Hoe krijg ik gratis bezoekers op mijn website?

How to get free traffic on my website© MJB Events PR © Michael van den Berg © MJB Vormgeving

Hoe krijg ik gratis bezoekers op mijn website?

Tegenwoordig willen we zoon groot mogelijk bereik realiseren op ieder (media)platform waarop we actief zijn. Denkt u bijvoorbeeld maar aan Instagram, Facebook, Twitter of TikTok. Daarnaast worden ook heel veel strategieën uitgedacht om meer bezoekers naar een website te trekken. In dit artikel help ik u met het vergroten van uw bezoekersaantallen.

Blogartikelen schrijven

De eerste manier om meer bezoekers te krijgen is door blogartikelen te schrijven. Vroeger ging het bijvoorbeeld om de hoeveelheid blogartikelen die gepubliceerd werden. Tegenwoordig is content en kwaliteit veel belangrijker geworden. Ook al post u bijvoorbeeld één keer per maand. Zodra de kwaliteit echt goed is, dan zullen de bezoekers vanzelf wel gaan komen naar uw website. Binnen het schrijven van blogartikelen kunt u bijvoorbeeld denken aan:

    • Het schrijven van nieuwsberichten voor uw website.
    • Het schrijven van (grote) industrie updates binnen uw vakgebied.
    • Het schrijven van how-to (tutorials) met bijvoorbeeld een programma.
    • Het schrijven van nieuws over klanten waarvoor u producten of diensten levert.
    • Het schrijven van product of dienst updates van programma’s die veelal binnen uw vakgebied gebruikt gaan worden.

Naast deze vijf ideeën zijn er natuurlijk nog veel meer ideeën die u kunt posten op uw website. U zou hier achter kunnen komen als u goed gaat brainstormen, als u kijkt wat concurrenten bijvoorbeeld publiceren of wat grote bedrijven doen op hun website. Alle blogartikelen op uw website moeten overigens wel in relatie staan met het onderwerp waarover u schrijft op uw website. Kwaliteit is daarbij belangrijker dan kwantiteit.

 

Websitepagina’s updaten

Ik zie het helaas vaak gebeuren. Pagina’s van een website die verouderd zijn. Dit vind ik persoonlijke zonde, omdat je daarmee veel mensen mee kunt bereiken. Voor mijn eigen website heb ik een Excel-sheet gemaakt waarin ik de namen van de pagina’s heb staan met daarachter de datum. Deze datum is de laatste keer dat ik de betreffende pagina heb geüpdate.

Door een overzicht als dit te maken kunt u nagaan wanneer de betreffende pagina voor het laatst is bijgewerkt. Zo voorkomt u dat bepaalde (sales)pagina’s outdated zijn of niet meer relevant zijn voor uw organisatie of website. Dit kunt u doen op wekelijks of maandelijkse basis. Net afhankelijk van de hoeveelheid pagina’s op uw website.

Pro tip: Zorg er wel voor, mocht u pagina’s verwijderen of de URL aanpassen, dat de oude URL doorstuurt na de nieuwe URL of naar een alternatieve pagina binnen uw website. Hiermee voorkomt u dat u potentiële klanten misloopt.

 

Kennisbank maken

Een kennisbank, ook wel een contentkanon genoemd, is eigenlijk een Wikipedia omgeving binnen uw eigen website. Hiermee geeft u bijvoorbeeld uitleg over bepaalde vakjargon waarna u via de footer (onderkant van de website) naar toe kunt linken. Ik heb dit bijvoorbeeld ook gedaan met mijn kennisbank.

U denkt waarschijnlijk, waarom zou ik die moeite moeten nemen? Het is als volgt. Veel mensen zoeken naar bepaalde woorden en de betekenis daarvan. Laten we zeggen u zoekt op Wat is een artiestenmanagement?. Via de zoekmachine krijgt u dan suggesties waarmee u kunt scoren. Eén van deze suggesties zal bijvoorbeeld mijn artikel vanuit mijn kennisbank zijn die over het artiestenmanagement gaat.

De kennisbank is niet pontificaal zichtbaar in mijn blogoverzicht of voor de doorgaans bezoeker die (waarschijnlijk) wel weet wat een artiestenmanagement is. Maar word wel geïndexeerd door de zoekmachines die bezoekers helpen met het vinden van de betekenis ervan.

Het inzetten van de juiste strategie, indeling en onderwerpen zijn hierbij (erg) belangrijk en kan ervoor zorgen of uw eigen Wikipedia goed aanslaat of niet. In het eerste overzicht ziet het eruit alsof u te veel zou moeten doen, maar op de lange termijn zou dit zeker een positief effect hebben. U zult vragen krijgen over (vakinhoudelijke) onderwerpen, u bent op een andere manier ook vindbaar in de zoekmachine, en u kunt een expertstatus krijgen zonder daar heel veel voor te hoeven doen.

Pro tip: Lees ook eens het artikel Wat is een contentkanon? In dit artikel leg ik uit wat het contentkanon precies is en hoe u dit zou kunnen inzetten binnen uw eigen website.

 

Portfolio publiceren

Met een website kan tegenwoordig veel meer gedaan worden dan vroeger. Dit komt omdat de technologie van een website niet stil heeft gezeten. Een goede strategie voor uw website zou kunnen zijn om een portfolio online te plaatsen. In dit portfolio laat u bijvoorbeeld zien welke ervaringen u heeft, welke projecten u heeft gedaan en wat het eindresultaat is geweest.

Door uw portfolio online te publiceren kunnen potentiële klanten u vinden waardoor het portfolio net de doorslaggevende rol kan zijn om een product of dienst af te nemen, of om contact op te nemen via het contactformulier.

Social media connecten

Op social media gebeurd er van alles. Het is daarom belangrijk om de juiste doelgroep te selecteren voor uw social media kanalen. Volgt u bijvoorbeeld willekeurige personen, dan is de kans klein dat uw social media kanaal gaat groeien.

Een strategie die veel word toegepast is door een connectie te starten op social media. Bijvoorbeeld door iemand een privébericht te sturen en daarin te zeggen wat jullie met elkaar gemeen hebben. Op deze manier kunt u een connectie maken met de andere persoon waardoor er een mogelijke samenwerking eruit ontstaat. U weet nooit met wie de andere persoon allemaal een connectie heeft. Daarom is het altijd belangrijk om je gedrag goed te monitoren zodat je daaronder niet gaat lijden.

Promoten van uw website

Een andere manier is om je website te promoten. Ik bedoel hiermee niet de betaalde manier of de spamachtige manier. Ik bedoel hiermee de subtiele manier. Denk bijvoorbeeld aan een Facebookgroep over een bepaald onderwerp. Als u bepaalde (vak)kennis heeft, dan kunt u aanwezig zijn binnen een Facebookgroep of een LinkedIngroep. Wanneer u een blogartikel of kennisbankartikel heeft die antwoord geeft op de vraag van iemand, dan zou u een link naar die website kunnen maken. Op deze manier zou u ook, personen die meelezen maar niet reageren, mogelijk naar uw website kunnen trekken.

Mocht deze (of andere personen) de content relevant vinden, dan is de kans aanwezig dat ze toch gaan doorklikken binnen de website. Hierdoor blijven ze weer langer op uw website en zorgen ze voor een positiever effect op uw online aanwezigheid. Hun vraag is beantwoord en u heeft er weer nieuwe bezoekers bij.

Een andere gratis manier is bijvoorbeeld om de website te benoemen in verschillende plekken op uw persoonlijke social media kanalen. Denkt u daarbij aan LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter. Via Google Analytics zou u dan weer kunnen zien waar u potentiële doelgroep te vinden is, waardoor u op dat platform meer kunt inzetten.

Conclusie

We kunnen concluderen dat deze tips een positief effect kunnen hebben op het krijgen van gratis bezoekers voor uw website. Het is daarbij wel belangrijk om nog te benadrukken dat het hierbij wel gaat om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Want het laatste wat u wil is dat bezoekers afhaken vanwege een spamachtige website of dat u de (belangrijkste) boodschap niet laat horen in uw eigen website of in uw social media kanalen.