Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Dimension CC 2020?

Wat is nieuw in Adobe Dimension 2020Foto: Ā© MJB Events PR

Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Dimension CC 2020?

Adobe Dimension 2020 is een programma waarbij 3D ontwerpen kunnen worden gemaakt. Dit gebeurt aan verschillende prototypen dat kan worden gerendeerd naar fotorealistische afbeeldingen. Maar wat is er eigenlijk nieuw in de nieuwste update van Adobe Dimension? Ik laat het u zien in dit artikel!

 

 

Wat is Adobe Dimension?

Adobe Dimension 2020 is, zoals gezegd, een 2D en 3D ontwerp waarbij fotorealistische afbeeldingen mee gemaakt kunnen worden. Het gaat dan vooral om prototypen waarbij de inhoud vooral gebruikt zal worden voor merkvisualisaties, productmodellen, verpakkingsontwerpen, ruimtelijke ontwerpen en eventuele andere creatieve werken.

Door de vooraf gestelde prototypen die meegeleverd zijn hoeft de gebruiker alleen nog maar de gewenste lay-out te selecteren. Zo kan een prototype van een mok gebruikt worden. Daar kan het logo of een afbeelding erop geplaatst worden met een foto als een achtergrond. Wanneer alles klaar is wordt het ontwerp geƫxporteerd naar een fotorealistische weergaven. Deze fotorealistische weergaven kan dan gebruikt worden voor marketingdoeleinden naar de klant of via social media.

 

Wat is nieuw in Adobe Dimension 2020?

Met de komst van de Adobe Dimension 2020 update komen verschillende verbeteringen naar voren. Deze verbeteringen zullen de gebruikerservaring en het gebruik van het programma ten goede komen. Laten we kijken wat er nieuw is in deze update.

Verandering 1: Lichtinval

Door deze update is het mogelijk om te bepalen waar de lichtbron vandaan komt. Dit kan gedaan worden door verschillende lichtbronnen te gebruiken waarbij de kleur, scherpte en de positionering per lichtbron in te stellen is. Hierdoor kunnen objecten en prototypes zo vormgegeven worden zoals u dat graag voor ogen ziet.

Door deze aanpassingen is het mogelijk om een algemeen licht in te stellen. Daarentegen is het ook mogelijk om bepaalde lichtinval te creƫren waardoor specifieke elementen in de weergaven worden uitgelicht. Dit heeft als voordeel dat bepaalde elementen naar voren gebracht kan worden.

Verandering 2: Augmented reality met Aero

Met het Project Aero wordt AR naar de Apple smartphone gebracht. Dit kan gedaan worden door de Adobe Dimension object te exporteren naar Aero app. Door de camera van de Apple smartphone te gebruiken kan er een realistische weergaven worden gecreƫerd. Bijvoorbeeld op uw eigen eettafel of op de vloer in uw woonkamer.

Dit kan toegepast worden met zowel 2D als 3D content, waarbij gebruik kan worden gemaakt van bijvoorbeeld de omgeving, animaties, interactieve ervaringen en het toepassen van AR videomateriaal.

Verandering 3: Renderen

Het is altijd erg lastig wanneer u iets maakt wat u eerst moet gaan renderen voordat u het eindresultaat ziet. Door een slimme techniek heeft Adobe Dimension 2020 de mogelijkheid om een render preview te krijgen. Deze render preview zorgt ervoor dat u een goed beeld krijgt van de objecten die u graag zou willen tonen in de fotorealistische illustratie.

Nadat u deze render preview heeft gemaakt kunt u twee keuzes maken. Of u past het bestand nog aan door terug te gaan naar de ontwerpfase, waarbij u het licht bijvoorbeeld kunt aanpassen. Of u kunt de render preview exporteren waarbij de fotorealistische weergaven in een zo hoog mogelijke kwaliteit wordt geƫxporteerd. Dit kunt u bijvoorbeeld weer gebruiken voor in Adobe Photoshop 2020 of in Adobe InDesign 2020 om toe te voegen aan uw (online) magazine of brochure die u aan uw klant kunt geven.

