Schitterende derde editie van Proud on Stage 2019 in De Lawei Drachten

Proud on Stage 2019 - Oxygen DanscrewFoto: © MJB Events PR

Schitterende derde editie van Proud on Stage 2019 in De Lawei Drachten

Zaterdag 26 oktober 2019 was Stadsschouwburg De Lawei de centrale plek voor de derde editie van Proud on Stage 2019. Met (wereld)kampioenen op het programma konden vele bezoekers in de middag en avond genieten van vele artiesten. Denk bijvoorbeeld aan de artiesten zoals het Pasveerkorps, Floraband, Door Vriendschap Sterk Katwijk, Zangeres Do, Oxygen Danscrew, Jouster Fanfare of Jody Berghuis. Laten we in dit artikel terugblikken op de derde editie van Proud on Stage 2019.

Wat is Proud on Stage?

Traditie getrouw werd begin oktober altijd de Taptoe Leeuwarden georganiseerd in het WTC Expo. Tijdens dit evenement vonden er optredens plaats van verschillende nationale en internationale showbands op die een show van ongeveer 20 minuten lieten zien.

In 2013 vond de 40ste editie plaats in het WTC Expo. Het moment waarbij de organisatie achter Taptoe Leeuwarden een andere richting op wilden gaan. Het verplaatsen van het muzikale programma naar het theater.

Door de komst van de Blue Devils International in 2015 besloot de organisatie om in 2014 geen evenement te organiseren, maar volledig te focussen op het evenement met de Blue Devils International in het Cambuurstadion in Leeuwarden.

In 2016 vond de eerste editie plaats van Proud on Stage in de Stadsschouwburg De Harmonie (lees het artikel: Proud on Stage 2016). Hierbij was het als doel om dans, zang, show en muziek met elkaar verbonden werd tot een complete showervaring voor de bezoekers. Dit werd een succes waardoor Proud on Stage terug kwam in 2017 (lees het artikel: Proud on Stage 2017) en op afgelopen zaterdag in Stadsschouwburg De Lawei.

2018 ontbreekt in dit rijtje, omdat in dit jaar Leeuwarden centraal stond als Culturele Hoofdstad. Tijdens de zomer organiseerde de organisatie van Proud on Stage in combinatie met verschillende andere (muziek)organisaties het evenement Grutsk. Een evenement waarbij muziek, dans en zang op verschillende plekken in de binnenstad plaatsvond.

Proud on Stage 2019

Na wekenlange repetitie vond op zaterdag 26 oktober 2019 de derde editie plaats van Proud on Stage. In verband met de volle programmering week de organisatie eenmalig uit naar Stadsschouwburg De Lawei in Drachten. Dit deed echter niets onder de hoeveelheid bezoeker sen de acts die meededen.

Al vroeg in de ochtend werden de eerste repetities gehouden. Zo werd de openingsact verschillende keren doorgenomen, werden enkele opmarsen uitgevoerd en ging Zangeres Do en Jody Berghuis soundchecken.

Nadat de repetitie en soundcheck klaar waren werden de bezoekers voor de middagshow toegelaten tot de zaal. Het middagprogramma kon beginnen waarbij de bezoeker meegenomen werd in een muzikaal spektakel van zang, dans en muziek wat in totaal goed was voor 2,5 uur entertainment (exclusief de pauze). Dit spektakel werd voor het avondprogramma nog even dunnetjes overgedaan waarbij honderden bezoekers genoten van verschillende acts.

Tijdens deze editie van Proud on Stage was het muziek, dans en zang niet alleen te vinden in Stadsschouwburg De Lawei. Ook waren Door Vriendschap Sterk (DVS) Katwijk, de Floraband en Takostu Stiens een optreden in het centrum van Drachten. Dit werd één keer eerder gedaan met Top Secret tijdens Proud on Stage 2017, omdat het anders te gehorig zou zijn in het theater. Op deze activiteiten kwamen extra kijkers op af die niet bekend waren met het evenement en waarvan sommige kijkers nog last-minute tickets door kochten.

Op dit moment is het nog niet bekend wanneer Proud on Stage 2020 zal plaatsvinden. Zodra de organisatie dit bekend maakt, zal dat ook aan dit artikel toegevoegd worden.

Deelnemers Proud on Stage 2019

Tijdens Proud on Stage 2019 deden verschillende artiesten mee van nationaal en internationaal niveau. Variërend van zang, dans en (show)muziek. Laten we kijken wie allemaal meededen tijdens deze derde editie.

Zangeres Do

Zangeres Do brak in 2002 door met haar hit Heaven. Dit resulteerde in verschillende uitverkochte theaters en concertzalen waaronder Ahoy Rotterdam. Do kreeg onder meer de TMF Award in 2003 als beste nieuwkomer, won ze de TMF Award als beste Nederlandse zangeres in 2004 en won ze de Elegance Award en de 100% NL Magazine Award in 2012. Naast haar zangcarrière presenteert Do ook verschillende programma’s, waaronder The Next Pop Talent, Geld maakt gelukkig en Lekker Nederlands. Tijdens Proud on Stage 2019 deed zangeres Do een duet zingen met Pieter van der Zweep met muzikale begeleiding van het Jouster Fanfare.

