Sfeervolle en eervolle Veteranendag Friesland 2019

Veteranendag Friesland met het Luchtmachtorkest in het WTC Expo LeeuwardenFoto: © MJB Events PR

Sfeervolle en eervolle Veteranendag Friesland 2019

Jaarlijks wordt er op de laatste zaterdag van de maand juni traditiegetrouw de Veteranendag georganiseerd door Defensie in Den Haag. Enkele Nederlandse provincies, waaronder Friesland, organiseert jaarlijks haar eigen Veteranendag ter ere van de veteranen in hun eigen provincie. Op zaterdag 22 juni 2019 organiseerde Stichting Veteranendag Friesland haar eigen Veteranendag in het WTC Expo. Ik mocht aanwezig zijn tijdens deze 12de editie.

Wat is de Veteranendag?

De Veteranendag is van oorsprong een dag waarop de veteranen worden geëerd. De eerste dag waarop dit werd georganiseerd was na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog in Wageningen. Ook wel de stad van de Bevrijding genoemd. Jaarlijks kwamen daar vele veteranen die hadden meegevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de Duitsers.

Nadat deze groep veteranen steeds kleiner werden organiseerde Defensie in Den Haag een nieuw evenement: de Veteranendag. Een dag waarbij oud veteranen in het zonnetje werden gezet als het waren. Dan heb we het niet alleen over de veteranen vanuit de Tweede Wereldoorlog, maar ook over veteranen die bijvoorbeeld hebben gevochten in Iran en Iraq of bij de recentere vredesmissies waar dan ook ter wereld.

Veteranendag Friesland 2019

Dit jaar, in 2019, werd de Veteranendag Friesland voor de 12de keer georganiseerd. Het evenement is georganiseerd voor een besloten kring waarbij men alleen aanwezig konden zijn als zij een uitnodiging hadden ontvangen.

Tijdens deze Veteranendag Friesland waren verschillende veteranen aanwezig. Bijvoorbeeld enkele die hebben gevochten in de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands Indië, tijdens de oorlog in Iran of Iraq of bij andere (recente) vredesmissies.

Nadat de veteranen aanwezig waren en een plek hadden gevonden vond er een officiële plechtigheid plaats. Het hijsen van de vlaggen, twee minuten stilte en het Wilhelmus wat gezongen werd in twee coupletten.

Hierna volgden enkele toespraken. Bijvoorbeeld van de voorzitter van de Veteranendag Rob Zwaaneveldt, door gedeputeerde M. Schrier en door de IGK Generaal Griensven.

Nadat de toespraken waren geweest was het tijd voor de muziek. Het Luchtmachtorkest van Defensie speelden een mooi concert van ongeveer 1,5 uur. Bijvoorbeeld een medley van oorlogsmuziek, enkele traditionele muziekstukken of bijvoorbeeld de toegift net het nummer Arcada van Duncan Laurence die het Eurovisie Songfestival won, eerder dit jaar. Het Luchtmachtorkest werd ondersteund door de zanger Nils Krake en door de twee zangeressen Nyjolen Grey en Irma van Pamelen. Het volledige Orkest van de Koninklijke Luchtmacht stond onder leiding van gast dirigent Lode Mertens.

Aan het eind van het concert was het tijd voor de Indische Rijsttafel. Iets waar de meeste veteranen naar uit hadden gekeken. Dit was dan ook gelijk het einde van de 12de editie van de Veteranendag Friesland 2019. Tijdens deze 12de editie mocht ik van de organisatie fotograferen in het kader van mijn opleiding waardoor ik ervaring kon opdoen binnen de evenementen fotografie.

Tot slot

Ondanks dat er jaarlijks veel aandacht uitgaat naar de Veteranendag in Den Haag, word er jaarlijks ook een Veteranendag georganiseerd in Friesland ter ere van de veteranen in Friesland die zich in hebben gezet voor vrede en veiligheid in de afgelopen jaren, waar dan ook ter wereld.

Het mag daarom dan ook wel gezegd worden dat er veel respect en bewondering uitgaat aan de organisatie (het bestuur), aan Defensie en aan de ondersteunende partijen die zich inzetten om deze dag tot een succesvolle evenement te laten komen! Wil je meer informatie hebben over de Veterandendag Friesland? Dan kan je terecht op hun website www.veteranendagfriesland.nl.

Foto’s: © MJB Events PR

Tags: