Waarom 404 foutmeldingen schadelijk zijn voor uw website (en bezoeker)

404 error bij een website wat schadelijk is voor uw website (en bezoeker)Foto: © Raftel Design

Waarom 404 foutmeldingen schadelijk zijn voor uw website (en bezoeker)

Wanneer u een website heeft dan heeft u waarschijnlijk artikelen en pagina’s online staan. Deze worden in de meeste gevallen geïndexeerd door zoekmachines waar uw bezoeker op terecht komt. Van tijd tot tijd worden artikelen of pagina’s verwijderd, waardoor een 404 foutmelding (404-error) naar voren komt. Maar waarom zijn deze 404 foutmeldingen eigenlijk schadelijk voor uw website en bezoeker?

Wat is een 404 foutmelding?

Wanneer u een website heeft dan heeft u in het begin enkele artikelen of pagina’s waarschijnlijk enkele berichten online staan. Deze berichten worden vindbaar in zoekmachines en worden eventueel gedeeld op social media. Hierdoor komen bezoekers naar uw website toe om de betreffende content te zien en te lezen.

Van tijd tot tijd zult u, als website eigenaar, aanpassingen doen aan de website. Meestal zal het dan inhoudelijk zijn. Denkt u bijvoorbeeld aan het aanpassen van teksten, afbeeldingen of het toevoegen van afbeeldingen.

In andere gevallen kunt u besluiten om een bericht of pagina te verwijderen of de URL aan te passen. Door deze actie maakt u het bericht en pagina dat vindbaar is geworden in de zoekmachine als op social media onvindbaar. Het gevolg: de 404 foutmelding komt naar voren.

Om te weten waarom een 404 foutmelding belangrijk is om deze te verhelpen zal ik eerst uit gaan leggen waarom een 404 foutmelding schadelijk is. Uiteraard zal ik daarna u verschillende adviezen geven om de 404 foutmelding te verhelpen zodat u beter vindbaar wordt op internet.

 

Waarom is een 404 foutmelding schadelijk voor mijn website (en bezoeker)?

Zoals gezegd ontstaat een 404 foutmelding doordat een pagina of artikel is verwijderd of doordat de URL is aangepast. Hierdoor is de oude URL toegankelijk, maar deze verwijst niet door naar de nieuwe URL. Dit is zonde. Daarom kunt u hieronder vijf redenen vinden waarom het verhelpen van een 404 foutmelding nu zo belangrijk is.

Reden 1: Vindbaarheid

De artikelen of pagina’s worden na verloop van tijd (kan binnen één uur na publicatie tot enkele dagen duren) vindbaar in de zoekmachines. Hierdoor krijgt u in de meest gevallen gratis organisch verkeer naar uw website.

Wanneer u de URL van een artikel of pagina aanpast dan is deze niet te vinden in de zoekmachine of op andere plekken. Het gevolg is een 404 foutmelding. Deze foutmelding is erg zonde, want hierdoor zal de gebruiker sneller afhaken en niet verder kijken of diegene het betreffende artikel of pagina elders op de website kan vinden.

Maar dat is nog niet alles. Ook zoekmachines volgen URL’s op website. Daarmee komen ze ook op eerder geïndexeerde artikelen of pagina’s. Wanneer deze artikelen of pagina’s niet meer vindbaar zijn en niet doorverwijzen naar de nieuwe URL of naar een vervangbare pagina, dan zal u daarvoor strafpunten ontvangen van de zoekmachine. Google is hier met regelmaat mee bezig en kan dus ervoor zorgen dat de website minder goed vindbaar gaat worden in de zoekmachine.

Daarom is het zowel voor de vindbaarheid voor uw bezoeker als voor uw eigen website belangrijk dat de 404 foutmeldingen verholpen worden en dat de oude URL doorverwijst naar een nieuwe URL of naar een alternatieve URL binnen uw website.

