App van de week: TikTok

Het TikTok logo effect in Adobe Photoshop© MJB Events PR © MJB Vormgeving © Michael van den Berg

App van de week: TikTok

TikTok is op dit moment van schrijven (augustus 2020) erg populair onder jongeren maar ook onder volwassenen. Het platform begon ooit onder de naam musical.ly en is daarmee een Chinees social media app. Inmiddels heeft het de naam TikTok gekregen. In dit artikel leg ik uit wat TikTok is en wat u ermee kunt doen.

Wat is TikTok (voorheen musical.ly)?

Musical.ly is gelanceerd in augustus 2014 als Chinees social media applicatie. Het was de bedoeling dat gebruikers video’s konden uploaden of live konden uitzenden. De geüploade video’s moesten minimaal 15 en maximaal 60 seconden (1 minuut) duren. Daarbij kon er een muziek eronder gezet worden, kon de snelheid worden aangepast en konden er filters toegepast worden. Samen met een andere app werd in augustus 2018 musical.ly en TikTok samengevoegd tot één applicatie. Vanaf dat moment werd musical.ly ook TikTok genoemd wat de toekomstige naam zou worden.

In juli 2016 bestond het platform met 90 miljoen geregistreerde accounts die gemiddeld 12 miljoen video’s per dag plaatsten. Een jaar later werd het platform gebruikt door 200 miljoen gebruikers wereldwijd. Door middel van kunstmatige intelligentie (AI) heeft het platform TikTok zich verder door ontwikkeld in de afgelopen jaren. De app is momenteel te downloaden in 150 landen en in 75 verschillende talen en was goed voor 1,2 miljard maandelijkse actieve gebruikers.

TikTok is vooral bekend onder jongeren van 14 – 25 jaar, maar ook ouderen weten het platform tegenwoordig goed te vinden. Via de app kunt u video’s maken van 15 tot 60 seconden die bestaan uit verschillende clipjes en effecten. Naast het maken van nieuwe video’s kan de gebruiker ook reageren op video’s, deze video’s liken en live te streamen. Het zoeken en bekijken van video’s of accounts behoord ook tot de mogelijkheden van de app.

 

Conclusie

TikTok is vooral bekend onder de jongere generatie die het leuk vinden om video’s te maken en te bekijken. Sara Dol heeft op dit moment het grootste bereik op het platform met 2,6 miljoen volgers. Op internationaal vlak is Charli D’Amelio (107,3 miljoen), Addison Rae (75,6 miljoen) en Zach King (55,7 miljoen) de grootste TikTokkers op dit moment.

Download de TikTok app voor Android toestellen.
Download de TikTok app voor Apple toestellen.