App van de week: Twitter

App van de week - TwitterFoto: © Twitter

App van de week: Twitter

Twitter is sinds 2006 een social media platform, dat vooral in 2012 en 2013 erg populair was onder de Nederlanders. Ook tegenwoordig is Twitter weer erg populair aan het word. Daarom vertel ik meer over Twitter in het artikel app van de week.

Wat is Twitter?

Twitter is een social media platform waarbij gebruikers met een Twitter account korte berichten kunnen sturen, ook wel Tweets genoemd. Deze Tweets kunnen maximaal bestaan uit 280 tekens, die een link, afbeelding of video kunnen bevatten.

Het oorspronkelijke idee van Twitter was om te vertellen Wat je aan het doen bent, waar je dus inspeelt op het hier en nu. Dit veranderde natuurlijk in de loop der tijd in het platform dat we vandaag de dag kennen. Maar hoe is Twitter dan ontstaan?

Twitter is in 2006 gelanceerd door Obious Corp, een bedrijf dat gevestigd was in San Francisco (Amerika). Al snel groeide het platform wat ervoor zorgde dat het team achter Twitter in 2007 de South by Southwest Web Award won in de categorie blog. Als dank voor de ondersteuning werd de Tweet van 140 karakters verstuurd: We’d like to thank you in 140 characters or less. And we just did! Hierdoor was het versturen van korte berichten met 140 karakters geboren.

Door verschillende gebeurtenissen, waaronder de noodlanding van de US Airways vlucht 1549, Turkish Airlines vlucht 1951 vliegtuigcrash en de presidentsverkiezingen in Iran (2009) werd Twitter erg populair. Hierdoor groeide het platform erg snel, waardoor het aantal Tweets ook met grote gebruikers toenam. Dit leidde op 20 oktober 2009 tot de vijf miljardste Tweet dat gepubliceerd werd door de Amerikaan Robert Sloan. De Tweet was toen Oh lord, dat ver onder het maximale hoeveelheid karakters (140) kwam.

Twitter staat bekend om de Tweet, dat een relatie heeft tot een vogel. Daarom is het logo van Twitter ook een vogeltje, die vaak maar kort spreekt (of berichten deelt). Daarom zijn de berichten die op Twitter gepubliceerd kunnen worden ook erg kort. Inmiddels is de hoeveelheid karakters van 140 naar 280 karakters gebracht, waardoor een gebruiker iets meer ruimte heeft om een verhaal te delen.

Het delen van een bericht

Binnen een Tweet kan er gebruik worden gemaakt van verschillende elementen. Naast de gewone tekst is het mogelijk om een hashtag toe te voegen. Dit is een woord waarbij de hashtag (#) voor staat. Hierdoor worden bepaalde berichten indexeerbaar onder een bepaald onderwerp.

Naast het gebruiken van een hashtag kan je ook iemand benoemen. Dit doe je door een mention (@) te gebruiken, dat gevolgd word met de gebruikersnaam van de betreffende persoon. Hierdoor kan je een conversatie beginnen of reageren op iemand zijn of haar bericht.

Het retweeten (met of zonder citaat) behoort ook tot Ă©Ă©n van de functies van Twitter. Wanneer iemand iets deelt op Twitter, dan kun je dat retweeten. Dit betekend dus dat je een bericht opnieuw deelt op jouw eigen feed op Twitter. Daarin kun je het bericht gewoon delen (zonder citaat), of je zou er een citaat eraan toe kunnen voegen als extra boodschap. Dit is net afhankelijk van wat jij wil en hoe jij die Tweet wil realiseren.

Onder bepaalde voorwaarden is het voor gebruikers mogelijk om privéberichten te sturen. Dit zijn berichten die worden toegepast tussen persoon en persoon. Dit is eigenlijk vergelijkbaar met een chat, maar dan binnen Twitter.

Daarnaast zijn er verschillende andere diensten ook beschikbaar die Twitter heeft opgekocht. Zo kan je gebruik maken van Twitterrific, Echofon, TweetDeck, Tweetbot en Gravity. Deze diensten zijn over het algemeen gratis, maar in recente berichten (februari en maart 2021) werd er gesuggereerd dat Twitter deze diensten (of enkele daarvan) tegen betaling beschikbaar stelt.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Twitter een interessant platform is om te gebruiken. Hiermee kunnen we in korte berichten, maximaal 280 karakters, met de doelgroep en de wereld delen. Het is daarom afwachten wanneer we de volgende functies op uitbreidingen kunnen zien die door het Twitter team zijn gelanceerd. Tot die tijd zou je dit artikel kunnen Tweeten, of mij kunnen volgen op @mjbeventspr.

Download de Twitter app voor Android toestellen.
Download de Twitter app voor Apple toestellen.
Bezoek Twitter via de browser.