Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Première Pro 2021?

Adobe Week - Wat is er nieuw in Premiere Pro 2021Foto: © Peter Stumpf (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Première Pro 2021?

Als het gaat om videobewerkingen dan zeggen veel mensen gelijk Adobe Première Pro. Het team van Adobe heeft ook bij de release van Adobe Première Pro 2021 weer handige functies uitgebracht. In dit artikel vertel ik u daar meer erover.

Wat is Adobe Première Pro?

Adobe Première Pro is een videobewerkingsprogramma waarmee u in staat bent om video’s te bewerken voor verschillende platformen en apparaten. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het maken van een vakantievideo, een aftermovie van een gaaf concert, een animatievideo dat gemaakt is in Adobe Animate die u nog wil uitbreiden met verschillende effecten of dat u een video voor Instagram wil gaan maken.

Om dit mogelijk te maken heeft Adobe Première Pro vele tools. Denkt u bijvoorbeeld maar aan het in- en uitzoomen binnen de applicatie, het toevoegen van geluiden, het toevoegen van filters of het bewerken van videofragmenten. Uiteindelijk kunt u met verschillende vooringestelde presets de video exporteren voor op uw eigen website, Vimeo, Instagram of YouTube.

Wat is er nieuw in Adobe Première Pro 2021?

Dit jaar heeft het team achter Adobe Première Pro verschillende handige en leuke functies toegevoegd of verbeterd. Laten we snel kijken wat er allemaal veranderd is binnen het programma zodat u nog beter (en sneller) video’s kunt ontwikkelen.

Verandering 1: Kleurbeheer voor ARRI ProRes

Het is nu mogelijk om LUTs streamlines toe te voegen aan uw project in Adobe Première Pro. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn wanneer u een videoproductie doet in HDR. Door middel van deze verbetering kunt u bijvoorbeeld rec709 LUTs vervangen door HLG LUTs. Erg handig voor het streamen van HDR video’s naar uiteenlopende platformen.

Adobe Week - Wat is er nieuw in Premiere Pro 2021

Foto credits: Peter Stumpf

Verandering 2: Ondersteuning voor Rec2100 PQ kleurenwerkruimte

De HDR werkruimte wordt nu ook ondersteunt met de Rec22100 PQ kleurenwerkruimte. Hierdoor bent u in staat om nog beter te werken met de kleuren in uw video of om nog meer dramatische effecten eraan toe te voegen. Deze functie kunt u vinden via de Lumetri Scopes panel, rechtsklikken en dan te kiezen voor Rec2100 PQ onder het kopje colorspace.

Verandering 3: Ondersteuning voor ProRes RAW

Het is nu mogelijk om met een Windows computer of laptop, die draait op Intel of AMD GPUs, om ProRes RAW bestanden te importeren. Deze ondersteuning is overigens niet alleen toegepast binnen Adobe Première Pro 2021. Ook wordt deze ondersteuning aangeboden in Adobe After Effects 2021, Adobe Media Encoder 2021 en Adobe Première Rush 2021.

Verandering 4: ProRes RAW naar een LOG kleurenruimte converteren

Het is nu ook mogelijk om een ProRes RAW te laten converteren naar een LOG kleurenruimte. Dit is handig als u op een andere manier aan uw video’s wil gaan werken of als een andere applicatie de ProRes RAW niet (goed) ondersteund.

Adobe Week - Wat is er nieuw in Premiere Pro 2021

Foto credits: Skye Studios

Verandering 5: Andere verbeteringen

Naast deze nieuwe ondersteuningen is het nu ook mogelijk om hardware decoding te doen via een AMD en NVIDIA GPUs op Windows computers of laptops. Zo is de faster playback en de responsieve tijdlijn prestaties voor de codering H.264 en HEVC formaten in Adobe Première Pro 2021 en Adobe After Effects 2021 flink verbeterd. Op deze manier kunt u nog sneller werken en uw video online publiceren.

Voor zowel de MAC als de Windows computers en laptops is de audio pre-roll in Adobe Première Pro 2021 flink verbeterd. Zo kan de responsive playback binnen grote projecten, die veel audio effecten bevatten, sneller worden afgespeeld waardoor u nu niet meer voor hoeft te wachten.

Conclusie

Ondanks deze vijf verschillende aanpassingen die door het Adobe team zijn gelanceerd wordt Adobe Première Pro 2021 een grote stap vooruit in een betere videobewerking. Zo hoeft u niet meer lang te wachten en worden veel systemen goed ondersteund door het programma. Mocht u vragen hebben of hulp nodig zijn met Adobe Première Pro 2021, dan kunt u contact met mij opnemen via het contactformulier.

Tags: