Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Adobe XD 2021?

Adobe Week - Wat is er nieuw in Adobe XD 2021Foto: © MJB Events PR

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Adobe XD 2021?

Wanneer u een website of app wil ontwikkelen dan is het goed om na te denken over het design van deze nieuwe producten. Het team van Adobe heeft Adobe XD 2021 gelanceerd met een veel belovende (nieuwe) functie. Meer daarover vertel ik in dit artikel.

Wat is Adobe XD?

Adobe XD werd in 2016 officieel gelanceerd nadat er een bèta-programma was opgesteld. Adobe XD is een programma waarmee u prototypes kunt maken voor uiteenlopende UX/UI Design projecten. Of het nu gaat om een A/B test, het ontwerpen van een nieuwe website of het designen van een nieuwe app, dat zijn de mogelijkheden in dit programma.

Door middel van de workflow en toolindeling van de Adobe producten is het voor de gebruiker erg makkelijk geworden om nieuwe designs te maken. Deze kunt u delen met uw team of u kunt samenwerken binnen het programma. Een groot voordeel hierbij is dat u het programma kunt gebruiken in combinatie met de andere Adobe producten, waardoor u niet meer eerst een afbeelding hoeft te expoteren naar een .jpg of .png formaat.

Adobe Week - Wat is er nieuw in Adobe XD 2021

Wat is er nieuw in Adobe XD 2021?

Er is veel gebeurd met Adobe XD in het afgelopen jaar. Kleine maar ook grotere updates hebben het programma naar het volgende niveau gebracht. We dachten dat het niet nog groter kon, maar het team van Adobe heeft ons toch weer op ons wenken bediend. Laten we snel kijken wat er nieuw is in dit programma.

Verandering 1: Objecten in een 3D workflow

Eén van de interessante en leuke functies die nieuw zijn vind ik de manipulatie in een 3D ruimte. Hierdoor hoeft u niet meer een ander programma voor te gebruiken zoals Adobe Illustrator of Adobe Photoshop, maar kunt u rechtstreeks in Adobe XD een afbeelding in 3D roteren. Door middel van de horizontale en verticale axis kunt u de afbeelding manipuleren waar dat nodig is, zodat er een diepte ontstaat en het perspectief op uw object verbeterd. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door 3D animaties, mock-ups in perspectief, card flip interactions of de vele andere mogelijkheden. Meer over het activeren van deze functie kunt u binnenkort lezen in een artikel op mijn website.

Via deze link kunt u dit zelf nu gaan testen binnen Adobe XD 2021: https://helpx.adobe.com/content/dam/3D-Transform-Demo.zip.

Verandering 2: Genestelde componenten

Het is nu mogelijk om genestelde componenten, die u heeft gemaakt in Adobe XD, in één keer aan te passen. Dit zorgt ervoor dat u erg flexibel bent in het maken van nieuwe ontwerpen en dat u gemakkelijk menu’s, card-based layouts en andere objecten kunt maken zonder die afzonderlijk iedere keer te hoeven aan te passen in Adobe XD 2021.

Adobe Week - Wat is er nieuw in Adobe XD 2021

Verandering 3: Automatische teksthoogte

Het was al mogelijk om een tekstveld om te zetten in een één regellijn of in een alinea. Nu is het ook mogelijk om de hoogte van een tekstveld aan te passen. Dit is bijvoorbeeld erg handig wanneer u een responsief design aan het maken bent en de tekst wil aanpassen aan de achtergrond, bijvoorbeeld een witte kaartachtergrond. Hierdoor weet u altijd dat de achtergrond net zo lang wordt als de hoeveelheid tekst in het tekstkader. Deze functie is standaard al ingeschakeld.

Verandering 4: Design systemen met Adobe Creative Cloud bibliotheken

Het is nu mogelijk om met Adobe XD 2021 een design systeem te maken door middel van de Adobe Creative Cloud bibliotheken. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld eenmalig een design systeem opzetten die u maakt in Adobe XD. Die deelt u weer met uw Adobe Creative Cloud bibliotheek en nodigt u de benodigde mensen uit, bijvoorbeeld door designers en productontwerpers uit te nodigen.

Verandering 5: Samenhangende ontwerpen

Met de nieuwe integratie van de Adobe Creative Cloud bibliotheken in Adobe XD is het nu ook mogelijk om brand systems assets te delen en te maken in Adobe XD. Deze kunt u snel importeren in het ontwerp dat u maakt die u in één klik kunt synchroniseren met de cloud, waardoor iedereen nu toegang ertoe heeft. Hierbij is het ook mogelijk om samen te werken in een team of met andere (externe) personen die toegang hebben tot een Adobe abonnement.

Adobe Week - Wat is er nieuw in Adobe XD 2021

Verandering 6: Geavanceerde componenten

Het is nu mogelijk om meer te doen met componenten. Hierin kon u al in eerdere edities verschillende statussen toevoegen. Met de komst van Adobe XD 2021 is het nu ook mogelijk om verschillenden statussen te activeren, zoals wanneer u met de muis eroverheen gaat, wanneer u erop drukt of wanneer u het onderdeel activeert. Deze kunt u vervolgens ook onderdeel laten maken van uw design systeem en delen via de Adobe Creative Cloud bibliotheek waardoor u dit ook kunt toepassen in meerdere projecten binnen Adobe XD.

Verandering 7: Samenwerking is geen bèta meer

Het samenwerken in een Adobe XD document was voorheen nog altijd een bèta optie. Sinds de 2021 editie is dit geen bèta functie meer maar word dit gezien als een standaardfunctie binnen Adobe XD. Hierdoor kunt u goed (real-life) samenwerken met andere mensen. Erg handig wanneer u beide thuis moet werken (of op twee verschillende locaties bent).

Verandering 8: Ontwikkelaars krijgen het makkelijker

Voorheen moest de opmaak van bijvoorbeeld een component of een element in een afzonderlijke artboard worden weergegeven. In de nieuwste versie van Adobe XD is dit niet meer nodig. Ontwikkelaars kunnen nu bij een button of bij een bepaald component automatisch zien hoe de button is opgebouwd en hoe zij dit zouden moeten ontwikkelen. Dit scheelt weer tijd en kosten, waardoor uw website of app sneller ontwikkeld kan worden.

Adobe Week - Wat is er nieuw in Adobe XD 2021

Verandering 9: XD Cloud content API’s

Het is nu mogelijk om met een XD Cloud API te kijken naar de informatie van lagen, van metadata, het zien van design tokens en informatie over een Adobe XD document. Dit is erg handig voor Adobe XD plug-in ontwikkelaars die meer human centred design willen toepassen binnen hun plug-ins.

Verandering 10: Plug-ins

Er waren al, via de Adobe XD plug-in manager, verschillende plug-ins beschikbaar gekomen. Nu is het ook mogelijk om uw Adobe XD document te integreren met bijvoorbeeld Microsoft Visual Studio, Microsoft Teams, Zoom, Workfront en diverse andere plug-ins. Deze zijn allemaal te bereiken via de plug-in manager op het beginscherm van Adobe XD (of in het menu wanneer u in een document aan het werk bent).

Conclusie

Adobe XD 2021 heeft veelbelovende functies aan boord gekregen die een zekerere positieve meerwaarde krijgt voor Adobe XD ontwikkelaars. Op deze manier kunt u meer uit uw Adobe XD project halen en kunt u samenwerken met andere mensen en andere Adobe producten. Mocht u vragen hebben over Adobe XD 2021 of hulp nodig zijn, dan kunt u gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.

Tags: