Stop met EMD domeinnamen en start met bouwen op één domeinnaam

Stop met EMD domeinnamen en start met bouwen op één domeinnaam

Vroeger maakte men veel gebruik van EMD-domeinnamen, waarmee gescoord kon worden in de zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. In dit artikel leg ik uit waarom u beter af kunt stappen van zogeheten EMD-domeinnamen en kunt bouwen aan een echte website.

Wat is een EMD-domeinnaam?

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om binnen paar klikken een website online te hebben. Het lastigste is misschien wel de naam van de website, want daarmee word uw website online beschikbaar. Maar wat is eigenlijk een EMD-domeinnaam?

EMD staat voor Exact Matching Domain. Dit soort domeinnaam heeft een bepaald zoekterm waarmee u kunt scoren in de zoekmachine. Denkt u bijvoorbeeld aan goedkopewebsites.nl. Dit voorbeeld heeft goedkoop en websites in zich. Hierdoor zal deze website goed scoren wanneer u gaat zoeken op goedkope websites in de zoekmachine.

Vandaag de dag werken deze domeinnamen niet meer. Google heeft enkele jaren geleden aangegeven dat EMD-domeinnamen niet meer goed zullen scoren in de zoekmachine. Sterker nog, het zou juist minder hoog scoren dan dat u graag zou willen.

Wat zou u dan moeten doen?

Ik raad aan om goed na te denken over uw domeinnaam. Wat voor domeinnaam wil u kiezen waarmee u de komende jaren mee vooruit zou kunnen. Een voorbeeld van een domeinnaam is een naam die tijdloos is, waarbij deze niet verbonden is aan bepaalde tijdsbestek.

Wanneer u de domeinnaam heeft gemaakt en het gewenste soort website (WordPress, Joomla, HTML5) heeft gekozen, zou ik u willen aanraden om goede content te maken. Deze content kan gaan over het vakgebied waarin u zit, maar ook over andere zaken die in relatie staan met dit vakgebied. Denkt u bijvoorbeeld maar aan belangrijke trends binnen uw vakgebied. Op deze manier kunt u echt bouwen aan het merk wat op de lange termijn waardevol kan zijn voor zowel u, uw merk als voor uw (website) bezoekers.

Daarbij moet ik ook de kanttekening maken dat ik niet aanraad om teksten één op één te gaan kopiëren. Ook niet wanneer u hier en daar enkele woorden heeft aangepast. Dit ziet Google (en verschillende andere zoekmachines) als duplicate content, waardoor u gestraft gaat worden. Dit is het resultaat waar u zeker niet op zit te wachten!

Hoe zorg ik voor een goede branding?

Om met de deur in huis te vallen, dit is een grote operatie! Hierbij moet u allereerst kijken op de lange termijn. Welke lange termijn strategie gaat u toepassen op uw website? Wat wil u uitstralen naar de buitenwereld? Wil u kennis delen via uw website, een bepaald product of dienst aanbieden of wil u andere partners laten zien. Aan de hand van deze informatie kunt u een strategie kiezen die voor u werkt. Bijvoorbeeld door een kennisbank op te zetten, door blogberichten te schrijven of door andere pagina’s aan te maken binnen de website. Wanneer u hierin een lange termijn strategie heeft gekozen, dan bent u er nog niet. Deze content moet geproduceerd en gepubliceerd worden. Hier gaat veel tijd, energie en waarschijnlijk ook geld inzitten. Maar het resultaat kan groot zijn. Toen ik mijn strategie ging aanpassen, toen zag ik een grote verandering binnen mijn website. Deze werd veel beter bezocht door mensen binnen en buiten Nederland. Het is daarom ook een kwestie van goed analyseren, de visie (het doel) goed in de gaten houden en soms logisch nadenken of een bepaald onderdeel bijdraagt aan uw merk (en website).

Naast het kiezen van de gewenste strategie is de huisstijl erg belangrijk. Welke kleuren gaat u gebruiken? Welk lettertype word er gebruikt? Wat is de toon-of-voice van de website? Op welke manier wil u graag uzelf (of uw merk) positioneren? Al deze vragen dragen bij aan de branding van uw website. Dit kunt u samenvoegen in een zogeheten branding guidelines. Grote bedrijven, zoals Adobe en Google, hebben een branding guidelines digitaal beschikbaar op hun website.

Wat voor content zou ik dan moeten produceren?

Dit is volledig aan uzelf. Mijn advies is om een strategie te ontwikkelen waarbij u consistent berichten publiceert via de website. Denkt u daarbij maar aan wekelijks terugkerende onderwerpen of het gebruik maken van verschillende soorten media-objecten (afbeeldingen, muziek, video’s, downloadbare bestanden). Hierdoor maakt u de content ook interessant voor uw volgers en websitebezoekers.

Voor de teksten op de pagina’s en in de blogberichten raad ik u aan om kwalitatieve content te maken. Hierbij moet de focus liggen op de websitebezoeker en niet op de zoekmachine. Volgens de experts op het gebied van SEO zouden deze artikelen minimaal 300 woorden lang moeten zijn. Uit onderzoek is gebleken dat lange artikelen, die bestaan uit 2000 á 3000 woorden (voor de websitebezoeker geschreven) het beste scoren in de zoekmachine. Het is daarbij dan wel zo dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, waardoor u niet moet schrijven om het schrijven van teksten.

Conclusie

We kunnen concluderen dat het lanceren van een website een belangrijk en groot onderdeel is binnen het neerzetten van een merk. Op deze manier kunt u ervoor zorgen dat u online goed gevonden gaat worden. Heeft u toch hulp nodig met het realiseren van uw website of het kiezen van een website strategie? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier. Ik help u graag verder!

Tags:
,