Reden 2: Betrouwbaarheid

Niet alleen de vindbaarheid van uw geschreven artikel of pagina gaat achteruit. Ook wordt de betrouwbaarheid van uw website aangetast. Natuurlijk kan het iedereen overkomen dat er een 404 foutmelding naar voren komt. Een bestand of afbeelding wordt verwijderd en daar heeft u al een 404 foutmelding.

Echter is het wel zo hoe meer 404 foutmeldingen er zijn, hoe minder betrouwbaar uw website zal gaan worden bij de bezoeker. Want als de website niet op orde is en ik veel 404 foutmeldingen krijg, hoe zit het dan met de betrouwbaarheid van de producten of diensten die deze website aanbiedt.

Dit is zeker een gemiste kans en eigenlijk iets wat snel verholpen moet worden. Want het imago dat u heeft bij de bezoeker is lastig te veranderen wat veel tijd, energie en wellicht geld zal gaan kosten.

PHP 7.3 voor WordPress 5 om uw website te creeren

Reden 3: Externe of interne 404 foutmeldingen

Binnen de 404 foutmeldingen kunnen twee soorten 404 foutmeldingen ontstaan. De externe 404 foutmelding komt vanaf een externe bron, bijvoorbeeld van een andere website of zoekmachine naar uw website. Dit kan komen doordat zij een typefout hebben gemaakt in de betreffende URL of doordat u het artikel of pagina al heeft verwijderd en dat deze doorverwijzing nog actief is.

Daarentegen is er ook een interne 404 foutmelding. Dit is een foutmelding waarbij er een fout in de interne structuur verkeerd zit. U kan bijvoorbeeld een typefout hebben gemaakt tijdens het typen van een URL. U heeft per ongelijk een artikel of pagina verwijderd en de doorverwijzing laten staan of u heeft een categorie van de artikelen veranderd waardoor diverse artikelen van de oude categorie overgezet zijn naar de nieuwe categorie zonder een daadwerkelijke doorverwijzing.

Al deze foutmeldingen zijn belangrijk om te verhelpen. Bijvoorbeeld door te monitoren van uw website. Later in dit artikel geef ik u verschillende adviezen om een 404 foutmelding te verhelpen en vroegtijdig te analyseren.

Reden 4: Urgentie

Een 404 foutmelding is nooit leuk. Ik kom bij andere websites nog met regelmaat terecht op een 404 foutmelding. Natuurlijk niks aan te doen, al zit er soms wel een urgentie achter. We kunnen daarom 404 foutmeldingen indelen in urgente en niet urgente 404 foutmeldingen.

Niet urgente 404 foutmelding zijn artikelen of pagina’s die net zijn aangemaakt. Deze zijn nog niet geïndexeerd in de zoekmachine waardoor het geen probleem is om de URL nog aan te passen. Ook pagina’s die al online staan maar die niet geïndexeerd zijn (of niet bezocht werden) zijn geen probleem om aan te passen. Voor de zekerheid kunt u in dit laatste geval wel een redirect instellen. Later in dit artikel leg ik uit hoe u dat kunt gaan doen.

Urgente 404 foutmeldingen zijn artikelen of pagina’s die hoog stonden in de zoekmachine. Deze artikelen of pagina’s wil u blijven behouden zodat deze zorgen verkeer naar uw website blijven brengen. Het is lastig om een artikel of pagina terug te brengen naar de oorspronkelijke positie in de zoekmachine. Daarnaast zijn URL’s uit advertentie campagnes (bijvoorbeeld vanuit social media en Google Adwords) er belangrijk. Wanneer u een fout in de URL heeft moet u deze snel doorverwijzen naar de juiste URL. Hierover vertel ik later in dit artikel meer.

Reden 5: De juiste informatie

404 Foutmeldingen worden gegenereerd door een 404 pagina. Dit kan een pagina zijn die uzelf heeft ontwikkeld of kan een standaard pagina zijn die door uw systeem (bijvoorbeeld WordPress) zelf wordt gecreëerd. Het is daarom erg belangrijk om goed de gebruiker te informeren wat er precies aan de hand kan zijn.

Omdat dit moeilijk te achterhalen is wordt het daarom steeds belangrijker om een effectieve 404 pagina aan te maken. Hierbij kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld een zoekbalk of enkele goedlopende artikelen of pagina’s.

Doet u dit niet, dan kan de gebruiker zich ongehoord voelen en verder zoeken op het internet met als gevolg dat de bezoeker naar de concurrent gaat. Dit is natuurlijk een gemiste kans voor u als website eigenaar.

 

Hoe kan ik een 404 foutmelding voorkomen?

Nu we weten waarom het belangrijk is om een 404 foutmelding te voorkomen zijn we aanbeland bij het verhelpen van een 404 foutmelding. Dit doe ik aan de hand van verschillende methodes die u kunt toepassen. Natuurlijk afhankelijk hoe uw technische kennis is en met welk systeem u gebruik maakt.

Methode 1: URL niet aanpassen

Dit is een simpele oplossing maar ook een tegelijkertijd lastige oplossing. In het verleden heb ik met mijn eigen website de URL structuur drastisch aangepast waardoor ik veel doorverwijzingen moest aanmaken. Hierdoor was ik veel tijd en energie kwijt om dit allemaal in te stellen.

Het niet aanpassen van een URL is daarom dan ook een lastige en moeilijke methode om toe te passen. Zeker als uw website steeds maar groter wordt of als u besluit om een bepaald deel van uw website los te laten.

Om de artikelen en pagina’s toch te verwijderen of de URL daarvan aan te passen kunt u een doorverwijzing instellen. Dit doet u door middel van een 301 redirect. In methode 2 leest u daar meer erover.

Methode 2: .htaccess met 301 redirect

Dit is een iets wat technischer oplossing voor uw als website beheerder. Deze kunt u op verschillende manieren uitvoeren. De makkelijkste manier is door in te loggen op uw webserver en te navigeren naar de map waar uw website staat (meestal public_html of private_html). In deze map (de hoofdmap) maakt u een nieuw bestand aan met als naam: .htaccess. Wanneer u dit bestand heeft aangemaakt kunt u de doorverwijzing instellen. Dit doet u door de zogeheten 301 redirect. U maakt dan gebruik van de volgende zin die u kunt aanpassen.

Redirect 301 /de-url-van-de-oude-pagina/ https://www.domein.nl/de-url-van-de-nieuwe-pagina/

Hierbij ziet u dat het eerste stukje alleen maar achter de slash (/) is. Het bestand en de webserver weet dat het hierbij gaat om de betreffende domeinnaam. Het is daarom alleen maar noodzakelijk om het stukje van de oude URL te nemen wat achter de .nl of .com staat. De URL die daarna volgt is de URL waar het oude artikel of pagina naar toe moet verwijzen. Dit kan een interne URL zijn (een URL op uw eigen website) of een URL van een externe website.

Wanneer uw website opslaat dan zal de doorverwijzing van kracht zijn. Eventueel, afhankelijk van welk systeem u gebruik maakt, moet u de cache van uw website verwijderen. Meer daarover leg ik uit in methode 7.

Een andere mogelijkheid om een redirect aan te maken is via een WordPress website met de WordPress plug-in Yoast SEO. Via de instellingen (en onder het tabje extra van de plug-in) kunt u een ,htaccess bestand aanmaken en aanpassen. Dit doet u op dezelfde manier als ik hierboven heb beschreven. Alleen hoeft u het .htaccess bestand niet zelf aan te maken op uw webserver. Dit doet de Yoast SEO plug-in al voor u. Het enige wat u moet doen is de daadwerkelijk 301 redirect in te stellen en op opslaan te klikken.

Methode 3: Alle 404 foutmeldingen doorverwijzen

Een andere oplossing is om de 404 pagina automatisch al door te verwijzen naar een bepaalde pagina. Denkt u bijvoorbeeld maar aan uw hoofdpagina of aan de contact pagina. Op deze manier worden alle 404 foutmeldingen onderschept en doorverwezen naar een bestaande pagina.

Om dit te realiseren is het belangrijk om te weten met wat voor systeem u werkt. Voor websites die gemaakt zijn in HTML kunnen via het .htaccess bestand dat is aangemaakt op de webserver een doorverwijzing aanmaken. Dit doet men door de volgende zin toe te voegen bovenaan het document.

Errordocument 404 /contact/

Op deze manier worden de 404 foutmeldingen doorverwezen naar de contactpagina. Ook hierbij hoeft u niet de volledige URL op te nemen van uw website.

Een andere mogelijkheid is om het bestand 404.php van uw WordPress website aan te passen. Dit bestand kunt u vinden in uw map van uw WordPress thema (te vinden via uw webserver, public_html, WP-Content, Themes, de betreffende map openen).

Daarnaast kunt u bij deze methode wel nog gebruik maken van de 301 redirects. Dit doet u door middel van het .htaccess bestand dat u kunt aanmaken zoals dat beschreven is in methode 2.

Methode 4: Monitoren

Het monitoren van 404 foutmeldingen is erg belangrijk. Dit kunt u doen door gebruik te maken van verschillende tools.

Google Analytics heeft de mogelijkheid om iedere bezochte pagina te registeren die bezocht worden door uw bezoeker. Deze pagina’s worden dan met de benaming weergegeven. Door te navigeren naar gedrag, site-content, alle pagina’s kunt u alle bezochte pagina’s bekijken. Daarbij kunt u een filter instellen door de 404 pagina’s eruit te filteren. Op deze manier krijgt u via Google Analytics een goed overzicht van de pagina’s die niet gevonden kunnen worden door de bezoekers.

De tweede tool is Google Search Console</em. Dit is een tool van Google waarbij u de prestaties van uw website kunt monitoren. Bijvoorbeeld welke pagina’s gevonden kunnen worden in de zoekmachine van Google, welke fouten er zijn en ook welke pagina’s er niet vindbaar zijn en ervoor zorgen dat er een 404 foutmelding is. In dit overzicht kunt u, nadat u de 404 foutmelding heeft verholpen, een verzoek doen tot het opnieuw bezoeken van de zoekmachine Google. Zij gaan dan kijken of het betreffende artikel of pagina weer vindbaar is en indien nodig het artikel of pagina opnieuw indexeren in de zoekmachine.

Dead link checker is de derde tool waarmee u online kunt kijken welke artikelen en pagina’s niet vindbaar zijn in de zoekmachine. Dit kunt u doen door één URL in te voeren of door een volledige website af te zoeken. Uiteindelijk krijgt u een lijst van pagina’s die een 404 foutmelding veroorzaken. Deze pagina’s kunt u aan de hand van methode 2 verhelpen met een 301 redirect.

W3C link checker is de vierde en laatste tool die u kunt gebruiken. Deze tool kan lang duren maar test iedere bestaande URL van uw website of deze gevonden kan worden. Verder werkt deze tool hetzelfde als de Dead link checker die ik eerder had uitgelegd. Verder vindt u op de website van W3C ook om uw codering van uw website te laten controleren. Deze tool kan daarmee de codering achter u website opschonen waardoor uw website beter vindbaar kan worden in zoekmachines. Deze laatste tool is dan weer onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO – Search Engine Optimisation).

Methode 5: Artikel of pagina tijdelijk offline

Een mogelijkheid voor een 404 foutmelding kan ook een simpelere reden hebben. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u een artikel of pagina tijdelijk offline heeft gehaald. Dit artikel of pagina is dan nog wel vindbaar in de zoekmachine, maar word niet doorverwezen naar een nieuwe URL.

Voor artikelen of pagina’s die tijdelijk offline zijn (dat langer duurt dan één dag) kunt u gebruik maken van een 302 redirect. Dit werkt hetzelfde als de 301 redirect uit methode 2. Alleen vervangt u de 301 door een 302. Hiermee geeft u eigenlijk aan de zoekmachine aan dat de betreffende pagina tijdelijk niet bereikbaar is, maar dat de pagina wel weer binnen aanzienlijke tijd online komt. De URL die u opgeeft (inclusief de domeinnaam) is een tijdelijk vervangbare pagina die dezelfde informatie beid als de oorspronkelijke pagina. Zorgt u er wel voor dat deze doorverwijzing wordt weggehaald als de betreffende pagina weer online komt?

Wat ook nog kan gebeuren is dat een pagina wel al zichtbaar is in een automatisch gegeneerd sitemap van bijvoorbeeld Yoast SEO, maar dat deze nog niet publiekelijk staat. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat WordPress websites die gebruik maakte van automatische sitemaps die bekend waren bij zoekmachines al de URL vertoonde van artikelen die ingepland stonden. Hiermee was het de bedoeling dat een bepaald bericht op een bepaalde tijd en datum online komt. Tot die tijd was de betreffende URL alleen inzichtelijk voor de ingelogde websitebeheerder wat dus 404 foutmeldingen gaf. Inmiddels komt dit probleem niet meer vaak voor waardoor er niet echt een oplossing voor dit probleem is.

Methode 6: Under construction

Een belangrijk aspect is de under construction pagina. Wanneer een website wordt vernieuwd dan wordt er vaak gebruik gemaakt van een under construction pagina waarmee men aangeeft dat de website tijdelijk offline is vanwege een nieuwe vormgeving.

Hierdoor worden de bestaande pagina’s die vindbaar zijn vanuit externe bronnen (zoals zoekmachines, social media of andere websites) onderbroken. Dit kan door een verkeerder instelling ervoor zorgen dat deze pagina’s een 404 foutmelding geven.

Het beste wat u in dit geval kunt doen is door een 302 redirect in te stellen. Hiermee geeft u aan dat de betreffende pagina’s tijdelijk offline zijn en dat de betreffende pagina die u heeft opgegeven een tijdelijke vervanging is tot dat de oude artikelen en pagina’s weer gewoon toegankelijk zijn.

In dit vernieuwingsproces worden vaak ook artikelen en pagina’s anders ingedeeld, verwijderd of word de URL aangepast. Zorgt u er in dit geval er ook voor dat de oude niet bestaande URL’s netjes worden doorverwezen naar de nieuwe URL. Dit voorkomt dat u op een later moment, wanneer de website weer online staat, u weer 404 foutmeldingen krijgt.

Methode 7: Cache verwijderen van uw website

In sommige gevallen zijn bepaalde artikelen of pagina’s niet toegankelijk door een cacheprobleem. Dit komt dan doordat de website of uw browser nog gebruik maakt van verouderde cache.

Daarom raad ik u aan, vooral wanneer u gebruik maakt van een cache plug-in in WordPress, om van tijd tot tijd de cache te verwijderen. Hierdoor wordt nieuwe cache aangemaakt waardoor mogelijke 404 foutmeldingen verholpen kunnen worden.

Indien het echt nodig is kunt u in uw eigen browser ook de cache verwijderen. Hiervoor zou u uw eigen browser moeten raadplegen hoe u de cache uit uw browser moet gaan verwijderen.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat het monitoren en het verhelpen van 404 foutmeldingen erg belangrijk is voor uw als website eigenaar. Hiermee zorgt u er niet er alleen voor dat uw website beter gevonden kan gaan worden, maar ook dat uw bezoeker datgene kan vinden wat u te bieden heeft op uw website. Op deze manier zorgen we voor een win-win situatie waar iedereen weer voordeel van zal hebben.