Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Photoshop 2021?

Update for Adobe Photoshop in the Creative CloudFoto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Photoshop 2021?

Adobe Photoshop staat inmiddels bekend om het bewerken van foto’s, maar ook om het weghalen van bepaalde elementen binnen een foto. In de afgelopen jaren heeft het team achter Adobe Photoshop verschillende handige en technologische functies toegepast binnen het programma. In dit artikel laat ik je zien welke nieuwe functies er zijn toegevoegd aan Adobe Photoshop 2021.

Wat is Adobe Photoshop?

Adobe Photoshop staat bekend als een fotobewerkingsprogramma. Hiermee kan je foto’s bewerken, onderdelen van de foto verwijderen of extra effecten toevoegen waar je dat zou willen. Maar dat is niet het enige. In de afgelopen jaren heeft Adobe Photoshop verschillende andere handige tools gekregen, zoals het verwijderen van een achtergrond in een afbeelding of het aanpassen van iemand zijn of haar perspectief binnen het programma.

De realisatie van deze nieuwe (moderne) content kan gedaan worden met behulp van de tools die het programma beschikbaar stelt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van verschillende filters, het toepassen van verschillende lagen, het bewerken met de lasso tool of het kleuremmertje of het ontwerpen met andere illustratietools binnen het programma.

Wat is nieuw in Adobe Photoshop 2021?

Ook dit jaar heeft het team achter Adobe Photoshop 2021 hard gewerkt. Zo zijn er verschillende nieuwe functies toegevoegd en zijn oude functies flink verbeterd waar dat mogelijk was. Laten we kijken welke mogelijkheden je nu heb in de nieuwe versie van het programma.

Neural filters

Neural filters vind ik een handige functie die nieuw is binnen het programma. Met deze Neural filters kan je een bestaande afbeelding voorzien van een nieuw uiterlijk. Stel je heb een foto van jezelf, maar je wil deze vervormen in een oudere persoon. Dan kan je de Neural filters activeren en door middel van sliders de afbeelding zodanig veranderen dat je ouder of jonger lijkt. Maar dat is niet het enige. Met deze nieuwe functie binnen Adobe Photoshop, waarbij er gebruik wordt gemaakt van Adobe Sensei en Artificiële Intelligentie (AI), kan je ook foto’s inkleuren. Zo kan Adobe Photoshop automatisch kijken wat de compositie is, mogelijk objecten herkennen en die voorzien van een kleur. Deze kleur kan je dan ook weer aanpassen binnen het programma zodat je realistische content krijgt. Deze functie kan je raadplegen via filters –> Neural filters.

Luchtvervanging

Deze optie was al in een recente update van Luminar 4 mogelijk. Luminar 4 is een ander fotobewerkingsprogramma die veelal naast Adobe Photoshop en Adobe Lightroom wordt gebruikt. Het team achter Adobe Photoshop heeft het mogelijk gemaakt om luchtvervanging te realiseren binnen het programma. Stel je hebt een foto gemaakt waarbij de lucht niet geweldig is. Met deze luchtvervanging kan je  de lucht aanpassen aan een voorgestelde luchtcompositie of een andere luchtafbeelding die je in het verleden hebt gemaakt. Hierdoor bespaar je tijd en hoef je mogelijk maar nog een klein deel aan te passen aan jouw foto in Adobe Photoshop 2021! Deze nieuwe functie is te raadplegen via bewerken (edit) –> luchtvervanging (Sky Replacement).

Meer informatie beschikbaar

Adobe had in de afgelopen maanden voorafgaand aan Adobe MAX 2020 verschillende verbeteringen al toegepast binnen haar programma’s en de Adobe Creative Cloud app voor jouw computer of laptop. Bijvoorbeeld het bekijken van livestreams, het opzoeken van handige informatie of het bekijken van tuturials die door experts zijn gemaakt.

Via het deelvenster ontdekken heb je nu nog sneller toegang tot meer uitleg over Adobe Photoshop. Zo kan je bijvoorbeeld uitleg krijgen over bepaalde Photoshop-tools, praktische zelfstudies bekijken, artikelen lezen of de handleiding erbij pakken. Op deze manier kan je eenvoudig en snel datgene opzoeken wat je graag zou willen opzoeken. Dit is ook weer te bekijken via de zoekfunctie binnen het programma.

Naast deze handige functie zal Adobe Photoshop ook aanbevelingen doen binnen het programma. Dit gebeurt op basis van de vaardigheden die je heb en het werk dat je maakt binnen het programma. Stel je hebt afbeelding die weergegeven is in zwart-wit. Dan zou Adobe Photoshop een aanbeveling kunnen doen om de nieuwe functie Neural functie te gebruiken waardoor je in enkele klikken de foto kunt inkleuren (en waar nodig kunt aanpassen). Om het deelvenster ontdekken te openen gebruikt je de sneltoets CTRL + F (of Command + F) of je navigeert via het menu help –> Help bij Photoshop (Photoshop help).

