Meer snelheid en andere voordelen met PHP 7.3

PHP serverlanguage updateFoto: © PHP (bewerkt)

Meer snelheid en andere voordelen met PHP 7.3

PHP, ook bekend als Hyper Preprocessor, is in 1994 gelanceerd door Rasmus Lerdorf. Een systeem waarmee systemen gemaakt kunnen worden op het internet. Een bekend voorbeeld daarvan is onder meer WordPress, Joomla en open source script. Morgen wordt, zoals gepland, PHP 7.3 gelanceerd. Maar welk voordeel heeft PHP 7.3 eigenlijk voor jou?

Wat is PHP?

PHP (Hyper Preprocessor) is een script waarmee je online systemen kunt maken. Dit gebeurt in PHP-taal, wat een bepaalde codering vergt om mee te kunnen werken. Denk bijvoorbeeld maar aan systemen zoals Joomla, WordPress en open source scripts die je via Installatron of Softaculous (vaak gratis meegeleverd bij jouw webhosting) gratis kunt installeren op jouw webserver of op jouw domeinnaam.

De herkomst van PHP gaat terug naar 1994 toen Rasmus Lerdorf, destijds medewerker van IBM, een software ontwikkelde wat eigenlijk als doel had om dynamische webpagina’s te maken. Dit bleef niet onopgemerkt en werd in 1995 door de twee Israëlische ontwikkelaars Zeev Suraski en Andi Gutmans openbaar gemaakt.

Door de jaren die volgende werden nieuwe versies van PHP gemaakt. Zo werd in 2004 PHP-versie 5.0 gelanceerd die bekend is uit de huidige tijd. Doordat nieuwe functies werden ontwikkeld kwam er verwarring. Men dacht dat deze functies in PHP 6 kwamen, de oorspronkelijke opvolger van PHP 5. Maar door verwarring te voorkomen werden deze geplande functies toegepast op PHP 5.3.x en PHP 5.4.x. De ontwikkelaars gingen daarom verder met PHP 7.x.x en sloegen PHP 6 dus over.

In juni 2018 is het team achter PHP begonnen met de eerste stappen binnen PHP 7.3.x. Na enkele maanden hard werken, veel testen en het toevoegen van diverse functies kan ervan af morgen, donderdag 6 december 2018, gebruik worden gemaakt van PHP 7.3.x die hele mooie functies met zich meebrengt. Welke functies dat zijn laat ik je zien in dit artikel!

 

Wat voor voordeel heeft PHP 7.3 voor jou als website gebruiker?

Net zoals alle voorgaande versies heeft ook PHP 7.3 diverse verbeteringen ten opzichte van haar voorgangers. Zo zullen processen verbeterd zijn, zijn er bugfixes toegepast en zijn er handige en leuke functionaliteiten toegevoegd zodat je als website gebruiker en als webdeveloper meer mogelijk kunnen krijgen dankzij deze nieuwe versie van PHP.

Uit onderzoek van de officiële statistieken van WordPress draait 32,9 % van alle WordPress gebruikers wereldwijd op PHP 7.x.x. Daarvan heeft maar 4 % de PHP 7.2 versie draaiend welke op 30 november 2017 uitkwam. Meer dan 38 % draait momenteel op PHP 5.6, die zomenteen niet meer ondersteund gaat worden met beveiligingsupdates en daarmee onder de niet ondersteunende PHP-versies valt. Ongeveer 28,5 % van de PHP-gebruikers gebruikt een PHP-versie die niet meer ondersteund wordt en die voor PHP 5.6 is uitgegeven.

Maar waarom is het dan belangrijk om over te stappen naar de nieuwste PHP-versie? Allereerst is het belangrijk omdat deze PHP-versie verschillende beveiligingsupdates, bugfixes en nieuwe functies meelevert. Hierdoor maak je gebruik van het nieuwste systeem wat weer compatible is met WordPress 5.0.x.

Een ander voordeel is de laadtijd van de website erg snel is. Dit konden we al zien tijdens de lanceren van PHP 7.0.x, maar zal dankzij PHP 7.3.x nog sneller gaan. Zo kan de nieuwe versie twee keer de hoeveelheid verzoeken per seconden uitvoeren dan met de nog veel gebruikte PHP 5.6.x versie. Dit betekend dus dat het systeem zuiniger en beter in elkaar zit (mits jouw server goed geoptimaliseerd is).

Christian Vigh heeft geconcludeerd dat de PHP 7.3.x maar liefst 400 % sneller is dan de PHP 5.2 versie. Uit onderzoek is daarom gebleken dat PHP 7.3.x 5 % sneller is dan zijn voorganger 7.2.x.

Welke nadelen heeft PHP 7.3?

Het belangrijkste nadeel is dat de ontwikkeling van het systeem lang duurt. Dit komt omdat er WordPress thema’s en Plug-ins getest moeten worden en ontwikkeld moeten worden. Dit kost eenmaal veel tijd waardoor updates soms op zich laten wachten. Gelukkig is er een plug-in, genaamd PHP Compatibility Checker, die je kunt installeren om te kijken of jouw WordPress thema en plug-ins compatible zijn met de nieuwe WordPress 5.x.x en PHP 7.3.x versie. Als alles compatible is, dan kan je via jouw webserver (of aan jouw websitebeheerder vragen) om over te stappen naar PHP 7.3.x. Maak van ten voren wel eerst een back-up van het volledige systeem. Zo voorkomt je dat je tegen problemen aanloopt.

Daarnaast is PHP lastig te coderen voor mensen die weinig verstand hebben van PHP. Daarom kan het oplossen van WordPress websites of website die met PHP draaien lastig om te repareren als je jouw eigen website beheerd. Gelukkig is er, in vergelijk met paar jaar geleden, verschillende zzp bedrijven die PHP kennen en je kunnen helpen. Daarnaast zijn er andere bronnen zoals YouTube of het officiële WordPress support forum die je kunnen helpen bij het aanpassen van PHP.

Conclusie: Overstappen of nog even wachten?

Morgen wordt de nieuwe versie van PHP gelanceerd waardoor vele harten, zoals die van webontwikkelaars, sneller gaan klokken. Je doet er verstandig aan om eerst goed te testen of jouw systeem op de nieuwste PHP-versie kan draaien. Wanneer dit geval is, dan kan je met een gerust hart de website updaten (maak van ten voren wel eerst een volledige back-up).

Mocht je toch nog even twijfels hebben, dan kan je het beste eerst overstappen naar PHP 7.0, naar PHP 7.1 of naar PHP 7.2 indien je van een eerdere PHP-versie komt. Deze versies worden tot 2020 nog ondersteund met beveiligingsupdates en bugfixes. Genoeg tijd dus om rustig af te wachten tot de stabiele PHP-versie 7.3.x.

Tags: