Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Illustrator 2021?

Update for Adobe Illustrator in the Creative CloudFoto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Illustrator 2021?

Ieder jaar vindt in oktober of in november het jaarlijkse evenement Adobe MAX plaats waarbij veel creatieve als inspirerende sessies worden georganiseerd in Amerika. Maar dat is het niet alleen, want ook maakt Adobe bekend welke functies er nieuw zijn in de Adobe producten. In verband met het COVID-19 virus wordt Adobe Max dit jaar digitaal georganiseerd waardoor het voor iedereen (wereldwijd) gratis is om naar te kijken. In dit artikel laat ik zien wat er nieuw is in Adobe Illustrator 2021.

Wat is Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator is een vector gebaseerd programma waarmee je grafische tekeningen mee kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan posters, logo’s, ontwerpen voor visitekaartjes, infographics of andere geïllustreerde tekeningen.

Adobe Illustrator wordt in sommige gevallen vergeleken met Adobe Photoshop, maar daar zit wel een klein verschil in. Adobe Photoshop werkt met pixels terwijl Adobe Illustrator werkt met vectoren. Vector tekeningen kunnen bijvoorbeeld heel klein getekend worden die uiteindelijk heel groot uitgerekt kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. Wanneer we ditzelfde doen met een pixelafbeelding, dan zullen we zeker kwaliteit gaan verliezen.

 

Wat is nieuw in Adobe Illustrator 2021?

Ieder jaar wordt Adobe Illustrator beter en beter. Wat vijf jaar geleden onmogelijk leek is dit jaar misschien wel werkelijkheid geworden. Deze verbeteringen dragen bij aan de gebruikerservaring van het programma en om nog mooiere en betere illustraties te maken. Laten we kijken wat er nieuw is in Adobe Illustrator 2021!

Adobe Illustrator on de iPad

Eén van de meest gevraagde ontwikkelingen aan het Adobe team achter Adobe Illustrator. Maak Adobe Illustrator beschikbaar voor de iPad zodat we ook onderweg of op de bank gave illustraties kunnen maken. Omdat dit veel nieuwe functies zijn heb ik er een speciaal (apart) artikel over geschreven. Deze kan je in een losstaand artikel vinden Adobe week: Wat is nieuw in Adobe Illustrator 2021 voor de iPad?

Opnieuw kleuren

In de afgelopen periode had ik verschillende illustraties gemaakt. Deze illustraties bevatte veel kleuren en vele elementen. Omdat er een verandering was in het kleurenschema, moest ik ieder object stuk voor stuk langslopen om die opnieuw te selecteren in kleuren.

Nu hoeft dat niet meer. Dankzij de nieuwe functie illustratie opnieuw kleuren in Adobe Illustrator kan je in enkele klikken de volledige tekening opnieuw stijlen. Deze functie kan je vinden via de kleurthemakiezer. Hierin kan je door middel van het pipet de gewenste kleur selecteren en toepassen binnen jouw huidige tekening, vanuit jouw kleurenbibliotheek in Adobe Creative Cloud of via het kleurenwiel die je al kon vinden in eerdere versies van Adobe Illustrator.

Deze functie kan je vinden via bewerken (edit) –> Kleuren bewerken (edit colours) –> Illustratie opnieuw kleuren (recolour artwork).

Verbeterde clouddocumenten

Adobe Illustrator had in de 2020 editie al de mogelijkheid gebracht om een Adobe Illustrator bestand op te slaan in de cloud. Deze functie heeft het Adobe Illustrator team verder uitgebreid en verbeterd.

Zo kan je nu een Adobe Photoshop cloud document inladen in een Adobe Illustrator cloud document. Hierdoor hoef je het Adobe Photoshop document niet eerst te exporteren naar een afbeelding of naar een lokaal Adobe Photoshop bestand. Deze functie kan je gebruiken via bestand (file) –> Plaatsen (place) –> Open Cloud bestand (Open Cloud Document).

Als je gebruik maakt van een Adobe Illustrator cloud document kan je vanaf nu ook terug gaan naar een eerder opgeslagen versie van het document. Dit is handig wanneer je per ongeluk iets hebt verwijderd en daarna Adobe Illustrator heeft afgesloten. Let er wel op dat deze versies maar 30 dagen opgeslagen worden. Gemarkeerde versies blijven gewoon behouden binnen het clouddocument. Je kan deze functie raadplegen via Window –> Versie geschiedenis (version history).

Een derde nieuw functie is dat clouddocumenten nu ook beschikbaar zijn om offline te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je even zonder internet zit (of als je onderweg bent in de trein of bus). Deze functie is beschikbaar via het beginscherm (homescreen) –> Clouddocumenten in het linker menu (cloud documents). Daar zie je de cloud documenten staan. Wanneer het pictogram staat met een wolkje en een pijltje naar beneden, dan betekend dat het betreffende document alleen online beschikbaar is. Klik op het icoontje en deze zal dan veranderen in een groen pijltje. Dit betekent dus dat er in de cache op jouw computer of laptop een (tijdelijke) kopie wordt geplaatst van het cloud document. Wanneer er een conflict is tussen de lokale en cloud document, dan wordt er een uitroepteken weergegeven op dezelfde plek.

Slim uitlijnen op glyphs

Als ik in Adobe Illustrator werk dan gebruik ik heel vaak de uitlijn tool om iets perfect uit te lijnen. Sinds de Adobe Illustrator 2021 versie is het nu ook mogelijk om een object uit te lijnen op een glyphs. Naast de roze en groene lijnen van objecten is het nu ook mogelijk om een object dus uit te lijnen op de bovenkant of onderkant van een letter. Dit kan je doen door het object te verplaatsen rondom dat punt. Adobe Illustrator zal dan door middel van een groene lijn en een groene tekst weergeven waarop je het object op dat moment gaat centreren. Meer over deze tool kan je vinden op de website van Adobe: Objecten magnetisch uitlijnen met glyph en slimme manieren om tekst uit te lijnen.

Tekstverbeteringen

Binnen Adobe Illustrator is het mogelijk om tekst toe te passen. Dit is al een functie die lang meegaat met Adobe Illustrator. In de nieuwste 2021 editie heeft het team nieuwe verbeteringen doorgevoerd in dit element.

Het is nu mogelijk om tekst uit te lijnen qua hoogte in een tekst veld. Dit was bijvoorbeeld al mogelijk in Adobe InDesign, maar is nu ook toegepast in Adobe Illustrator. Zo hoef je niet meer een tekstvak eerst te verkleinen en dan te centreren op een object, maar kan je eenvoudig klikken op hoog, midden of laag uitlijnen. Deze functie kan je raadplegen via tekst (tekst) –> Opties voor vlaktekst (properties –> Area type).

In de 2021 versie is het nu ook mogelijk om variaties toe te passen in de tekenhoogte. Dit kan je instellen via het deelvenster Teken (Character). Daarin heb je nu een aantal mogelijkheden om de hoogte van de tekst aan te passen, bijvoorbeeld wanneer je een tekst wil aanpassen aan de hoogte van 100px.

Als laatste functie is het uitlijnen van een tekst binnen het venster. Hierdoor hoef je niet meer eerst het venster aan te passen, maar kan je gelijk uitlijnen op hoog, midden of laag. Deze functie kan je vinden in het opmaakvenster wanneer je het tekstveld heeft geselecteerd.

Prestatie verbetering

Adobe Illustrator heeft in het afgelopen jaar veel prestatie verbeteringen gekregen. Hierdoor kan je als gebruiker sneller, productiever en goed samenwerken met andere Adobe gebruikers of switchen tussen de Adobe producten. Op deze manier kan je zich richten op het maken van nieuwe en indrukwekkende content terwijl het team van Adobe zich focust op het verbeteren van de Adobe producten en het faciliteren van waardevolle tools.

Conclusie

Met de veranderingen heeft Adobe en het team van Adobe Illustrator weer haar uiterste best gedaan om je daarin te ondersteunen. Met deze update gaat het vooral om de verbetering van de gebruikerservaring en van het illustreren van het programma. Mocht je toch nog een vraag hebben over Adobe Illustrator of hulp nodig zijn bij het krijgen van een illustratie voor jouw project? Dan kan je gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.