12 redenen om over te stappen op WordPress

WordPress 5.0 komt eraan en wat brengt het voor uFoto: © WordPress (bewerkt)

12 redenen om over te stappen op WordPress

WordPress is sinds 2007 in populariteit langzamerhand toegenomen en word vandaag de dag op een heel groot deel van de websites wereldwijd gebruikt. Maar waarom is WordPress eigenlijk zo goed voor uw organisatie en waarom zou u moeten overstappen op WordPress? Ik geef u daar twaalf redenen voor zodat u uw website morgen online kunt hebben!

Wat is WordPress?

WordPress is een Content Management System wat in [jaartal] is geïntroduceerd. Dankzij WordPress kunt u eenvoudig een website, webshop of een ander systeem realiseren dankzij de hoeveelheid informatie wat vandaag de dag online te vinden is. Met dit Content Management System kunt u in een paar klikken, via uw dashboard, berichten en pagina’s updaten en publiceren waardoor uw website geüpdatet wordt.

Om WordPress (van WordPress.org) te kunnen installeren moet u in het bezit zijn van een domeinnaam en webserver waar u het beheer over heeft. Hiermee kunt u gratis WordPress installeren wat gedraaid wordt op PHP en in verbinding staat met een MySQL-database.

12 redenen om over te stappen op WordPress

Het overstappen naar een nieuw websitesysteem is vaak een ingewikkelde klus. Om uw besluit een beetje te helpen of u daadwerkelijk moet overstappen op WordPress of niet

Reden 1: WordPress is gebruiksvriendelijk

WordPress is voor veel mensen een gebruiksvriendelijk systeem om uw website mee te maken en mee te onderhouden. In het begin kan WordPress ingewikkeld en onoverzichtelijk zijn, maar binnen korte tijd zal u gewend raken aan het systeem en weet u alles snel en goed te vinden.

Daarnaast heeft u maar één dashboard nodig om alles te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het mediabeheer (waar alle afbeeldingen staan), aan een overzicht van alle beschikbare afbeeldingen en aan het updaten en creëren van blogberichten. Deze pagina’s en berichten kunt u in verschillende statussen updaten. Van concept, review tot aan het openbaar publiceren of met het publiceren van een wachtwoord.

Om alles voor u gemakkelijker te maken kunt u ieder moment van de dag een nieuwe WordPress thema uitzoeken en instellen. Deze worden vaak ondersteund door duizenden plug-ins die u gratis of voor extra functionaliteit tegen betaling kunt installeren en gebruiken.

Reden 2: WordPress is makkelijk te updaten

In het dashboard van WordPress vindt u een goed overzicht van alle updates die geïnstalleerd kunnen worden. Het kan daarbij gaan om updates van geïnstalleerde WordPress plug-ins, vertaling updates, updates van een door u installeerde WordPress thema of updates die gaan over bugsoplossingen en beveiligingsupdates van de core-bestanden van WordPress.

Door deze updates te installeren weet u altijd dat u up-to-date bent met uw website en de beveiliging daarvan. Zo voorkomt u een grote kwetsbaarheid in uw website en kunt u gebruik maken van de laatste features die de updates met zich meebrengen.

Eén advies wat ik daarbij wil meegeven aan u. Maak altijd voor een update een back-up van uw website en van uw database. Zo kunt u altijd terugvallen op deze nog werkende versie van uw website mocht er iets onverhoopt verkeerd gaan.

Reden 3: Er is veel hulp beschikbaar

WordPress draait vandaag de dag op 32 % van de wereldwijde websites. Alleen al .nl domeinnamen waren al tegen de 10 miljoen. Dat zou betekenen dat alleen al in Nederland 3,2 miljoen websites op WordPress draaien.

Om dit allemaal goed te begeleiden zijn er verschillende Facebook groepen die u kunnen helpen met problemen die u krijgt bij het gebruiken van uw website. Het kan dan gaan om bepaalde foutmeldingen of om aanpassingen te verrichten in de codering van WordPress om uw systeem te optimaliseren en zo in te richten zoals u dat wil hebben.

Naast de beschikbare Facebookgroepen bestaat er ook een officiële WordPress forum. Op dit forum kunt u in verschillende talen hulp vragen aan andere WordPress gebruikers. In dit forum heb ik honderden mensen al verder geholpen met hun probleem en zijn ze uiteindelijk tevreden met de hulp die ik heb aangeboden (Nederlandse WordPress forum).

Reden 4: U kunt bijna alles maken met WordPress wat u maar wil

WordPress is op heel veel manieren inzetbaar voor uw website. Er zijn verschillende manieren waarbij WordPress u kan helpen. De meest bekende mogelijkheden heb ik hieronder voor u toegelicht.

Website: Allereerst kunt u WordPress gebruiken om een website mee te maken. Deze website kan dan bestaan uit een portfolio, uit pagina’s of uit een blog. Afhankelijk wat uw wensen en doelen zijn van uw website en hoe u alles in wil gaan richten.

