9 redenen waarom u UX Design moet toepassen

9 redenen waarom u UX-Design moet toepassenFoto: © MJB Events PR

9 redenen waarom u UX Design moet toepassen

UX Design is inmiddels een bekender begrip aan het worden in de website industrie maar ook bij het realiseren van producten of diensten. Het is daarom als organisatie dus ook erg belangrijk dat u goed weet hoe u UX Design moet toepassen. Voordat u dat kunt doen moet u weten wat precies de redenen zijn om UX Design toe te passen. In dit artikel vertel ik u de 9 redenen waarom u UX Design moet toepassen.

Wat is UX Design?

UX Design staat voor User Experience Design en focust zich op de verbetering van de gebruikerservaring. Bijvoorbeeld wanneer men een product, software of website gebruikt. Binnen het beroep UX Design wordt onder meer gekeken naar het onderzoeken van de gebruikerservaring, naar de statistieken hoe het product wordt gebruikt, worden er verschillende testen gedaan (A/B testen) en kijkt men hoe de gebruiker door het product navigeert, bijvoorbeeld hoe men door een website heen gaat.

Door deze analyses kan er gekeken worden of het product effectief genoeg is voor de gebruiker of dat de website bijvoorbeeld aangepast moet worden. Door deze aanpassingen toe te passen kan er meer engagement worden gecreëerd wat weer kan leiden tot meer verkopen en meer omzet.

9 redenen waarom UX Design belangrijk is

Wanneer u besloten heeft om UX Design toe te passen binnen uw organisatie wordt het belangrijk om goed te kijken naar de kennis die daarvoor nodig is. Niet iedereen kan zomaar zonder de juiste kennis succesvol UX Design toepassen binnen een organisatie. Hierdoor zullen veel mensen een gevoel ervaren dat UX Design niet belangrijk is of van toepassing is op hun eigen organisatie. Daarom heb ik hieronder negen redenen gegeven die u zullen overtuigen om vandaag nog te beginnen met UX Design.

Reden 1: Optimaliseren van het engagement

Binnen enkele minuten kan iedereen een website online hebben. Vroeger ging hier enkele dagen of weken overheen voordat een website daadwerkelijk online stond. Door de komst van deze toegankelijkheid is er veel veranderd in de digitale wereld. Zo is het belangrijker geworden dat u waarde levert aan uw websitebezoeker.

Met UX Design kunt u analyseren hoe uw bezoekersstroom is door uw website. Een goede navigatie is daarbij van levensbelang en kan ervoor zorgen dat iemand een klant wordt of dat deze bezoeker doorgaat naar uw concurrent.

Met UX Design kunt u de website zo vormgeving dat de maximale gebruikerservaring wordt behaald. Dit zorgt dan weer op ten duur ervoor dat het engagement tussen uw website en de bezoeker zo hoog mogelijk komt te liggen. Hierdoor behaalt u niet alleen meer resultaat mee op het gebied van uw inkomsten wanneer men klant wordt. Ook Google zal zien dat de websitebezoeker langer op uw website blijft. Dit betekent dus dat de website relevant is voor een specifiek onderwerp waardoor u meer bezoekers zult gaan krijgen naar uw website.

Reden 2: Een product of website dat past bij de doelgroep

Dankzij UX Design weet u nu dat het engagement daardoor verbeterd kan worden. Op deze manier zorgt het product, in dit geval de website, past bij uw doelgroep en bij datgene wat u aan te bieden heeft op uw website.

Door uw websiteverkeer goed te analyseren kunt u zien wat voor soort content men graag wil bezoeken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door de meest bekeken artikelen of pagina’s op uw website. Als er een specifiek onderwerp naar specifieke pagina’s navigeert, dan zal dit al gauw vertellen dat deze pagina’s relevant is voor uw bezoekers.

Op deze manier weet u dus dat uw website goed past bij uw doelgroep zolang u datgene uitstraalt wat u graag zou willen uitstralen en aanbieden aan uw doelgroep. Het zal niet relevant zijn om over een compleet ander onderwerp te schrijven als daar uw interesse van uw websitebezoeker niet ligt. Dit is dan ook in de meeste gevallen erg verwarrend voor uzelf als voor uw websitebezoeker.

Reden 3: Kansen benutten

Met UX Design kunt u de kansen benutten die naar voren komt uit uw websitestatistieken. Natuurlijk begrijp ik dat niet alles vooraf vastgesteld kan worden hoe het gaat verlopen. Als u merkt dat er veel informatie behoefte is over een bepaald onderwerp waar uw website overgaat, dan kan het zomaar een kans voor u zijn om meer informatieve artikelen te delen. Of misschien wel een contentkanon op uw eigen website (lees hier: Wat is een contentkanon?). Maar dat zou niet alleen een kans zijn. U kunt bijvoorbeeld er ook voor kiezen om deze kennis te delen met een online platform, ook wel een Learning Management System genoemd. Dit is een manier waarbij u een leeromgeving creëert. De gebruiker hoeft alleen een account aan te maken of een product te kopen in uw webshop en ze zijn klaar om deze kennis tot zich te nemen.

