Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Dreamweaver CC 2020?

Update for Adobe Dreamweaver in the Creative CloudFoto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Dreamweaver CC 2020?

Voor website ontwikkeling wordt veel gebruik gemaakt van Adobe Dreamweaver. Ook Adobe Dreamweaver 2020 heeft verschillende features erbij gekregen. In dit artikel laat ik zien welke nieuwe onderdelen eraan toegevoegd zijn.

 Wat is Adobe Dreamweaver?

Met Adobe Dreamweaver kan je als gebruiker websites, platformen of systemen maken. Dit kan gerealiseerd worden door de mogelijkheid om de HTML5, CSS, PHP, Javascript of andere belangrijke website bestanden te bewerken.

Het kan daarbij gaan om kleine aanpassingen tot grote wijzigingen in het systeem of website waar je op dat moment mee bezig bent. Deze bestanden kan je zelf testen op jouw lokale harde schijf of kan je door middel van de FTP functie (File Transport Protocol).

Door de ontwikkelingen binnen Adobe en behoefte vanuit de gebruikers van Adobe producten is Adobe Dreamweaver de vervanger van het vertrouwde Adobe Muse. Adobe Muse was de what you see is what you get (wysiwyg) website ontwikkelaar. Door deze uitfasering van Adobe is het niet meer mogelijk om Adobe Muse te gebruiker en zal dus Adobe Dreamweaver de enige manier zijn om website te bouwen.

 

Wat is nieuw in Adobe Dreamweaver 2020?

Er gaan al lange tijd geruchten over de toekomst van Adobe Dreamweaver. Niet dat het programma gaat stoppen, maar over weg het programma op moet gaan. Aan de ene kant wordt er veel gebruik gemaakt van Content Management Systemen (CMS) en aan de andere kant worden gewone systemen gebruikt die door een website ontwikkelaar zelf zijn gemaakt. Daarom is er tijdens de lancering van Adobe Dreamweaver 2020 ook enkele krachtige veranderingen verricht die daarbij kunnen helpen. Laten we deze veranderingen eens bekijken.

Live view

De live view van Adobe Dreamweaver 2020 heeft ook weer deze keer een krachtige live view gekregen. De voorgaande versies was hier al de focus op gelegd om dit element te verbeteren, maar ook dit keer kunnen specifieke elementen worden verbeterd.

Wanneer je in de live view zit dan kan je elementen, zoals een afbeelding, aanklikken. Door deze afbeelding aan te klikken kan je heel eenvoudig semantische tags toevoegen. Bijvoorbeeld door te klikken op de plus bovenaan de afbeeldingen. Daarmee kan je specifieke elementen aanpassen. Dit wordt door Dreamweaver automatisch toegevoegd aan de broncode, waardoor jij je geen zorgen hoeft te maken of je het element goed codeert.

Wat ook een waardevolle toevoeging is, is de selectie van teksten. Hierbij krijgt de gebruiker automatisch enkele opties aangeboden waarbij gekozen kan worden tussen een vetgedrukte, schuingedrukte of een link naar een bestand of andere URL. Dit voorkomt dat je eerst moet overstappen naar het coderingsscherm, waarbij je misschien het risico loopt waarbij de code verkeerd wordt ingevoerd. Dreamweaver zorgt dan automatisch ervoor dat de codering goed wordt ingezet.

Japanse standaardlettertype

Dreamweaver 2020 heeft nu de ondersteuning voor de Japanse lettertype. Het moeilijkste punt was altijd dat er verschil zit tussen de lettertypes op een Windows computer en op een Apple computer. Nu heeft Adobe ervoor gezorgd dat zowel de Windows als de Apple computers ondersteuning kunnen bieden aan Japanse lettertype wat gebruikt kan worden voor het coderen en tonen van teksten in het Japans.

Coderingstips

Met de update naar Dreamweaver 2020 wordt ook de filterlogica voor de coderingstips verbeterd voor PHP-bestanden. Wanneer een gebruiker PHP codeert dan zullen vanaf nu aan coderingstips bovenaan het scherm worden weergegeven. Dit heeft als voordeel dat je goed wordt geadviseerd bij het coderen van een systeem wat je graag op PHP wil uitvoeren. Ook deze manier van het tonen en de beschikbaarheid van de coderingstips voor JS-bestanden (Javascript) en PHP-bestanden is verbeterd door deze update.

Zelfeducatie (zelfstudie)

Naast deze veranderingen heeft het beginscherm ook een kleine update gekregen. Naast de werkruimtes en het deelvenster die aangepast kunnen worden heeft ook de zelfeducatie (zelfstudie) een update gekregen die je via het beginscherm kunt raadplegen. In deze zelfeducatie kan je overzichtelijk inzien hoe bepaalde functies en tools werken, zodat je jouw eerste website kunt maken of kunt aanpassen. Deze zelfeducatie is ook beschikbaar via de Creative Cloud App, waarbij je via het programma Dreamweaver ook bij de zelfeducatie kunt komen.

Conclusie

Ondanks dat Adobe Dreamweaver 2020 krachtige verbeteringen met zich meebrengt is er in de afgelopen jaren al sterk gewerkt aan het verbeteren van het programma. Het is dan ook de vraag hoe en waarvoor je het programma kunt gebruiken, omdat de ondersteuning van de website bestanden erg groot is. Mocht je vragen hebben over Adobe Dreamweaver 2020 of hulp nodig zijn, dan kan je gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.