Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Aero 2021 (beta versie)?

Update for Adobe Aero in the Creative CloudFoto: © Adobe (bewerkt)

Adobe week: Wat is er nieuw in Adobe Aero 2021 (beta versie)?

Tijdens Adobe MAX 2019 werd de Adobe Aero app al gelanceerd. Een jaar later, tijdens Adobe MAX 2020 werd de eerste versie van de Aero desktop applicatie gelanceerd, ook wel Adobe Aero 2021 (bèta versie 0.2) genoemd. Laten we eens kijken wat deze nieuwe app ons gaat brengen voor onze computers of laptops.

Wat is Adobe Aero?

Adobe Aero is een nieuwe applicatie dat door Adobe in het leven is geroepen. Tijdens Adobe MAX 2019 kwam de app voor de Apple smartphones en tablets uit. Hierdoor konden Adobe gebruikers met een Apple product grafische Augmented Reality (AR) objecten tonen in de realiteit.

Tijdens Adobe MAX 2020 breidde het Adobe team deze functionaliteit nog verder uit. Sinds dit jaar is het mogelijk om via de computer een ontwerp of 3D object in te laden. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat de AR belevenis nog beter word dan voorheen.

Sinds de lancering van deze nieuwe applicatie hebben we ook afscheid genomen van een ander programma. In het artikel over Adobe Fuse CC 2019 gaf ik aan dat het Adobe team de voortgang voor Adobe Fuse niet meer gaat voortzetten. Hierdoor vervalt deze functie van Adobe Fuse, maar daardoor kan er wel nieuwe 3D en AR gerelateerde projecten opgestart worden. Bijvoorbeeld in combinatie met Adobe Dimension, Adobe Mixamo en Substance by Adobe.

Wat is er nieuw in Adobe Aero 2021 (bèta versie)?

Adobe Aero 2020, bèta versie 0.2, is volledig nieuw. Dat betekend dat er een nieuwe applicatie is gemaakt door het Adobe team. Inmiddels is de november versie (0.2) ook uitgebracht voor het programma. Deze versie zal ook gewoon worden meegenomen in dit artikel.

Directable characters

Dit is een nieuwe functie binnen Adobe Aero ten opzichte van versie 0.1. Hiermee kan er interactieve content gemaakt worden dankzij het Aero’s gedrag systeem. Dankzij de integratie met Adobe Sensei, de AI technologie van Adobe, word het berekenproces door Adobe zelf uitgevoerd terwijl dat jij zich focust op het virtueel maken van mooie content.

Meer controle

In de app van Adobe Aero, momenteel alleen te gebruiken op Apple telefoons, kunnen 3D objecten worden toegepast in de realiteit. Met de komst van de computer versie van Adobe Aero is het mogelijk om meer controle te hebben over een scene. Denk bijvoorbeeld maar aan het (her)plaatsen van objecten, het toepassen van effecten of het beginnen met één van de beginners assets die Adobe Aero met zich meebrengt.

Samenwerking tussen de desktop en mobiel

Het is mogelijk om samen te werken tussen de desktop versie en de mobiele versie van Adobe Aero. Zo kan je zware aanpassingen, zoals het veranderen van de scene, uitlijning of andere belangrijke gedragspatronen beter op de computer doen. Hierdoor belas je jouw telefoon en de app op jouw telefoon minder mee. Door middel van de cloud synchronisatie is het erg eenvoudig om de laatste versie van een project op jouw telefoon te hebben.

De desktop versie en de app versie is nagenoeg gelijk

Alle functies die je doet via de Adobe Aero app op jouw Apple telefoon kan je ook doen in deze desktop versie. Het enige verschil is dat de desktop versie niet real-life beeld laat zien in het programma. Het publiceren van een app of het laten scannen van een QR-code kan momenteel alleen gedaan worden via een Apple telefoon.

Conclusie

We kunnen concluderen dat Adobe weer een aantal goede stappen heeft gezet om de virtuele wereld samen te brengen naar de echte wereld. Met deze versie voor de computer kan het bewerken van Adobe Aero projecten makkelijker gaan zodat je het via jouw Apple telefoon kunt bekijken en kunt delen. Hopelijk zal het Adobe team de bèta versie loslaten en er een blijvende applicatie van maken, waaronder ook hopelijk een Android app snel gerealiseerd voor word. Mocht je in de tussentijd vragen hebben of hulp nodig zijn? Dan kan je gerust contact met mij opnemen via het contactformulier.