Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Character Animator 2021?

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Character Animator 2021Foto: © Pixabay

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Character Animator 2021?

Vorig jaar bracht Adobe al veel functies mee aan Adobe Character Animator. Ook dit jaar heeft Adobe weer verschillende nieuwe en verbeterde functies toegevoegd aan Adobe Character Animator 2021. In dit artikel vertel ik meer over de nieuwe functies binnen het programma.

Wat is Adobe Character Animator?

Adobe Character Animator is een programma waarmee u animatievideo’s kunt maken. Dit programma wordt vaak gezien en verward met Adobe Animate 2021, maar dat is wel begrijpelijk. Beide software zijn bedoeld voor 2D animatievideo’s. Het voordeel van Adobe Character Animator is dat u uw webcam erbij kunt gebruiken.

Stel u heeft een illustratie gemaakt in Adobe Illustrator, dan kunt u die importeren in Adobe Character Animator. Vervolgens kunt u uw webcam aanzetten en het programma zal uw real-life lipbewergingen meenemen in het programma. Hierdoor zou u de animatie kunnen opnemen en het geluid kunnen opnemen in Adobe Audition 2021, zodat u deze uiteindelijk kunt samenvoegen voor een nieuwe video. Deze techniek wordt mogelijk gemaakt door de Artificial Intelligence (AI) van Adobe Sensei, die ook onder meer is toegepast binnen Adobe Photoshop 2021 met de natural filters.

 

Wat zijn de nieuwe functies in Adobe Character Animator 2021?

Zoals ik in de introductie vermeld heb heeft Adobe Character Animator 2021 een aantal nieuwe als verbeterde functies meegekregen in deze nieuwe editie van Adobe. Laten we eens kijken welke nieuwe of verbeterde functies dit zijn.

Verandering 1: Speech-Aware animatie

Een gave functie die het Adobe team heeft toegevoegd aan de nieuwe editie. Het is nu mogelijk om de speech-aware animatie te gebruiken. Deze functie zorgt ervoor dat het geluid wordt beluisterd door Adobe Sensei en aan de hand daarvan worden de bewegingen in de illustratie binnen het programma toegepast. Dit gaat niet alleen om de mondbewegingen, maar ook om de hoofd en wenkbrauwbewegingen aan de hand van het geluid dat het programma hoort. Hierdoor voorkomt u dat u veel extra bewerkingen hoeft toe te passen.

Verandering 2: Limb IK

In de voorgaande versies van Adobe Character Animator werd deze functie Arm IK genoemd, maar is nu gewijzigd in Limb IK. Met deze functie kunt u de bewegingen en de lengtes van de armen en benen aanpassen. Hierdoor wordt het meer realistischer om animaties te maken op uw computer of laptop. Hierin zal Adobe Seinsei ook een belangrijke rol gaan spelen.

Verandering 3: Lip sync

In de versie van Adobe Character Animator 2020 had ik u verteld over de lip sync mogelijkheid, waarbij de bewegingen van de mond meer menselijk overkomt. Deze functie is in de 2021 editie nog meer verbeterd waardoor de bewegingen nog meer realistischer overkomt op de video. Zo zijn de uitspraken van de F en W meer realistischer en is het minder een L of M uitspraak geworden. Deze kleine veranderingen zorgen ervoor dat u beter in staat bent om betere video’s te produceren. Deze nieuwste mogelijkheid kunt u handmatig selecteren door te navigeren naar voorkeuren (preferences), en dan te kiezen voor lip sync. In dit venster selecteert u onderaan de versie 3.4, waarna u het programma opnieuw moet opslaan om de wijzigingen van kracht te maken.

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Character Animator 2021

Foto credits: Pixabay

Verandering 4: Tijdlijn verbeteringen

De tijdlijn in Adobe Character Animator 2021 is verbeterd. Zo is het mogelijk om bepaalde triggers of lip sync rijen te combineren, waardoor uw tijdlijn minder hoog wordt. Hierdoor heeft u een beter overzicht om bezig te zijn met het programma.

Een tweede verbetering is het kleurgebruik binnen de tijdlijn. Zo zal iedere rij binnen de tijdlijn een andere kleur krijgen (die u zelf ook nog een kleur kan geven. Hierdoor kunt u de tijdlijnen beter visualiseren en identificeren. Zo hoeft u niet iedere rij bij langs om te kijken waar een bepaald element of effect staat, maar kunt u eenvoudig op kleur werken waardoor u tijd en energie mee wint.

De derde verbetering is het zoekfilter. Het is nu mogelijk om nieuwe en andere roektermen te gebruiken. Op deze manier kunt u nog beter en effectiever te werk gaan. Bijvoorbeeld met de drie zoekfilters kind:value; shared:value; armed:true. Het is mogelijk om deze waardes met elkaar te activeren door middel van and of or. Het onderscheiden van de zoekwoorden door middel van een komma (,) is ook nog gewoon mogelijk.

Het samenvoegen of uitbreiden van de keyframes op een spoor is de vierde verbetering aan de tijdlijn. Het is nu mogelijk om de keyframes samen te voegen of door deze uit te klappen. Hierdoor hoeft u niet meer zoveel te scrollen.

De vijfde en laatste verbetering is het verbergen en weergaven van het oogje binnen de tijdlijn. Deze functie kennen we onder meer van de grafische producten zoals Adobe Photoshop, Adobe InDesign en Adobe Illustrator. Op deze manier kunt u eenvoudig spoor (track) verbergen of weergeven.

Verandering 5: Pin feet

De pin feet tool is een nieuwe toevoeging aan de loopbewegingen binnen Adobe Character Animator 2021. Hierdoor kunt u eenvoudig de loopbewegingen aanpassen zonder dat u dit voor iedere beweging hoeft te doen. Bijvoorbeeld handig wanneer u de voeten op de grond wil houden wanneer het figuur binnen het ontwerp gaat lopen.

Conclusie

Met de komst van Adobe Character Animator 2021 zijn er niet hele grote veranderingen gekomen, maar diegene die er nieuw zijn worden toch als waardevolle toevoeging gebruikt binnen de workshop van het programma. Heeft u toch nog een vraag of heeft u hulp nodig met Adobe Character Animator 2021? Dan kunt u gerust contact met mij opnemen via mijn contactformulier.

Tags: