Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Animate 2021?

Adobe week - Wat is er nieuw in Adobe Animate 2021Foto: © MJB Events PR

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Animate 2021?

Adobe Animate 2021 wordt steeds bekender en slimmer. Vroeger moest men bijvoorbeeld Coreldraw gebruiken om animaties te maken. Tegenwoordig kunt u een illustratie maken in Adobe Illustrator en deze importeren in Adobe Animate. In dit artikel gaan we kijken welke nieuwe functies er toegevoegd zijn aan de nieuwe versie van Adobe Animate.

Wat is Adobe Animate?

Adobe Animate 2021 is een animatieprogramma van Adobe. Voorheen was het mogelijk om door middel van Adobe Flash, dat veelal gebruikt werd voor (web) applicaties, een animatievideo te maken. Doordat Flash de afgelopen jaren overbodig is geworden heeft Adobe aangekondigd om in het najaar van 2020 Adobe Flash voorgoed uit te zwaaien.

Inmiddels heeft het team van Adobe, sinds enkele jaren, Adobe Animate overgezet naar HTML5, CSS, Bootstrap en Javascript animaties. Dit zijn zuiniger en moderne technieken om animaties mee te maken, waardoor hetzelfde effect mee bereikt kan worden.

In het programma Adobe Animate 2021 kunt u 2D animaties maken. Deze animaties worden net zoals de meeste video’s in 30 frames per second afgespeeld, maar u zou er ook voor kunnen kiezen om een andere frames per seconds (fps) te kiezen voor uw project. Dit is vaak niet nodig voor het menselijk oog om daarvan af te wijken. Wij als mensen kunnen maar gemiddeld hoogstens 25 frames per seconden waarnemen.

Wat is er nieuw in Adobe Animate 2021?

Ook Adobe Animate 2021 heeft een grote onderhoudsbeurt gehad van het Adobe team. Zo zijn de deelvensters aangepast, is het mogelijk om snel te publiceren en zijn er ook bètafuncties toegepast binnen het programma. Laten we eens kijken wat er allemaal niet is.

Verandering 1: Deelvenster elementen

Adobe Animate werkt met verschillende deelvensters en tabbladen. In de standaard en aangepast tabbladen kunt u nu ook elementen toevoegen, verwijderen of beheren. Op deze manier kunt u eenvoudig en overzichtelijk (snel) animaties ontwikkelen en die dan ook exporteren via de exporteerfuncties. De geïmporteerde elementen of die gedownloade elementen worden dan ook op aangepast toegevoegd. Hierdoor kunt u nog beter werken binnen het programma. U kunt ook scènes, symbolen en bitmaps toevoegen aan het venster, die vervolgens worden opgeslagen als object, structuur of als object met structuur.

Verandering 2: Delen via social media

In Adobe Animate 2020 was het al mogelijk om uw animatievideo te exporteren naar social media. Deze functie vind u nu in de rechterbovenhoek van het programma (icoontje met een bakje en een uitgaande pijl). Hieraan is bijvoorbeeld het delen en uploaden naar YouTube eraan toegevoegd. Op deze manier kunt u eenvoudig via verschillende social media kanalen uw animatievideo’s delen.

 

Verandering 3: Snel publiceren

Via de optie snel publiceren (icoontje met het bakje en een uitgaande pijl) in de rechterbovenhoek kunt u nu ook snel een video, geanimeerde GIF-bestand of een HTML5 Canvas-indeling exporteren. Deze nemen de instellingen over die u heeft ingesteld via de optie bestand (file) –> Exporteren (export), of via bestand (file) –> Publicatie (Publish) –> instellingen (properties).

Verandering 4: Verbeteringen aan de tijdlijn en aan symbolen

Ook de tijdlijn is door het Adobe team onderhanden genomen. U kunt bijvoorbeeld de tijdlijn aanpassen om zo de tijdlijn op maat te maken, u kunt lagen converteren naar een symbool, symbolen opsplitsen naar lagen, het omkeren of lus afspelen van een grafisch symbool, of een tweeën-instellingen kopiëren en plakken binnen het tabblad frame van het programma.

Verandering 5: Geavanceerde structuren (bèta-versie)

Het animeren van een persoon kans soms lastig gaan. Met de nieuwe bètafunctie om structuurfunctie te gebruiken kunt u bepaalde lichaamsdelen van een personage verbinden. Hierdoor kunt u heel eenvoudig een lopende animatie maken waarbij de personage loopt bijvoorbeeld. Hierdoor kunt u tijd en energie besparen wat u bijvoorbeeld kunt besteden aan het algemene design van uw animatievideo. Bijvoorbeeld voor uw klant of project waar u op dat moment mee bezig bent.

Verandering 6: Andere verbeteringen

Naast deze uitgelegde functies heeft het Adobe team ook andere verbeteringen doorgevoerd. Zo blijf Adobe Animate 2021 onderhevig aan verbeteringen en uitbreidingen, net zoals de andere Adobe producten. Zo wordt Windows Ink ook ondersteund in Adobe Animate. Hierdoor kunt u met de Windows Ink-tabletmodus in combinatie met uw Surface Pro tablet (of een andere tekentablet) een natuurlijk gevoel krijgen bij het tekenen van objecten.

De bot-tool is nu ook verbeterd waar u meer controle ook over heeft. Denkt u bijvoorbeeld maar bij de bewegingen van objecten aan het eind van een leaf-knooppunt. Zo kunnen bijvoorbeeld armatuur ook opgesplitst worden in meerdere waardes die weer toegepast kunnen worden op hetzelfde object. Een handige functie om nog betere animatievideo’s te maken binnen Adobe Animate 2021.

Conclusie

Met deze update van Adobe Animate 2021 wordt het animeren in het programma nog makkelijker gemaakt. Zo kunt u bijvoorbeeld een illustratie maken in Adobe Animate en die animeren in Adobe Animate. Zo werkt u met veel verschillende Adobe producten om het gewenste eindresultaat te bereiken. Heeft u nu een vraag over Adobe Animate 2021 of heeft u hulp nodig? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier.

Tags: