Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Animate CC 2020?

Wat is nieuw in Adobe Animate 2020Foto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Animate CC 2020?

Adobe Animate is eigenlijk de thuishaven van animatievideo’s. Vroeger gebruikte men vooral Coreldraw hiervoor, maar tegenwoordig gebruikt men steeds meer Adobe Animate. Maar wat voor nieuwe features heeft Adobe Animate 2020 eigenlijk gekregen?

 

 

Wat is Adobe Animate?

Adobe Animate is een programma van Adobe wat vroeger bekend stond als Adobe Flash. Doordat Flash in het najaar 2020 wordt uitgefaseerd op alle media fronten heeft Adobe enkele jaren geleden Adobe Flash omgezet naar Adobe Animate. Adobe Animate maakt daardoor geen gebruik meer van het oude Flash, maar zal gebruik maken van modernere technieken waaronder HTML5, CSS, Bootstrap en Javascript.

Met het programma Adobe Animate kunt u 2D animaties maken. Dit kan gerealiseerd worden door de hoeveelheid frames dat er in een project zit. Iedere frame staat voor een beweging. In een normale video (afgespeeld op 28 fps (frames per second) worden er dus per seconden 28 frames laten zien.

Met deze animaties die gemaakt zijn in Adobe Animate kunt u geanimiseerde producten laten zien. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer u een animatievideo wil maken zonder dat u of een collega van u in beeld wordt gebracht.

Een interessant feitje op het hoeveelheid frames is dat het menselijk ook maximaal 25 frames per seconden kan zien. Dit betekent dus dat alle frames die daarboven komen niet door het oog worden gezien. Komt het lager te liggen dan het aantal, dan zullen wij de beelden als traag, niet vloeiend of storend beschouwen.

 

Wat is nieuw in Adobe Animate 2020?

Met de komst van Adobe Animate 2020 zijn er verschillende verbeteringen meegenomen in het gebruik van dit programma voor de gebruiker. Laten we snel gaan kijken wat er allemaal met Adobe Animate is veranderd.

Verandering 1: Gebruikersinterface

Voor de gebruikers die Adobe Animate CC 2020 met regelmaat gebruiken zullen gelijk zien dat de gebruikersinterface is veranderd. Zo heeft het beginscherm een overzicht van zelfstudie (zelfeducatie), voorgestelde documentinstellingen en de recent geopende documenten die de gebruiker heeft gebruikt in het programma.

Daarbij is rekening gehouden met de creativiteit vanuit u als de gebruiker. Hierdoor kunt u de deelvenster en het lay-out zelf naar eigen keuze indelen zoals u dat zelf graag zou willen indelen. Dit ligt in de verwachting met de workflow in combinatie met Illustrator en de andere Creative Cloud Apps.

Verandering 2: Deelvenster eigenschappen

Het deelvenster eigenschappen is ook een metamorfose ondergaan waarbij u de instellingen en de besturingselementen binnen de huidige taak of workflow kunt bekijken. Hierbij is het doel om u zo veel mogelijk te helpen met het gebruikersgemak.

U maakt daarbij gebruik van de vier onderdelen gereedschap, object, frame en document dat nu goed weergeeft welke eigenschappen het geselecteerde object heeft. Deze eigenschappen zijn dan ook weer binnen het deelvenster te rangschikken naar uw voorkeur die u het meest wil gebruiken. Aan de hand van de standaardwerkruimtes of een door u eigen gemaakte werkruimte vindt u de betreffende tools in enkele handelingen.

Verandering 3: Personalisatie

Niet iedere tool heeft u altijd ook daadwerkelijk nodig. Net zoals in Adobe producten zoals Photoshop, InDesign en Dreamweaver kunt u de werkbalken ook personaliseren. Op deze manier kunt u tools bij elkaar rangschikken of eventueel verwijderen mocht u een bepaalde tool niet willen gebruiken.

Verandering 4: Tijdlijn

Ook de tijdlijn van Adobe Animate 2020 heeft een aanpassing ondergaan. De huidige tijdlijn is gemoderniseerd waarbij nieuwe opties en functies zijn meegenomen voor de gebruiker. Zo kan de gebruiker kiezen voor transparante lagen, kan een laag gemankeerd worden met een kleur en kan er gewerkt worden op één specifieke laag. De besturingselementen die meekomen met deze verandering hebben ook een update gekregen. Denkt u bijvoorbeeld aan de hoeveelheid frames per second (FPS) waarbij nu de hoeveelheid secondes erbij vermeld staan. Handig wanneer u een animatievideo wil maken van een bepaalde lengte.

 

 

Verandering 5: Zelfeducatie

Naast de theorie en boeken van Adobe die beschikbaar zijn over Adobe Animate kunt u ook de zelfstudie (zelfeducatie) raadplegen van Adobe. Een snelkoppeling naar deze omgeving kunt u terugvinden via het startscherm in het programma, maar ook in het programmaoverzicht in uw Creative Cloud App op uw computer.

In deze Zelfeducatie neemt Adobe u mee van adviezen voor beginners tot aan gevorderde gebruikers die bepaalde functies willen kennen of een overzicht willen krijgen van een bepaald onderdeel binnen het programma.

Verandering 6: Exporteren

Door de integratie van Adobe Media Encoder hoeft u in Adobe Animate 2020 niet meer de video te exporteren. Dit gebeurt vanaf nu in Adobe Media Encoder. U selecteert de gewenste output instellingen in Adobe Animate. Vervolgens zal Adobe Media Encoder opgestart worden die deze instellingen zal ondersteunen. Het exporteren van de video gebeurt dan binnen korte tijd waardoor u in de tussentijd verder kunt gaan met een ander project. Binnen het exporteren kunt u net zoals bij de voorgaande versies ook de gewenste frames meenemen.

Verandering 7: Penselen

De penselen binnen Adobe Animate hebben ook een update gekregen. Deze zullen nu vloeiender bewegingen maken en kunnen al acties zijn in de live voorvertoning, waardoor u meteen ziet hoe het eindresultaat eruit zal komen te zien. Daarnaast kunt u de penseelopties ook zelf indelen. Denkt u bijvoorbeeld aan de grootte, kleur, vloeiendheid en de penseelsnelheid bij het tekenen van een object.
Door de opties zoals ronding, hoek, tabs en de optie van de stabilisator kunt u nog beter de creatie naar voren brengen zoals u dat graag zou willen. Dit komt dan uiteindelijk het eindresultaat ten goede dat u kunt delen via verschillende kanalen, waaronder op social media.

Verandering 8: Instellingen

Niet alleen de gebruikerservaring is aangepast. Ook de instellingen van het programma hebben een update meegekregen. Hierbij moet u denken aan de voorkeuren, aan de kennis die u heeft, aan de basisopties of het indelen van de werkruimtes binnen het programma.

U kunt daarbij gebruik maken van verschillende vooraf ingestelde sneltoetsen of het lekker compact en overzichtelijk houden als u niet veel eisen heeft aan het eindresultaat.

Wat is nieuw in Adobe Animate 2020

Verandering 9: Prestaties

Adobe Animate heeft een prestatieverbetering gekregen waardoor de algemene werking van het programma verbeterd is. Het programma werkt sneller en zal ook sneller de taken en opdrachten uitvoeren. Denkt u bijvoorbeeld aan het opslaan of aan het afspelen van uw project.

Ook de ondersteuning van het programma is verbeterd. Naast de al ondersteunende elementen is het vanaf nu ook mogelijk om CreateJS-bibliotheken, CC Libraries, Flash Player en Air te laten ondersteunen met het programma.

Verandering 10: Verdere verbeteringen

Naast deze grote verbeteringen is er met deze update ook kleinere verbeteringen meegeleverd. Deze verbeteringen zorgen over het algemeen voor een verbeterde workflow binnen het programma. Bijvoorbeeld voor de ondersteuning van de sneltoetsen, voor het exporteren van documenten, voor het SVG exporteren of voor het toepassen van verschillende (kleur) effecten op de door u gemaakte creatie in Adobe Animate 2020.

Conclusie

Met deze update van Adobe Animate 2020 zal de workflow van animators binnen het programma verbeterd worden. Het is nu mogelijk om veel meer bestanden te ondersteunen en te exporteren. Heeft u nu vragen over Adobe Animate 2020 of heeft u hulp nodig? Dan kunt u gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.

Tags: