App van de week: Adobe Lightroom app voor de smartphone

Sneeuwstorm, winterse neerslag en na 3 jaar weer op natuurijs schaatsen© Michael van den Berg © MJB Events PR

App van de week: Adobe Lightroom app voor de smartphone

Adobe Lightroom is app dat door Adobe in het leven is geroepen, waarmee gebruikers (geavanceerde) foto’s kunnen maken. Onlangs schreef ik al over de Adobe Lightroom app: De Adobe Lightroom app voor de Android smartphone. In dit artikel vertel ik meer over de app van de week: Adobe Lightroom voor de smartphone.

Wat is Adobe Lightroom?

Adobe Lightroom is een programma waarmee foto’s (zowel JPG als RAW) bewerkt kan worden. Dit word gedaan door middel van verschillende instellingsmogelijkheden binnen de applicatie. Daarnaast is er een mogelijkheid om via de app presets te importeren. Deze presets zijn eigenlijk voorinstellingen waardoor het bewerkingsproces van jouw foto’s versneld kan worden.

Adobe Lightroom kent verschillende soorten applicaties die gebruikt kunnen worden. Adobe Lightroom is een cloud gebaseerde fotobewerkingsdienst. Hiermee worden foto’s vanuit de Adobe Creative Cloud geladen die bewerkt kunnen worden. Een tweede variant is de Adobe Lightroom Classic. Dit is software dat je kunt installeren op je computer, waardoor je offline foto’s kunt bewerken. Deze versie word door veel fotografen (waaronder ik) gebruikt. Daarnaast is de Adobe Lightroom app voor de smartphone beschikbaar. Met deze app kan je onderweg foto’s maken en die ook via je telefoon bewerken. Eventueel zou je die kunnen uploaden naar de Adobe Creative Cloud zodat je op je computer in Adobe Lightroom of Adobe Lightroom Classic de foto’s kunt aanpassen. In dit artikel ga ik het verder hebben over Adobe Lightroom als app voor de smartphone.

De Adobe Lightroom app voor de smartphone

De Adobe Lightroom app is een gratis en geavanceerde app waarmee gebruikers foto’s kunnen maken. Deze foto’s kunnen dan gelijk bewerkt worden binnen de Adobe Lightroom app, of gesynchroniseerd worden met de Adobe Cloud waardoor de foto’s zijn in de programma’s Adobe Photoshop en Adobe Lightroom Classic voor de computer. De bewerkingen in de smartphone app kunnen eenvoudig gedaan worden door middel van de beschikbare filters, de sliders van de opties en de extra functies die de app bied ten opzichte van het reguliere fototoestel waarmee de smartphones mee komen.

Mocht de smartphone kunnen fotograferen in een RAW formaat, dan is het mogelijk om deze RAW-bestanden te bewerken met deze Adobe Lightroom app. Op deze manier heb je niet Adobe Photoshop of Adobe Lightroom Classic persé nodig voor op de computer. Als je geavanceerde functies wil gebruiken, dan raad ik het zeker aan om de Lightroom app te combineren met de software voor op de computer.

Wanneer je deze applicatie gebruikt, dan is de app verder gratis te gebruiken. Sommige functies komen alleen beschikbaar wanneer je een abonnement heb. Deze extra functies worden in de applicatie ook wel premiumfuncties genoemd.

Conclusie

We kunnen concluderen dat de Adobe Lightroom app een handige app is voor de smartphone. Ondanks dat de app verschillende gratis functies heeft, worden niet alle functies gratis aangeboden die in de app te vinden zijn. Hierdoor moet je of een alternatief zoeken, of je zou Adobe abonnement moeten afsluiten die toegang geeft tot deze premiumfuncties. Op deze manier kan je op ieder gewenst moment, wanneer je de smartphone bij je heb, indrukwekkende foto’s maken die je kunt delen via jouw social media kanalen.

Download de Adobe Lightroom app voor Android toestellen.
Download de Adobe Lightroom app voor Apple toestellen.