Clouddocumenteren verbeterd

Sinds Adobe Photoshop 2020 is het mogelijk om bestanden op te slaan naar de Adobe Creative Cloud. Dit voorkomt dat jouw harde schijf op je computer of laptop snel overvol raakt met allemaal Adobe Photoshop bestanden. In de nieuwe versie van Adobe Photoshop 2021 is het nu mogelijk om de versiegeschiedenis te raadplegen. Hierdoor kan je altijd een oudere versie terughalen, mocht je per ongeluk een wijziging zijn vergeten of een kopie te maken. Deze versies zijn 30 dagen nog terug te halen via de versiegeschiedenis. Gemankeerde versies zullen gewoon blijven bestaan (ook al zijn de 30 dagen al voorbij). Je kan deze functie gebruiken via bestand (file) –> Versiegeschiedenis (version history).

Naast het bekijken van de bestandversies is het ook mogelijk om een Adobe Photoshop cloud document offline te gebruiken. Bijvoorbeeld handig wanneer je (tijdelijk) even geen internet heeft. Dit kan je doen door te navigeren naar de cloud documenten. Wanneer er een icoontje wordt weergegeven met een wolkje en een pijltje naar beneden dan betekent dit dat het document alleen online te vinden is. Wanneer je hierop klikt dan wordt het icoontje groen met een pijltje. Dit betekent dat jouw Adobe Photoshop cloud document tijdelijk is opgeslagen in de cache op jouw computer. Mocht je wijzigingen hebben gemaakt en er is een probleem met synchroniseren, dan laat Adobe Photoshop 2021 je dit weten via een rood uitroepteken.

Patroonvertoning

Via deze nieuwe functie kan je realtime zien hoe een patroon binnen jouw ontwerp kan worden gerealiseerd. Stel je hebt een patroon gemaakt dat je wil herhalen. Door een kleine aanpassing te doen kan je dit toepassen op het volledige patroon dat je zojuist heeft gemaakt in Adobe Photoshop 2021. Zo kan je in reallife het patroon bekijken zonder dat je zich af vraagt hoe het eruit zou komen te zien. Je kan deze nieuwe functie vinden via weergave (view) –> Patroonvoorvertoning (Pattern Preview).

Slimme object herstellen

Het maken van een slimme objecten (smart object) is een functie die al een tijdje meegaat binnen Adobe Photoshop. Binnen het programma is het ook mogelijk om deze objecten aan te passen en te vervormen. Soms doen we dit te veel waardoor we het volledige slimme object opnieuw moeten invoeren. Adobe Photoshop heeft nu een nieuwe functie toegepast dat herstellen heet (recovery). Hiermee kan je het slimme object terugzetten in de oorspronkelijke staat die je had toen je het object in Adobe Photoshop in ging laden. Deze functie is nu beschikbaar via het eigenschappen menu als je een slim object heeft geselecteerd.

Plug-ins

Enkele weken geleden bracht Adobe een nieuwe update uit voor haar Adobe Creative Cloud app. Hiermee was het mogelijk om vanuit deze desktop app plug-ins te installeren voor jouw Adobe producten, zoals voor Adobe Photoshop. Hiermee kan je direct plug-ins installeren waardoor je deze niet meer omslachtig hoeft toe te passen binnen het programma. Denk bijvoorbeeld maar aan plug-ins zoals Slack, Trello of Microsoft Teams om met jouw design team goed te kunnen werken.

Voorinstellingen zoeken

Het is soms lastig, wanneer je veel penselen, stalen of patronen heeft, om een specifiek object te zoeken. Adobe Photoshop heeft daar nu een zoekfunctie eraan toe gevoegd. Zo kan je sneller de gewenste voorinstelling vinden. Deze toegevoegde functionaliteit kan gevonden worden via de deelvensters penselen, stalen, verlopen, stijlen, patronen en vormen.

Traceertool

Deze traceertool is nog een bèta uitvoering binnen Adobe Photoshop. Daarom moet je, als je gebruik wil maken van deze tool, een functie aanvinken via jouw voorkeuren. Dit doet je door te navigeren naar voorkeuren (preferences) –> Aanvinken Technology previews. Nadat je deze functie heeft ingeschakeld moet je Adobe Photoshop opnieuw opstarten om van deze functie gebruik van te maken.

Met deze tool kan je rond een object tekenen door eenvoudig een pad te trekken. Hierdoor zorg je ervoor dat het object dat je selecteert behouden blijft en geselecteerd wordt. Deze tool heet Traceren met behoud van inhoud (Content-Aware Tracing tool) in de pen-toolgroep binnen de werkbalk van Adobe Photoshop.

Verbeteringen in selecteren en maskeren

Met het verbeteringen in selecteren en maskeren wordt er een handige functie toegepast aan Adobe Photoshop. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om, wanneer je een portretfoto heeft met haar van een persoon, om dit te verbeteren door middel van een nieuwe functie genaamd haar verfijnen (refine hair). Hiermee gaat Adobe Photoshop kijken hoe dit haar ook gemaskeerd kan worden wanneer je gebruik maakt van een mask op een laag.

Deze instellingen via het selecteren en maskeren kunnen ook opgeslagen worden. Op deze manier hoef je de aanpassingen niet iedere keer handmatig te doen maar kan je ook eenvoudig met een paar klikken terugbrengen naar de oorspronkelijke staat binnen jouw ontwerp.

Binnen het selecteren en maskeren in Adobe Photoshop zijn twee nieuwe mogelijkheden toegevoegd. De eerste mogelijkheid is behoud van kleur (Color aware). Hiermee kan je een object maskeren waarbij de kleur zoveel mogelijk behouden wordt in Adobe Photoshop. De andere mogelijkheid is behoud van object (Object aware). Hiermee wordt het object zoveel mogelijk intact gehouden.

Verbeteringen in vullen met behoud van inhoud

Het vullen met behoud van inhoud gebruikte ik vaak in een foto, bijvoorbeeld voor het verwijderen van een vogel die op een foto stond. Hierdoor moest ik altijd naar een submenu navigeren of een sneltoets gebruiken. Adobe Photoshop heeft het nu mogelijk gemaakt om bij een selectie (bijvoorbeeld met de lasso tool) een element te selecteren. Wanneer je rechts klikt op deze selectie kan je vanaf nu kiezen voor vullen met behoud van inhoud (Fill –> Content aware). Op deze manier hoef je niet meer te navigeren naar het submenu of de sneltoets te gebruiken. Deze laatste twee mogelijkheden zijn nog altijd mogelijk in de nieuwste versie van Adobe Photoshop 2021.

Andere (kleine) verbeteringen

Adobe Photoshop 2021 heeft ook andere verbeteringen doorgevoerd. Zo heeft het programma al in de afgelopen periode een verbetering gekregen waarbij de prestatie van de app wordt verbeterd. Maar dat is niet het enige wat nieuw is in Adobe Photoshop.

Het Adobe team heeft bijvoorbeeld ook de besturingselementen aangepast waardoor je lijnen, rechthoeken, driehoeken en vele andere vormen kunt bewerken in een dynamisch canvas. Daarbij kan je gebruik maken van de nieuwe tool om driehoeken te maken (is te vinden in de groep vormtools).

De besturingselementen voor het maken van vormen is aangepast. Deze is standaard te vinden wanneer je de betreffende tool activeert binnen het programma. Hierdoor kan je sneller werken op jouw canvas binnen het programma. Deze tool is daarbij ook eenvoudiger bereikbaar gemaakt via het deelvenster eigenschappen (properties) en zijn de vormtools verbeterd waar dat nodig is.

Adobe Photoshop ondersteund nu ook Japanse tekst door middel van de World-Ready tekst-lay-out-engine. Hiervoor was het niet mogelijk om de Japanse taal in te voeren binnen het programma, maar nu wordt het officieel ondersteund.

Via het venster weergave (view) –> Ware grootte (Actual size) kan je de afbeelding op ware grote bekijken. Dit is een nieuwe functie binnen Adobe Photoshop. Wanneer je navigeert naar de grootte in de balk onderaan het scherm, dan kan je deze optie ook weer terugvinden.

Als laatste bèta-optie heeft Adobe Photoshop de optie Niet-destructieve tekentools (Content-Aware Tracing Tool) toegevoegd aan het programma. Deze optie moet je nog wel activeren via het menu Voorkeuren (preferences) en dan naar tech preview (technology preview). Nadat je het programma opnieuw heeft opgestart worden er automatisch nieuwe lagen toegevoegd wanneer je tekent op een slim object.

Conclusie

Met deze nieuwe functies die door Adobe gelanceerd zijn wordt het maken van creatieve content nog een stuk makkelijker. Het zal dan ook afwachten zijn tot het moment dat het team achter het programma weer nieuwe functies toepast binnen het programma. Mocht je in de tussentijd vragen hebben over Adobe Photoshop 2021? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier op mijn website.