Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Dimension 2021?

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Dimension 2021

Het maken van 3D objecten is soms een lastige klus. Daar heeft Adobe Dimension iets op bedacht. Een programma waarmee u door middel van een mock-up 3D ontwerpen kunt maken die fotorealistisch kunnen worden met de juiste instellingen. In dit artikel laat ik u zien welke nieuwe functies er zijn in Adobe Dimension 2021!

Wat is Adobe Dimension?

Toen Adobe Dimension enkele jaren geleden op de markt kwam werd ik erg enthousiast. Dit scheelde veel (ontwerp) tijd waardoor ik sneller voorbeelden en content mee kon maken. Adobe Dimension is een 3D programma waarmee u merkvisualisaties, productmodellen, verpakkingsontwerpen en andere creatieve ideeën kunt uitwerken. Zo kunt u bijvoorbeeld samenwerken met andere Adobe producten zoals Adobe Illustrator en Adobe Photoshop

Met enkele drag en drop functies kunt u binnen enkele minuten een voorbeeld hebben hoe iets eruit komt te zien. Bijvoorbeeld hoe een logo op een tas eruit ziet, hoe een ontwerp eruit komt te zien dat u heeft gemaakt in Adobe Illustrator en hoe u het ontwerp fotorealistisch kunt exporteren of nog kunt bewerken in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe InDesign. Het eindresultaat kunt u dan bijvoorbeeld delen via social media of via uw webshop, waardoor uw klant een goed beeld krijgt van het mogelijke eindresultaat.

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Dimension 2021

Wat is er nieuw in Adobe Dimension 2021?

Met de komst van de nieuwe Adobe Dimension app kunt u nieuwe functies gebruiken of zijn bestaande functies verbeterd waar dat mogelijk is. Laten we kijken welke functies er gebruikt kunnen worden.

Verandering 1: UV Export

UV Export maakt het mogelijk om een bestaande materialen in Adobe Dimension te exporteren naar een andere Adobe product. Bijvoorbeeld wanneer u gebruik maakt van een 3D object, dan kunt u de UV’s nu ook exporteren naar bijvoorbeeld een Photoshop bestand (.psd-bestand). Deze UV’s representeren zichzelf dan als een 3D model dat naar een 2D model wordt gebracht. Op deze manier kunt u het ontwerp nog bewerken in Adobe Photoshop of in Adobe Illustrator.

Verandering 2: Adobe Aero

Tijdens Adobe MAX 2019 werd Adobe Aero gelanceerd voor de Apple telefoons. Hierdoor is het mogelijk om 2D en 3D elementen te combineren met reallife, waardoor u interessante content kunt maken. In één van de laatste lanceringen van het programma kunt u nu ook Adobe Dimension opslaan in de Adobe Creative Cloud. Hierdoor heeft u altijd de documenten bij de hand. Deze documenten kunt u dan ook weer openen in de Adobe Aero app, waardoor u kunt spelen met de realiteit.

Op dit moment is het alleen mogelijk om de Adobe Aero app te openen in een Apple apparaat of te installeren als software via de Adobe Creative Cloud app op uw computer of laptop.

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Dimension 2021

Verandering 3: Andere verbeteringen

In Adobe Dimension was het al mogelijk om objecten te importeren vanuit de Adobe Creative Cloud bibliotheken. Dit is nu ook mogelijk door gedeelde bibliotheken te openen, bijvoorbeeld een Adobe bibliotheek waarin de huisstijl te vinden die gedeeld wordt met uw team.

Slepen voor importeren (drag to import) is een nieuwe functie binnen een Adobe Dimension. Wanneer u een .dn-bestand heeft (een bestand dat gemaakt is in Adobe Dimension), dan kunt u deze slepen in het programma. Hierdoor wordt er een nieuw document geopend zonder dat u eerst via bestand (file) en dan voor openen (open) te kiezen. Het scheelt toch weer tijd die u kunt besteden aan het maken van creatieve content.

Verandering 4: Einde van de bèta-versie

Dit bericht werd enkele geleden naar Adobe Dimension gebruikers gestuurd via de e-mail, waaronder naar mij. Adobe Dimension was een bèta-release om 3D objecten te renderen naar fotorealistische objecten. De openbare versie van Adobe Dimension cloud renderen zal op 16 november 2020 eindigen. Het team achter het programma heeft veel waardevolle feedback gekregen en zal de ontwikkeling naar het aanbieden van render mogelijkheden verder inzetten via de software en cloud. Binnenkort laadt het team meer informatie naar buiten gaan over de toekomst van Adobe Dimension 2021!

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Dimension 2021

Conclusie

We kunnen concluderen dat Adobe Dimension 2021 grote stappen heeft gemaakt, ondanks dat het lijkt alsof de nieuwe functies kleine verbeteringen zijn. Ondanks deze vier nieuwe veranderingen wordt de gebruikerservaring verbeterd om nog beter en sneller creatieve content te maken met het programma, dat u sneller kunt delen via Béhance of andere social media kanalen. Mocht u in de tussentijd vragen hebben over Adobe Dimension 2021 of hulp nodig zijn, dan kunt u gerust contact met mij opnemen via mijn contactformulier.