App van de week: Google Analytics

App van de week: Google Analytics

Google Analytics is één van de bekendste tools om websitebezoekers te meten dat gratis beschikbaar word gesteld door Google. Dankzij de app die zij hebben gelanceerd kan jij ieder moment van de dag de websitestatistieken naar voren halen. In de app van de week ga ik het hebben over Google Analytics, dat je kunt vinden in dit artikel.

Wat is Google Analytics?

Google Analytics is een dienst van Google, waarmee je bezoekersstatistieken kunt verzamelen en gedetailleerd kunt weergeven aan de hand van tabellen en grafieken. Op deze manier is het bijvoorbeeld inzichtelijk welke bezoekersstromen er zijn, vanuit welke bronnen deze bezoekers vandaan komen, vanuit welke plaats zij de website bezoeken en welke pagina’s het beste weergegeven worden. Zo ben je in staat om de website verder te optimaliseren waar dat mogelijk is, waarbij je het gedrag meet van je websitebezoekers. Google Analytics kan daarbij gekoppeld worden aan bijvoorbeeld Google Ads (product van Google om advertenties te maken in de zoekmachine) en is onderdeel van de Google Marketing Platform.

Andere mogelijkheden via de app zijn bijvoorbeeld de paginaweergaven bekijken, het bounce percentage weergeven, de gemiddelde tijd bekijken dat een bezoeker op de website is geweest, statistische gegevens inzien van ingebouwde rapporten, realtime weergave, periodes met elkaar vergelijken en segmenten op toepassen, eigen rapporten samenstellen, en overschakelen tussen verschillende Google Analytics accounts of properties.

Naast deze verschillende mogelijkheden kent Google Analytics ook nadelen. Zo maakt Google Analytics gebruik van Javascript, waardoor de website iets mee word vertraagd. Dit is vooral lastig voor gebruikers die een tragere internet verbinding hebben. Gebruikers met adblock-extensie in hun webbrowser kunnen daardoor hun statistieken niet doorgeven waardoor er een vertekend beeld kan ontstaan. Gebruikers die gebruik maken van een proxy server of van een VPN kunnen een vertekend beeld geven doordat een andere plaats word aangegeven dan waar zij oorspronkelijk de website vandaan bezoeken.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Google Analytics een handige tool is om mee te werken. Op deze manier kan je (structureel) bezoekersdata ontvanger waarmee je de website verder optimaliseer. Het is dan ook de vraag of je Google Analytics als app op je smartphone of tablet moet installeren. De app geeft veel basisinformatie weer, maar er zijn overduidelijk minder opties dan wanneer je de browserversie gaat opstarten. Het is daarom dan ook een goede tool om onderweg te gebruiken.

Download de Google Analytics app voor Android toestellen.
Download de Google Analytics app voor Apple toestellen.
Bezoek Google Analytics via de browser.