Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Illustrator CC 2020?

Wat is nieuw in Adobe Illustrator 2020Foto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Illustrator CC 2020?

In het laatste kwartaal (meestal oktober of november) brengt Adobe een nieuwe versie uit van haar creatieve programma’s. In het artikel van vandaag gaan we kijken naar de nieuwe features van Adobe Illustrator 2020. Laten we snel beginnen!

 

 

Wat is Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator is een programma waarmee een gebruiker grafische vormgeving kan gaan maken. Denkt u daarbij aan het maken van posters, het maken van logo’s, het ontwerpen van visitekaartjes maar ook het maken van diverse tekeningen.

Dit kan gerealiseerd worden doordat een Adobe Illustrator werkt met vectoren, wat het tegenovergestelde is dan het werken met pixels waar het bij Adobe Photoshop om draait. Doordat Adobe Illustrator werkt met vectoren kunnen mooie en indrukwekkende tekeningen worden gemaakt.

Denkt u bijvoorbeeld aan de drie illustraties die hieronder staan. Deze drie illustraties heb ik gemaakt met Adobe Illustrator. Misschien een uitgebreide en langdurige klus, maar uiteindelijk gaat het om de algemene sfeer en het totaal plaatje.

 

 

Wat is nieuw in Adobe Illustrator 2020?

Door de jaren heen is Adobe Illustrator erg veranderd. Daarmee komen ook verschillende veranderingen met zich mee waarbij het voor de gebruiker makkelijker is om gebruik te maken van het programma. Om een goed overzicht hiervan te hebben kunt u hieronder de veranderingen op een rij terugvinden.

Verandering 1: Vereenvoudiging van de paden

Bij het tekenen in Adobe Illustrator kunnen sommige elementen erg onoverzichtelijk worden, omdat de paden die u maakt veel punten bevat die gemaakt kunnen worden met de pen tool.

Met de nieuwste versie van Illustrator kunt u via het menu (Object, Pad, Vereenvoudigen) de hoeveelheid puntjes minimaliseren tot de benodigde hoeveelheid. Dit geeft niet alleen een rustgevende workflow voor u als gebruiker maar houd de tekening ook weer overzichtelijk voor het illustreren van een tekening. Mocht u toch nog alle puntjes willen zien die u heeft gemaakt, dan kunt u via hetzelfde menu deze vereenvoudiging uitschakelen.

Verandering 2: Spellingscontrole

Adobe is veel bezig met automatisering en het inzetten van hun software. Met de nieuwste update heeft Adobe Illustrator de mogelijkheid om de spellingscontrole automatisch toe te passen waardoor er een rode kronkellijn onder een foutief woord komt te staan. Dit principe kennen we bijvoorbeeld al uit Google Docs en Microsoft Word.

Op dit moment wordt de automatische spellingscontrole ondersteund in meer dan 50 verschillende talen en dialecten. Deze functie is helaas nog niet beschikbaar in Oost-Aziatische talen.

Verandering 3: Exporteren

Adobe Illustrator heeft net zoals bij Adobe InDesign de mogelijkheid gekregen om bestanden op de achtergrond op te slaan en te exporteren. Hierdoor hoeft u dus niet eerst te wachten voor het opslaan of het exporteren om verder te gaan met een ander project.

Het is daarbij wel goed om te weten dat deze functie op dit moment alleen werkt met bestand extensie met als indeling .ai, .png en .jpg. Via de voortgangsknop kunt u zien wat de status is van het exporteren of van het opslaan van uw Illustrator bestand.

Wat is nieuw in Adobe Illustrator 2020

Verandering 4: Bestandsverwerking

Met het illustreren in Illustrator kan het soms wel voorkomen dat het opslaan proces niet goed verloopt. Hierdoor kunnen bestanden corrupt worden die niet meer goed geopend kunnen worden. Adobe heeft een systeem ontwikkeld waarbij de techniek van het opslaan is verbeterd. Dit zou veel problemen moeten voorkomen bij het opslaan of openen van documenten.

Mocht automatische herstel vanuit een hersteldocument niet mogelijk zijn, dan laat Adobe Illustrator duidelijk zien welke stappen u zou kunnen ondernemen om het document handmatig te herstellen om het probleem op te lossen.

Verandering 5: Inspiratie

In het startscherm van Adobe Illustrator als op de software pagina in uw Creative Cloud App van Illustrator kunt veel inspiratie opdoen om te beginnen met een project. Zo heeft u de mogelijkheid om verschillende opties uit te proberen voor bestandtype. Denkt u daarbij aan drukwerken, web illustraties, illustraties voor video’s of illustraties voor social media.

Daarnaast vindt u handige links naar de Behance pagina van Adobe of naar de zelfeducatie pagina. Op deze zelfeducatie kunt u eenvoudig en stapsgewijs manieren vinden hoe u kunt werken met Adobe Illustrator. Mocht u er dan toch niet uitkomen, dan kunt u altijd terecht nog op de kanalen van Adobe of in hun Adobe Illustrator boek.

Verandering 6: Effecten

Het vervangen, slagschaduw en de gloed op afbeeldingen is met de komst van de nieuwste versie verbeterd. Door slimmere technieken te gebruiken is het toepassen van effecten op een afbeelding in Adobe Illustrator sneller verlopen. Hierdoor hoeft u minder lang te wachten en kunt u meer gedaan krijgen met het programma.

Verandering 7: Workflow

Ook de workflow van Adobe Illustrator is verbeterd. Door gebruik te maken van slimmere technieken kunt u het programma sneller gebruiken. Ook heeft het programma meer kracht en stabiliteit gekregen waardoor het uw gebruikerservaring verbeterd.

Verandering 8: Bestandsversie

Het is altijd lastig wanneer u met verschillende Adobe Illustrator versies werkt. De ene versie ondersteund de andere ontwikkeling daarom dan ook vaak niet. Om dit probleem op te lossen heeft Adobe een handige functie toegepast op haar systeem.

Bij het opslaan in het formaat .ai of in het formaat .eps met als titel Illustrator 2020 krijgt u vanaf nu een melding te zien met welke versies compatible zijn met het bestand. U hoeft daarom alleen maar te weten welke versie de andere gebruiker heeft. Met deze versie kunt u daarom snel kijken hoe u het bestand moet opslaan zodat de andere gebruiker met de andere versie van Illustrator het document kan openen.

De bestandoutput van Illustrator 2020 .ai en .eps zijn compatible met de versies van Illustrator 24.0 of hoger.

Conclusie

Met de veranderingen heeft Adobe en het team van Adobe Illustrator weer haar uiterste best gedaan om u daarin te ondersteunen. Met deze update gaat het vooral om de verbetering van de gebruikerservaring en van het illustreren van het programma. Mocht u toch nog een vraag hebben over Adobe Illustrator of hulp nodig zijn bij het krijgen van een illustratie voor uw project? Dan kunt u gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.

Dia de Muertos