Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021?

Update for Adobe Lightroom Classic in the Creative CloudFoto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021?

Veel fotografen, waaronder ik, maken gebruik van Adobe Lightroom Classic. Een applicatie voor jouw computer of laptop waarop je foto’s kunt bewerken, presets kunt toepassen of de afbeelding kunt bijsnijden als je dat graag wil doen in Adobe Lightroom Classic. Het Adobe team heeft ook voor deze software een update uitgebracht. In dit artikel laat ik je zien wat er nieuw is in Adobe Lightroom Classic 2021.

Wat is Adobe Lightroom Classic?

Adobe Lightroom Classic is gericht op het bewerken van foto’s. Het kan daarbij gaan om JPG afbeeldingen of om RAW-bestanden die je hebt gemaakt met jouw fototoestel. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de kleuren aan te passen, om automatische acties uit te voeren, om presets toe te passen of om de foto kleiner te maken en te exporteren met een logo van jou of van jouw bedrijf.

De meeste fotograferen werken naast Adobe Lightroom Classic ook veel met Adobe Photoshop, waar ik eerder deze week al over had geschreven Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Photoshop 2021?

Wat is er nieuw in Adobe Lightroom Classic 2021?

Adobe Lightroom Classic 2021 krijgt met regelmaat nieuwe updates, omdat er veel nieuwe fototoestellen op de markt komen die Adobe graag wil ondersteunen in haar applicaties. Maar daarnaast heeft het Adobe team voor de nieuwste editie ook nieuwe functies toegepast. Laten we deze ontdekken!

Kleurverlopen voor meer controle

Binnen de huidige workflow van Adobe Lightroom Classic 2021 is het nu mogelijk om kleurverlopen te gebruiken. Dit is een nieuwe tool waarbij je een complete afbeelding met een nieuw (gloed) kleur kunt maken. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om alle schaduwen, middentonen, hooglichten en een specifieke kleur te selecteren en te bewerken binnen het programma.

Deze functie vervangt helaas wel het oude (en wellicht bekende) functie gesplitste tinten, die plaats heeft moeten maken met deze nieuwe functie. Je kan dus deze functie vinden op de plek waar voorheen de gesplitste tinten op stonden. Binnenkort zal er een nieuw artikel worden gepubliceerd over hoe je deze functie zou kunnen gebruiken binnen Adobe Lightroom Classic 2021.

Afbeeldingwatermerken en handtekeningen toevoegen

In Adobe Lightroom Classic was het al mogelijk om een logo toe te voegen aan jouw foto’s die je exporteert via Adobe Lightroom Classic. Hierdoor hoef je niet een ander programma, zoals Adobe Photoshop of Adobe Illustrator, te gebruiken om een logo op jouw afbeelding te zetten. Dit scheelt weer tijd waardoor je sneller jouw creatieve afbeeldingen kunt delen met jouw vrienden, familie, kennissen, collega’s of op social media kanalen.

Een persoonlijke feed ontvangen en inspirerende fotografen volgen

Via de software is het mogelijk om zelfstudies en nieuwe ontdekkingen te vinden via de ingebouwde hulpomgeving. Hierdoor kan je het beste uit jouw Adobe Lightroom ervaring halen, waarbij je nog beter jouw boodschap kunt overbrengen bij iemand anders. Via deze functie is het nu ook mogelijk om een persoonlijke feed te maken. Dit wordt gedaan op basis van de foto’s die je bewerkt in de software en de personen die je in de Lightroom community volgt. Je moet deze instelling wel zelf aanzetten via de instellingen in de software.

Automatisch selecteren van de beste foto

In de Lightroom mobile app en in Lightroom voor het web kan je nu automatisch het beste album of foto’s laten selecteren. Dit kan je doen door naar een album te gaan en te klikken op de drie puntjes, waaruit je kunt kiezen uit Beste foto’s kiezen. Adobe Lightroom gaat vervolgens kijken naar de kwaliteit van de foto’s en ook of er gezichten te zien zijn op de foto zelf. Het enige nadeel is wel dat je minimaal 10 foto’s moet selecteren om gebruik te kunnen maken van deze functie binnen Adobe Lightroom Classic 2021.

Ondersteuning van nieuwe camera’s en lenzen

Adobe Lightroom Classic 2021 werkt samen met de RAW-plugin die Adobe automatisch mee installeert op jouw computer of laptop wanneer je ervoor kiest om Adobe Photoshop of Adobe Lightroom Classic te installeren. Om te kijken of jouw lenzen en toestellen (nog) worden ondersteund kan je kijken op de pagina’s die Adobe met regelmaat updaten.

 

Overige verbeteringen

Adobe Lightroom Classic 2021 is net zoals de andere Adobe producten onderhevig aan verbeteringen, aanpassingen en uitbreidingen. Zo heeft Adobe Lightroom Classic, net zoals in Adobe Photoshop 2021 en Adobe Illustrator 2021, een bewerkingsoverzicht gekregen. Hierdoor worden belangrijke versies automatisch door Adobe opgeslagen wanneer het programma merkt dat er grote wijzigingen zijn toegepast. Deze versies zijn te bereiken via Bewerken (edit) en dan versies (version history). Alle versies zullen 30 dagen bewaard worden. Sla je een versie op, dan wordt deze net zolang bewaard totdat je deze weer gaat verwijderen.

Een andere wijziging is dat het linkerdeelvenster overzichtelijker is geworden. Hierdoor kan je eenvoudiger en sneller navigeren door de deelvensters Leren en Ontdekken. Bovenaan het linkerdeelvenster kan je ervoor kiezen om dit venster uit te klappen of in te klappen. Dit is afhankelijk hoe jouw behoefte is op dat moment.

Wanneer je een afbeelding heeft geëxporteerd, dan wordt deze meestal opgeslagen met bepaalde instellingen. Denk bijvoorbeeld maar aan de naam, de kwaliteit van de afbeelding en de DPI (dots per inch). Via de knop delen kan je vanaf nu ook kiezen voor vorige instellingen. Met deze functie zeg je eigenlijk: Ik wil deze foto exporteren zoals ik de voorgaande foto heb geëxporteerd. Dit is handig, omdat je dan niet iedere keer hoeft te kijken of alle instellingen goed vermeld staan binnen het expoteervenster. Om het exporteervenster sneller te bereiken kan je er ook voor kiezen voor de sneltoets CTRL + E of Command + E. In het venster dat je dan te zien krijgt kan je ook aangeven om de voorgaande instellingen te gebruiken.

Het zoomen in Adobe Lightroom Classic 2021 is ook aangepast. Zo kan je vloeiender zoomen door gebruik te maken van de sneltoets CTRL + Windowslogo + linkermuisknop en op de Apple computer voor Command + MacOS + linkermuisknop. Je kan daarbij ook nog de andere manier gebruiken door op de miniatuurweergave te klikken om zo in- en uit te zoomen.

Als laatste heeft Adobe nu een test gaande voor een gratis startersabonnement voor het programma Adobe Lightroom Classic. Dit is in een testfase en kan op dit moment alleen gebruikt worden in Australië en Nieuw-Zeeland.

Conclusie

We kunnen concluderen, ook al kijkend naar de positieve reacties die gedeeld werden tijdens het bekend maken van deze functies bij Adobe MAX 2020, dat veel functies bijdragen aan een positieve ervaring binnen de applicatie. Op deze manier kan je nog lang nagenieten van de bewerkingen die je maakt in Adobe Lightroom Classic 2021. Mocht je vragen hebben of hulp nodig zijn met Adobe Lightroom Classic 2021, dan kan je gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.