Webshop (Woocommerce): Een andere mogelijkheid is het maken van een webshop aan de hand van Woocommerce. Woocommerce is een plug-in die u gratis kunt installeren waarmee u een webshop kunt realiseren op basis van WordPress. Deze webshop kunt u dan uitbreiden met andere (betaalde) plug-ins die meer functionaliteiten aanbiedt aan uw klanten.

Learning Management System (LMS): Dankzij een aantal plug-ins kunt u aan de hand van WordPress ook een Learning Management System (LMS-systeem) ermee maken. Hierbij maakt biedt u de mogelijkheid om gebruikers met een account te laten inloggen die vervolgens cursussen kunnen volgen. Dit kan zowel gratis als betaald zijn, net afhankelijk wat u daarmee wil bereiken.

Customer Relationship Management (CRM): Een Customer Relationship Management (CRM) is een system waarmee u klanten kunt onderhouden. Met dit systeem worden de sales, projecten en contacten overzichtelijk weergegeven in één systeem. Deze optie vergt wel een en andere configuratie, maar het is mogelijk om aan de hand van WordPress een CRM-systeem te ontwikkelen op uw website.

Eigen systemen: Deze mogelijkheid is eigenlijk alleen mogelijk wanneer u diverse talen kunt coderen. Met WordPress kunt u uw eigen systeem ontwikkelen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een onderdeel of alle core-bestanden van WordPress te gebruiken. Uiteindelijk zorgt u er dan voor dat deze core-bestanden geïntegreerd worden met de rest van uw bestanden zodat alles samen één systeem vormt.

Reden 5: U heeft (bijna) geen websitebouwer meer nodig

Dankzij de komst van WordPress hoeft u bijna geen websitebouwer meer in te huren. Op YouTube en op online fora is veel informatie te vinden hoe u uw website kunt vormgeven. Premium WordPress thema’s, zoals te vinden op Themeforest, hebben in hun klantendashboard verschillende tuturials en demo’s beschikbaar. Deze kunt u bijvoorbeeld installeren op uw website en die vervolgens aanpassen met tekst of met afbeeldingen die u zelf heeft gemaakt en heeft geschreven.

In andere gevallen worden websitebouwers ingehuurd voor het realiseren van een website voor de eerste keer. Hiervoor betaalt u dan een bepaald bedrag voor de vormgeving van de website. Wanneer de website gerealiseerd is wordt de website aan u overgedragen en kunt u deze zelf onderhouden door middel van uw eigen WordPress dashboard.

Reden 6: Er is weinig kennis nodig van codering, HTML of CSS

Dankzij WordPress heeft u eigenlijk geen kennis meer nodig van codering, HTML of CSS. Veel WordPress thema’s en plug-ins bieden u veel aanpassingsmogelijkheden aan zodat u deze vanuit de WordPress dashboard kunt aanpassen.

Toch kan het wel handig zijn als u (basis)kennis heeft van WordPress. Zo heb ik bij diverse websites en bij mijn eigen website veel aangepast in een zogeheten Child-theme. Dit is een kopie van de originele WordPress thema zodat de wijzigingen bij een update niet verloren gaan. Hiervoor gebruik ik de kennis van coderen in PHP, kennis van HTML en kennis van CSS. Dankzij deze kennis hoef ik dus bedrijf in te schakelen die dit voor mij kan doen.

Daarom kunt u het beste de basiselementen leren van WordPress en hoe het systeem in zijn werking gaat. Op die manier kunt u gemakkelijk onderdelen aanpassen aan wens. Of bijvoorbeeld wanneer u fouten krijgt deze makkelijk oplossen.

Reden 7: Overal ter wereld aanpassen

Eigenlijk geld dit voor bijna iedere website, maar met WordPress in het bijzondere. Alle WordPress websites hebben een URL om in te loggen. Dit kunt u doen door te navigeren naar de standaard inlog URL www.domeinnaam.nl/wp-login/. Hier vult u uw gebruikersnaam of e-mailadres is samen met het bijbehorende wachtwoord. Het enige wat u dan nodig heeft is de URL, een browser en een internetverbinding.

Wanneer u ingelogd bent kunt u, net zoals thuis of op uw werklocatie, de website aanpassen zoals u dat op dat moment wil hebben. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het uploaden van afbeeldingen of aan het aanpassen van een pagina of blogartikel.

Bij alle websites die ik beheer hebben een aangepaste login URL. Dit doe ik omdat WordPress vandaag de dag op 32 % van alle websites wereldwijd draaien. Daarom zijn spammers en hackers erg gefocust om binnen te komen op iedere WordPress website. Daarbij maken alle websites die ik beheer gebruik van een systeem die ongewenste inlogpogingen blokkeert voor een bepaalde periode. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand een hoeveelheid keer probeert in te loggen met een onjuiste gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord.

Reden 8: Met meerdere gebruikers samenwerken

Een groot voordeel van WordPress is dat meerdere gebruikers tegelijkertijd kunnen samenwerken in WordPress. Helaas is het nog niet mogelijk om samen te werken in hetzelfde artikel of in hetzelfde pagina. Maar deze kunnen wel afzonderlijk van elkaar worden bijgewerkt zodat u niet alles zelf hoeft te gaan doen.

