Zonovergoten Tall Ships Races Harlingen 2018

The Tall Ships Races Harlingen 2018Foto: © MJB Events PR

Zonovergoten Tall Ships Races Harlingen 2018

Afgelopen week was het weer tijd voor The Tall Ships Races Harlingen 2018. Een jaarlijks evenement waarvan de route (starthaven, tussen havens en finish) wordt bepaald door de internationale organisatie Sail Training International. Dit jaar was Harlingen de finishhaven van The Tall Ships Races 2018 en is Harlingen voor de tweede keer in haar geschiedenis betrokken bij dit internationaal evenement. Laten we terugkijken op de afgelopen week!

Maar liefst 50 schepen brachten van vrijdag 3 augustus 2018 tot en met maandag 6 augustus 2018 een bezoek aan Harlingen Haven. Zo finishte voor de Waddeneilanden na een lange reis over het water.

Het avontuur voor de schepen begon in de Engels stad Suderland (11 – 14 juli 2018). Daar vandaan gingen ze richting Esbjerg in Denemarken (18 – 21 juli 2018). De race werd voorgezet richting Stavanger in Noorwegen (26 – 29 juli 2018) en eindigden de race in Harlingen (3 – 6 augustus 2018) in het noorden van Nederland. Een reis van bijna een volle maand over het Europese water.

Na de finish het feest

Nadat de schepen op donderdagmiddag en donderdagavond waren gefinishte, werden ze door duizenden mensen op vrijdag 3 augustus feestelijk onthaald in de haven van Harlingen. Muziek, theater, vrolijkheid en vele applaus voor de harde werkers die deze race hebben uitgevaren.

Zo was er vrijdagavond gelijk volop muziek te horen op de Harbour Stage. Ali B, Elske DeWall, Dilana Smith, Davina Michelle, Cindy Oudshoorn, Marcel Kapteijn en Martin van der Starre brachten 2,5 uur lang een groot concert op de Harbour Stage met muzikale begeleiding van het Hubert Heeringa Allstarsband. Aansluitend was er een groot vuurwerkshow te zien van één van de pieren van Harlingen.

Vlak na de finish hebben twee beroemde Russische schepen, Sedov en Kruzenshtern, hun koers veranderd en hebben besloten om niet binnen te varen in de haven van Harlingen. De reden hiervoor is onbekend, maar de organisatie vindt het jammer dat ze niet willen deelnemen aan het eindfeest van The Tall Ships Races Harlingen 2018.

Boten bekijken van heel dichtbij

Op de zaterdag en zondag waren verschillende activiteiten. Zo was het straattheater, konden mensen genieten van de gezelligheid onder het genot van een drankje of konden mensen struinen over de bonte markt of bij de Shantykoren. Maar ook voor veel mensen konden hun hart flink ophalen. Bijvoorbeeld door een bezoek te brengen aan het Russische schip Sail Training Ship de Mir, bij het schip Stad Amsterdam, het Noorse schip Christian Radich of het Noorse schip Statsraad Lehmkuhl.

Vaart uit, het feest is over

Op maandag 6 augustus voeren de Tall Ships uit over de Waddenzee richting de Noordzee. Afhankelijk van hun bestemming gingen ze allemaal hun eigen kant op. Zo gingen verschillende schepen richting Scandinavi√ę, richting Frankrijk en de wat kleine schepen gingen over het IJsselmeer om nog even van de Nederlandse wateren te kunnen genieten.

Nadat de laatste twee grote schepen, Sail Training Ship Mir en de Statsraad Lehmkuhl, uit de haven van Harlingen waren gevaren, ging de organisatie, alle vrijwilligers en alle bezoekers met een tevreden gevoel huiswaarts. De organisatie heeft tegenover de Leeuwarden Courant bekend gemaakt tevreden te zijn met het verloop van het evenement en gaat ervanuit dat er 335.000 bezoekers tijdens deze Tall Ships Races Harlingen 2018 aanwezig waren.

Volgens geruchten, nog niet bevestigd, zou Harlingen samen met Delftzijl in de strijd zijn om havenstad te worden van The Tall Ships Races 2022. Het is daarbij nog niet bekend of ze de starthaven, de finishhaven of een tussen haven willen zijn. In het najaar van dit jaar houdt de organisatie Sail Training International een jaarlijks congres in Londen (Engeland), waar ze de havens voor The Tall Ships Races 2021 en The Tall Ships Races 2022 bekend zullen maken.

Foto’s: ¬© MJB Events PR

Tags: