Ingebouwde QR-code generator in Google Chrome is vanaf nu te gebruiken

Ingebouwde QR-code generator in Google Chrome is vanaf nu te gebruiken MJB Events PRFoto: ┬ę MJB Events PR

Ingebouwde QR-code generator in Google Chrome is vanaf nu te gebruiken

Google Chrome heeft onlangs een nieuwe functie geïntroduceerd die al een tijdje bekend was in de Google Chrome Canary versie, genaamd: QR-code genereren. In dit artikel leg ik uit wat dit precies is en wat je hiermee kunt gaan doen.

Wat is een QR-code?

Een QR-code (Quick Response code) is in 1994 ontwikkeld door het bedrijf Denso Wave, wat een dochteronderneming is van het Japanse bedrijf Denso. Deze code werd ontwikkeld om snel te handelen bij het identificeren van auto-onderdelen, waar Denso mee bezig was. Omdat dit erg handig was, werd de QR-code breder gelanceerd voor bijvoorbeeld tijdsschriften, bushaltes, visitekaartjes of op posters die in de stad hangen.

De QR-code zou daarbij sneller werken dan een streepjescode, waarbij het ook mogelijk is om die via een telefoon (of een losse app) te scannen. Inmiddels is de QR-code geïntrigeerd in moderne apparatuur, zoals het scannen van een contactpersoon, het scannen van een Wi-Fi netwerk via de mobiel of het verwijzen naar een website via bijvoorbeeld Google Chrome.

QR-codes bestaan uit kleine vierkante blokjes die samen de code vormen. Deze blokjes kunnen bestaan uit 21 bij 21 (1 – 14 tekens) die uit gebreid kunnen worden naar een blokjes aantal van 61 bij 61 (214 – 251 tekens). Op deze manier weet de apparatuur wat hen te wachten staat wanneer de code gescand wordt.

Heb je de laatste versie van Google Chrome?

Om een QR-code te kunnen genereren in Google Chrome zou je eerst moeten kijken of je de laatste versie heb. Dit doet je door de volgende stappen te doorlopen:

  • Open Google Chrome.
  • Klik rechtsboven op de drie puntjes.
  • In het uitklap menu kies je voor help (onderaan).
  • Daarna kies je voor Over Google Chrome.

 

Er word midden in het scherm een versie weergegeven. Deze versie is de huidige versie van Google Chrome. Mocht er een update beschikbaar zijn, dan zou je dit aangegeven worden als opnieuw opstarten.

Let op: Mocht de melding worden weergegeven van opnieuw opstarten, dan word de browser alleen opnieuw opgestart. Als je in een ander tabblad met iets belangrijks bezig bent, dan raad ik je aan om eerst het werk op te slaan en daarna pas op opnieuw opstarten te klikken. Hierdoor voorkom je dat je data verliest die je wel graag had willen bewaren. De tabbladen die in de gewone browser waren geopend, worden opnieuw geopend. Tabbladen die in een incognito venster waren geopend, zullen niet opnieuw geopend worden.

Hoe kan ik een QR-code genereren in Google Chrome?

Wanneer je de laatste versie heb van Google Chrome, dan kan je automatisch QR-codes laten genereren. Dit kan gedaan worden op twee verschillende manieren. De eerste manier kan je dit doen is via het icoontje in de adresbalk (waar de URL van de website opstaat). Dit icoontje word dan weergegeven als een vierkantje met onderbroken stukjes, waarin een stukje code te zien is. Wanneer je hierop klikt, word er een nieuw venster weergegeven zoals die hieronder te zien is.

Een andere manier om een QR-code te genereren is door op de rechtermuisknop te klikken wanneer je op een websitepagina bent. In het menu dat je dan krijgt kies je voor QR-code maken voor deze pagina. Rechtsboven word een nieuw overlay schermpje weergegeven waar je eventueel de URL nog zou kunnen aanpassen.

Update december 2021: Inmiddels heeft Google Chrome een update gekregen waardoor het aanmaken van een QR-code in Google Chrome iets anders gaat. In de URL balk heb je, naast het icoontje van favorieten, nu een pijl dat uit een vierkantje gaat. Als je daarop klikt, dan krijg je de optie om een QR-code te delen. Klik daarop. Daarna vervolg je de onderstaande stappen.

Deze code kan je naar iemand toesturen of downloaden. Wanneer een mobiele telefoon deze QR-code scant, dan word dat toestel doorgestuurd naar de betreffende URL waarvoor de QR-code is gegenereerd.

Let op: In sommige gevallen kan de QR-code gescand worden via het fototoestel dat in de smartphone zit. In andere gevallen moet je een aparte QR-code app hebben die gedownload kan worden via de Apple App Store of via de Google Play Store. Via de camera van de smartphone zou je eventueel nog op een melding moeten klikken om naar de betreffende URL te kunnen gaan. Deze wordt geopend via de (standaard) browser app van de smartphone.

Conclusie

We kunnen concluderen dat we met deze functie een stap dichterbij zijn bij het combineren van de browser op onze computer als op de smartphone. Deze functie zal vooral handig zijn wanneer je meekijkt met iemand anders, of een bepaalde website van ten voren wil genereren voordat je op reis gaat bijvoorbeeld. Mocht de QR-code toch niet optimaal werken, dan zou je altijd nog de URL handmatig in kunnen voeren zodat je ook via de smartphone (of tablet) de betreffende website kunt bekijken.