10 misverstanden over domeinnamen

PHP 7.3 voor WordPress 5 om uw website te creerenFoto: © Emile Perron (public domain)

10 misverstanden over domeinnamen

Om online mee te spelen of een website te hebben moet u naast een serveropslag ook een domeinnaam hebben. Ik hoor daarom veel verhalen over domeinnamen die niet altijd waar zijn. Daarom vindt u in dit artikel de 10 meest gemaakte misverstanden rondom domeinnamen en wat de werkelijkheid daarvan wel is. Laten we daarom snel beginnen!

Misverstand 1: Domeinnaam kopen

Een domeinnaam heb ik gekocht bij een webhosting. Dat is één van de meest gehoorde misverstand in mijn omgeving. Het is niet zoals het kopen van een auto. Wanneer u een auto koopt dan heeft u dat product ook daadwerkelijk in uw handen. Naja een auto dan niet letterlijk, maar die is op dat moment (na betaling) wel uw eigendom.

Datzelfde geld eigenlijk niet voor een domeinnaam. Een domeinnaam huren we bij een webhosting. Zolang wij de jaarlijkse kosten voor een domeinnaam betalen dan huren wij het betreffende domeinnaam en hebben we daar juridisch gezien recht op.

Misverstand 2: Auteursrecht op domeinnaam

Hierbij moet ik eerst een kanttekening maken dat ik geen advocaat of jurist ben. Een domeinnaam is in de beginselen van het woord niet gedekt met het auteursrecht. Iedereen heeft het recht om een domeinnaam te claimen.

Wat wel voor kan komen is dat uw domeinnaam een bedrijfsnaam kan bevatten die heel erg lijkt of gerelateerd kan worden met een al bestaande organisatie of bedrijf die inschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Dit kan dan te maken hebben met het merkenrecht waar veel bedrijven mee te maken kunnen krijgen. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het restaurant Chinese Muur, die bijna wel in iedere stad te vinden zijn. Hierbij gaat het om een bedrijf die de dezelfde diensten of producten levert als zijn concurrent.

Dit is de enige manier waarop het gebruik van de betreffende domeinnaam niet gebruikt zou mogen worden voor dezelfde doeleinden. Mocht klm.org nog beschikbaar zijn, dan zou ik deze gewoon mogen huren bij de webhosting en daar mijn website op kunnen zetten. Tenzij het gaat om luchtvaart, want dan maak ik inbreuk op het merk KLM.

Misverstand 3: Domeinnaam is een merk

Een domeinnaam is een websitenaam die ervoor zorgt dat mensen naar uw website kunnen gaan. Daarom wordt het domeinnaam vaak gezien als het merk, maar dit is helaas niet zo. Het is inderdaad onderdeel van het merk (voor de vindbaarheid). Maar wanneer u echt gaat kijken naar het merk, dan wordt er in de meeste gevallen de personen of organisatie achter het merk bedoeld, de producten en diensten die geleverd worden of de content dat te vinden is op de website.

In deze strekking wordt de domeinnaam gezien als een communicatiemiddel om een merk op het internet te vertegenwoordigen. Maar het zal niet gebruikt worden om het als enige merk. Want een merk opbouwen dat kost tijd en in sommige gevallen een aantal jaren.

 

 

Misverstand 4: Keywords in een domeinnaam

In sommige situaties is het zeker aan te raden om één of hoogstens twee keywords in een domeinnaam te voegen. Bijvoorbeeld [naam] learning. Hiermee geeft u aan dat de website gaat over ontwikkeling, workshops of online trainingen. Op deze manier zorgt u er dus voor dat uw website daarop beter vindbaar zal zijn.

Daarentegen is in andere situaties het ook erg af te raden om gebruik te maken van een keyword in de domeinnaam. Denkt u bijvoorbeeld maar aan fotografen die hun eigen naam en fotografie of photography eraan toevoegen. In dit geval kan het erg storend of onleesbaar worden. In zulke situaties kan er beter gekozen worden voor een domeinnaam met een persoonlijke naam waarop de website komt te staan. Zo kan je de website gebruiken voor je eigen gemaakte foto’s waarbij je gebruik maakt van personal branding. Eén nadeel hierbij is wel dat personal branding in sommige gevallen risicovol kan zijn waardoor klanten weg kunnen gaan.

Misverstand 5: Persoonlijke website vs. bedrijfswebsite

Bij veel websites zie ik een mix van een persoonlijke en bedrijfswebsite. Natuurlijk niks mis mee, maar dit kan erg verwarrend overkomen op de klant of bezoeker van uw website.

Denk bijvoorbeeld maar aan het volgende. Op het moment dat u een blog op uw website heeft via een persoonlijke website, dan wordt dit, in de meeste gevallen, gewoon geaccepteerd omdat via een persoonlijke blog of een persoonlijke website een eigen mening van iemand naar voren wordt gebracht.

Wanneer u ditzelfde op een bedrijfswebsite gaat plaatsen, dan kan dit al snel ongeloofwaardig worden omdat mensen verwachten dat u als bedrijf, organisatie of als merk verstand van zaken heeft en weet waar het over gaat.

Daarom raad ik u zeker aan om goed te kijken wat u precies wilt met uw website. Wil u een bedrijfswebsite hebben, dan zou ik zeker kiezen om het zakelijke kijk naar voren te brengen en zoveel mogelijk uw eigen mening naar achteren schuiven en (waardevolle) informatie delen met de klanten en websitebezoekers. Wanneer u een eigen website wil hebben, dan kunt u gebruik maken van uw eigen mening of eigen visie. Op deze manier weten de websitebezoekers wat zij hebben aan uw website en kunt u zelf ook goed zien wat u precies wil doen.

Misverstand 6: Engelse website op een .nl domeinnaam

Helaas zie ik dit vaak genoeg. Ik zal gelijk met de deur in huis vallen. Niet doen! Dit breekt uw positie in de zoekmachines sterk af. Maar waarom zou u het niet moeten doen?

We kennen vandaag de dag twee soorten domeinnamen. [domeinnaam soort] en [domeinnaam soort]. De eerste ([domeinnaam soort]) is gerelateerd aan een land. Denk daarbij maar aan de .nl domeinnaam die is gekoppeld aan Nederland, .be is gekoppeld aan België en een .es domeinnaam is bijvoorbeeld gekoppeld aan Spanje.

Als tweede mogelijkheid hebben we de [domeinnaam soort]. Dit is een algemeen domeinnaam die niet gekoppeld is aan een land. Met zulke domeinnamen zou u, waar dan ook ter wereld, vindbaar zijn in de zoekmachines. Denk daarbij maar aan domeinnamen zoals .com, .org of een .net domeinnaam. Deze websites kunnen niet direct gekoppeld worden met een land waardoor dit algemene domeinnamen worden.

Wanneer u een Nederlandse website heeft dan kunt u het beste gebruik maken van een .nl domeinnaam, mits u gewoon in Nederland wil blijven. Wanneer u een Nederlandse website heeft en deze wil vertalen in een andere taal, bijvoorbeeld Spaans, Frans of Engels, dan raad ik u aan om gebruik te maken van een [domeinnaam soort]. Deze zijn beter voor zulke situaties waardoor u niet te maken heeft met land gerelateerde domeinnamen.

Een andere oplossing zou zijn dat u per land of per taal een specifieke domeinnaam afneemt. Bijvoorbeeld een .fr voor uw Franstalige variant van uw website. Dit betekent overigens wel dat u voor iedere website een nieuwe website moet opbouwen en daar ook weer SEO op moet toepassen binnen dat specifieke land. Dan hebben we nog niet over de hoeveelheid kansen gehad die daar op bij komen kijken. Het is daarom aan u om te kijken wat voor soort website u zou willen hebben. Als ik u mag adviseren, zou ik kiezen voor de .com domeinnaam omdat u daarmee alle kanten op zou kunnen gaan.

 

 

Misverstand 7: Niemand mag dezelfde domeinnaam claimen met een andere extensie

Ik ben geen jurist of advocaat, maar een domeinnaam mag iedereen claimen. Het is dus vrij voor iedereen om de beschikbare domeinnamen, zoals klm.xyz te claimen als deze nog beschikbaar is in deze domeinextensie vorm. Wat niet mag is dat u via klm.xyz dezelfde soortgelijke diensten gaat uitvoeren als de officiële website van de KLM.

Een ander voorbeeld is het merk Ajax. Er is een voetbalclub Ajax, het schoonmaakmiddel Ajax en het brandblussermerk Ajax. Alle drie de merken zijn natuurlijk wel met een andere domeinnaam verbonden. Maar ze zijn allemaal vrij om ajax.nl of ajax.com te claimen om daar hun eigen diensten en producten op te laten zien. Dit komt omdat alle drie de varianten van Ajax verschillende producten en diensten aanbieden wat niet in conflict kan komen met de andere twee Ajax merken.

Misverstand 8: Domeinnaam is altijd veilig

De domeinnaam is niet per definitie gelijk veilig. Naast een domeinnaam is het belangrijk dat u zelf, als website eigenaar, de beveiliging op orde heeft. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat u uw website update met de belangrijkste (beveiliging)updates, dat u zorgt dat u een officieel SSL certificaat heeft geïnstalleerd op uw website of dat u ervoor zorgt dat uw webserver op de laatste versies draait van bijvoorbeeld PHP in combinatie met MySQL.

Wanneer u dit met regelmaat doet dan werkt u ongetwijfeld dat uw website sneller wordt en beter gevonden kan worden in bijvoorbeeld de zoekmachine. Op dat moment, wanneer u gevonden kan worden in de zoekmachine, is het belangrijk dat u uw website met regelmaat onderhoud. Bijvoorbeeld door te schrijven op een blog op uw website, door nieuwe pagina’s aan te maken of door teksten te wijzigingen die te lezen zijn op uw website. Ook hier is het belangrijk dat u zorgt voor een goede beveiliging.

Bij een nieuwe WordPress-installatie maak ik altijd gebruik van een aangepaste installatie, omdat WordPress op inmiddels 30 % op alle websites wereldwijd draait. Denk daarbij alleen al dat er in Nederland maar liefst [hoeveelheid websites] zijn gehuurd. Dit komt neer op [hoeveelheid] .nl domeinnamen die op WordPress draaien. Geen worden dat spammers en hackers die kwaadwillend zijn proberen in te loggen op uw website. Daarom is het belangrijk ook daarbij rekening te houden met de beveiliging van uw website.

Zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimalisation)

Misverstand 9: Met dit domeinnaam word ik goed gevonden

Nee, dat is helaas niet waar. We zullen niet per definitie goed gevonden worden met een simpele domeinnaam. Het gaat hierbij om een lang proces waarbij gebruikt wordt gemaakt van SEO (Search Engine Optimisation), wat in het Nederlands vertaald kan worden naar zoekmachine optimalisatie.

Dit is de manier waarop blogartikelen en pagina’s in de zoekmachines komen. Door deze indexering kan een website gevonden worden. Bijvoorbeeld als u een domeinnaam heeft van janjanssen.nl en ik zoek op Jan Janssen in de zoekmachine, dan is de kans groter dat deze website bovenaan komt te staan omdat dit in de domeinnaam is verwerkt. Maar dat hoeft niet per definitie zo te zijn dat deze website ook daadwerkelijk in Google terecht komt wanneer ik zoek op evenementen Nijmegen.

Op deze manier is de domeinnaam niet het belangrijkste onderdeel van een website. Het kan soms wel handig zijn wanneer u een branche gerelateerde website heeft. Zo heeft MJB Events PR de kenmerken PR en Events in de domeinnaam. Dit zorgt ervoor dat de website vindbaar is in Google onder deze naam en wanneer mensen zoeken op domeinnaam MJB.

Kort gezegd speelt een domeinnaam maar een kleinere rol als we kijken in de vindbaarheid van een website. Het gaat om een lang proces waarbij er goed gekeken moet worden waar de website vindbaar op moet zijn en waar de website niet vindbaar op moet zijn. Zolang u dit voor ogen houdt, dan weet ik zeker dat u succesvol zult zijn met uw website!

Misverstand 10: Mijn domeinnaam is belangrijker dan de producten of diensten

Nee, dat is helaas niet waar. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u een betrouwbare domeinnaam heeft, maar dit is niet per definitie het belangrijkste van de website of belangrijker dan de producten en diensten. Als uw producten of diensten goed geformuleerd zijn en goed scoren in bijvoorbeeld zoekmachines of bij uw klanten, dan is de domeinnaam maar een kleine bijzaak.

Een voorbeeld die ik daarbij kan noemen is de naam Google of Adobe. Dit zijn twee namen die eigenlijk niet iets letterlijk betekenen. Er zit geen duidelijke betekenis aan deze namen gekoppeld, terwijl het wel bedrijven zijn die miljarden te besteden hebben. Dit komt puur doordat hun strategie gewoon ontzettend goed is en waardevolle producten hebben. Denk u maar eens aan Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Google Adwords of Google Analytics.

Conclusie

We kunnen dus concluderen dat een domeinnaam erg veel misverstanden kent. Het is daarom goed dat we naar de feiten kijken en onderzoek doen wat online nu wel en niet zou mogen. Kiest u er toch voor om een domeinnaam te gebruiken, maak dan een goede keuze of u een bedrijfswebsite of een persoonlijke website wil. Om alvast naar de toekomst te kijken is het soms wel verstandig om zowel de .nl en .com versie te claimen. Op deze manier voorkomt u dat de concurrent of een andere persoon met uw merk er vandoor gaat en een (succesvolle) business erop zet. Ik wens u veel online geluk toe!