Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Photoshop CC 2020?

Update for Adobe Photoshop in the Creative CloudFoto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Photoshop CC 2020?

Adobe Photoshop is naast het bewerken van foto’s ook een programma wat veel gebruikt wordt voor nieuwe illustraties mee te maken. Bijvoorbeeld afbeeldingen over toekomstige ontwikkelingen of compleet nieuwe werelden. Maar wat voor nieuwe features heeft Adobe Photoshop 2020 eigenlijk gekregen?

Wat is Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop is een programma dat gemaakt is door Adobe. Met Adobe Photoshop kan de gebruiker bijvoorbeeld foto’s bewerken, onderdelen van een foto verwijderden of zelfs een nieuw complete foto maken aan de hand van verschillende andere foto’s die zijn gemaakt door de gebruiker of door andere personen.

De realisatie daarvan kan gedaan worden met behulp van diverse tools die beschikbaar zijn gesteld in het programma. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende lagen die gebruikt kunnen worden, de verschillende mogelijkheden om filters of kleurveranderingen toe te passen en door de bewerkingstools zoals een lasso, kleuremmertje, losse pen tool of de voorgeprogrammeerde vormen die gebruikt kunnen worden binnen het ontwerp waarmee de gebruiker bezig is.

 

Wat is nieuw in Adobe Photoshop 2020?

Adobe Photoshop is in de laatste jaren erg veranderd. Niet alleen in de manier waarbij de gebruiker met het programma kan werken, maar ook onder de motorkap om de gebruikerservaring te verbeteren voor jou als gebruiker. Hieronder kan je de verandering terugvinden die meekomen met de nieuwste versie van Adobe Photoshop 2020.

Gebruikersinterface

Voor de gebruikers die met regelmaat gebruik maken van Adobe Photoshop is dit een opvallende ontwikkeling. De gebruikersinterface van het programma is licht aangepast waardoor het moderne en effectiever eruit ziet. Zo heb je een goed overzicht van jouw recente documenten en informatieve bronnen die je kan raadplegen bij het maken van nieuwe content in Adobe Photoshop.

Cloudopslag

Wanneer je eenmaal werkt in Adobe Photoshop en het document (tijdelijk) wil opslaan, zal je eerst een melding krijgen. Door een nieuwe functie geïntroduceerd door Adobe krijg je de vraag of je het Photoshopbestand (.psd) wil opslaan op jouw harde schijf of in de cloud van Adobe. Wanneer je het document in de cloud opslaat, dan zal Adobe met regelmaat het document voor je automatisch opslaan en bijwerken. Hierdoor heb je eigenlijk een vrijwel naadloze samenwerking tussen verschillende apparaten op jouw computer, smartphone of tablet.

Door het opslaan in de cloud kan je het bestand ook bewerken met de apps voor op andere apparaten, zoals de Adobe Fresco of de Photoshop app voor Android. Hierdoor kan je de bestanden up-to-date houden, worden ze veilig opgeslagen en kan je de documenten ook offline bewerken, waardoor ze worden geüpload naar de cloud wanneer je verbinding maakt met het internet.

Voorinstellingen

Adobe Photoshop heeft ook gewerkt aan haar voorinstellingen die meekomen met de verschillende tools en mogelijkheden in het programma. Deze voorinstellingen zijn vooral te zien onder het menu venster voor stalen, kleurovergangen, patronen, vormen en stijlen.

De voorinstellingen zijn bijvoorbeeld gemoderniseerd, kunnen toegewezen worden aan verschillende (deel)vensters, kunnen de voorinstellingen in grote getalen worden bijgewerkt wanneer ze in groepen bevinden, kunnen de voorinstellingen worden versleept naar het canvas en word er een livevertoning weergegeven zodat je ziet wat er veranderd gaat worden.

Mocht je toch nog liever werken met de oude voorinstellingen, dan kan je dit eenvoudig inschakelen door te navigeren naar het menu van het betreffende deelvenster en te klikken op oude voorinstellingen.

Object selecteren

Naast de traditionele selectietools snelle selectie, lasso en de toverstaf is er een nieuwe selectietool erbij gekomen. Met het object selecteren kan je aan de hand van de techniek dat is toegepast door Adobe en Adobe Sensei een onderdeel van een foto selecteren. Door de kleurverschillen zal Adobe de betreffende pixels en het onderwerp selecteren.

Door het rechthoekig gebied dat deze object selecteren met zich meebrengt kan het snel en effectief objecten selecteren in een afbeelding, bijvoorbeeld personen, auto’s, meubilair of andere objecten.

Transformeren

Wanneer je een laag had toegevoegd in Adobe Photoshop en je de afbeelding gelijkmatig wilde vergroten of verkleinen, dan moest je altijd de shifttoets ingedrukt houden. Met de nieuwste versie van Adobe Photoshop 2020 kan je dit doen door de knop proportioneel schalen (te herkennen aan het linkicoontje bovenaan het scherm) te klikken. Wanneer deze ingeschakeld is zal Photoshop uit zichzelf de zijkanten gelijkmatig verdelen.

Mocht je toch gebruik willen maken van de oude transformatietechniek, dan kan je dit eenvoudig zelf aanpassen via voorkeuren, algemeen en te selecteren naar oude vrije transformatie.

Eigenschappen

Eigenschappen in Adobe Photoshop hebben ook een update gekregen. Het is nu mogelijk om verschillende rasters toe te passen waardoor je nog meer gedetailleerde te werk te gaan. Je kan nu kiezen tussen document, pixel laag en type laag.

Deze techniek kan nu sneller worden uitgevoerd doordat de processen zijn verbeterd en Adobe Photoshop automatische herkenning heeft toegepast. Hierdoor kan je effectief te werk gaan met de nieuwe instellingen.

Omzetten van lagen

In Photoshop heb je de mogelijkheid om lagen in slimme objecten of in pixellagen weer te geven. Slimme objecten kunnen vanaf nu ook omgezet worden in verschillende lagen. Dit kan je doen door rechts op een slimme laag (of object) te klikken en te kiezen voor omzetten in lagen. Ook kan je ervoor kiezen om te navigeren in het menu naar lagen, slimme objecten en naar omzetten in lagen.

Adobe Photoshop zal de slimme laag nu automatisch omzetten in verschillende transparante lagen met de verschillende elementen uit de slimme laag.

Transformatie

De transformatie tool werd nog wel eens gebruikt door veel gebruikers. Ook deze tool heeft een metamorfose ondergaan waarbij het nu nog eenvoudiger is om dit toe te passen binnen jouw creatie. Dit kan je doen door te kiezen voor de controlepunten en daar vandaan de afbeelding aan te passen.

De mogelijkheden van het rastergrootte zijn 3 x 3, 4 x 4 of 5 x 5. Maar je kan natuurlijk ook kiezen uit jouw eigen rasters, het toevoegen van ankerpunten of het verwijderen van bepaalde lijnen. Je kan hier komen door te navigeren in het menu naar bewerken, transformatie en verdraaien.

Lettertype

Adobe Fonts is het algemene kanaal van Adobe waarbij lettertypes geselecteerd kunnen worden. Door gebruik te maken van de Creative Cloud App voor je computer kan je deze handig synchroniseren met al jouw apparaten dat verbonden is met jouw Adobe account.

Dankzij de verbetering in Adobe Photoshop kan je nu eenvoudig stilistische sets en opentype lettertypes aanpassen. Hiermee kan je alternatieve glyphs toepassen op bepaalde woorden letters in jouw ontwerp. Je kan dit activeren door te navigeren naar het deelvenster eigenschappen. Deze kan je ook terugvinden onder het menu venster.

Vullen

Met de komst van de nieuwe versie is het ook mogelijk om lagen te vullen, zoals dat ook eerder mogelijk was in de voorgaande versies van Adobe. Hierbij is de tool van het vullen geüpdate waarbij je gebruik kunt maken van verschillende functies. Bijvoorbeeld het automatisch vullen van het vulgebied, het rechthoekig vullen van het vulgebied of het aangepast vullen van het monstergebied. Via het menu bewerken, vullen met behoud van inhoud, kan je effectief gebruik maken van deze nieuwe mogelijkheid.

