Waarom zou je een teken tablet moeten gebruiken?

Drawing tablet for graphic design (teken tablet voor grafisch vormgeving)Foto: © Daniele Luciani

Waarom zou je een teken tablet moeten gebruiken?

Wanneer je gaat tekenen, illustreren of foto’s gaat bewerken op de computer dan is dat natuurlijk erg leuk. Veel kan er gedaan worden met de muis, maar in andere gevallen is dat niet altijd even handig om toe te passen. Daarvoor kan je het beste gebruik maken van een tekentablet (drawing tablet). Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een tekentablet voor jou als gebruiker? In dit artikel zet ik de voordelen allemaal op een rij.

Wat is een tekentablet?

Een tekentablet lijkt het meest op een gewone tablet. Qua formaat komt deze vaak overeen of is net iets groter dan een gemiddelde tablet.

Deze tekentablet heeft een oppervlakte waarop getekend wordt, maar die niet gebruikt wordt als een tablet met een gewoon scherm. Deze tekentablet wordt verbonden met de computer via Bluetooth of met een USB kabel.

Iedere beweging die je maakt met de meegeleverde tekentablet zal verschijnen op de computer. Denk bijvoorbeeld aan het tekenen in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of in een andere grafische software.

Wat zijn de voordelen van een tekentablet?

Wanneer je begint met het tekenen via een tekentablet kan dit erg onoverzichtelijk zijn of kan je het idee krijgen dat het tekenen via een tekentablet niet voor je weggelegd is. Niks is minder waar. Het tekenen via een tekentablet vergemakkelijkt het proces om mooie producten en creaties af te leveren. Laten we kijken naar de voordelen ervan.

Voordeel 1: Het is digitaal

Wanneer je tekent via potlood en papier dan zit je altijd met tekenruimte of je moet een nieuw papier pakken. Met het tekenen door middel van een tekentablet kan er grafische software zoals Adobe Photoshop of in Adobe Illustrator snel extra ruimte eraan toegevoegd worden. Hierdoor kan je zelf kiezen hoe groot een tekenen kan worden.

Teken je bijvoorbeeld in Adobe Illustrator met jouw tekentablet? Dan kan je de volledige tekening nog schalen naar de gewenste grootte zonder kwaliteitsverlies te hebben. Dit heeft als voordeel dat je zo groot of zo klein kunt beginnen zoals je dat zelf zou willen.

Voordeel 2: Uitgummen is makkelijker

Wanneer je tekent via potlood en papier en je maakt per ongeluk een foutje, dan krijg je allemaal gumsel op het papier wat jouw bureau overzichtelijk en vies kan maken.

Wanneer je gebruik maakt van een tekentablet dan kun je eenvoudig switchen met sneltoetsen in jouw document. Hiervoor kan je dezelfde tablet en bijbehorende tekenpen gebruiken zonder jouw bureau vies te maken.

Met de tekentablet kan je precieze werk verrichten en de gum zo groot of zo klein maken zoals je dat zelf zou willen. Dit heeft als voordeel dat je jouw tekenen zo kunt optimaliseren zodat alles tot in de details perfect is.

Voordeel 3: Tekenen op hoog niveau

Veel bekende digitale artiesten zoals Jessica Kobeissi, Terry White en Jullie Trotti gebruiken een tekentablet. Zij gebruiken deze tekentablet op verschillende manieren, waarbij de ene persoon het gebruikt om een portretfoto te optimaliseren terwijl de andere het gebruikt om een illustratie te maken in Adobe Illustrator of in Adobe Photoshop.

Door te oefenen met een tekentablet dan wordt je vanzelf beter in het tekenen met een tekentablet. Hierdoor verbetert je jouw digitale skills waardoor je betere en mooiere afbeeldingen kunt realiseren.

Voordeel 4: Details in de hoogste perfectie

Eerder had ik al aangegeven dat het tekenen met een tekentablet veel voordelen heeft wat betreft het tekenen en het weg gummen van het getekende object.

Met een tekentablet kan je in de details gaan teken wat veel gebruik wordt in Adobe Illustrator. Hierdoor kan je tekenen tot in de details wat jouw afbeelding ten goede komt.

Een bijkomende punt is wel dat je het beste kunt werken in lagen, omdat je anders het overzicht kwijt raakt door alle paden die automatisch worden aangemaakt voor iedere streep dat je binnen het programma zet.

Voordeel 5: Sneller samenwerken met de muis en toetsen

Losstaand van de tools die je heb met een tekentablet ben ik een groot fan van sneltoetsen. Sneltoetsen maken het makkelijker om tools binnen een programma op te roepen. Daarbij voorkom je onnodige tijd dat je kwijt bent aan het selecteren en opzoeken van sneltoetsen.

Met een tekentablet komt de kennis over sneltoetsen erg goed uit. Door een goede samenwerking te hebben tussen sneltoetsen en de tekentablet kan je in een hoog en effectief tempo werken aan de digitale tekening die je gaat maken. Daarbij kan je eventueel ook gebruik maken van een speciale muis, die je tegelijkertijd ook kunt gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat je met één tool (tekentablet) via jouw computer mooie producten kunt leveren.

Voordeel 6: Beschikbaar in veel programma’s

Tien jaar geleden waren er nog maar een paar programma’s die een tekentablet ondersteunen. Tegenwoordig ondersteunen heel veel programma’s een tekentablet waaronder de grafische pakketten van Adobe.

Hierdoor kan je via de software, dat meegeleverd wordt met jouw apparaat, per programma instellen hoe je alles wil hebben. Naast het tekengebied op de tekentablet zelf heb ik ook nog vier knoppen beschikbaar op de tablet zelf en twee op de tekentablet.

De betekenis van deze knoppen (de acties die ik eraan hang) kan ik per programma anders instellen. Het kan dus zo zijn dat ik één van de knoppen in Adobe Photoshop gebruik voor het undo en redo knoppen en dat deze knoppen in Adobe Illustrator gebruikt worden voor het selecteren van twee tools.

Voordeel 7: Natuurlijke bewegingen

Een voordeel van een tekentablet is dat je natuurlijke bewegingen kunt maken. Het tekenen op een tekentablet kan vergeleken worden met het real-life tekenen met potlood en papier. Zo heeft de stand van de tekenpen op de tekentablet ook invloed op de lijn die getekend wordt. Ook hoe hard iemand drukt met een tekenpen heeft invloed op de dikte en hardheid van het getekende object in bijvoorbeeld Adobe Illustrator of Adobe Photoshop.

Voordeel 8: Gevoeligheid en de lijnvorming

Dit is eigenlijk een verlengde van het vorige voordeel. Door de tekenpen op verschillende manieren te gebruiken wordt het dus mogelijk om de dikte en hardheid van de tekenpen zelf te bepalen. Dit heeft invloed op het resultaat dat je wil tekenen op jouw computer of laptop.

Voordeel 9: Aanpassingen met de tekentablet

De moderne teken tablets hebben verschillende opties die je kan gebruiken. Zo heeft de tekenpen vaak twee knoppen waarvan één ervan bijvoorbeeld ingesteld kan worden als rechtermuisknop en de andere als een vaak gebruikte functie.

Op de tekentablet zelf is er vaak ruimte voor vier andere knoppen. Deze knoppen kan je dan gebruiken voor andere functies. Bijvoorbeeld het wisselen tussen veel gebruikte tools of voor de undo of redo functie.

Voordeel 10: Verbetering van productiviteit en effectiviteit

Doordat je tekent met een tekentablet bespaar je veel tijd en werk je effectiever. Dit komt doordat je niet een tekening meerdere keren hoeft te tekenen, omdat het met de tekenpen en tekentablet beter lukt. Hierdoor hoef je misschien een paar (kleine) aanpassingen te verrichten. Op deze manier heb je tekeningen snel gerealiseerd waardoor het minder tijdrovend is of dat je veel tijd kwijt bent aan het aanpassen.

Voordeel 11: Voorkom dubbel werk

Met het teken via een tekentablet is het niet meer nodig om dubbel werk te verrichten. Op deze manier kan je het penseel of potlood tool gebruiken om jouw tekening te maken. Hierdoor verspil je geen tijd om eerst op papier een tekening te maken en die later over te trekken in een ander programma.

Voordeel 12: Nieuwe mogelijkheden

Doordat je met een tekentablet en tekenpen tekent kunnen er nieuwe mogelijkheden naar voren komen. Wanneer je tekent met de muis, dan kan dit soms erg lastig zijn voor een tekenaar.

Wanneer je gebruik maakt van een tekentablet dan kan je betere tekeningen maken die mooiere of betere tekeningen laat maken. Op deze manier hoef je dus niet andere activiteiten te verrichten, waardoor je met nieuwe wegen nieuwe creaties kunt maken. Op deze manier win je niet alleen tijd, maar kan je ook mooiere, betere en interessante ontwerpen maken voor jouw project waar je op dat moment mee bezig bent.

Drawing tablet for graphic design (teken tablet voor grafisch vormgeving)

Foto: © Josefa Ndiaz

Voordeel 13: Het is milieuvriendelijk

Een belangrijk aspect is dat het tekenen met een tekentablet milieuvriendelijker is. Voor het tekenen heb je geen (kleur)potloden en papier meer nodig. Het enige wat je nodig bent is een tekentablet (met pen), een laptop of computer en een software waarop je kunt tekenen (bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe Illustrator).

Voordeel 14: Iedereen kan ermee beginnen

Het lastige voor veel beginners is dat men moeten leren werken met een tekentablet. Heel begrijpelijk, want in het begin had ik er ook moeite mee. Uiteindelijk gaat het om de ervaring dat iemand opbouwt. Met deze ervaring kan iemand betere tekeningen maken en leert men ook de tekentablet en tekenpen kennen.

Voor het tekenen heb je niet per definitie een licentie nodig van Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Ook met andere programma’s zoals Paint, Whiteboard (beschikbaar in Windows 10) en vergelijkbare tools kunnen voor beginnende gebruikers erg handig zijn om daarmee te oefenen en om ervaring mee op te kunnen doen.

Voordeel 15: Motiveert om door te leren

Toen ik eenmaal begon met het tekenen via een tekentablet en tekenpen was het eerst iets raars en moest ik erg eraan wennen. Dit kwam omdat ik op het tekentablet niet zag wat ik precies aan het tekenen was, maar op het scherm.

Wanneer je hieraan gewend bent en ervaring heb opgebouwd met het tekenen via een tekentablet en tekenpen, dan wil je dit ook vaker gebruiken. Dit is erg belangrijk, want dit is de motivatie om door te gaan met het tekenen via deze tool.

Het is een investering dat je doet. Misschien lijkt het op korte termijn erop dat je weinig gedaan kunt krijgen met een tekentablet. Uiteindelijk zal het tekenen via een tekentablet je alleen maar verder helpen in het realiseren van het gewenste resultaat.

 

Hoe koop ik een goede tekentablet?

Nu we weten wat een tekentablet is en welke voordelen het met zich meebrengt kunnen we gaan kijken hoe je nu een goede tekentablet kunt kopen. Dit is allereerst een lastige vraag, omdat er verschillende goede teken tablets op de markt te verkrijgen zijn. Hieronder heb ik zeven tips opgeschreven die je kunnen helpen bij het uitkiezen van een goede tekentablet.

Tip 1: Kijk naar het doel

Om te weten welke tekentablet je aan zou moeten schaffen of om te kijken of je een tekentablet daadwerkelijk wel nodig bent, zou het raadzaam zijn om te kijken naar het doel dat je heb met jouw tekentablet.

Als je één project heb waarbij je een foto moet bewerken of een illustratie moet tekenen, dan raad ik je aan om het gewoon met de muis te proberen. Het is in dat geval niet heel zinvol om een (dure) tekentablet aan te schaffen die je waarschijnlijk maar één of twee keer zal gaan gebruiken.

Wil je meer doen met foto bewerken of met het tekenen van illustraties, dan raad ik je zeker aan om een tekentablet aan te schaffen. In het begin zal dit een beetje raar aanvoelen of zal je nog niet de juiste vaardigheden hebben om digitaal te tekenen in een grafisch programma.

Tip 2: Ga je het vaak gebruiken?

Een tekentablet kan duur zijn, zeker wanneer je het beroepsmatig wil gaan gebruiken. Zoals in de eerste tip aan aangegeven is het belangrijk om te kijken hoe vaak je de tekentablet zou willen gebruiken. Wil je dit op een regelmatige basis gebruiken, dan zou ik het je zeker aanraden om gebruik te maken van een tekentablet. Maar heb je maar één of twee keer per maand een fotobewerking of illustratie nodig, dan raad ik je aan om dit met de muis te proberen.

Tip 3: Kijk voor online reviews

Online is er veel te vinden. Daarom raad ik je aan om online op zoek te gaan naar een tekentablet. Een veel gebruikte tekentablet is bijvoorbeeld de Wacom teken tablets. Deze teken tablets worden veel gebruikt onder grafische vormgevers, fotograferen en andere digitale kunstenaars.

Wanneer je een tekentablet op het oog heb, dan raad ik je aan om op andere websites te kijken naar de reviews over dit product. Denk bijvoorbeeld maar aan Coolblue, Mediamarkt, Tweakers of Bol.com. Op deze websites kan je reviews plaatsen en lezen. Zo weet je wat de ervaringen zijn van andere gebruikers over het betreffende product. Denk je er wel erom dat sommige websites (zoals ISPGids voor webhosting bedrijven) ook positieve reviews hebben doordat ze een beloning geven aan mensen die een positieve review plaatsen. Om deze misleiding te voorkomen raad ik je aan om meerdere betrouwbare website te controleren.

Tip 4: Vraag experts om hulp

Wanneer je eenmaal een tekentablet heeft gevonden en wil weten of dit een goede tekentablet is, dan kan je altijd een expert vragen. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die verstand heeft van apparatuur, van teken tablets of van computerzaken.

Je zou ook de kennis kunnen inroepen van tekentablet gebruikers die het gebruiken voor hun studie of beroep, bijvoorbeeld als fotograaf of als grafische vormgever. Op deze manier kan je de ervaring horen wat je kunt gebruiken voor jouw definitieve keuze of je de betreffende tekentablet wel of niet moet gebruiken.

Tip 5: Test het uit

In verschillende winkels is het mogelijk om apparatuur uit te gaan testen. Wanneer je de mogelijk hiertoe heeft, dan raad ik het je ook van harte aan. Hierdoor kan je kijken of het betreffende product een toegevoegde waarde voor je zal hebben en hoe goed je ermee overweg kunt gaan.

Mocht je geen winkel in de buurt hebben waar je de tekentablet kunt testen, dan zou je altijd een kennis die een tekentablet heeft kunnen vragen of diegene je kan helpen met het uittesten van zijn of haar tekentablet.

Tip 6: Begin bij het begin

Het belangrijkste is dat je het apparaat goed leert kennen. Daarom hoef je niet altijd te kiezen voor de duurste variant van de beschikbare teken tablets. Veel professionals zijn begonnen bij een kleinere en compacte tekentablet die vaak ook al goede kwaliteit levert en ingezet kan worden voor datgene waarvoor de tekentablet eigenlijk bedoeld was.

Tip 7: Het is geen tover tool

Inhakend op tip 6 is een tekentablet geen tovertool. Als je een tekentablet heb dan hoeft dat nog niet te betekenen dat je een goede tekenaar bent of dat je alles al gelijk kunt maken.

Net zoals met fotografie maakt de apparatuur niet uit dat je gebruikt. Het gaat om de gebruiker achter de apparatuur, in dit geval jij, die de apparatuur gaat gebruiken om digitaal te tekenen via jouw computer of tablet.

Conclusie

We kunnen concluderen dat een teken tablet een goede bijdrage kan leveren bij het ontwikkelen van nieuwe content voor jouw organisatie, voor jou als content creator of voor een project waar je mee bezig bent. Met deze bovenstaande tips en adviezen zal je meer uit jouw project kunnen halen waardoor je de teken tablet beter in kunt zetten.