Door goed UX Design toe te passen kunt u de statistieken zo analyseren om datgene aan te beiden wat uw websitebezoekers graag zouden willen zien. Misschien denkt u dat deze manier van kansen benutten een specificatie is van uw websitebezoeker. En dat klopt ook deels. Maar hoe beter u inspeelt op de behoefte van uw websitebezoeker, hoe hoger uw website zal gaan scoren in de zoekmachine. U heeft dan altijd nog de mogelijkheid om uw website uit te breiden naar andere onderwerpen wat bijvoorbeeld weer in relatie staat met uw website en de onderwerpen daarop.

 

 

Reden 4: Belangrijke beslissingen

Aan de hand van UX Design komen ook beslissingen uit voort. Hoe moet u nu verder? Welke keuze moet u maken? Hoe kunnen toekomstige bezoekers profiteren van deze veranderen?

Al deze vragen zullen wellicht bij u naar voren komen wanneer u een belangrijk besluit moet nemen. Soms kan het zo erg zijn dat u van het beslissingsmoment uitziet en niks gaat veranderen. Dat is erg zonder.

Bij een website hoort verandering, want een website dat niet wordt onderhouden is een website dat binnen korte tijd afgeschreven kan worden. Voor iedere groei, op welk gebied dan ook, is verandering belangrijk. Soms zijn veranderingen en moeilijke beslissingen genomen worden om in de toekomst beter te worden. Soms staan de dingen die u vandaag de dag doet in de weg voor uw succes, bijvoorbeeld het succes van uw website.

Daarom raad ik u zeker aan om goed na te denken over de beslissing die u moet maken aan de hand van de statistieken en data dat voortkomt uit het UX Design. Als daaruit kan worden geconcludeerd dat u meer winst kunt genereren met een aanpassing aan uw website wat in de eerste instantie tot vermindering leidt op uw website, dan is het misschien wel waard om de juiste beslissing vandaag te nemen. U kunt ten alle tijden de keuze maken om ermee te stoppen. Of bijvoorbeeld terug gaan naar de vorige producten of diensten dat u aanbiedt op uw website.

Eén belangrijke gezegd is hierbij belangrijk: Stilstaan is achteruitgang. Hiermee geeft u de concurrent een stap voorsprong die u bij hen op hun schoot legt.

Reden 5: Verbeterd de naamsbekendheid

UX Design kan u helpen met het verbeteren van de naamsbekendheid van uw website. Dit kan bereikt worden door een website te bouwen aan de hand van de statistieken die u te weten krijgt aan de hand van UX Design. Door de juiste veranderingen toe te passen wordt de website verbeterd waardoor de bezoeker beter kan navigeren door uw website heen.

Deze navigatie door uw website verbeterd de gebruiksvriendelijkheid waardoor de website beter vindbaar wordt. Doordat de website beter vindbaar wordt zullen de artikelen meer bezoekers trekken die u op uw website heeft staan. Op deze manier werkt u over een bepaalde periode aan uw website waardoor u een betere naamsbekendheid krijgt. Door slim gebruik te maken van URL structuren kunt u het beste uit uw website halen en zal uw website een betere naamsbekendheid krijgen.

Reden 6: Mensen helpen met technologie

Door het toepassen van UX Design bent u in de gelegenheid om mensen te helpen. Het gaat hierbij niet om direct hulp aan te bieden, maar door mensen te helpen over een langere periode.

Denkt u bijvoorbeeld aan de monitors die u kunt vinden in het ziekenhuis. De software die daarop draait maakt gebruik van verschillende technieken. Deze techniek heeft iemand bedacht die daarmee mensen wilden gaan helpen. Voordat deze software werd uitgebracht hebben organisaties het systeem eerst vormgegeven aan de hand van UX Design. Hierdoor kunnen medische personen gelijk aflezen wat bijvoorbeeld uw bloeddruk is in het lichaam of wat het zuurstofgehalte is in het bloed.

Reden 7: De toekomst verbeteren

Dankzij UX Design kunnen we fouten, die vandaag de dag aan de orde zijn, verbeteren voor in de toekomst. Laten we bijvoorbeeld een website als voorbeeld hebben. U heeft als doel om mensen te helpen met bepaalde producten of diensten. Deze zet u op uw website maar komt hier niet ver mee, omdat de website niet goed draait of niet goed is opgebouwd.

Door middel van UX Design kunt u de website analyseren en de slecht presterende elementen vervangen of eruit halen. Op deze manier gaat u over een langere periode kijken hoe de website aangepast kan worden zodat deze meer interactie krijgt met uw doelgroep.

Hierdoor krijgt u niet alleen waardevolle informatie over uw gebruikers, maar kunt u dus de toekomst van uw website verbeteren door er vandaag de dag eraan te werken. Op deze manier draagt u niet alleen bij aan uw eigen prestaties van uw website, maar kunnen gebruikers ook makkelijker uw producten of diensten vinden in de zoekmachine.

Reden 8: Waarde creatie voor de klant

Met UX Design worden bijvoorbeeld niet alleen websites geoptimaliseerd. Ook (online) producten kunnen worden bijgewerkt die van waarde kunnen zijn voor uw klant. Denkt u bijvoorbeeld maar aan een online cursus dat u beschikbaar stelt op uw website. Deze cursus is ervoor bedoeld dat uw klant over bepaalde kennis gaat beschikken en dit ook kan toepassen binnen zijn of haar eigen vakgebied of markt.

Door deze online cursus beter te alten verlopen door middel van UX Design kunt u dus uw klant verder helpen met datgene wat iemand graag zou willen leren. Op deze manier zorgt u er niet er alleen voor dat de klant tevreden is met de content uit de online cursus, maar ook u als websitebeheerder zal ervan profiteren. Want een online cursus dat zowel waarde geeft aan uw klant zal ook zijn vruchten afwerpen in de aanbevelingen die aan andere wordt gemaakt. Op deze manier zal u uiteindelijk meer winst generen.

 

Reden 9: Inspelen op de behoeftes

Als we kijken naar de statistieken van het apparaat gebruik is de smartphone steeds meer in aantocht. Daarom spelen grote bedrijven ook handig erop in om deze smartphones beter en mooier vorm te geven. Dit gebeurt niet alleen aan het design van het apparaat. Ook intern worden er vele aanpassingen gedaan.

Denkt u bijvoorbeeld eens aan de Samsung Design Experience voor uw Samsung telefoon of aan Windows 10 voor uw Windows computer. Deze systemen zijn gemaakt om u te helpen bij datgene waarvoor u het product heeft gekocht.

Door goed te analyseren hoe het apparaat wordt gebruikt kan het design daarop aangepast worden. Hierbij kijkt u dan ook naar het UX Design, omdat dit te maken heeft met de ervaring die iemand ermee krijgt. Door deze onderdelen te verbeteren zal het gebruik van het apparaat toenemen, zullen mensen (en hun kenniskring) vaker gebruik maken van het apparaat en zijn zowel de gebruiker als de eigenaar (Samsung of Microsoft) tevreden met het behalen van uw doelen.

Reden 10: UX Design is ook leuk (bonus)

Wanneer ik mijn website aan het verbeteren ben dan kijk ik altijd naar de statistieken. Welke pagina’s worden het meest bezocht of hoe is de bezoekersstroom op de website? Waar we vroeger eigenlijk standaard op de homepagina van een website terecht kwamen komen we nu op willekeurige pagina’s terecht.

Hierdoor is het meer een uitdaging geworden om de gebruikerservaring, door middel van het ontwerp als de interactie die er op een pagina is, te verbeteren naar een zo hoog mogelijk niveau.

Het is dan voor mij ook altijd een beloning wanneer een pagina, die ik geoptimaliseerd heb voor het UX Design en UI Design, beter functioneert in de zoekmachine en daarmee vaker bezocht wordt door de mensen die op zoek zijn naar de informatie die ze willen hebben.

Vanaf dit moment, wanneer de verbeterde versie is gelanceerd, begint het verhaal weer vanaf voor af aan waardoor u een steeds betere functionerende website zult krijgen. Het is dan vooral een kwestie van analyseren, geduld en het bekijken van het eindresultaat.

“How do I explain what I do at a party? The short version is that I say I humanize technology.” — Fred Beecher

 

Conclusie

Het toepassen van UX Design is steeds belangrijke geworden. UX Design kan uw organisatie en uw klant helpen om meer succes te realiseren, door een groter bereik te krijgen en door te analyseren hoe uw bezoeker functioneert over uw website waardoor u het beste uit alles zult halen. Het is daarom dan ook zorg dat u vandaag de dag een UX Designer in dienst heeft die u kan helpen met uw product, dienst of website.

Mocht u opzoek zijn naar iemand die uw website wil verbeteren op het UX Design of UI Design gebied? Dan kunt u gerust een bericht sturen via het contactformulier. Ik help u graag met het verbeteren en optimaliseren van uw website!