Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe InDesign CC 2020?

Update for Adobe InDesign in the Creative CloudFoto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe InDesign CC 2020?

Moet je een magazine, brochure of een boek schrijven, dan kan je dit het beste doen met Adobe InDesign. Adobe InDesign is een programma waar je grafische documenten mee kunt maken. Of bijvoorbeeld een online portfolio. Welke nieuwe features heeft Adobe InDesign erbij gekregen? In dit artikel vertel ik daar meer erover.

Wat is Adobe InDesign?

Het maken van een magazine kan gedaan worden met Adobe InDesign. Dit is traditioneel het programma waarbij je, door middel van afbeeldingen, lettertypes en andere visualisaties, een document kunt maken. Het kan dan gaan om een poster, een magazine, een brochure of om ander drukwerk.

Naast het traditionele drukwerk is het ook mogelijk om een online magazine te publiceren. Hierbij gebruik je dezelfde tools zoals je dat gewend bent met de traditionele manier, maar de exporteer optie is in plaats van exporteren naar bestand nu exporteren naar online.

Om een magazine te stijlen kan je gebruik maken van verschillende tools. Bijvoorbeeld het toevoegen van afbeeldingen, het toepassen van verschillende lettertypes, het koppelen van websitepagina’s of het aanpassen van de kleuren.

 

Wat is nieuw in Adobe InDesign 2020?

Met de Adobe InDesign 2020 update worden er belangrijke functies meegeleverd die het vormgeven van drukwerk en online werk versneld en makkelijker maakt voor publishers en vormgevers. Laten we kijken welke veranderingen deze update mee hebben gebracht voor Adobe InDesign 2020.

SVG-bestanden ondersteuning

Net zoals in het artikel van Adobe InCopy 2020 heeft Adobe InDesign 2020 ook ondersteuning gekregen voor het importeren van SVG-indelingen (Scalable Vector Graphics) die gemaakt zijn in Adobe Illustrator 2020. Hierdoor hoeft de gebruiker de illustraties niet eerst om te zetten in een ondersteunende afbeeldingsextensie zoals PNG, JPEG of TIF maar kan het document rechtstreeks geïmporteerd worden.

Kolomlijnen

Met de komst van de kolomlijnen wordt er een werk uit handen genomen. Adobe InDesign is in staat om kolomlinnen toe te voegen wanneer je bijvoorbeeld meerdere tekstkolommen wil toevoegen. Deze lijnen hoeven daardoor maar eenmalig ingesteld te worden. Adobe InDesign zal dan zelfstandig de lijnen aanpassen wanneer een kolom wordt aangepast naar een langer of korter formaat. Hierdoor hoef je niet zelf de lijnen nog aan te passen.

Ondersteuning Zuidoost Aziatische talen

Net zoals de andere Adobe producten heeft ook Adobe InDesign 2020 ondersteuning gekregen voor talen uit Zuidoost Aziatische landen. Denk daarbij maar ondersteuning van de talen Thai, Birmaans, Lao, Khmer en Singalees. Hierdoor kunnen meer talen worden toegevoegd aan de Adobe InDesign document.

Lettertypen

Net zoals bij Adobe InCopy 2020 kunnen in Adobe InDesign 2020 ook het lettertype aangepast worden. Dit was al mogelijk door de integratie van Adobe Fonts en de alternatieve glyphs toegepast kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld gevonden worden in de deelvensters van teken, tekenstijlen en alineastijlen.

Daarnaast is het ook mogelijk om teksten en symbolen aan te passen. Bijvoorbeeld door de dikte, breedte, schuinte en het optisch formaat aan te passen door middel van schuifregelaars in InDesign.

Spellingscontrole

Met de komst van de slimme spellingscontrole worden mogelijke fouten onderstreept met een kronkellijntje zoals je dat misschien ook al kent vanuit Google Docs en Microsoft Word. Door de spellingscontrole kan je zowel vooruit als achteruit zoeken naar mogelijke fouten binnen het programma. Hierdoor hoef je zich geen zorgen te maken over het vergeten van een spellingscontrole.

Gegevenssamenvoeging

De gegevenssamenvoeging voor Adobe InDesign 2020 is ook verbeterd. Hierdoor is het nu mogelijk om een selectie te maken of afzonderlijke kaderaanpassingen voor afbeeldingskaders behouden moeten worden of niet wanneer er een samenvoeging plaatsvindt. Ook wordt de puntkomma (;) ondersteund door het programma als veldscheidingsteken. Dit vindt plaats naast de al reeds bestaande veldscheidingsteken zoals de tab en de komma.

Adobe Asset Link

Adobe Asset Link kan nu rechtstreeks in een InDesign 2020 document worden toegevoegd. Hierdoor worden de gegevens automatisch vertoond op de geselecteerde locatie binnen het document. Mocht Adobe Asset Link toch nog aangepast worden, dan kan je dit eenvoudig onder het deelvenster koppelingen aanpassen. Hierover krijg je ook altijd een waarschuwing (mist dit is uitgeschakeld) dat er een koppeling bijgewerkt zou moeten worden.

Afbeeldingen zoeken

Adobe InDesign heeft al geruime tijd de mogelijkheid om afbeeldingen in te laden in het programma. Sinds de nieuwste optie kunnen soortgelijke afbeeldingen worden opgezocht. Dit gebeurt door de integratie van Adobe Stock-afbeeldingen die gekoppeld is met jouw Adobe account en met Adobe InDesign. Wanneer een vergelijkbare afbeelding is gevonden, dan wordt dit automatisch weergegeven waardoor je de keuze heeft om deze afbeelding in te laden of niet.

Leermiddelen

Ook bij Adobe InDesign 2020 is het mogelijk om vanuit het programma de zelfeducatie (zelfstudie) te raadplegen. Hierdoor krijg je op het platform van Adobe inzicht in verschillende uitleg over bepaalde functies en tools die gebruikt kunnen worden in InDesign. Deze uitleg kan je ook raadplegen via de Creative Cloud App op jouw computer en dan te navigeren naar het programma InDesign. Naast deze uitleg kan je ook inspiratie opdoen op Behance.

Uitfasering van Adobe Flash

Eind 2020 is Adobe Flash uitgefaseerd en zal niet meer ondersteund worden door software. Met deze update van InDesign 2020 wordt Flash al niet meer gebruikt. Het zou daarbij gaan om bestanden zoals .flv, .f4v en .swf. Deze bestanden kunnen niet meer worden geplaatst, geïmporteerd, geëxporteerd of gekoppeld worden met Adobe InDesign 2020.

Hierdoor heeft het team achter Adobe InDesign een update uitgevoerd in de gebruikersinterface van het programma. Dit komt omdat de functies die betrekking hadden op Adobe Flash eruit gehaald zijn.

Ondersteuning

Ook Adobe InDesign 2020 krijgt een probleemoplossing binnen het programma. Het gaat hierbij bij het openen van InDesign documenten. Wanneer een document door welke reden dan ook niet goed is opgeslagen kan Adobe InDesign het document automatisch herstellen. Mocht dit niet lukken, dan krijgt de gebruiker een stappenplan te zien met een foutmelding. Hiermee kan de gebruiker handmatig de fout herstellen of eventuele hulp inroepen van het Adobe support team op de website van Adobe of op de social media kanalen.

Verdere verbeteringen

Verder zijn er verschillende stabiliteitsproblemen opgelost en is de prestatie voor de gebruiksvriendelijkheid verbeterd. Dit heeft als voordat dat de workflow en de snelheid om documenten te maken sterk is verbeterd. Denk bijvoorbeeld maar aan de functie voor het online publiceren van documenten.

Daarnaast zijn teksten sneller te typen en op te stellen in het lay-out, waaronder ook het toepassen van kolommen, invullingen en het centreren van de elementen in het design. Uiteindelijk zullen de verbeteringen voor de eigenschappen, de hyperlink deelvenster, schaalfactoren en de sneltoetsen ook een toegevoegde waarde zijn voor de gebruiker van Adobe InDesign 2020.

Conclusie

We kunnen dus zien dat Adobe InDesign 2020 sterker naar voren komt dan zijn voorgang in de versie van 2019. Met deze verbeteringen ben je in staat om nog sneller documenten te maken die verschillende media kunnen bevatten en verschillende vormen en figuren. Mocht je vragen hebben over Adobe InDesign of mocht je hulp nodig zijn, dan kan je gerust contact opnemen via het contactformulier.