App van de week: Pinterest

App van de week PinterestFoto: © Brett Jordan (public domain)

App van de week: Pinterest

Als je aan een willekeurige persoon vraagt om inspiratie, dan zullen veel mensen je Pinterest aanbevelen. Pinterest is een social media waarbij je video’s en foto’s kunt delen die overigens ook weer opgeslagen kunnen worden op (besloten borden). Wat Pinterest precies inhoudt en wat je ermee kunt doen vertel ik allemaal in dit artikel.

Wat is Pinterest?

De beginselen van Pinterest gaan terug naar 2009 en 2010. Paul Sciarra, Evan Sharp en Ben Silbermann lanceerde destijds Pinterest als een besloten platform. Het was destijds alleen maar mogelijk om met een uitnodiging gebruik te maken van het platform. Pas twee jaar later, in 2012, werd het mogelijk om zelf een account aan te maken door middel van je e-mailadres.

Het jaar 2012 was overigens niet heel erg slecht. In dat jaar werd Pinterest uitgeroepen door webmagazine TechCrunch tot beste beginnende site van 2011. Op dat moment hadden ze 10 miljoen unieke bezoekers op haar website. Ook werd het mogelijk om gebruik te maken van de apps voor de smartphone. Hierdoor was het veel gemakkelijker geworden om ook onderweg of op andere locaties inspiraties op te doen of door foto’s te delen met anderen. Het platform was destijds rond de € 10.000.000 waard.

In de jaren die daarna ging het steeds beter met Pinterest. Er werden verschillende functionaliteiten toegevoegd aan de applicatie waardoor meer mensen de applicatie gaan gebruiken. Bijvoorbeeld door de browserextensie waarbij het mogelijk is om vanaf een website (zonder inbreuk op het auteursrecht) een foto te pinnen, door (besloten)borden te maken of door andere personen ook toegang te geven aan een Pinterestbord.

In 2015, wat zeker benoemd moet worden, werd Pinterest ook beschikbaar voor de zakelijke markt. Daarbij kunnen gebruikers een bedrijfsaccount aanmaken (of om laten zetten) om advertenties te laten creëren. Deze advertentie mogelijkheid werd in 2015 drastisch veranderd waardoor er een andere manier van monitoren is ontstaan. Vandaag de dag is deze mogelijkheid er nog steeds waarbij er ook gekeken kan worden naar de statistieken met onder meer het dagelijks, wekelijks of jaarlijks bereik van het betreffende account.

Negen jaar na de lancering van Pinterest, anno 2019, gaat het social media platform naar de beurs. Dit resulteerde in een totale waarde van $ 12 biljoen Dollar wat een enorm verschil is met de waarde die het social media platform had in 2012, toen iedere gebruiker een eigen account kon gaan aanmaken. Het social media platform heeft in mei 2019 rond de 291 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.

Wat kunt je doen met Pinterest?

Pinterest heeft dus een rijke geschiedenis al achter de rug. Het platform werd destijds gelanceerd (en bevat nog steeds dezelfde waardes) om foto’s te delen met andere gebruikers. Dit wordt gedaan door de mogelijkheid om borden te creëren. Deze borden kunnen openbaar zijn (voor iedereen toegankelijk) of besloten zijn (alleen voor de gebruiker zelf en voor eventuele medegebruikers van het betreffende bord).

Naast het aanmaken van borden kunnen gebruikers pinnen. Dit is eigenlijk het opslaan van afbeeldingen in een zelf aangemaakt bord. Wanneer er gepind wordt dan wordt een afbeelding van een bestaande website als een soort van kopie opgeslagen op Pinterest. Dit kan dan worden gedaan aan de hand van een browserextensie (bijvoorbeeld voor Google Chrome) of door de URL van de afbeelding handmatig toe te voegen aan een bord. Hierbij kan de gebruiker zelf een korte omschrijving toevoegen aan de afbeelding zodat mensen weten waar de afbeelding precies over gaat.

Ook kunnen gebruikers berichten repinnen. Dit is eigenlijk bestaande content op Pinterest opnieuw delen van gebruikers die een betreffende afbeelding al gepind hebben. Je kunt dit het beste vergelijken door het delen van een bericht op bijvoorbeeld Facebook. Naast het delen van foto’s is het tegenwoordig ook mogelijk om GIF afbeeldingen (zijn korte bewegende afbeeldingen) en video’s te pinnen en te delen met borden.

Als laatste feature is de inspiratiepagina. Dit is één van de belangrijkste pagina’s op Pinterest waar zij hun interactie vandaan halen. Op deze pagina krijgt men inspiratie op basis van het eerder gepinde materiaal. Bijvoorbeeld van de pins die gedeeld zijn in openbaren of besloten borden. Aan de hand hiervan speelt Pinterest handig op in door de toepassing van artifactual intelligentie (AI). Hierdoor wordt er computermatig gekeken naar soortgelijke afbeeldingen die aan een soortgelijke opmaak voldoen.

Conclusie

Wil je een inspiratiebron zijn voor andere mensen of wil je zelf inspiratie opdoen? Dan zou ik van harte aanraden om gebruik te gaan maken van Pinterest. Het is een interessant platform waarbij je veel informatie kunt verzamelen. Ondanks dat Pinterest misschien niet de gebruikersaantallen heeft zoals Instagram of Facebook dat hebben, wordt Pinterest door diverse bedrijven (zoals KLM en Adobe) goed ingezet.

Download de Pinterest app voor Android toestellen.
Download de Pinterest app voor Apple toestellen.