Floraband Rijnsburg

Floraband uit Rijnsburg stond al eerder op het programma van Taptoe Leeuwarden 2012 en doet mee aan verschillende nationale en internationaal kampioenschappen, waaronder het om de vier jaar georganiseerde Wereld Muziek Concours in Kerkrade (WMC Concours). Tijdens de laatste editie van het WMC Concours werd de Floraband Rijnsburg wereldkampioen op het onderdeel Mars. Tijdens Proud on Stage 2019 ging de Floraband terug naar de Britse roots met de show Britain’s Best.

Oxygen Danscrew

Ze komen uit het zuiden van Nederland en laten bij iedere show een mooi staaltje dans zien. Oxygen Danscrew scoort in het binnen- en buitenland verschillende successen. Zo werden ze al eerder Nederlands, Europees en Wereldkampioen in de danscategorie HipHop en dat hebben we ook kunnen zien in het televisieprogramma Dance as One, die zij ook nog wonnen. Tijdens Proud on Stage 2019 lieten ze twee verschillende shows zien waarbij het publiek op het puntje van hun stoel gingen zitten.

Dansen in Friesland

Dansen in Friesland is een organisatie dat zich meer dan gevestigd heeft op het dansgebied in Friesland. Naast hun hoofdvestiging in Akkrum en in Leeuwarden geven ze op verschillende plekken in Friesland les om kinderen en volwassenen te laten dansen. Naast het showelement hebben de deelnemers op verschillende danswedstrijden grote successen behaald. Tijdens Proud on Stage 2019 was Dansen in Friesland te zien tijdens de opening van het programma. Samen met T-Brass, Traditional Collective en Jody Berghuis liet Dansen in Friesland mooie danselementen zien waar zij bekend om staan.

Jouster Fanfare

De Jouster Fanfare heeft haar grondslagen in Friesland meer dan verdiend. Ze behalen op regionale en nationale wedstrijden mooie resultaten wat ze combineren met verschillende artiesten tijdens uiteenlopende concerten, waaronder ook City Proms Leeuwarden. Tijdens Proud on Stage 2019 speelden het Jouster Fanfare een eigen concert en gingen ze zangeres Do ook muziek ondersteunen.

Dekoor Close Harmony

We zagen Dekoor Close Harmony al eerder tijdens Proud on Stage 2016. Toen waren ze al fantastisch en lieten ze het publiek naar het puntje van hun stoel komen. Ook tijdens Proud on Stage 2019 zijn ze weer terug. Ze zullen een samenwerking laten zien van verschillende koor muziekstukken en zullen ze aan het eind van het programma een samenwerking aangaan met Advanced Winterguard en de Jouster Fanfare.

Door Vriendschap Sterk Katwijk

Dit jaar viert Door Vriendschap Sterk haar 65-jarige jubileum. In deze 65 jaar heeft het muziekkorps vele resultaten behaald, waaronder deelname tijdens nationale en internationale taptoes, hebben ze mooie resultaten behaald tijdens verschillende wedstrijden en doen zij altijd mee tijdens de Wereld Muziek Concours in Kerkrade om de vier jaar. Tijdens Proud on Stage 2019 lieten zij de bezoekers meenemen naar de show The Western Trail.

Pasveerkorps Leeuwarden

Mijn club, mijn club, mijn ideaal, dit is de mooiste club van allemaal. Hier ligt mijn hart, mijn vreugde, mijn verdriet. Het kan dooien en het kan vriezen. We kunnen winnen of verliezen, maar een betere club dan deze is er niet. Dat waren de woorden van Johan van de Wal tijdens de Taptoe Leeuwarden 2012. Ook het Pasveerkorps heeft in de afgelopen jaren vele successen behaald. Tijdens het CGN United contest Leeuwarden 2019 lieten zij voor haar eigen thuispubliek de show Metanoia zien. Een show speciaal gemaakt voor de deelname aan CGN United, waarbij slagwerk en dwarsfluiten elkaar afwisselen.

Takostu Stiens

Takostu Stiens wordt naast het Pasveerkorps en Advendo gezien als een ander topkorps uit het noorden van Nederland. Tijdens verschillende wedstrijden en tijdens het WMC Concours in Kerkrade behalen ze mooie resultaten. De jongste deelnemers van Takostu lieten net zoals tijdens Proud on Stage 2017 een mooie show zien in Stadsschouwburg De Lawei in Drachten.