Net zoals de voorgaande edities is het ook mogelijk om het ontwerp te delen in uw Creative Cloud. Hierbij krijgt u ook een link die u kunt delen met uw klant of met een college. Via deze link kan uw college of klant de content online weergeven en bekijken.

Wat is nieuw in Adobe Dimension 2020

Verandering 4: GPU renderen

Voorgaande versies van Adobe Dimension had niet een goede render proces waarbij veel tijd verloren was. Door een nieuwe techniek is Adobe erin geslaagd om de GPU render proces toe te passen binnen het programma. Hierbij zal er sneller gerendeerd worden wat ook weer ten goede komt voor de render preview. Zo krijgt u een goed overzicht wat het eindresultaat is.

Er moet daarbij wel gezegd worden dat deze optie zich in een bĆØta situatie bevindt. Het is nog niet volledig stabiel waarbij hier en daar enkele bugs of vertragingen kunnen optreden. Maar uit de tests die ik heb gedaan heeft deze GPU render proces veel belovende resultaten voor het maken van fotorealistische illustraties.

Verandering 5: Selectie tool

Met de nieuwe update zijn ook de tools geĆ¼pdate naar een betere gebruikerservaring. Zo kan men objecten snel bewegen, roteren en schalen. Dit kan gedaan worden door de tools die te vinden zijn aan de linkerkant van het scherm.

Daarnaast kan door middel van de shift, alt en de ctrl toets in combinatie met de linkermuisknop en rechtermuisknop het object bekeken worden vanuit verschillende invalshoeken. Deze invalshoek wordt ook gebruikt voor de fotorealistische export wanneer het gerendeerd wordt. De weergave van het object gebeurt aan de hand van de X-as, Y-as en de Z-as wat veelal gebruikt wordt binnen het 2D en 3D tekenen van objecten.

Verandering 6: Match afbeeldingen

Adobe Dimension 2020 komt ook met een realistische weergave. Dankzij de toegevoegde waarde van Adobe Sensei is het programma in staat om aan de hand van de lichtinval, de afbeelding en de kleurkeuze die u meegeeft aan het programma de foto elementen daarop af te stemmen. Dit zorgt ervoor dat de omgeving rustgevend wordt waardoor het object, waar het om gaat, goed naar voren komt en ook centraal staat in het ontwerp. Daarbij wordt ook gekeken naar de lichtinval van bijvoorbeeld ramen, deuren en vanuit lampen die te zien zijn in een foto dat gebruikt wordt als achtergrondafbeelding.

Verandering 7: Verdere veranderingen

Naast deze veranderingen zijn er ook kleine veranderingen te zien in het programma. Het programma heeft net zoals de andere Adobe producten en knop om terug te keren naar het hoofdscherm. Ook is er een mogelijkheid om een document dat geopend staat te sluiten zonder het programma ook daadwerkelijk te hoeven af te sluiten.

Dankzij de snapshot mogelijkheid kan er snel een PNG export worden gemaakt dat voldoende kwaliteit bevat voor het beoordelen of het gewenste resultaat getoond kan worden. Via het document kan er ook gekeken worden naar de voorgaande opgeslagen versies. Door de asterisk (*) te laten te laten zien wordt er duidelijk gemaakt dat een document waarin gewerkt wordt nog niet is opgeslagen op de lokale schijf van de computer of in de cloud van Adobe.

Wat is nieuw in Adobe Dimension 2020

Conclusie

Met deze updates die meekomen met de lancering van Adobe Dimension 2020 zet het team achter het programma een grote stap vooruit. Hierdoor zal de gebruikerservaring stijgen wat weer zal zorgen tot mooie content dat getoond kan worden aan de wereld, bijvoorbeeld via social media of via Behance. Mocht u nu vragen hebben over Adobe Dimension 2020 of hulp nodig zijn, dan kunt u gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.