Bits aanpassingen voor helderheid, contrast en curven

Naast de voorgaande bits instellingen heeft Adobe Photoshop 2020 nu ook de mogelijkheid voor ondersteuning met documenten voor een 32-bits indeling. Dit is onder meer van toepassing op de curven, helderheid en het contrast in Photoshop. Dit is vooral handig voor HDR-workflow en -documenten.

Nieuw beginscherm

Onder verandering 1 had ik het al aangegeven, maar het beginscherm van Adobe Photoshop is ook onder de loop genomen. Zo kan je nog steeds jouw recent gebruikte documenten terug vinden. Daarnaast vindt je snelle en handige links naar referenties. Bijvoorbeeld naar de helpomgeving van Adobe, naar inspiratie op Behance of naar de zelfeducatie van Adobe zelf. Mocht je de nieuwe ontwikkelingen gemist hebben, dan kan je dit eenvoudig terugvinden in de snelkoppeling daar naartoe.

Via voorkeuren onder het menu bewerken kan je ook de voorinstellingen voor het beginscherm aanpassen. Zo geeft je jouw beginscherm weer zoals je dat graag zou willen. De werkruimtes kan je net zoals voorgaande versies van Adobe Photoshop ook zelf aanpassen.

Nieuwe sneltoetsen

Naast de traditionele sneltoetsen die meekwamen met de voorgaande edities van Photoshop heeft deze versie ook weer nieuwe sneltoetsen gekregen. De tilde (~) knop wordt nu gebruikt om te schakelen tussen het verven en het wissen van de gegevens wanneer je de penseel tool gebruikt.

Door de alt knop ingedrukt te houden en te klikken op één van de lagen wordt je automatisch ingezoomd op de betreffende content dat in die laag te vinden is. Dit kan handig zijn wanneer je veel lagen gebruikt en niet precies weet welke laag waarover gaat.

Bij het gebruik van het penseel kan het voorkomen dat je aangepaste penselen heeft ingeladen die door anderen zijn gemaakt. Om dit te roteren kan je nu gebruik maken van de pijlen rechts en links. Hiermee kan je de pijlen handmatig met één graad naar links of naar rechts draaien. Heb je de shift toets daarbij ingedrukt terwijl je de linker- of rechtertoets indrukt, dan zal jouw penseel met 15 graden naar links of naar rechts draaien.

Geanimeerde GIF’s

Je kan dankzij de integratie van GIF-bestanden nu een document ook opslaan naar een GIF-indeling door de frames uit jouw creatie. Je kan dit doen door te navigeren naar bestand en daarna te kiezen voor opslaan als. In de bestandsindeling kies je voor GIF indeling. Je zal nu een scherm krijgen met de instellingen over hoe je het GIF-bestand wil opslaan.

Andere verbeteringen

Naast de voorgaande veranderingen heeft Adobe vele andere kleine updates doorgevoerd, zowel in de workflow als onder de motorkap. Zo is de algemene prestatie van het programma verbeterd. De lensvervaging is versneld en ook het openen van een (nieuw) document is versneld.

Tabbladen kunnen eenvoudig worden veranderd waarbij ook de lagen en de laagsamenstelling verbeterd is door de updates op dat gebied. Maar dat is niet het enige. Ook wordt er naast de Latin en Oost Aziatische lay-out ook de World-Ready lay-out beschikbaar gemaakt waarbij talen en woordvorming voor Indische, Midden-Oosterse en Zuidoosters Aziatische scripts worden ondersteund.

Conclusie

Met de komst van Adobe Photoshop 2020 is er veel verbeterd. Zowel de snelheid als de tools hebben door Adobe en het team achter Adobe Photoshop een verbetering gekregen. Dit zorgt ervoor dat je als gebruiker van het programma sneller en effectiever te werk kunt gaan. Mocht je toch nog vragen hebben over Adobe Photoshop of hulp nodig zijn met Adobe Photoshop, dan kan je gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.