
Microsoft lanceerde vorig jaar Microsoft Clarity (AVG/GDPR proof)
Microsoft Clarity is in het najaar van 2020 gelanceerd als gratis analysetool voor websites. Hiermee kunnen onder meer statistieken, sessieopnames en heatmaps worden gegenereerd. In vergelijking met Google Analytics (en vergelijkbare systemen) iets minder uitgebreid, maar dat maakt de tool niet onbruikbaar. In dit artikel vertel ik er meer over.
Wat is Microsoft Clarity?
Microsoft Clarity is te bezoeken via de website clarity.microsoft.com. Om gebruik te maken van deze tool is het wel noodzakelijk om een Microsoft account te hebben (die gratis aan te maken is).
Wanneer de gebruiker inlogt met het account, dan komt diegene in het dashboard terecht. Hier kan de gebruiker informatie vinden over de websitebezoekers, zoals sessieopnames of andere interessante segmentaties en gedrag van de websitebezoekers.
Microsoft onderscheid de informatie al standaard voor ons in verschillende dimensies. Deze dimensies zijn bijvoorbeeld de hoeveelheid sessies, interacties, engagement (op de website), apparaat type, land van de gebruiker, en sessieduur. Het voordeel hiervan is wel dat er per dimensie het mogelijk is om heatmaps of sessieopnames te raadplegen. Deze dimensies zullen ongetwijfeld in de loop der tijd nog worden uitgebreid met andere dimensies om de websitebezoekers (anoniem) te kunnen analyseren.
Pro tip: Voor het toepassen van Microsoft Clarity is wel een bepaalde codering (HTML en Javascript) nodig die toegepast kunnen worden binnen de website van de website eigenaar.
Hoofdfuncties en rapportages
Binnen Microsoft Clarity hebben we verschillende functies en pagina’s die bekeken kunnen worden. In dit onderdeel van dit artikel leg ik de hoofdfuncties uit van Microsoft Clarity, zodat je weet wat je op dit moment ermee kunt doen.
Dashboard en statistieken
Het dashboard is de basisomgeving waar alle informatie gecategoriseerd komt te staan. Hiermee kunnen gebruikers dus inzichtelijk krijgen in de verschillende statistieken om de websitebezoekers te kunnen analyseren. Op dit moment is het mogelijk om:
-
- Gedetailleerde paginaweergave.
- Gemiddelde tijd van alle websitebezoekers.
- Hoe lang de sessies hebben geduurd.
- Hoeveelheid sessies te bekijken.
- Land van herkomst van de bezoekers.
- Type browser van de gebruikers.
Het is met deze tool niet mogelijk om te kijken naar de bouncerate, conversation rate of het vergelijken van data binnen twee verschillende tijdperiodes. Hierdoor gebruik ik de tool van Microsoft Clarity momenteel als aanvullende tool naast Google Analytics (of vergelijkbare tools).
Door middel van de rage clicks en de excessive scrolling kunnen we achterhalen of de gebruiker verward of geïrriteerd was tijdens het bezoeken van de website. Hierdoor kan de website verbeterd worden zodat dit probleem verholpen kan worden. Door het oplossen van deze problemen kan het dus helpen bij het vergroten van het engagement, verlagen van het bounce percentage en het verbeteren van de conversation.
Sessieopnames
Microsoft Clarity heeft het voordeel om een sessie op te nemen. Hierbij word het scherm van de gebruiker (alleen de website en de muis is zichtbaar) op te nemen. Via deze manier kan je inzichtelijk krijgen hoe de website bezoeker door de website heen scrolt, beweegt of klikt. Met deze informatie kan je de website optimaliseren of anders indelen, mocht de website toch niet de gewenste resultaten geven als de website eigenaar eigenlijk zou willen hebben.
