Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe InDesign 2021?

Update for Adobe InDesign in the Creative CloudFoto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe InDesign 2021?

Adobe InDesign staat al geruime tijd bekend als het programma om een boek, document, rapport of (digitaal) magazine te maken. Met de komst van Adobe InDesign 2021 worden er nieuwe functies toegevoegd die de gebruikerservaring ten goede komen. Zo heeft het Adobe team ook voor dit jaar weer grote updates uitgebracht aan de bewerkingssoftware, dat veel gebruikt wordt onder grafische vormgevers. Laten we kijken wat Adobe InDesign 2021 voor nieuwe functies met zich meebrengt.

Wat is Adobe InDesign?

Adobe InDesign is een grafisch programma waarmee je teksten en visualisaties mee kunt samenbrengen in een rapport, document, boek of (digitaal) magazine. Het programma werkt erg goed samen met de andere Adobe producten zoals Adobe Photoshop en Adobe Illustrator die je niet eerst zelf hoeft te exporteren.

Binnen het programma kan je dan ook zoveel kwijt als je zelf wil. Een verwijzing maken naar een website, het maken van interacties (en animaties) voor een digitaal magazine, het gebruiken van meerdere fonts vanuit Adobe Fonts of je kan stijlen automatisch toepassen op verschillende masterpagina’s waardoor je onderscheid kunt maken tussen verschillende hoofdstukken.

Wat is er nieuw in Adobe InDesign 2021?

Adobe InDesign 2021 komt met verschillende nieuwe en interessante tools die jouw ervaring binnen het programma verbeterd. Denk bijvoorbeeld maar aan prestatieverbeteringen, het oplossen van problemen of het uitbreiden van functies zoals het beoordelen van een rapport. Laten we kijken welke functies erbij zijn gekomen.

Naadloze beoordeling met tekstnotities

In 2020 werd er een functie gelanceerd waarbij je een document kan uploaden naar Adobe Creatieve Cloud. Hiervoor krijg je dan een link die je kan delen met andere beoordelaars. Deze notities konden dan geïmporteerd worden in het Adobe InDesign document waardoor er een feilloze samenwerking was tussen het programma en de beoordelaars.

Met de laatste update zou het ook mogelijk zijn dat de beoordelaars nu ook zelf tekst kunnen markeren, tekst kunnen toevoegen of tekst kunnen doorhalen waar dat nodig is. Op deze manier zal je nog beter en effectiever kunnen omgaan met Adobe InDesign waarbij het eindresultaat nog beter kan worden.

Kleuren zoeken in jouw documenten

Via het zoekscherm is het nu ook mogelijk om te zoeken naar kleuren. Dit kan je doen in één of meerdere Adobe InDesign documenten. Op deze manier hoef je niet ieder document af te zoeken, maar kan je één functie laten lopen die opzoek gaat naar de gewenste kleur. Mocht je deze functie zoeken, dan vindt je deze in het zoekscherm (CTRL + F of Command + F).

Intelligente onderwerpdetectie en tekstomloop

Ik weet hoe vervelend het is om een tekst te hebben die over of onder een afbeelding doorloopt. Gelukkig heeft het Adobe team daar nu iets op bedacht. Via het deelvensters tekstomloop (Text Wrap) kan je nu kiezen om de tekst om de afbeelding te laten lopen. Daarbij kan je ook een afstand meegeven. Deze afstand is de afstand tussen de afbeelding en de zinnen van de alinea. Erg handig wanneer je niet alle zinnen handmatig wil verschuiven. Je vindt deze functie onder tekstomloop (Text Wrap).

HSB-waarden gebruiken

Vanaf nu is het, net zoals in Adobe InCopy 2021, mogelijk om HSB-waarden in te voeren in het programma. Hierdoor hoef je de kleuren niet eerst om te zetten naar RGB-waarden of naar CMYK-waarden. Dit scheelt tijd die je kan investeren in het verbeteren van de vormgeving van jouw (digitaal) document dat je maakt in het programma. Deze functie vindt je nu in het kleuren overzicht.

Beschadigde documenten detecteren en herstellen

Er was al een functie beschikbaar in Adobe InDesign 2020 waarin Adobe InDesign documenten automatisch hersteld konden worden tot zekere hoogte. Adobe heeft in de laatste release deze functie verbeterd. Adobe servers kunnen nu interne als externe problemen opsporen en deze proberen te repareren. Op deze manier kan je hopelijk snel weer verder werken met jouw content in Adobe InDesign 2021.

Navigatiepunten gebruiken in het deelvenster media

Het was al een tijdje mogelijk om bij een interactief design, die je deelt in Adobe Publishing, om specifieke punten in een video te selecteren. Dit zijn de nieuwe navigatiepunten waar je naar kunt refereren, mocht je gebruik willen maken van een verwijzing in een video. Deze navigatiepunten hoeven niet de standaard beginpunt of eindpunt te zijn van de video.

Conclusie

Het team van Adobe heeft hard gewerkt aan de nieuwe functies die meegenomen zijn in de lancering van Adobe InDesign 2021. Met deze functies wordt het ontwerpen in Adobe InDesign een stuk eenvoudiger waardoor je meer en creatiever te werk kunt gaan. Mocht je vragen hebben over Adobe InDesign of mocht je hulp nodig zijn, dan kan je gerust contact opnemen via het contactformulier.