Een voorbeeld is Frankwatching. Hun website draait onder meer op WordPress waarbij verschillende bloggers actief zijn. De ene blogger schrijft over marketing terwijl de andere juist schrijft over Instagram. Door deze samenwerking kan ieder zijn of haar berichten schrijven. Daarbij hebben zij waarschijnlijk één hoofdmanager die de berichten naleest op fouten en onjuistheden. Zo wordt de kwaliteit van alle berichten maximaal gehouden en kan iedereen zijn of haar onderdeel uitvoeren binnen de website.

Ditzelfde principe kunt u toepassen binnen uw organisatie. Zo kunt u meerdere accounts aanmaken zodat iedereen zijn of haar bijdrage kan leveren aan de betreffende website. Op deze manier scheelt het u veel werk om alles erin te verwerken en kunnen de overige gebruikers de website up-to-date houden.

Reden 9: Inplannen van blogs en pagina’s

Dankzij WordPress kunt u blogberichten en pagina’s al vooruit inplannen. Het voordeel hiervan is dat u alleen de content, datum en tijd hoef in te geven en op bijwerken te klikken. WordPress zal dan vanzelf het bericht of pagina publiceren wanneer het betreffende tijd en datum is bereikt waarop u het artikel of pagina heeft ingepland.

Hierdoor hoeft u niet op het moment van publiceren ook daadwerkelijk online te zijn om het bericht of pagina handmatig te openbaren. Door deze mogelijkheid kunt u kiezen voor een bepaalde contentstrategie waarbij u de berichten vooruit inpland. Dit schilt u tijd en u kunt iedere week vooruit werken zodat u altijd tijd heeft mocht er iets onverhoopt verkeerd gaan met andere projecten waar u mee bezig bent.

Reden 10: Optimalisatie door enkele eenvoudige instellingen

Het optimaliseren, oftewel het toepassen van Search Engine Optimalisation (SEO), kan gedaan worden door eenvoudige aanpassingen en wijzigingen binnen uw website. Een meest gebruikte manier hiervoor is het installeren van Yoast SEO. Binnen deze plug-in is er een gratis variant en een betaalde variant die beide bepaalde voordelen en nadelen kennen.

Via uw WordPress dashboard kunt u gemakkelijk met de Yoast SEO-plug-in de website in een paar klikken anders laten indexeren. Dit kunt u ook doen aan de hand van andere plug-ins waarmee u de website optimaliseert. Afhankelijk van het doel, de manier waarop uw website ingericht wordt en hoe u alles wil gaan weergeven.

Reden 11: Alles is goed te managen

Vanuit uw WordPress dashboard kunt u alles goed in de gaten houden. Zo kunt u altijd zien welke blogberichten en pagina’s er in WordPress staan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de statussen concept, review, gepubliceerd of ingepland. Maar dat is niet het enige wat u kunt managen.

Zo heeft u de mogelijkheid om te kijken welke mediabestanden er gekoppeld zijn aan uw website, wie allemaal een gebruikersaccount hebben voor op de website en welke WordPress thema’s en plug-ins geïnstalleerd en actief zijn. Hierdoor weet u altijd wat u precies heeft en wat misschien aangepast kan worden om aan uw wensen en eisen te kunnen voldoen.

Reden 12: Voorbeeld weergave

Voordat u een blogbericht of pagina gaat publiceren kunt u deze weergeven. Dit doet u aan de hand van voorbeeld weergave, waarbij WordPress een preview geeft hoe de pagina of het blogartikel eruit komt te zien wanneer u het bericht of pagina zou gaan publiceren. Dit heeft als voordeel dat u weet wat u kunt verwachten en wat u eventueel zou moeten aanpassen om de weergave beter of mooier te maken.

Deze preview is beschikbaar wanneer u aanpassingen wil doen maar nog niet het bericht wil opslaan als concept of wil publiceren. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om alles aan te passen zoals u het wil en kunt andere gebruikers eventueel laten meekijken zonder dat dit live wordt gezet (de gebruikers moeten dan wel ingelogd zijn).

Blogging with WordPress CMS-system

Conclusie

Concluderend kunnen we dus zeggen dat WordPress veel mogelijkheden kent en dat u WordPress voor uiteenlopende onderdelen kunt gebruiken. Het is uiteindelijk afhankelijk wat u wil bereiken met uw website en waar u voor staat. Zo kunt u gebruik maken van een gewone website, webshop, een leeromgeving maken of WordPress gebruiken voor uw eigen systeem.

Mocht u nu hulp nodig zijn met het installeren van WordPress, het onderhouden van uw website of dat u de User Experience (UX-Design) van uw website wil verbeteren, dan hoor ik dat graag van u! Ik help u graag mee om door te groeien naar succes. Want niks is leuker dan een website te hebben die effectief is en een beleving vormt voor de gebruiker.

Tags: