
Gebruikerswachtwoord voor WordPress aanpassen in de database (phpMyAdmin)
Heb je ook wel eens gehad dat je het wachtwoord en e-mailadres niet meer wist van jouw WordPress website? Dan heb ik goed nieuws! Zonder de wachtwoord vergeet optie kan je altijd jouw wachtwoord aanpassen via de database. In dit artikel leg ik uit hoe je dat precies moet doen.
Let op: Dit artikel is voor meer ervaren personen. Je gaat werken in de database dat gekoppeld is aan jouw WordPress website. Mocht je per ongelijk het verkeerde doen, dan loop je de kans dat jouw WordPress website niet correct meer werkt. Neem bij twijfel contact op met jouw webhosting of websitebeheerder!
Stap 1: Het openen van phpMyAdmin
Allereerst moeten wij in jouw database komen. Dit kan je op verschillende manieren doen, afhankelijk waar jouw website gehost staat. In de meeste gevallen kan je via DirectAdmin, cPanel of Plesk in jouw phpMyAdmin komen. phpMyAdmin is het beheersysteem om jouw database (MySQL) te beheren. Om in te loggen binnen deze omgeving moet je inloggegevens hebben. Mocht die niet meer in jouw bezit zijn, vraag dan jouw webhosting of websitebeheerder voor hulp. Als je eenmaal ingelogd bent in de omgeving, dan ziet het dashboard van phpMyAdmin er als volgt uit.
Pro tip: Het kan voorkomen dat jouw werkwijze om bij de database kan verschillen. In de meeste gevallen kan je inloggen op phpMyAdmin via jouw webserver. In andere gevallen kan het zijn dat jouw webhostingpartij een eigen systeem heeft ontwikkeld waar je alles gelijk kunt aanpassen, zonder in te hoeven loggen in jow database system.
Stap 2: Zoeken van de juiste tabel
In het linker menu ziet je jouw database staan. In de meeste gevallen is dit er maar één, maar mocht je meerdere databasen gekoppeld hebben aan jouw account, dan kan je daar meerdere databases hebben staan. Kies in dat geval de juiste database dat gekoppeld is aan jouw WordPress website.
We zoeken in de database voor de tabel WP_users. Het kan zijn dat jouw webhosting, websitebeheerder of jezelf een andere database-prefix (WP_) heeft gekozen. Vervang in dat geval WP_ met de gekozen database-prefix. Wanneer we deze tabel hebben gevonden, klikken we op deze tabelnaam. Het scherm ziet er dan als volgt eruit.
Stap 3: Bewerken van jouw wachtwoord
Vervolgens gaan we de juiste gebruiker opzoeken. Mocht er maar één gebruiker zijn, dan zal je maar één regel te zien krijgen. In andere gevallen, wanneer je meerdere WordPress gebruikers heeft binnen jouw website, zal je meer gebruikers te zien krijgen in deze omgeving. Klik vervolgens op de juiste gebruiker waarvan je het wachtwoord wil wijzigen.
Wat we nu gaan doen moet met volledige aandacht gebeuren, omdat anders uw WordPress website mogelijk niet meer goed kan werken. We kaan naar de rij password. Voor het woord password hebben we een dropdown menu, waar we een instelling aan kunnen passen. We zetten deze dropdown menu op MD5.
Achter het woord password hebben we nog een invoervenster. In dit venster voeren we het wachtwoord in. In dit geval heb ik ervoor gekozen om het testwacht Wat je hier type (inclusief spaties) wordt jouw nieuwe wachtwoord te gebruiken. Let erop dat dit wachtwoord spatie en hoofdletter gevoelig is! Klik daarna onderaan op starten.
Stap 4: Testen van jouw wachtwoord
Het spannende moment komt er nu aan. Het testen of het echt heeft gewerkt. Navigeer naar jouw inlogscherm van jouw WordPress website. In de meeste gevallen zal dit zijn: domeinnaam.nl/wp-login/. Het kan zo zijn dat je, jouw webhosting of jouw websitebeheerder een andere inlog URL heeft toegevoegd aan jouw WordPress website. Vervang de /wp-login/ dan met de aangepaste inlog URL.
Je bent nu aangekomen op de WordPress login pagina. Hier voer je de gebruikersnaam (of e-mailadres) waarvan je zojuist het wachtwoord heb aangepast in phphMyAdmin. Bij wachtwoord vul je het door jou gekozen wachtwoord in zoals je dat zostraks had aangepast. Als alles goed gaat, zou je terecht komen in jouw WordPress dashboard. Anders kan je de bovenstaande stappen herhalen om een nieuw wachtwoord via phpMyAdmin aan te maken.
Conclusie
We kunnen concluderen dat het aanpassen van het gebruikerswachtwoord in phpMyAdmin niet heel lastig is. Je moet alleen goed weten wat je aan het doen bent en welke instellingen je moet wijzigingen. Heb je toch een vraag over het aanpassen van jouw wachtwoord of heb je hulp nodig? Neem dan contact op via het contactformulier. Ik help je graag verder!