloud systemen en bij websites. Aan de ene kant hebben deze automatische back-ups voordelen, omdat hierdoor een stukje werk uit handen genomen kan worden.

Aan de andere kant heeft dit ook nadelen. Deze automatische systemen kunnen fouten bevatten waardoor het maken van een back-up mislukt of niet goed is gelukt. Doordat u niet zelf een back-up heeft gemaakt, kunt u in de problemen komen.

Daarom raad ik u van harte aan om zelf, naast de automatische back-ups, ook een back-up te maken door u zelf. Hiermee voorkomt u het risico dat u misschien aan het eind van de rit geen goede of betrouwbare back-up heeft.

Automatische back-up maken via de webserver

Foto credits: Christina Morillo

Tip 7: Virussen, hacks of andere problemen

Deze tip staat eigenlijk in verbinding met de eerdere gegeven tips. Door een hack, virussen of door een fout in een update kunnen bestanden worden verwijderd. Dit is natuurlijk erg vervelend, zeker wanneer u afhankelijk bent van deze bestanden, bijvoorbeeld een planning dat u heeft gemaakt in Microsoft Excel.

Wanneer u te maken heeft met een hack of een virus is het nog vervelender. U heeft daarbij dan te maken met het feit dat iemand in uw computer of systeem is gekomen. Daardoor moet niet alleen een back-up worden terug gezet, maar ook het lek of virus moet verwijderd worden wat weer kan zorgen tot (noodgedwongen) extra kosten.

Om dit te voorkomen kunt u allereerst een goede back-up maken. Denkt u daarbij niet alleen van de bestanden die u gebruikt, maar ook aan de systemen waar u op draait of aan andere belangrijke platformen of systemen die in verbinding staat met uw werkzaamheden.

Daarnaast zou u een antivirus programma moeten inzetten. Deze antivirus programma kosten over het algemeen wel wat, maar u bent dan wel verzekerd dat u voor een langere periode (vaak minimaal 1 jaar) beveiligd bent tegen phishing, virussen of andere ongewenste zaken.

Als laatste kunt u een beveiligingsexpert inhuren die u gaat ondersteunen met het beheer van de systemen. U heeft dan vaak een systeemontwikkelaar die het systeem realiseert. De beveiligingsexpert zal dan kijken naar de beveiliging van het betreffende systeem. Op deze manier heeft u een beveiligde en goede systeem in handen waarop u veilig uw data of bestanden kunt zetten. Het enige wat u dan hoeft te doen is om regelmatig een back-up van dit systeem te maken.

Tip 8: Verhuizen van systemen

Tot mijn spijt zie ik dit nog vaak genoeg gebeuren. Gebruikers die verhuizen naar een ander systeem die daarbij geen gebruik maken van een back-up. Dit raad ik ten zeerste af, omdat er altijd een risico is waarbij dingen verkeerd kunnen gaan.

Om een systeem te verhuizen moet u allereerst een plan hebben. Welke gegevens zijn er nu bekend? Welke gegevens moet ik nog krijgen? Waar staat het systeem nu op te draaien en waar gaat het naar toe? Wanneer wordt het systeem overgezet en welke problemen kunnen daarbij naar voren komen?

Door deze vragen te stellen krijgt u al een goed overzicht van het project waarmee u aan de slag gaat. Op deze manier gaat u anders over een situatie denken waardoor u de benadering van het project ook anders gaat aanpakken.

Wanneer u dit plan heeft moet u een back-up maken. Maar niet alleen een back-up van uw eigen systeem en documenten. Maak daarbij ook een back-up van het systeem waar u naar toe verhuist. Bij sommige systemen (ben ik nog niet vaak tegengekomen) kan software ook een probleem zijn bij de installatie ervan. Daarom raad ik u aan om voor de zekerheid extra back-ups te maken. Beter een back-up die u achteraf kan verwijderen dan een back-up die u eigenlijk nodig had maar niet gemaakt heeft.

Tip 9: Opslaglocaties

Wanneer u een back-up heeft gemaakt is het ook belangrijk dat u ze goed opslaat op een goede opslaglocatie. Een advies wat ik altijd geef is om de back-up op twee verschillende plekken op te slaan. Bijvoorbeeld in de cloud via een andere service (bijvoorbeeld Microsoft OneDrive) en op een externe offline opslagplaats, bijvoorbeeld op een externe harde schijf of op een USB-stick.

Tip 10: Maak een keuze

Bij het maken van een back-up krijgt u vaak de mogelijkheid om te kiezen uit de onderdelen die u graag zou willen meenemen in een back-up. Ik raad u aan om goed te kijken naar de bestanden en onderdelen waar u zeker een back-up van wil maken. Op deze manier kunt u meerdere back-ups maken van uw bestanden.

Zo kunt u bijvoorbeeld wekelijks een back-up maken van de bestanden die u maakt in Microsoft Word, Microsoft Excel of in programma’s van Excel bijvoorbeeld. Een website kunt u bijvoorbeeld iedere maand of om de twee weken back-uppen, omdat hierbij vaak niet altijd iedere aanpassing belangrijk is. Wat wel weer belangrijk zou kunnen zijn is om uw e-mail dagelijks te back-uppen, vooral wanneer u veel werkt met externe (internationale) klanten.

Tip 11: Bewaartijd

Eerder gaf ik het al aan, maar kijk goed hoe lang iets bewaard is of hoe lang iets bewaard zou moeten worden. Een website waarbij dagelijks of wekelijks een nieuw artikel op gepubliceerd wordt zou met regelmaat geback-upte moeten worden. Het is daarbij niet echt relevant om een back-up van drie maanden geleden voor te bewaren, omdat in de tussentijd er wellicht aardig wat aangepast is.

Daarom zou ik u willen aanraden om goed te kijken naar de bewaartermijn van documenten. Heeft u een project afgerond en heeft u de documenten niet meer nodig? Dan zou u daar één back-up van kunnen maken die u opslaat in uw archief.

Tip 12: Compressie van de back-up

Wanneer u een back-up maakt dan is het belangrijk dat dit goed gebeurd. Voor websites wordt hierbij vaak al een automatisch bestand voor aangemaakt door de webserver zelf op het moment dat u op back-uppen drukt. Wanneer u een offline back-up maakt, bijvoorbeeld van uw documenten, dan raad ik zeker aan om goed te kijken naar de manier waarop u een back-up maakt. Via copy and paste worden wel alle bestanden geback-upt, maar is de schijfruimte erg groot die daarvoor gebruikt wordt.

Daarom raad ik u van harte aan om goed te kijken naar de manier waarop u bepaalde documenten opslaan. Ik doe dit zelf voor verschillende organisaties door middel van een .zip of .rar document. Hierbij worden wel alle documenten geback-upt, maar dit zal een veel kleine schijfruimte vragen van uw computer of (externe) harde schijf.

Compressie van back-up via de webserver

Foto credits: John Schnobrich

Tip 13: Zorg voor duplicatie van back-up

Het is natuurlijk belangrijk dat u een back-up op twee plekken bewaard, bijvoorbeeld in de cloud en op een extern apparaat zoals een harde schijf of USB-stick. Hierdoor weet u dat u altijd terug kunt vallen op één van deze back-ups.

Zorg daarbij dan ook dat u niet te veel duplicatie heeft van uw back-ups. Op het moment dat u meerdere opslaglocaties heeft dan zorgt u er ook voor dat het misschien onoverzichtelijk wordt waar u een back-up kunt vinden. Op deze manier kan het dan weer lastig zijn om de back-up te raadplegen wanneer dat echt nodig zou zijn.

Tip 14: Back-up software

In verschillende gevallen is het mogelijk om software te back-uppen. Dit gebeurt veelal bij software wat met regelmaat wordt bijgewerkt of waarbij toevoegingen kunnen worden toegepast.

Een voorbeeld is bijvoorbeeld in Adobe Lightroom CC 2020. In dit programma heeft u de mogelijkheid om foto’s te bewerken aan de hand van RAW-bestanden. Om deze RAW-bestanden extra te voorzien van effecten en bewerkingen kunt u gebruik maken van presets en profielen.

Deze presets en profielen kunnen bijvoorbeeld verloren gaan wanneer een update van het programma niet goed wordt uitgevoerd. Om dit te voorkomen zal Adobe Lightroom CC 2020 met regelmaat vragen om een back-up te maken van uw bibliotheek dat u heeft aangemaakt in het programma. Op deze manier zorgt u er dan ervoor dat u altijd terug kunt vallen op deze back-up, dat gemaakt is in de Creative Cloud dat gekoppeld is aan uw eigen Adobe account.

Tip 15: Beveiligen met een wachtwoord

Wanneer het gaat om blogartikelen dat u maakt in Microsoft Word dan is er vaak nog niks aan de hand. Op het moment dat u gevoelige data gaat gebruiken, bijvoorbeeld klantengegevens, word het een ander verhaal.

Als u een back-up maakt van deze bestanden door middel van een .zip of .rar bestand (zie ook tip 12) dan heeft u de mogelijkheid om het .rar of .zip bestand ook te beveiligen met een wachtwoord. Op deze manier zorgt u ervoor dat onbevoegden, die per ongelijk de back-up toch in handen hebben gekregen, dat zij niet bij deze gevoelige data kunnen komen.

Conclusie

Het maken van een back-up is uiteindelijk erg belangrijk om zeker te zijn dat u bestanden ook daadwerkelijk opgeslagen zijn waarop u terug kunt vallen. De manier waarop deze back-ups worden gemaakt zijn daarbij erg belangrijk. Door deze 15 tips toe te passen op uw huidige situatie zult u zien dat u een systeem creëert waardoor u minder zorgen hoeft te maken over de vraag Wat als er toch iets verkeerd gaat?