Traditional Collective

Traditional Collective is een samenwerking tussen verschillende muzikanten die afkomstig zijn uit verschillende muziekkorpsen uit het land. Uit de inspiratie van de The United States Army Old Guard Fife and Drum Corps heeft deze groep onder leiding van Peter Vulperhorst zich neergezet als Traditional Collective. Tijdens Proud on Stage 2019 deden ze een afwisseling van slagwerk, dwarsfluit en (strakke) showpatronen op het podium van het theater.

Advendo Slag en Vlag

In 2018 werd de eerste hand gelegd aan het initiatief van Slag en Vlag tijdens het Color Guard Nederland contest in Leeuwarden. Dit werd een succes waardoor verschillende stichtingen, waaronder Advendo uit Sneek, het initiatief hebben opgenomen om ook een afdeling te maken binnen hun eigen vereniging voor deelnemers met een verstandelijke handicap. Tijdens Proud on Stage 2019 waren zowel de slagwerkgroep als de color guard groep van Advendo aanwezig om hun show te laten zien.

Advanced Winterguard

Advenced Winterguard staat vooral bekend van haar deelname aan de CGN United contesten dat plaatsvindt van januari tot en met april. Advanced Winterguard is onderdeel van Advendo Sneek dat jaarlijks een nieuwe show maakt aan de hand van een vlag, een sabel en een rifle. Met deze drie elementen, dansbewegingen en muziek laten ook zij de bezoekers betoveren met hun showkunsten waar ze bekend om staan. Tijdens Proud on Stage 2019 lieten zij zich muzikaal begeleiden door het Jouster Fanfare en Dekoor Close Harmony.

Pieter van der Zweep

De 29-jarige Groninger Pieter van der Zweep deed onder meer mee tijdens de finale van Radio 538 Demo Duel en won onder meer de Life4You Talentbattle op RTL4. Ook werd Van der Zweep uitgeroepen tot Hart van Nederland Zomerhit en gaf hij een mooi duet met onder meer Laura Jansen in het Glazen Huis van 3FM Serious Request. Tijdens Proud on Stage 2019 was Pieter van der Zweep live te zien in een duet met zangeres Do. Ze werden muzikaal ondersteund door de Jouster Fanfare.

Sternse Slotlanders Franeker

Sinds enkele jaren heeft de Sternse Slotlanders, naast haar gewone showband, een drumline in het leven geroepen. Deze drumline bestaat uit een aantal heren en dames die vooral show en slagwerk met elkaar combineren. Dit hebben we al kunnen zien tijdens het CGN United contesten, maar doen dit dunnetjes over tijdens Proud on Stage 2019. Ze gaan de wedstrijd aan tegen NFPC Dokkum.

North Frisian Percussion Corps (NFPC) Dokkum

North Frisian Percussion Corps uit Dokkum heeft al op nationaal en internationaal niveau haar naamsbekendheid neergezet. Net zoals de Sternse Slotlanders heeft de NFPC Dokkum een eigen drumline afdeling die de strijd graag aangaan met andere drumlines. Tijdens Proud on Stage 2019 zullen zij de wedstrijd aangaan met de Sternse Slotlanders Franeker.

Jody Berghuis

Jody Berghuis toert door heel Nederland na haar deelname aan The Voice of Holland. Nadat ze na haar deelname aan het programma een artiestenopleiding succesvol heeft afgerond, startte zij met een opleiding aan het conservatorium in Groningen. Tijdens haar vrije tijd zingt ze graag, doet ze veel met muziek en entertainment waar haar passie dan ook erg te vinden is. Dit konden we dan ook terugzien tijdens het programma van Proud on Stage 2019. Zo mocht zij het programma openen samen met T-Brass, Traditional Collective en Dansen in Friesland. We zullen nog veel van Jody Berghuis horen in de komende jaren!

T-Brass Sneek

Naast de muziekafdeling, Slag en Vlag en de Advanced Winterguard heeft Advendo Sneek ook T-Brass. T-Brass is een groep van heren en dames die muziek als passie hebben en graag tijdens gelegenheden achtergrondmuziek maken. Zo staat T-Brass tijdens de opening, in de pauzes en na afloop van Proud on Stage 2019 voor de bezoekers en deelnemers te spelen, net zoals voorgaande edities van Proud on Stage.

Conclusie

We kunnen terugkijken op een spectaculair en gevarieerd programma van Proud on Stage 2019. Een programma waarbij zang, dans en muziek zich op meerdere fronten hebben gecombineerd tot een unieke ervaring voor de bezoekers. Ondanks dat het nog even duurt voordat Proud on Stage 2020 zal gaan plaatsvinden, kunnen we nu alvast zeggen dat het hoogstwaarschijnlijk een mooie en gevarieerd programma zal gaan worden waarbij zang, dans en muziek centraal staat.

Mocht je meer over Proud on Stage willen lezen, dan kan je altijd een bezoek brengen aan de website www.proud-event.nl.

Tags: