App van de week: Spotify

App van de week Spotify

Om muziek te kunnen luisteren heb je verschillende mogelijkheden. Via een LP, een CD of via een digitale muziekdrager. Eén van de digitale muziekdragers is Spotify. Maar wat is Spotify eigenlijk en wat kan je ermee gaan doen? In dit artikel leg ik het aan je uit!

Wat is Spotify?

Spotify is een dienst van het Zweedse bedrijf Spotify Technology S.A. Deze dienst maakt het mogelijk om muziek te streamen over het internet van (inter)nationale artiesten. Het platform is uitgebracht in oktober 2008 en is daarmee inmiddels al ruim 10 jaar oud.

Het interessante aan de naam Spotify is de combinatie van dit woord. De naam bestaat uit twee verschillende woorden. Spot is het eerste woord. Volgens de oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon gaat dit over een nummer dat je allang weer vergeten, waar je opnieuw van kunt genieten. Identify (identificeert) gaat over het herkennen van de muziek. Oftewel het (her)beleven van de muziek van oude muziekgenres en muzieknummers. Dit is dan ook de kern gebleven voor alle mogelijkheden die Spotify te bieden heeft aan haar gebruikers.

Wat kan je doen met Spotify?

Spotify is de grootste muziek streamingsplatform van dit moment. Naast het beluisteren van muziek kan je zelf ook muziek online zetten, onder strenge voorwaarden. Zo kan je als (beginnend) artiest jouw muziek delen met de rest van de wereld.

Naast het beluisteren, opzoeken en het opslaan van muziek kan je ook andere gebruikers of artiesten volgen. Hierdoor krijg je een community op Spotify waarbij je kan zien welke muziek jouw vrienden en familie luistert (mits dit gedeeld is met jou).

Ook is het mogelijk om playlists te maken die je kunt delen via een URL of via een Spotify-code, kan je muziek previewen, kan je playlists afgeschermd weergeven, kan je een wekelijkse playlist automatisch laten genereren en kan je Podcasts luisteren via de Spotify applicatie. Wanneer je Spotify koppelt met jouw Shazam-app, dan kunnen nummers automatisch worden toegevoegd aan jouw geselecteerde playlist waardoor je geen muziek meer hoeft te missen.

Soorten abonnementen

Op dit moment bestaan er drie verschillende abonnementen. De eerste versie is de gratis variant (Spotify Free). Deze gratis variant biedt de mogelijkheid om muziek te beluisteren via de app op je computer of op jouw telefoon. Via de telefoon is er een limiet op de shuffle-functie per dag. Tijdens het beluisteren van de muziek via de gratis versie heb je om de zoveel tijd een reclameonderbreking van ongeveer 30 seconden.

De tweede abonnement is de Spotify Premium. Hiermee kan je veel meer dingen doen dan wanneer je de gratis variant heeft. Met Spotify Premium is de muziek beter dan de gratis versie, heb je geen reclameonderbrekingen meer, kan je de shuffle-mode ongelimiteerd gebruiken in de app en kan je de muziek ook offline luisteren. Dit is een maandelijks abonnement die je iedere maand kunt opzeggen.

Spotify Family is het laatste abonnement. Dit abonnement is eigenlijk hetzelfde als het tweede abonnement, Spotify Premium. Het verschil tussen deze abonnementen is dat Spotify Family gedeeld kan worden met zes gebruikers. Deze gebruikers kunnen dan muziek streamen die zij graag willen horen. Alleen de hoofdgebruiker betaald de maandelijkse kosten, die ook weer maandelijks opzegbaar zijn.

Het betalen van deze abonnementen kan op verschillende manieren. De eerste manier is gewoon via de website via Creditcard, PayPal of een andere betalingsmethode. Een andere manier is om in de winkel (zoals een supermarkt) een Spotify gift card te kopen. Deze gift card bevat een code die je kunt invoeren in jouw account. Hierdoor wordt het tegoed automatisch toegevoegd aan jouw account en kun je inwisselen voor een Spotify abonnement.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Spotify een goed platform is om muziek op te streamen met een gratis of betaald account. Hierdoor heb je altijd jouw favoriete muziek bij de hand, wanneer je bijvoorbeeld aan het sporten of aan het werk bent. Door de feedback die het team van Spotify krijgt, word het platform waar dat nodig is bijgewerkt zodat deze aan alle verwachtingen kan voldoen.

Download de Spotify app voor Android toestellen.
Download de Spotify app voor Apple toestellen.