Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Character Animator CC 2020?

Wat is nieuw in Adobe Character Animator CC 2020Foto: © Blender Foundation (CC BY 3.0)

Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Character Animator CC 2020?

Adobe Character Animator 2020 wordt gebruikt voor het maken van expressieve animaties dat nodig is in hoge kwaliteit. Dit is handig wanneer u bijvoorbeeld een illustratie al heeft gemaakt in Adobe Illustrator 2020 of in Adobe Photoshop 2020. Maar wat is er eigenlijk nieuw in Adobe Character Animator 2020? Ik leg het uit in dit artikel.

 

 

Wat is Adobe Character Animator?

Zoals gezegd is Adobe Character Animator een programma waarmee expressieve animaties mee gemaakt kunnen worden. U kunt daarbij gebruik maken van al reeds gemaakte ontwerpen in Adobe Illustrator of in Adobe Photoshop.

Aan de hand van sjablonen voor deze personages kunt u deze animeren in het programma. Door middel van uw webcam kunt u bijvoorbeeld lipsynchronisatie toepassen. Dit is techniek waarbij de camera kijkt naar uw stem en lipbewegingen. Deze wordt overgenomen in de animatie, waardoor het alleen maar nodig is om het juiste geluid eronder te zetten. Deze techniek is tot stand gekomen door de AI techniek van Adobe Sensei. Dit kunt u allemaal weer gebruiken voor bijvoorbeeld het realiseren van een (korte) animatievideo met gesproken tekst.

 

 

Wat is nieuw in Adobe Character Animator 2020?

Met de komst van de Adobe Character Animator 2020 update heeft het Adobe team ook veranderingen toegepast op het programma. Laten we eens kijken welke veranderingen zijn toegepast om de gebruikerservaring en het gebruikersgemak te verbeteren.

Verandering 1: Scene camera en frames

Net zoals in Adobe After Effects 2020 en Adobe Première Pro 2020 wordt ook in Adobe Character Animator 2020 gebruik gemaakt van keyframes. Deze keyframes zorgen eigenlijk voor de basis van het ontwerpen in deze setting. Het kan bijvoorbeeld gaan voor het toepassen van effecten zoals het toevoegen van wind, gravitity of een bepaalde light sterkte dat maar enkele frames gebruikt zou moeten worden.

Daarnaast is er gebruik gemaakt van scene camera. Hierbij wordt de mogelijkheid gegeven om verschillende type shots toe te voegen aan een bepaalde scene binnen het programma. Denk bijvoorbeeld aan een lange shot (long shot), een middel shot (medium shot), een dichtbij shot (close-up shot) of het inzoomen (zoom shot).

Verandering 2: Audio trigger

Met de audio trigger kan ervoor worden gekozen dat een bepaalde gebeurtenis een bepaalde emotie vraagt van de personage. Bijvoorbeeld het geluid van een schreeuw kan ervoor zorgen dat de personage zich schrikt. Dit kan toegepast worden door bepaalde animaties en effecten toe te voegen aan de personage. Deze ontwikkeling zorgt ervoor dat de animatie soepeler zal verlopen en dat het minder gemaakt voelt voor de kijker van de video.

Verandering 3: Bewegingslijnen

Door middel van de bewegingslijnen kan het figuurtje ervoor zorgen dat de beweging ook echt binnen de betreffende kaders blijft of een betreffende lijn volgt. Bijvoorbeeld een slag met de hand kan op een horizontale lijn volgen. Door deze toepassing zorgt men ervoor dat de slag ook daadwerkelijk horizontaal is zonder dat de stoot iets te laag of te hoog gericht is.

Verandering 4: Problemenpaneel

Door middel van het problemenpaneel kan er worden gekeken welke problemen zich ervoor doen binnen het project van een project. Dit zorgt ervoor dat de gebruikerservaring wordt verhoogd waarbij de gebruiker een betere ervaring krijgt ten opzichte van de voorgaande versies van Adobe Character Animator.

Wat is nieuw in Adobe Character Animator CC 2020

Verandering 5: Zoekmogelijkheden

Ook de zoekfuncties binnen het programma zijn verhoogd. Zo zijn filters makkelijker te zoeken, kunnen instellingen sneller worden teruggevonden en kunnen eventuele tags of andere triggers worden bekeken door de zoekfunctie binnen het programma. Dit zorgt ervoor dat u niet veel hoeft te zoeken naar een betreffende functie, tag of instelling waardoor u binnen de creatieve sfeer kunt blijven.

Verandering 6: Camera functie

Door de camera functie is het mogelijk geworden om lip synchronisatie toe te passen. Dit gebeurt door middel van de webcam op uw laptop. Aan de hand van uw eigen gezicht zal de animatie ook bewegen. Dit heeft als voordeel dat u niet alle aanpassingen met uw muis hoeft te doen, maar dat u gewoon uw gezicht kunt gebruiken voor de animatie.

Aan de hand van de stilte optie is het mogelijk om alleen de gezicht elementen over te nemen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u op een bepaalde locatie bent waarbij veel achtergrond geluiden zijn of waar veel mensen op de achtergrond spreken.

Verandering 7: Opslaan

De functie van het opslaan heeft ook een update gekregen binnen Adobe Character Animator 2020. Documenten zullen automatische worden opgeslagen in versies. Belangrijke versies kunnen gemarkeerd worden waardoor belangrijke momenten snel terug te halen zijn. Hierbij kunt u onder meer gebruik maken van de ondergaan, herhalen en de geschiedenis optie binnen het programma.

Verandering 8: Beginscherm

Ook het beginscherm van Adobe Character Animator 2020 heeft een update gekregen. Net zoals bij de andere programma’s heeft Adobe Character Animator een homebutton gekregen. Hierdoor kunt u, naast het project dat u open heeft staan, snel terugschakelen naar het beginscherm. U kunt dan bijvoorbeeld snel doorschakelen naar de zelfeducatie (zelfstudie) van Adobe waarbij bepaalde functies en bewerkingen worden uitgelegd. Of u kunt bijvoorbeeld een recent project raadplegen dat u heeft geopend in Character Animator 2020.

Verandering 9: Automatische licht compensatie

Door de automatische licht compensatie wordt er gekeken naar de lichtinval in de kwaliteit van de elementen dat gebruikt wordt binnen het programma. Hierdoor kan er real-time analyse worden gemaakt of bepaalde fragmenten bijgewerkt moeten worden naar een heldere of minder heldere situatie. Bijvoorbeeld handig wanneer bepaalde fragmenten overbelicht zijn.

Verandering 10: Verdere verbeteringen

Naast de bovenstaande veranderingen heeft het programma ook nog enkele andere veranderingen met zich meegebracht. Denkt y bijvoorbeeld maar aan het lagenselectie tool waarbij bepaalde camera input wordt toegevoegd. Dit kan bijvoorbeeld ook wanneer de webcam is ingeschakeld en u met uw hoofd een laag kunt selecteren.

Daarnaast is de lip synchronisatie meegekomen met een voorkeuren venster waarbij de lip synchronisatie ingesteld kan worden, bijvoorbeeld om visemes toegepast kunnen worden.

Als laatste is er een manier gevonden waarbij het loopgedrag opgenomen kan worden aan de hand van beweging animatie. Dit zorgt ervoor dat dit proces soepel verloopt waarbij het niet lijkt alsof een persoon daar aan te pas is gekomen om deze animatie toe te passen.

Conclusie

Met de komst van de Adobe Character Animator 2020 update heeft het programma een aantal goede veranderingen meegekregen. Dit proces wordt daarmee verbeterd aan de hand van real-life technologie, bijvoorbeeld dat toegepast kan worden aan de hand van de bewegingen die via de webcam getoond kunnen worden. Mocht u toch nog vragen hebben over Adobe Character Animator 2020 of hulp nodig zijn, dan kunt u contact met mij opnemen via het contactformulier.

 

Tags: