Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe InDesign 2021?

Adobe Week - Wat is nieuw in Adobe InDesign 2021Foto: © MJB Events PR

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe InDesign 2021?

Adobe InDesign staat al geruime tijd bekend als het programma om een boek, document, rapport of (digitaal) magazine te maken. Met de komst van Adobe InDesign 2021 worden er nieuwe functies toegevoegd die de gebruikerservaring ten goede komen. Zo heeft het Adobe team ook voor dit jaar weer grote updates uitgebracht aan de bewerkingssoftware, dat veel gebruikt wordt onder grafische vormgevers. Laten we kijken wat Adobe InDesign 2021 voor nieuwe functies met zich meebrengt.

Wat is Adobe InDesign?

Adobe InDesign is een grafisch programma waarmee u teksten en visualisaties mee kunt samenbrengen in een rapport, document, boek of (digitaal) magazine. Het programma werkt erg goed samen met de andere Adobe producten zoals Adobe Photoshop en Adobe Illustrator die u niet eerst zelf hoef te exporteren.

Binnen het programma kunt u dan ook zoveel kwijt als u zelf wil. Een verwijzing maken naar een website, het maken van interacties (en animaties) voor een digitaal magazine, het gebruiken van meerdere fonts vanuit Adobe Fonts of u kunt stijlen automatisch toepassen op verschillende masterpagina’s waardoor u onderscheid kunt maken tussen verschillende hoofdstukken.

Wat is er nieuw in Adobe InDesign 2021?

Adobe InDesign 2021 komt met verschillende nieuwe en interessante tools die uw ervaring binnen het programma verbeterd. Denkt u bijvoorbeeld maar aan prestatieverbeteringen, het oplossen van problemen of het uitbreiden van functies zoals het beoordelen van een rapport. Laten we kijken welke functies erbij zijn gekomen.

Verandering 1: Naadloze beoordeling met tekstnotities

In 2020 werd er een functie gelanceerd waarbij u een document kon uploaden naar Adobe Creatieve Cloud. Hiervoor kreeg u dan een link die u kon delen met andere beoordelaars. Deze notities konden dan ge√Įmporteerd worden in het Adobe InDesign document waardoor er een feilloze samenwerking was tussen het programma en de beoordelaars.

Met de laatste update zou het ook mogelijk zijn dat de beoordelaars nu ook zelf tekst kunnen markeren, tekst kunnen toevoegen of tekst kunnen doorhalen waar dat nodig is. Op deze manier zou u nog beter en effectiever kunnen omgaan met Adobe InDesign waarbij het eindresultaat nog beter kan worden.

Adobe Week - Wat is nieuw in Adobe InDesign 2021

Verandering 2: Kleuren zoeken in uw documenten

Via het zoekscherm is het nu ook mogelijk om te zoeken naar kleuren. Dit kunt u doen in één of meerdere Adobe InDesign documenten. Op deze manier hoeft u niet ieder document af te zoeken maar kunt u één functie laten lopen die opzoek gaat naar de gewenste kleur. Mocht u deze functie zoeken, dan vindt u deze in het zoekscherm (CTRL + F of Command + F).

Verandering 3: Intelligente onderwerpdetectie en tekstomloop

Ik weet hoe vervelend het is om een tekst te hebben die over of onder een afbeelding doorloopt. Gelukkig heeft het Adobe team daar nu iets op bedacht. Via het deelvensters tekstomloop (Text Wrap) kunt u nu kiezen om de tekst om de afbeelding te laten lopen. Daarbij kunt u ook een afstand meegeven. Deze afstand is de afstand tussen de afbeelding en de zinnen van de alinea. Erg handig wanneer u niet alle zinnen handmatig wil verschuiven. U vindt deze functie onder tekstomloop (Text Wrap).

Verandering 4: HSB-waarden gebruiken

Vanaf nu is het, net zoals in Adobe InCopy 2021, mogelijk om HSB-waarden in te voeren in het programma. Hierdoor hoeft u de kleuren niet eerst om te zetten naar RGB-waarden of naar CMYK-waarden. Dit scheelt tijd die u kunt investeren in het verbeteren van de vormgeving van uw (digitaal) document dat u maakt in het programma. Deze functie vind u nu in het kleuren overzicht.

Verandering 5: Beschadigde documenten detecteren en herstellen

Er was al een functie beschikbaar in Adobe InDesign 2020 waarin Adobe InDesign documenten automatisch hersteld konden worden tot zekere hoogte. Adobe heeft in de laatste release deze functie verbeterd. Adobe servers kunnen nu interne als externe problemen opsporen en deze proberen te repareren. Op deze manier kunt u hopelijk snel weer verder werken met uw content in Adobe InDesign 2021.

Verandering 6: Navigatiepunten gebruiken in het deelvenster media

Het was al een tijdje mogelijk om bij een interactief design, die u deelt in Adobe Publishing, om specifieke punten in een video te selecteren. Dit zijn de nieuwe navigatiepunten waar u naar kunt refereren, mocht u gebruik willen maken van een verwijzing in een video. Deze navigatiepunten hoeven niet de standaard beginpunt of eindpunt te zijn van de video.

Conclusie

Het team van Adobe heeft hard gewerkt aan de nieuwe functies die meegenomen zijn in de lancering van Adobe InDesign 2021. Met deze functies wordt het ontwerpen in Adobe InDesign een stuk eenvoudiger waardoor u meer en creatiever te werk kunt gaan. Mocht u vragen hebben over Adobe InDesign of mocht u hulp nodig zijn, dan kunt u gerust contact opnemen via het contactformulier.