Deze opnamen kunnen ieder moment teruggekeken worden waarbij er gefilterd kan worden op alleen de interactie momenten van de gebruiker. Een zeer handige functie hierbij is het filteren van de opnamesessies, die populaire pagina’s, frustrerende gebruikers en specifieke browsers van elkaar weten te onderscheiden.
Clickmaps en heatmaps
Dankzij deze tool van Microsoft is het mogelijk om te kijken waar de website bezoeker actief op is. Dit word gedaan door clickmaps en heatmaps te genereren. Op deze manier kun je achterhalen waar de gebruiker allemaal op klikt. Zo kan een gebruiker bijvoorbeeld het hoofdmenu niet gebruiken, terwijl dat de gebruiker wel de links in de footer (onderkant van de website) gebruikt. Hierdoor zou je de navigatie binnen de website kunnen verbeteren zodat de website effectiever word in het doel dat je met de website heb.
Een ander voordeel is dat Microsoft Clarity de clickmaps en heatmaps opsplitst in verschillende type apparaten, zoals de computer (desktop), tablet en mobiele apparaten. Hierdoor zou je ieder apparaat kunnen optimaliseren en verbeteren waar dat nodig is.
Filteren en aangepaste tags
Dankzij de filter optie is het mogelijk om specifieke data te kunnen onderzoeken en te analyseren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om specifieke pagina opnames te bekijken waarbij websitebezoekers een bepaald formulier invullen. Of heatmaps te bekijken van gefrustreerde websitebezoekers.
Dankzij de geavanceerde filterfunctie (waar verschillende soorten filters tegelijkertijd toegepast kunnen worden) is het mogelijk om het gebruikersgedrag te kunnen onderzoeken, waarbij (onderliggende) problemen gevonden en opgelost kunnen worden.
Door middel van een aangepaste code is het mogelijk om extra informatie naar Microsoft Clarity te sturen, zodat je meer informatie kunt analyseren. Het kan bijvoorbeeld gaan om data van de gebruiker (doelgroep analyse), over het weer of andere interessante of handige data. Dit word dan aangepaste tags genoemd dat gebruikt kan worden voor nieuwe filters binnen deze online tool.
Met deze custom tags (filter) kan je ook bepaalde conversie activiteiten analyseren. Bijvoorbeeld om knoppen te analyseren wanneer gebruikers iets kopen, wanneer ze ergens voor registreren of wanneer ze een contactformulier invullen. Het is helaas niet mogelijk om data vanuit filters met elkaar te vergelijken, zoals het vergelijken van de conversie en de algemene data. Misschien dat Microsoft dit in een later stadium toch nog beschikbaar wil stellen.
Pro tip: Mocht je geïnteresseerd zijn in het toepassen van aangepaste filters, dan raad ik je aan om de documentatie van Microsoft Clarity te raadplegen. Hierin staat veel informatie dat erg handig is om met deze tool aan de slag te gaan. Je kunt deze documentatie vinden via Documentatie Microsoft Clarity.
Wat is Microsoft Clarity niet?
Omdat Microsoft Clarity een erg interessante tool is voor website eigenaren, webdevelopers en UX/UI Designers, wil ik duidelijk maken wat Microsoft Clarity niet is. Het is geen all-in-one analyse systeem om websitebezoekers mee te kunnen analyseren. Dit lijkt misschien overbodig om gebruik te maken van deze tool, maar het is juist handig om hier wel gebruik van te maken.
Microsoft Clarity richt zicht vooral op de intentional design waarbij het zich focust op de sessie opname en de heatmapping van de websitebezoekers. Op deze manier wil Microsoft zich vooral richten op het analyseren van de websitebezoekers gedrag, in plaats van een tool te zijn die alles analyseert of weergeeft. Daarom is het raadzaam om deze tool als aanvulling te gebruiken voor naast bijvoorbeeld Google Analytics.
Het is daarom dan ook goed om te vermelden dat Microsoft Clarity geen vervangende tool is voor Google Analytics. Google Analytics is een goed doel om (geavanceerde) doelen, marketing campagnes en andere elementen te kunnen meten. Microsoft Clarity kan daarbij helpen om de website (of website pagina’s) te optimaliseren waar dat nodig is. Het is daarbij wel mogelijk om Google Analytics en Microsoft Clarity met elkaar te kunnen koppelen. Dit doe je door de GA-integratie van Microsoft Clarity te bekijken en in te stellen.
Ondanks dat Microsoft Clarity verschillende functies van HotJar heeft, raad ik het niet aan om HotJar te vervangen door de tool van Microsoft. HotJar is eigenlijk de meest gebruikte tool voor het meten van heatmaps, maar dat betekend niet dat het ook per definitie beter is dan de (in ontwikkelende tool) van Microsoft. Zo heeft Microsoft de frustratie filter die niet te vinden is in de HotJar tool. Het is daarbij goed om te vertellen dat HotJar en Microsoft Clarity op dit moment niet met elkaar verbonden kan worden (ook niet via Google Tag Manager).
Installatie van Microsoft Clarity
Om Microsoft Clarity te gebruiken heb je, zoals eerder in dit artikel aangegeven, een Microsoft account nodig. Met dit account kan je een zogeheten project aanmaken waarmee je een website kan toevoegen. Vervolgens krijg je een bepaalde trackingscode (HTML en Javascript) die je moet toevoegen aan je website. Dit gebeurd over het algemeen voor de van je website. Op dit moment van schrijven is er geen Microsoft Clarity WordPress plug-in, dus die zou je zelf (handmatig) of moeten toevoegen aan je eigen website. Het zou ook mogelijk zijn om Google Tag Manager te gebruiken om Microsoft Clarity toe te voegen aan je website.
Microsoft Clarity heeft een handig stappenplan gemaakt om Microsoft Clarity toe te passen binnen je eigen website. Het gaat hierbij om een simpele trackingscode die (over het algemeen) maar één keer toegepast hoeft te worden. Deze stappenplan kan je vinden op: Stappenplan instellen Microsoft Clarity.
Andere op- of aanmerkingen over deze tool
Opvallend is dat er veel discussie gaande is over de privacy van deze tool, omdat de tool van Microsoft de sessie op het websitescherm overneemt. Maar daarover heeft Microsoft goed nagedacht, wat ook terug te lezen is in de Microsoft Clarity masking documentatie.
Microsoft Clarity is erg voorzichtig met het verwerken van persoonlijke data van de gebruikers. Daarom worden standaard adressen, cijfers en credit card gegevens automatisch geblokkeerd en uit de sessieopname gehaald. Dit is dan ook de reden waarom in sommige blogartikelen geen datum te zien is, omdat deze eruit gefilterd word door het systeem van Microsoft. Daarom is het ook niet nodig om een mogelijkheid aan te bieden dat gebruikers zich hoeven uit te schrijven voor deze trackingscode.
In de helpomgeving van Microsoft is het mogelijk om bepaalde HTML attributen toe te passen aan pagina’s, waardoor bepaalde pagina’s binnen een website (zoals inlogschermen) uit de opnamesessie gehaald kunnen worden. Meer daarover kun je lezen in Microsoft Clarity masking documentatie. Meer informatie over de Microsoft Clarity privacy kan gevonden worden in de veel gestelde vragen.
Conclusie
Ondanks dat Microsoft Clarity op dit moment nog open source is, word deze tool wel als veelbelovende tool beschouwd. Nadat ik deze tool op verschillende manieren getest heb, worden de resultaten wel veel belovend om de website te optimaliseren voor verder gebruik. Het zou daarom een kwestie van tijd zijn voordat er nieuwe functies aan toe gevoegd worden die een grotere indruk kan achterlaten bij de website eigenaren, webdevelopers en UX/UI Designers. Het is dan afwachten tot het moment dat het internet op het World Wide Web (WWW) word verbeterd en uitgebreid.